Фолиева киселина:Кога се пие и Коя е полезна?

Центъра за контрол на заболявания в САЩ призовава всички жени в репродуктивна възраст да приемат 400 микрограма (mcg) фолиева киселина всеки ден.

Това трябва да бъде допълнение към консумацията на храна с фолат от разнообразна диета, за да се предотвратят някои основни вродени дефекти на мозъка на бебето (аненцефалия) и гръбначния стълб (спина) бифида).

Това е комплексен витамин В, подобен на витамин б12. Витамин B9 и неговите форми изпълняват ключовите функции за създаване на повече червени кръвни клетки, предотвратяване на загуба на коса и запазване на здравето на мозъка при бебета.

Тази статия  ще разгледа функциите на фолиевата киселина, както и къде да я открие и ефектите от дефицита на фолиева киселина.

Странични ефекти на фолиева киселина

Няма сериозни странични ефекти при приема на фолиева киселина. В редки случаи хората съобщават за разстроен стомах.

Дори ако човек приема повече фолат, отколкото е необходимо, няма причина за безпокойство. Тъй като фолиевата киселина е водоразтворима, всеки излишък ще бъде пренесен естествено в урината.

Защо е важна фолиевата киселина?

Изследванията показват, че повечето хора не ядат достатъчно храни, богати на естествени фолати, за да задоволят нуждите си

Фолиевата киселина е от съществено значение за бременните жени.

Според Британската диетична асоциация (BDA), фолиевата киселина е от жизненоважно значение за червените кръвни клетки, както и:

 • синтеза и ремонта на ДНК и РНК
 • подпомагане на бързото клетъчно деление и растеж
 • подобряване на здравето на мозъка, въпреки че доказателствата са смесени и са необходими повече изследвания
 • свързана с възрастта загуба на слуха

Особено важно е бременните жени да консумират достатъчно фолиева киселина.

Това помага на плода да не проявява големи вродени деформации на мозъка или гръбнака, включително дефекти на невралната тръба, като спина бифида и анестефалия.

Жените, които планират да забременеят, трябва да приемат добавки с фолиева киселина за цяла година преди зачеването, за да намалят риска от това развитие.

Счита се, че фолиевата киселина играе превантивна роля в редица условия.

Още по темата: Витамин В12: Ползи и симптоми при недостаточност

Аутизъм

Неотдавнашно проучване свързано с дефицита на фолиева киселина с аутизъм. Изследователите заключават:

„Персинтетичната фолиева киселина (преди зачеването и по време на ранна бременност) може да намали риска от [аутизъм-спектрално разстройство] при тези с неефективен фолиева метаболизъм“.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърди връзката.

Клинично доказани ползи от фолиевата киселина

Адекватните нива на витамин В9 са свързани с различни ползи за здравето, включително:

1. Предотвратяване на дефекти на невралните тръби

Ниските нива на фолат през ранните седмици на бременността са свързани с дефекти на невралната тръба при кърмачета, като малформации на мозъка, гръбначния стълб и / или гръбначния мозък (Достоверен източник).

За разлика от тях, децата, които се допълват с фолат преди и по време на бременността, се раждат със значително по-ниски проценти на тези дефекти (клиничен източник).

Тъй като до 90% от жените нямат адекватни нива на фолиева киселина за максимална защита срещу дефекти на нервната тръба, се препоръчва всички жени в репродуктивна възраст да приемат поне 400 mcg допълнителни фолати на ден .

2. Намалени нива на хомоцистеин

Адекватният фолат помага да се намалят нивата на хомоцистеин, възпалителна молекула, свързана с развитието на сърдечни заболявания ( линк към проучване).

Фолатът помага за понижаване на нивата на хомоцистеин, тъй като се изисква в процеса на превръщане на хомоцистеин в друга молекула, наречена метионин.

Без достатъчно количество фолати, това превръщане се забавя и нивата на хомоцистеин се покачват.

Въпреки че проучванията са установили, че ежедневните добавки на фолиева киселина могат да намалят нивата на хомоцистеин с до 25%, това намаление не съответства на по-ниските нива на сърдечни заболявания

3. Ревматоиден артрит

Фолиевата киселина често се използва за поддържане на рецепта на метотрексат за ревматоиден артрит.

Метотрексат е ефективно лекарство за това състояние. Въпреки това, също е известно да се отстрани фолат от тялото.

Това може да причини стомашно-чревни симптоми на между 20 и 65 процента от хората, които употребяват лекарството.

Доказано е, че добавките на фолиева киселина намаляват гастроинтестиналните странични ефекти на метотрексат с 79%. Говорете на лекар за препоръки за това колко да приемате и колко често. 1 милиграм (mg) на ден често се предписва.

Кой трябва да я приема ?

Всички жени, които са бременни или планират да забременеят, трябва да консумират повече фолиева киселина, според  изследователска организация, насочена към предотвратяване на деформация и смърт при новородени.

Фолиевата киселина спомага за защита на костите и мозъците на кърмачетата.

Те също така препоръчват на жените да приемат фолиева киселина преди да забременеят, както и през първите 4 седмици след зачеването

Всяка жена, която може да забременее, трябва да приема ежедневно добавки с фолиева киселина.

Жените на възраст над 14 години трябва да приемат 400 микрограма (mcg) на ден и това трябва да се увеличи до 600 мкг по време на бременност.

Жените трябва да поддържат дневен прием от 500 микрограма, докато кърмят.

Онлайн списанието PLOS Medicine публикува през 2009 г., че женските, които приемат добавки с фолиева киселина най-малко 12 месеца преди забременяване, могат да намалят риска от преждевременно родени деца с над 50%. Изследователите заключават:

„Предконцентралната добавка на фолиева киселина е свързана с 50 до 70% намаление на честотата на ранно спонтанно преждевременно раждане. „

Фолиевата киселина е от съществено значение за растежа на гръбначния мозък в утробата. Важно е за бъдещата майка консумира достатъчно фолиева киселина в най-ранните етапи на развитие.

Това е така, защото гръбначният стълб е една от първите части на тялото, които се образуват в утробата.

Естествени източници

Тъмно зелените зеленчуци са добри източници на фолиева киселина.

Аспержи и яйчен жълтък са два огромни източника на фолиева киселина.

Внимавайте да не ги смачквате, тъй като съдържанието на фолиева киселина може да падне значително при излагане на топлина.

Известно е, че следните храни са богати на фолиева киселина:

 • аспержи
 • хлебна мая
 • броколи
 • брюкселско зеле
 • зеле
 • карфиол
 • яйчен жълтък
 • яке картофи
 • бъбрек
 • леща за готвене
 • маруля
 • черен дроб, въпреки че жените не трябва да консумират това по време на бременност
 • много плодове, особено папая и киви
 • мляко
 • портокали
 • пащърнак
 • грах
 • спанак
 • слънчогледови семки
 • целият хляб, тъй като той обикновено е укрепен

Винаги е по-добре да получавате хранителни вещества от естествени хранителни източници, а не от добавки. Търсете тези възможности за хранене и ги подготвите за вашата диета.

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина възниква, когато в организма не присъства достатъчно фолат или фолиева киселина.

Освен анемия и вродени деформации, недостигът на фолиева киселина може да доведе до други здравословни проблеми, включително:

 • висок риск от развитие на клинична депресия
 • възможни проблеми с паметта и мозъчната функция
 • висок риск от потенциално развиващи се алергични заболявания
 • по-висок потенциален дългосрочен риск от по-ниска костна плътност
 • Медицинският дневник на Австралия съветва през януари 2011 г., че разпространението на дефицита на фолиева киселина в страната е намаляло значително от въвеждането на задължителното укрепване на пшеничното брашно в хлебопроизводството.

Дефицитна анемия

Индивидите могат да развият анемия с дефицит на фолиева киселина, ако не консумират достатъчно фолиева киселина.

Тъй като фолиевата киселина е важна за производството и поддържането на червени кръвни клетки, неадекватните нива могат да означават, че няма достатъчно червени кръвни клетки, които да осигуряват на организма здравословно кислородно ниво.

Това състояние може да се появи при хора, които се нуждаят от по-големи количества фолат и не приемат добавки, като например бременни и кърмещи жени.

Анемията с дефицит на фолиева киселина може да се появи при хора със занижени състояния, като сърповидно-клетъчна анемия.

То може да засегне и хора с такива състояния, които засягат абсорбцията на фолати. Злоупотребата с алкохол или бъбречните заболявания могат да намалят способността на организма ефективно да абсорбира фолат.

Някои лекарства, като тези, използвани за лечение на ревматоиден артрит, рак и гърчове, могат да увеличат риска от анемия с дефицит на фолиева киселина.

Признаците и симптомите на заболяването на дефицит на фолиева киселина включват:

 • умора
 • чувство на слабост
 • рани около устата
 • памет и когнитивни затруднения
 • раздразнително настроение
 • загуба на апетит
 • отслабване

Хората с анемия с дефицит на фолиева киселина получават хапчета от фолиева киселина за ежедневна употреба. След като фолатните нива се върнат към нормалното, тялото може да произведе достатъчно кръвни клетки, за да позволи нормална функция.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button