Билки при тежка депресия: 8 билкови лекарства

Тъга, чувство за отпадналост, загуба на интерес или удоволствие от ежедневните дейности – това са симптоми, познати на всички нас.

Но, ако те продължават и влияят съществено на живота ни, това може да е депресия.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще разгледаме най-добрите билки за депресия!

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 7,6 процента от хората над 12-годишна възраст имат депресия през всеки 2-седмичен период. Това е съществено и показва мащаба на проблема.

Най-добрите Билки при тежка депресия

Тук ще покажем най-често използваните билките за борба с депресия

Жълт кантарион

При депресия и тъга

Жълт кантарион е растение, произхождащо от Европа, Западна Азия и Северна Африка.В Европа обикновено приемат жълт кантарион като начин за лечение на депресия.

Приемането на билката е свързано с увеличаване на количеството серотонин. Серотонинът е химическо вещество в мозъка, което често е ниско в хората, които имат депресия.

По темата: Жълт кантарион при депресия

Няколко антидепресанти работят чрез увеличаване на количеството серотонин в мозъка.

Според Националните здравни институти (НИХ), жълт кантарион може да помогне за по-леките форми на депресия, въпреки че не е доказано окончателно и ефектът му.

Прегледът от 29 проучвания на жълт кантарион от 2008 г. показва, че растението е също толкова ефективно за лечение на лека до умерена депресия, както депресантите, но с много по-малко странични ефекти.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са здравословна форма на мазнини, открити в риби като сьомга, пъстърва и сардини (между другото).

Те са налични под формата на добавки и понякога се наричат капсули рибено масло.

Според клиниката в Майо, изследователите са открили, че хората, които имат ниски нива химичните вещества, открити в добавките от рибено масло, може да са с повишен риск от депресия.

Според проучване на университета Харвард, омега 3, помага при депресия, но винаги е добре да се консултирате с лекар.

В допълнение към приема на рибено масло, за да получите повече омега-3 мастни киселини, можете също да увеличите количеството риба, която ядете.

Яденето на риба три пъти седмично може да увеличи вашите омега-3 мастни киселини, без да се налага да приемате добавки.

Имайте предвид, че някои риби могат да имат високи нива на живак. Това са риба меч, тиле, царица и акула. Избягвайте ги.

Шафран

Шафранът е подправка, извлечена от сухата част на минзухар, цвете в семейството ириса.

Според проучване в „Алтернативна медицинска рецензия“ е доказано, че приемането на  шафран е ефективно при лечение на лека до умерена депресия.

Цинк

Цинкът е хранителен елемент, свързан с умствените функции на човек. Ниските нива на цинка в кръвта са свързани с депресията, според биологичната психиатрия.  

Приемането на 25 mg добавка на цинк дневно в продължение на 12 седмици може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Приемането на цинкови добавки може също да увеличи количеството на  омега-3 мастни киселини в организма.

Джинджифил

Джинджифилът е полезен и при депресия. В 1.2 л вряла вода добавяме 5 супени лъжици настърган джинджифил, мед на вкус и разбъркваме.

Прецеждаме през сито, добавяме щипка лют червен пипер и 4 супени лъжици цитрусов сок. Пие се горещо.

Свързана статияДжинджифилов чай: 10 Невероятни ползи за здравето и рецепти

Други начини за премахване на тъжното настроение

Депресията е психическо разстройство, което може да бъде управлявано. Ето няколко основни средства за защита, които могат да ви помогнат:

1. Йога и медитация

Практикуването на йога и медитацията също може да даде известно облекчение от депресията. Според Dharma S. K.  анестезиолог, специализиран в анти-стареене медицина, йога и медитация, много ефективно променя биохимията на мозъка.

Докато се протягате, когато правите йога, всъщност изпращате съобщение до мозъка чрез гръбначния мозък. Това съобщение променя мозъчната химия. Перфектният баланс на стимулиране и релаксация, който осигурявате на мозъка, подобрява чувството за „усещане за добро“ след практиката на йога.

2. Смях

„Смехът е най-доброто лекарство“ е известен цитат и наистина е вярно, особено в случаите, когато човек страда от депресия или има поне няколко от симптомите на депресия.

Изследване, ръководено от L Fonzi et al  показва, че смехът може да подобри настроението и да има благоприятно въздействие върху здравето. Той може да помогне и за противодействие на симптомите на депресия.

3. Упражнение

Редовните упражнения помагат да се отпуснете, да намалите тревожността и да подобрите настроението и чувството за благополучие.

Също така помагат при предотвратяването на хронични заболявания и други заболявания. Експертите предполагат, че 150 минути физическа активност на седмица с умерено интензивна физическа активност на седмица е добре както за физическото, така и за психическото здраве.

4. Зелен чай

Обработката на зеления чай се извършва чрез надуване на листата. Задушаването на листа запазва нивата на антиоксидант. Проучване е проведено от д-р Kaijun Niu и сътрудници от Университета за университет Тохоку в Сендай, на 1 058 възрастни японци на възраст над 70 години, живеещи в общността.

Въздействието на зеления чай върху симптомите на депресия, използващи гериатричен елемент от 30 елемента депресивна скала.

Проучванията показват, че пиенето на 3-4 чаши зелен чай всеки ден намалява шансовете за развитие на депресивни симптоми. Аминокиселината, която присъства в чая, има успокояващ ефект върху мозъка, който е свързан с релаксация.

5. Кардамон

Кардамомът обикновено се използва като билков подправки в много деликатеси и е полезен и при депресия.

Често се използва за добавяне на аромат към чая. Този аромат действа като лекарство за лечение на депресия. Той активира мозъчните клетки и дава освежаващо чувство.

Какво точно представлява депресията ?

Депресията (тежко депресивно разстройство или клинична депресия) е често срещано, но  е сериозно разстройство на настроението.

Според Световната здравна организация (СЗО) депресията е най-често срещаното заболяване в световен мащаб и водеща причина за инвалидност. Според тях 350 милиона души са засегнати от депресия в световен мащаб.

Тя причинява тежки симптоми, които оказват влияние върху това как се чувствате, мислите и работите в ежедневните дейности, като например сън, хранене или работа.

За да бъде диагностицирана с депресия, симптомите трябва да присъстват в продължение на най-малко две седмици.

Формите на депресия са  различни и могат да се развият при определени обстоятелства, като например:

 • Продължителното депресивно разстройство (наричано още дистимия) е депресивно настроение, което продължава поне две години. Лице, диагностицирано с персистиращо депресивно разстройство, може да има периоди на тежка депресия заедно с периоди на по-малко тежки симптоми, но симптомите трябва да продължат две години, за да се считат за постоянно депресивно разстройство.
 • Перинаталната депресия е много по-сериозна (депресия след раждане)  , която много жени изпитват след раждането. Жените с перинатална депресия изпитват това  по време на бременност или след раждане (следродилна депресия).
 • Психотичната депресия се случва, когато човек има тежка депресия плюс някаква форма на психоза, като например смущаване (заблуди) или чуване или виждане на различни неща , които другите не могат да чуят или да видят (халюцинации).
 • Сезонната депресия е депресия през зимните месеци, когато има по-малко естествена слънчева светлина. Тази депресия обикновено се маха през пролетта и лятото. Зимната депресия, обикновено съпътствана с социално отдръпване, увеличен сън и наддаване на тегло, които се явяват симптоми на депресията.
 • Биполярно разстройство е различно от депресията, но е включено в този списък, защото чове с биполярно разстройство изпитва епизоди на изключително ниско настроения, които отговарят на критериите за голяма депресия (наречена „биполярна депресия“).

Сиптоми на депресия

Ако сте преживели някои от следните признаци и симптоми по-голямата част от деня, почти всеки ден, поне за две седмици, може да страдате от депресия:

графика на симптомите на депресия
 • Продължително тъжно, тревожно или „празно“ настроение;
 • Чувство на безнадеждност или песимизъм;
 • Раздразнителност;
 • Чувство за вина, безполезност или безпомощност;
 • Загуба на интерес или удоволствие от хобита и дейности;
 • Намалена енергия или умора;
 • Чувство на неспокоиност или имтепроблем да седите на едно място;
 • Трудност съсредоточаване, запомняне или вземане на решения;
 • Затруднено сън, ранно събуждане;
 • Промяна на апетита и / или тегло;
 • Мисли за смърт или самоубийство или опити за самоубийство;
 •  Главоболие, спазми или проблеми с храносмилането без ясна физическа причина, която не се облекчават дори при лечение.

Не всеки, който се е  депресирал, преживява всеки симптом. Някои хора изпитват само няколко симптоми, докато други могат да изпитват много.

Няколко упорити симптома в допълнение към ниското настроение са необходими за диагностициране на тежка депресия, но хората с малко, но притесняващи се от  симптомите могат да се възползват от лечението на тяхната „субсиндромна“ депресия.

Тежестта и честотата на симптомите и продължителността им се различават в зависимост от индивида и неговото конкретно заболяване.

Симптомите могат също да варират в зависимост от етапа на заболяването.

Понижено настроение

То се усеща като потиснатост, безпричинна тъга, сякаш наблюдава- те живота през надраскано стъкло – той става сив и безинтересен, любимите ви до момента занимания вече не носят удоволствие, из- губвате желание да правите каквото и да е.

човек с депресия
Депресията – болезненото лице на тъгата

Появяват се колебания в настроението в рамките на деня – сутрин настроението може да бъде по-добро, но към обяд отново да се влоши, или пък обратното – човек да се събуди потиснат и отпаднал и в рамките на деня да се разведри.

Потиснатостта има различни оттенъци – мъка, отчаяние, равнодушие или раздразнителност.

Понякога човек може да не си даде сметка за потиснатото си настроение, но да започне да усеща различни телесни смущения – „топка в стомаха”, „свито сърце”, болки в гърба, които също са проява на депресията.

Затова някои хора предприемат множество медицински консултации, при които не се откриват никакви физически причини.

Често пъти депресивното състояние е придружено с тревожност. Хората преживяват тревожността по различен начин.

Тя може да се прояви в страх от заспиване и кошмарни сънища или пък в постоянен страх, че нещо ужасно може да се случи с теб или с близките ти.

Понякога това състояние се изразява в нервност и невъзможност да седиш на едно място. Постоянното усещане за безпокойство не ти позволява да се от- пуснеш – седиш две-три минути на стола, но не те свърта, имаш нужда да станеш и да се разходиш из стаята, за да намалиш напрежението.

Свързана статияЖълт кантарион за лечение на депресия: Ползи и странични ефекти

На какво се дължи депресията

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. 

Текущите изследвания показват, че депресията се дължи на комбинация от генетични, биологични, екологични и психологически фактори.

Депресията може да се случи на всяка възраст, но често започва в зряла възраст.

Депресията сега се признава като възникваща при деца и юноши, въпреки че понякога се проявява с по-изразена раздразнителност, отколкото ниското настроение.

Много хронични настроения и тревожни разстройства при възрастни започват като високи нива на тревожност при деца.

Депресията, особено в средата на живота или по-възрастните възрастни, може да се появи съвместно с други сериозни медицински заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и болестта на Паркинсон. Тези състояния често са по-лоши, когато е налице депресия.

Понякога лекарствата, взети за тези физически заболявания, могат да причинят нежелани реакции, които допринасят за депресията. Един лекар с опит в лечението на тези сложни заболявания може да помогне и да се изработи най-добрата стратегия за лечение.

Симптомите за тийнейджърска депресия?

Обикновено депресираните юноши имат забележима промяна в поведението и мисленето си.

Как да разпознаем и предотвратим детската депресия ?

Вероятно ще са демотивирани и отдръпнати. Възможно е след училище просто да затварят вратата на стаята си и да се „крият“ в нея с часове.

Тийнейджърите страдащи от депресия могат да спят изключително дълго, да променят хранителните си навици, да сменят рязко настроенията си…

Ето и още няколко симптома, благодарение на които да разпознаете тийнейджърската депресия:

• апатия

• комбинация от болки – главоболие, болки в стомаха, болки в кръста…

• затруднена концентрация • прекомерно или неуместно чувство за вина

• безотговорност – забравяне на задължения, закъсняване за училище, бягане от часове и т.н.

• загуба на апетит или компулсивно преяждане и в резултат – рязка промяна в теглото

• интерес към смъртта

• непокорно поведение

• тъга, тревожност, безнадеждност

• сън през целия ден и стоене до късно

Свързана статияЖълт кантарион – билката при депресия и лекуване на тялото

Тревожност

Всеки от нас познава чувството, наречено тревога. Това е смътно, неприятно емоционално състояние, при което човек очаква неблагоприятно развитие на събитията, измъчват го тежки предчувствия, страх, напрежение и безпокойство.

Страхът и тревогата са две различни неща.

Страхът е свързан с нещо конкретно, което го предизвиква (човек, събитие, ситуация), докато при тревогата няма точно определен д разнител.

Основните симптоми на тревожността са:

Физически

• Изпотяване;

• Замайване;

• Сърцебиене;

• Сухота в устата;

• Тремор;

Главоболие;

• Мускулно напрежение;

• Лесна уморяемост;

• Двигателно напрежение (невъзможност да се стои на едно място);

• Нарушен сън;

• Болка и стягане в сърдечната област;

Стомашен дискомфорт;

Психологически

• Трудно концентриране

• Неоснователен страх, че нещо лошо ще се случи

• Притеснения

 Паническо разстройство

Паническото разстройство (панически атаки) се характеризира с повтарящи се пристъпи на силна тревожност, които започват вне- запно, в спокойно състояние, и затова е трудно да се предвидят.

Най-често човек чувства, че може да загуби контрол над тялото или разсъдъка си и с него да се случи „нещо ужасно”.

Тези кризи са краткотрайни и са абсолютно безопасни за живота и здравето,въпреки че се преживяват мъчително, тъй като винаги са придру- жени от силен страх.

При своевременно консултиране с психиатър и назначаване на медикаментозно лечение отзвучават напълно за сравнително кратко време, около 2-3 седмици.

Социална фобия

представлява страх от критично отношение от страна на други хора обикновено в малки групи, придружен от изчервяване, треперене на ръцете, гадене и позиви за уриниране и води до избягване на различни социални ситуации – хранене на публични места, говорене пред публика, срещи и разговори с противоположния пол.

Симптомите могат да се задълбочат до пристъпи на паника, а избягващото поведение може да доведе до почти пълна социална изолация.

Обикновено хората, които страдат от социална фобия, имат понижена себеоценка и се страхуват от критика.

Тези прояви започват още в юношеството и за разлика от другите фобии, засягат еднакво често и мъжете, и жените.

Лечението е комбинирано – медикаменти и психотерапия.

Бързо излизане от тежка депресия?

Депресията, дори и най-тежките случаи, може да се лекува. Колкото по-рано  започне лечението, толкова по-ефективно е.

Депресията обикновено се лекува с лекарства, психотерапия или комбинация от двете.

Ако тези лечения не намаляват симптомите, електроконвулсивната терапия (ЕКТ) и други мозъчни стимулационни терапии могат да бъдат опции за това.

Често пъти тревожността е нещо съвсем естествено, уместно и дори полезно. Всеки може да изпита безпокойство и тревожна напрегнатост особено ако трябва да направи нещо ново или се озове в необичайна ситуация.

Най-използвания начин според клинични изследвания е Междуличностната терапия се фокусира върху междуличностните отношения на депресирания човек.

Идеята на междуличностната терапия е, че депресията може да бъде лекувана чрез подобряване на моделите на комуникация и как хората се отнасят към другите.

Антидепресанти за депресия

Антидепресантите са лекарства, които лекуват депресията. Те могат да ви помогнат да подобрите начина, по който вашият мозък използва определени химикали, които контролират настроението или стреса. ( лабораторно изследване )

Може да се наложи да опитате няколко различни антидепресанта,  преди да намерите този, който подобрява симптомите ви и има леки странични ефекти.

Антидепресантите отнемат време – обикновено от 2 до 4 седмици – да работят и често симптоми като сън, апетит и проблеми със концентрацията се подобряват, преди настроението да се повдигне, затова е важно да се даде шанс на лекарството, преди да се стигне до заключение за неговата ефективност.

Ако започнете да приемате антидепресанти, не го правете без  лекар.

Предупреждение от Администрацията по храните и лекарствата (САЩ) гласи, че „антидепресантите могат да увеличат суицидни мисли или действия при някои деца, тийнейджъри и млади възрастни в рамките на първите няколко месеца от лечението“.

По темата: Антидепресанти – действие

Когато вие и Вашият лекар решите, че е време да спрете лечението, обикновено след курс от 6 до 12 месеца, лекарят ще ви помогне да бавно и безопасно намалите дозата.

Спирането им внезапно може да предизвика симптомите отново.

Свързана статияКсанакс: Употребa, дози, странични ефекти и предупреждения

Психотерапии

Няколко психотерапии  (наричана още „терапия за говорене“ или, в по-малко конкретна форма, консултиране) може да помогне на човек  с депресия.

Терапията се основава на лични подходи, специфични за лечението на депресия, включват когнитивно-поведенческа терапия (CBT), междуличностна терапия (IPT) и терапия за решаване на проблеми.

Митове и погрешни схващания за билките и депресията

Могат да ви предлагат билки и добавки като лек при  депресия. Въпреки това, според проучване, публикувано в BJPsych Advances, има няколко, които не са доказани като ефективни при лечението на депресия. Те включват следните билки:

 • Crataegus oxyacantha (глог)
 • Eschscholzia californica (калифорнийски мак)
 • Гинко билоба
 • Lavandula angustifolia (лавандула)
 • Matricaria recutita (лайка)
 • Melissa officinalis (бонбон от лимон)
 • Пасифлората въплътена (майопа или пурпурна пасифлора)
 • Piper methysticum (kava)
 • Valeriana officinalis (валериана)

Самопомощ и справяне с депресия

Има редица неща, които хората могат да направят, за да помогнат за намаляване на симптомите на депресия.

За много хора редовното упражнение помага да се създаде положително усещане и да се подобри настроението.

Получаването на достатъчно качествен сън редовно, храненето на здравословна диета и избягването на алкохол (депресант) също може да помогне за намаляване на симптомите на депресия.

Депресията е истинско заболяване и помощ е на разположение. При правилна диагностика и лечение огромната част от хората с депресия ще го преодолеят.

Ако изпитвате симптоми на депресия, първата стъпка е да видите вашия семеен лекар или психиатър. Говорете за притесненията си и поискайте задълбочена оценка. Това е начало за справяне с нуждите на психичното здраве.

Референции:

Актуализация на статията на 30 октомври 2021 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button