7 Впечатляващи ползи от Помело: За отслабване, за храносмилане и още

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Топ ползи от Помело

Помело е необичаен член на цитрусовите плодове, който има изненадващ брой здравословни ползи за хора. Тези впечатляващи ползи за здравето на Памело включват способността му да стимулира имунната система, да подобри храносмилането, да намали кръвното налягане, да намали спазмите, да предотврати анемията, да повиши силата на костите, да намали признаците на преждевременно стареене, да предотврати рака, И стимулира оралното здраве.

Помело
Помело – плодът с купища ползи за здравето

Помело се считат за цитрусови плодове и са тясно свързани с грейпфрут и останалите членове на рода Citrus. Неговото научно име е Citrus maxima, защото е най-големият цитрусов плод. Най-близо до този крал от цитрусови плодове е грейпфрут. Помело се намират предимно в Югоизточна Азия.

Тя не е станала широко популярна в други части на света, защото обикновено отнема 8 години преди семената да започнат да цъфтят и да дават плодове. Също така, по-голямата част от теглото и обема на памело са негодни за консумация, докато само вътрешната плът е вкусна.

Обикновено е бледозелен или жълт на цвят, докато ядливата му вътрешност е  бяла (или по-рядко розово или червено). Историята на използването му датира от поне няколкостотин години.

Хранителната стойност на помело

Причината, поради която памелото са популярни, се дължи на тяхната много силна хранителна стойност, включително витамините, минералите и органичното съдържание като витамин С, калий, диетични фибри, витамин В6 и магнезий. Тя няма силно разнообразие от хранителни вещества, но тези, които има, са във впечатляващи пропорции, особено витамин С.

Ползи за здравето на Помело

Ползите за здравето от Памело са огромни и ще ви запознаем с някои от тях.

Имунна система

Въпреки че една порция е огромна, като се има предвид колко големи са, не  е лоша идея да ядете целия плод, като се има предвид, че всеки плод съдържа приблизително 600% от вашите ежедневни нужди от витамин С. Този основен източник на аскорбинова киселина се използва от поколения в Югоизточна Азия за имунна система. Витамин С действа като антиоксидантно вещество, което повишава активността на белите кръвни клетки и атакува свободните радикали, което може да увреди органите на тялото. Той помага да се преодолеят инфекциите, които водят до настинки, кашлица, треска и по-сериозни симптоми или микробни, вирусни и бактериални инфекции.

Храносмилане

Повечето плодове съдържат големи количества фибри, а Помело не са изключение. Едно Помело (само ядливата плът) съдържа около 25% от дневните ви нужди от фибри. Това насърчава здравословното храносмилане и елиминира проблеми като запек и диария. Високото влакнесто съдържание обвива изпражненията, стимулира гладкото движение в храносмилателния тракт и стимулира секрецията на храносмилателния и стомашния сок, за да се разграждат сложните протеини и по-трудно смилателните храни. Това поддържа храносмилателната система функционираща на високо ниво.

Кръвно налягане

Памелото са много добър източник на калий и всеки плод съдържа приблизително 37% от дневните ви нужди. Калият е вазодилататор, което означава, че освобождава напрежението на кръвоносните съдове и повишава кръвообращението и окисляването на органите. Той също така намалява натоварването на сърцето и намалява шансовете ви за атеросклероза, инфаркт и удари.

Крем за тяло

Калият е важен и за течният баланс в организма, който е ключов аспект на мускулните спазми и скованост. Без подходящите нива на калий, които могат да донесат лекарствата, вероятно ще станете податливи на разкъсване на връзки.

Здравето на костите

Калиевият прием е свързан с костната минерална плътност, тъй като спомага за усвояването на други важни минерали за поддържане на здрави кости. Ето защо, памело може да помогне за предотвратяване на остеопорозата и обща костна слабост в тялото.

Отслабване

Грейпфрутите и Памелото съдържат „ензим за изгаряне на мазнини“, който може да ви помогне да намалите теглото си. Нарича се карнитин памитоил-трансфераза и не се среща в много храни. Въпреки това, тя може сериозно да засили битката си срещу мазнините.

Как да се храним с помело?

Памело не са най-лесните плодове в света, които сеядат, въз основа на дебелата им коричка, но един добър начин да започнете е да отрежете „капачката“ от плодовете и след това да режете вертикални резени по страните на плода.  Издърпайте плътните части отстрани и извадете семената. Някои от влакнестите тъкани около плътта могат да бъдат горчиви, така че или ги махнете, или добавете малко захар. Наслади се!

Какъв плод е памело ?

Плодел  е плодът на дървото на помелото. Лесно е грешката с грейпфрут или друг голям цитрусов плод, но има свой аромат и хранителен профил. Памело плодът обикновено е бледозелен или жълт, когато е узрял, притежаващ дебела, бяла коричка отвътре. В центъра на едно памело е ядливата плът.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button