Кога се яде грейпфрут ?

Ползите за здравето на грейпфрутите са широко разпространени и почти несравними с всеки друг плод.

Чаша охладен  сок от грейпфрут, особено през зимата, помага сериозно за повишаването на  витамин С, което дава на грейпфрути високо място сред различните цитрусови плодове.

Той е пълен с ползи , получени от различни хранителни вещества и витамини, включително калий и ликопен.

Наред с това съдържа и калций, захар и фосфор.

От гледна точка на своята кулинарна стойност, той се счита за прекрасно предястие, и редовно се включва за закуска като освежаващо и тонизиращо начало на деня.

Хранене с грейпфрут вечер

Да ядете грейпфрут през нощта може да задълбочи киселини на някои хора, които се увеличават точно по-време на сън. 

Грейпфрутът може също да повлияе на ефективността на някои лекарства, които можете да приемате преди лягане, като в този случай трябва да изберете различна храна преди лягане .

Ще се отрази ли на сънят ми яденето на грейпфрут вечер?

Клинично проучване на AARP казва, че грейпфрутът е една от най-лошите храни, които можете да ядете преди лягане, ако страдате от киселини в стомаха, а WebMD съобщава, че грейпфрутът е един от най-големите причинители за киселини.

Може би си мислите, че яденето на грейпфрут и пиенето на сок от грейпфрут преди лягане са различни, но те не са. 

Сокът от плодовете е концентриран източник на захари . 

Когато пиете сок, захарите се абсорбират бързо в кръвта ви, което може да доведе до прилив на енергия – точно когато се опитвате да заспите.

Ползи за здравето от грейпфрут

Грейпфрутът може да инхибира ензима в червата, наречен CYP3A4, (въпреки че някои други плодове могат да направят същото, грейпфрутът е най-добре документираният), който играе ключова роля при разграждането на някои лекарства в тялото.

Плодът, особено сокът, е показал, че води до изключително високи, дори потенциално опасни нива на определени лекарства в организма, когато се консумират едновременно.

Прочетете нататък, за да научите повече за риска и ползите от този супер плод.

Грейпфрутът има повече вода, отколкото почти всеки друг плод

Грейпфрут е 92% вода, което го прави едно от най-високото водно съдържащи плодове.

Съдържа 92 % вода

Това помага за цялостното здраве. (Това е едно от важните 15 храни, които ви помагат да останете хидратирани.)

„Всички наши телесни системи и процеси … изискват вода“, казва Уесли Делбридж, Р.Д., разположен във Феникс, Аризона. „Правилната хидратация прави тялото по-ефективно във всичко, което правите.“

Около 20% от дневния прием на течности всъщност идва от храна. Така че добавете грейпфрут, за да се доближите до ежедневната си H2O цел и изберете по-тежкия от два плода с еднакъв размер: има повече сок.

Грейпфрутът е чудесен при отслабване

Веществото нарингенин, което придава горчив вкус на грейпфрута, се използва в лекарства за отслабване.

Няколко проучвания са показали, че хората, които ядат половин пресен грейпфрут или пият сок от грейпфрут преди всяко хранене губят повече тегло от хората, които не го правят.

Не всички проучвания са показали същото предимство за загуба на тегло и учените не знаят дали ефектът, наблюдаван в проучванията, се дължи конкретно на грейпфрут или приемането на нискокалорична храна като цяло, но плодовете и зеленчуците винаги трябва да са част от На вашата стратегия за загуба или поддържане на теглото.

Грейпфрут доставя много храна и вода и много малко калории. Той  е един от 30 храни под 40 калории (39 калории в половината!)  

Така че това е чудесен избор, ако искате да увеличите приема на високо хранителни, нискокалорични храни.

Сърцевината на грейпфрут е добра за вас

Когато отлепвате външния слой на грейпфрут, може да се изкушите да вземете бялата плът, която е между  сочните плодове, и да го изхвърлите. Тези бели обвивки се наричат сърце. Не го правете.

„Тази сърцевина е много богата на антиоксиданти и хранителни вещества и също разтворими фибри, които ще ви помогнат да се почувствате по-пълни и да повлияете на глюкозните си реакции“, казва Делбридж.

Докато сърцето на грейпфрута може да има по-горчив вкус, отколкото да кажем, портокалите, си струва да се храните заедно с плодовете (ако можете). Влакното е добро нещо и може да помогне за понижаване на кръвната захар, холестерола и дори риска от рак на дебелото черво.

Грейпфрутът може да помогне за понижаване на „лошия“ холестерол

Един грейпфрут дневно намалява холестерола

Един грейпфрут на ден може да помогне за понижаване на „лошите“ нива на LDL холестерол с до 15,5%, според проучване от 2006 г. в Journal of Agricultural and Food Chemistry. В изследването изследователите са разгледали 57 пациенти на възраст между 39 и 72 години, които са имали висок холестерол и са претърпели байпас при сърдечни проблеми. В продължение на един месец някои ядат грейпфрут ежедневно (червено или бяло), докато друга, контролна група, не. Приемащите грейпфрут, особено тези, които ядат червен , имат спад в лошия холестерол.

Това е чудесна новина за сърцето ви. LDL холестеролът е вид мазнина, която може да се натрупа в артериите и да повиши риска от сърдечен удар и инсулт. Но ако приемате лекарство, понижаващо холестерола, не добавяйте грейпфрут за допълнителен ефект – FDA издаде предупреждение през 2012 г. за взаимодействия с такива лекарства

Грейпфрут може да помогне  на имунната ви система

Това се дължи на голямата доза витамини А и С във всяка порция. „Витамин С и А са огромни, доколкото стимулират имунната система“, казва Делбридж.

Някои проучвания показват, че недостигът на витамин С (и други микронутриенти) всъщност може да навреди на имунната система, особено ако сте в напреднала възраст.

Грейпфрутът може да не предотврати грип, но витамините вътре могат да намалят страданието ви или евентуално продължителността на настинката.

Грейпфрут може да понижи нивата на триглицеридите

Има още една причина, че грейпфрутът може да бъде добър за сърцето ви: намалява нивата на триглицеридите. Триглицеридите са друг вид мастен „лош“ LDL холестерол, който може бързо да задържи артериите ви.

Същото проучване, което установи, че добавянето на един грейпфрут дневно понижава нивата на холестерола, също така установява, че този прост дневен режим намалява триглицеридите – с до 27%. Това е   при пациенти, които вече са имали коронарна артериална болест и така са били изложени на висок риск от инфаркти и други усложнения.

Червеният грейпфрут, в частност, надмина своите „оранжеви “ братовчеди при понижаването на триглицеридите.

Грейпфрут може да понижи кръвното налягане

Сок от грейпфрут е лекарство за кръвно

„Грейпфрут има някои данни, че намалява  кръвно налягане,   не много – обикновено около пет точки – но определено има добри данни“, казва Киасън.

Ефектът върху кръвното налягане може да се дължи на високите нива на калий. Калият неутрализира отрицателните ефекти на натрий. (Ето 15 храни, които имат високо съдържание на калий.)

Но отново не яжте грейпфрут, ако вече приемате лекарство за понижаване на кръвното налягане. Някои от тях, като Nifediac и Afeditab (и двете са от генеричния нифедипин), могат да бъдат опасни, когато се комбинират с грейпфрут, според FDA.

Цветът на грейпфрута има значение

Всички цветове на грейпфрута са пълни с полезни вещества, витамини и хранителни вещества, но червените и розовите се славят с малко повече.

„Те имат по-високо антиоксидантно ниво, по-специално бета каротин“, казва Делбридж. „Те също имат ликопен, друг антиоксидант.“

Ликопенът е една от групите каротеноиди или пигменти, които придава на цвят грейпфрут (и други плодове и зеленчуци). Храненето с храни, богати на каротеноиди, може да намали риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Антиоксидантите като цяло могат да играят ключова роля в предотвратяването на рака.

Грейпфрутът не се смесва с лекарства за алергия

Грейпфрутите съдържат естествени химични вещества, наречени фуранокумарин, които влияят на това как вашият черен дроб метаболизира определени лекарства.

Наличието на тези съединения означава, че ако консумирате грейпфрут и някои лекарства за алергия като Claritin (лоратадин) или Allegra (фексофенадин), може да се окажете с по-високи от препоръчваните нива може да доведе до алергия.

„Това може да означава отравяне“, казва Али Dering-Anderson, Pharm.D., Клиничен асистент по аптеки в университета в Небраска Колеж по фармация в Омаха.

Избягвайте грейпфрута или сока му, когато приемате тези медикаменти, или говорете с фармацевта си за възможни заместители.

Грейпфрутът може да ви помогне да контролирате кръвната захар

Aнтиоксидантът нарингенин, който придава горчивината на грейпфрута, е мощно средство в борбата срещу диабета.

Грейпфрутът също така има нисък гликемичен индекс (GI), около 25, което означава, че не повишава нивата на кръвната захар толкова бързо, колкото и висококачествените храни като бяла багел (72) или дори банан (48) или диня ). (Най-високият резултат за GI е 100.)

Проучване от 2006 г., публикувано в Journal of Medicinal Food, установява, че хората, които са яли грейпфрут (сок или половин плод) преди хранене, имат по-нисък пик на инсулин два часа по-късно от тези, приемащи плацебо, а пресни гребеджи са свързани с по-малко инсулин резистентност. Всичките 91 пациенти в 12-седмичното проучване са били със затлъстяване, но те не са имали непременно диабет тип 2.

Докато резултатите са обещаващи при тези без диабет, реакциите на кръвната захар към храната могат да варират значително, така че ако сте диагностицирани с диабет тип 2, тествайте кръвната си за захар, след като ядете грейпфрут, за да сте сигурни, че това може да е част от вашия план за здравословно хранене .

Сокът от грейпфрут е хубав, но плодът е по-полезен

Сокът от грейпфрут има изобилие от предимства, но традиционните плодове ще ви дадат повече бонуси за здравето, когато става въпрос за хранене и ползи за здравето.

„Когато вземате сок, вие получавате някои от хранителните вещества, но губите цялото влакно“, казва Делбридж. „Сокът от грейпфрут е страхотен, но  целият плод има пектин и кори и всички части от него.“

Сокът от грейпфрут също може да увеличи кръвната ви захар повече от самия плод. Ако предпочитате сок от всякакъв вид, Delbridge препоръчва да не се пие повече от 6 грама на ден и да се приемат само  100% сокове, които нямат добавена захар.

Грейпфрутът може да ускори зарастването на раната

Витамин С помага за образуването на здрава тъкан на белег и нови кръвоносни съдове, които и двете помагат да върнете тялото си в добро състояние. Грейпфрутът съдържа около 72 мг витамин С, което е 120% от дневната стойност.

„Витамин С ускорява лечението на раните след оперативно лечение“, казва Чиасън. – Казвам на хората да приемат 500 милиграма витамин С преди да започнат операция.

Винаги попитайте Вашия лекар, преди да добавите витамини, минерали или билкови добавки към Вашия ежедневен режим, особено ако сте на път да имате операция. В този случай това се отнася и за грейпфрут, предвид способността му да влияе върху метаболизма на определени лекарства.

Грейпфрут може дори да помогне за предотвратяване на рак

Голямо проучване, проведено в Япония, установи, че хората, които са яли цитрусови плодове (включително грейпфрут) през седмицата, са имали по-малък риск от развитие на рак, особено на простатата и панкреаса, в сравнение с цялата група участници.

Ефектът се усилва  сред онези, които също пият много зелен чай.

Авторите предполагат, че съединенията в цитрусовите плодове намаляват възпалението и спират раковите клетки да се размножават. Те също така могат да помогнат за ремонта на увредената ДНК, която допринася за развитието на тумори.

Фибрите в грейпфрут също могат да помогнат за предотвратяване на колоректален рак, докато плодовете с високо съдържание на витамин С и бета-каротин, който е в розов и червен грейпфрут, могат да намалят риска от рак на хранопровода.

Грейпфрутът може да бъде опасен, ако приемате лекарство за еректилна дисфункция

Грейпфрут взаимодейства и с лекарства за еректилна дисфункция.  . Такива лекарства включват Виагра (силденафил), Cialis (тадалафил) и Levitra (варденафил).

Тези лекарства, известни като фосфодиестеразни инхибитори, вече съдържат предупреждение за възможни продължителни ерекции, болезнен, сериозен и потенциално увреждащ страничен ефект, известен като приапизъм. Грейпфрут може да направи това още по-лошо и това може да предизвика главоболие, зачервяване и ниско кръвно налягане. Един цялостен грейпфрут или 6 до 7-унция чаша сок е достатъчно за лекарствена токсичност, според проучване от 2013 г.

Можете да добавите грейпфрут в ястия

Грейпфрут най-често се приема със закуска, но не позволявайте да ограничите въображението си.

Грейпфрутът също е супер в салати и с риба или пиле. Всъщност, най-добре е, когато се приема с протеини и малко мазнини, като шепа орехи.

„Ако е свързано с протеини и мазнини, това ще забави вашето стомашно изпразване, така че ще се почувствате сити“, казва Делбридж.

Грейпфрутът не се смесва с някои анти-депресанти, сърдечни и ХИВ хапчета

Има още какво да добавите към списъка на възможните лекарствени взаимодействия. Грейпфрут също така причинява понижаване на нивото на холестерола със статини, за да се натрупат в кръвта Ви. Общите лекарства със статини са Lipitor (аторвастатин) и Zocor (симвастатин).

Други опасни комбинации от грейпфрут, които трябва да сте наясно: болкоуспокояващи, наркотични, фентанилни пластири и ХИВ / СПИН лекарства (като Invirase).

И анти-депресантите, като Xanax (Ксанакс) е голямо. “ , казва Дьоринг-Андерсън.

Грейпфрутът има повече витамин А от портокала

Половин грейпфрут съдържа 28% от дневната Ви стойност на витамин А (на базата на дневен прием от 2000 калории) или много повече от 4% в портокалите, казва Делбридж. Този първи витамин в азбуката е добър за очите ви, да не говорим за сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи.

Нещо повече, грейпфрут съдържа 64% от витамин С, 8% от фибри, малко калций (3%) и желязо (1%), и вие започвате да разбирате защо се нарича суперхрана.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button