Мангостин – За какво Помага?

Ползите за здравето на мангостин включват намален риск от рак, възпаление, алергии и диабет.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите на Мангостин?

Той има антиоксидантни, противогъбични, антибактериални свойства, които помагат в защитата на тялото срещу

различни здравни заболявания, а също така засилва имунната система.

Мангостин е полезен за поддържане на здрава кожа, управление на теглото и облекчаване на диарията и дизентерията.

Плодът е червеникав или тъмно лилав на цвят. Благодарение на своя добър вкус, мангостин е известен също като кралица на плодовете.

Мангостин (мангостан) – благородникът сред плодовете.

Мястото на произход не е известно, но се казва, че първо е опитомено в страните от Югоизточна Азия. Тайланд, Бирма, Индия и Виетнам са някои от страните, в които се отглеждат от много години насам.

Освен тези страни се развива в други азиатски страни и някои африкански страни.

Мангостин  няма много сортове, освен този, който се намира в островите Сулу.

Това е ултра-тропическа растителност, която се нуждае от влага, валежи и не може да оцелее в дълги периоди на суша.

И не може да се отглежда в много високи райони. Сезонът на прибиране на реколтата варира в зависимост от местоположението и надморската височина.

В Индия има два сезона за събиране на реколтата, период на мусони и между април и юни.

Хранителна стойност на Мангостин

Мангостин е здрав плод, богат на вода, енергия, белтъчини, въглехидрати и фибри.

В този плод се откриват основни хранителни вещества като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и манган.

Той съдържа витамин С, витамин В6, витамин В12 и витамин А, които са необходими за поддържане на добро здраве. Други витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, фолат, фолиева киселина, каротин и криптоксантин също се срещат в него.

Ползи за здравето на Мангостин

Ползите за здравето са следните:

Противоракови свойства

Ползите за здравето на мангостена включват противоракови свойства. Перикарпите на Мангостин съдържат ксантони, които проявяват противоракови, противовъзпалителни и антибактериални ефекти. Ксантоните инхибират клетъчния растеж при рак на дебелото черво на човек и според изследване, проведено от Akao Y et al те показват потенциал за развитие като агенти за предотвратяване на рак или могат да бъдат използвани в комбинация с противоракови лекарства за благоприятни ефекти.

Противовъзпалителни свойства

Той се използва като противовъзпалително средство от много години в страните от Югоизточна Азия. Изследване  също така показа, че екстрактите от магнезин имат антиалергични и противовъзпалителни свойства и инхибират освобождаването на хистамин и простагландин, които са свързани с възпаление в човешкото тяло.

Здрава кожа

Подпомага поддържането на здрава кожа. Противовъзпалителните, антибактериални, противогъбични, антиалергични и антиоксидантни свойства помагат за намаляване на риска от различни състояния като възпаление на кожата, стареене на кожата, екзема, алергии и бактериални инфекции. Правени са проучвания, за да се установят различните предимства на Мангостин за кожата и едно такова проучване предполага, че Мангостин има свойства против рак на кожата и има потенциал  да бъде агент против рак на кожата.

Здравословна имунна система

Богата е на различни хранителни вещества, минерали, витамини и ксантони, които спомагат за стимулиране на имунната система. Тези хранителни вещества защитават тялото от различни заболявания, които отслабват имунната система.

Антиоксидантни свойства

Той е сред плодовете, за които е известно, че съдържат мощни антиоксиданти, които са полезни за имунната система и  цялото тяло. Тези антиоксиданти съдържат клетъчни бустери, които се наричат ​​ксантони, които съдържат различни свойства, които помагат на тялото. Ето защо той се нарича лечебен плод, който може да се използва за различни болести.

Лекарствена употреб

Мангостин е с антибактериални и противовъзпалителни свойства и е полезен като лекарствена напитка  за бързо излекуване на рани. Листата и кората на дървото могат да бъдат смесени с други лечебни билки и да бъдат приложени към раните за по-бързо възстановяване. Лечебната напитка може да се приготви чрез варене на листата и кората на дървото.

Диария и дизентерия

Използването на Мангостин е полезно и при стомашни заболявания. Мангостеновият перикарп и кората са ефективни при облекчаване на стомашни заболявания като диария и дизентерия.

Менструални проблеми

Корените на Мангостин също осигуряват ползи за здравето. Мангостенният корен помага при регулирането на менструалния цикъл при жените.

Кардиозащитен ефект

Може да бъде полезен и за намаляване на риска от инсулт или миокарден инфаркт. Резултатите от едно проучване показват кардио протективния ефект на мангостена върху антиоксидантната система за защита на тъканите и липидната пероксидация по време на инсулт.

Сок от мангостин

Сок от Мангостин  е много добър имуностимулант, помага при грип и настинки, бактериални и вирусни болести, също така се прилага успешно при диария, световъртеж, тревожност и кожни проблеми. Сок от Мангостин  има тонизиращо и обезболяващо действие, спомага при проблеми с очите, артрит, атеросклероза, хипоглекимия, хипертония, също така при камъни в бъбреците и при наднормено тегло.

Кака да го консумираме ?

Свежият Мангостин  се яде като десерт. Сокът, произведен от магнезиновата плът, може да се приготви вкъщи и също така се предлага като здравословна напитка „сок от ксанго“.

Също така се правят конфитюри и по този начин могат да се съхраняват за по-дълго време . Продуктите от Мангостин се предлагат под формата на таблетки или капсули. Освен плодовете семената са годни за консумация. Те могат да се консумират след печене или кипене.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button