Чести причини за болки и чувствителност на скалпа

Нежността на скалпа и болката е доста често оплакване, свързано с няколко медицински състояния, които засягат много хора.

Мигрена, напрегнати главоболия и автоимунни заболявания, като псориазис, могат да причинят възпаление, дразнене и болка на скалпа. Слънчевите изгаряния, обриви, рани и ухапвания от насекоми често причиняват нежност на скалпа.

Повечето случаи на чувствителност на скалпа се изясняват самостоятелно или с медикаменти, но някои от тях са признаци за основно състояние.

Симптоми за болки в скалпа

За чувствителността на скалпа може да има много различни симптоми.
Грижата на скалпа се определя като болка, възпаление, изтръпване,  дразнене, сърбеж, пулсиране или чувствителност на скалпа. Често много от тези симптоми се появяват заедно, като са свързани имунните процеси в отговор на различни състояния.

Симптомите са главоболие, алергии, псориазис, екзема и загуба на коса

Някои чувствителност на скалпа се причинява от състояния, засягащи кръвоносните съдове, нервите и тъканите под или около скалпа.

Често няма видими симптоми. Други пъти, чувствителността на скалпа е болезнено очевидна, включваща пилинг, лющене и   на кожата.

Честотата на чувствителността на скалпа не е известна, но симптомите се считат за доста чести. Грижата на скалпа може да съпътства обичайните състояния като главоболие, алергии, псориазис, екзема и загуба на коса.

Причини за  за болки в скалпа

Нежността на скалпа е свързана с много форми на главоболие. По-специално, чувствителността на скалпа е свързана с главоболие, включващо нервите, които се движат от задната част на врата до челото.

Условията, които причиняват подуване или ограничаване на тези нерви, могат да доведат до болка, която се движи по главата, шията и скалпа. Според университета Джон Хопкинс тази болка може да се появи като горещи, интензивни, електрически шокове.

Скалпата става толкова чувствителна за някои хора, че дори леко докосване може да бъде болезнено. В други, скалпа изтръпва. Тази форма на нервна болка е рядка и обикновено е причинена от нараняване или спонтанно изкривен нерв. Главоболията, които включват тези нерви, са много по-често срещани.

Болките в  скалпа също често е свързана с редица състояния на кожата, включително:

 • обриви
 • слънчеви изгаряния
 • Ухапвания от насекоми
 • Въшки
 • псориазис

Много от тези състояния причиняват възпаление, болка, нежност, лющене на кожата, пилинг и дори могат да причинят   гадене.

Пърхотът е често срещан проблем, засягаща местата на тялото, където се събират натуралните масла. Това може да причини червени, люспести петна по скалпа. Въпреки че не са признак за лоша хигиена или заболяване, много хора търсят лечение от раздразнение или смущение. Рядко пърхотът може да се причини и от гъбична инфекция или от трихофития.

Псориазисът на скалпа може също да доведе до болка на скалпа и овлажняване . За разлика от пърхота, кожата е суха със сребрист блясък. Стресът, хормоните, сухият въздух или студеното време могат да предизвикат псориазис.

Лихен планус може също да причини лющене на скалпа . Това състояние обикновено се предизвиква и от периоди на стрес или като страничен ефект от медицинските лечения.

Ако е екстремно, много от тези състояния могат да доведат до обратима загуба на коса.

Алопеция и загуба на коса

Формата на загуба на коса, наречена алопеция ареата, също може да причини нежност на скалпа. В това състояние, космените фоликули падат в кръгли купчини от скалпа и понякога от тялото.
Алопецията може да бъде много травматична за страдащите. Алопеция ареата засяга зони, докато алопеция тоталис включва загуба на цялата коса от главата. Alopecia universalis включва загуба на коса от цялото тяло.

Алопеция арета също може да причини болка

Националният институт по здравеопазване (НИХ) твърди, че повечето форми на алопеция обикновено не са опасни за здравето или знак за увреждане на нервите. Вместо това, те често са резултат от имунните клетки, атакуващи космените фоликули.

Други фактори, които могат да причинят загуба на коса включват:

 • Лоша храна, особено липсата на протеин и желязо
 • кожна туберкулоза
 • Базедовата болест
 • Терапии като химиотерапия и радиация
 • Някои жени също имат реверсивна загуба на коса след раждане, по време на хормонални терапии или по време на менопаузата.

В някои случаи на алопеция косата вероятно ще се възстанови. При други форми, увреждането на космените фоликули е толкова тежко, че загубата на коса е необратима.

Други причини за болки в скалпа

Условия, които засягат кожата на друго място на тялото, също могат да се появят на скалпа. Те включват:

 • Акне
 • кисти
 • Алергични реакции
 • Инфекции на кожните клетки или космените фолиеви валове
 • Вирусни заболявания, които причиняват кожни рани, като херпес зостер и морбили
 • Прически, ленти за глава и каски
 • Редовно или неправилно използване на продукти за коса като багрила и релаксатори
 • Сешоари за коса, плоски ютии и корнизи

Четкането или триенето на косата, докато е мокра, може да разруши космените фоликули, което води до загуба на коса и дразнене на скалпа. Прекомерното измиване също може да доведе до проблеми.

Макар и рядко, чувствителността на скалпа може да е знак за по-тежки здравни състояния, като ракови заболявания на кожата и меланоми.

Особено болезнени, тежки или продължителни случаи на чувствителност към скалпа също трябва да бъдат докладвани на лекар.

Лечения за чувствителност на скалпа

В много случаи условията, причиняващи нежност на скалпа, сами по себе си изчезват. Много от тях също изискват основно почистване и грижи, за да се гарантира, че скалпът се лекува успешно.

Псориазис в основата на линията на косата

Кожни състояния като псориазис винаги трябва да се докладват на лекар.
Мазилата за първа помощ, кремове, антисептици и превръзки често са достатъчни, за да лекуват основните случаи. Дълготрайна или болезнена чувствителност на скалпа трябва да се съобщи на лекар.

Тъй като толкова много състояния са свързани с нежността и чувствителността на скалпа, курсът на лечение за всеки случай може да се различава значително. Третирането на основната причина за чувствителността на скалпа обикновено третира симптомите.

Може да се предпише някаква форма на медикаментозен крем или мехлем за лечение на дразнене, болка и външни симптоми в съчетание с други лечения. Медицински измивания, шампоани, изплаквания и балсами обикновено се използват и за лечение на нежността на скалпа.

Миноксидил и лазерни устройства са на разположение за това.

Преди започване на лечението пациентите трябва да прочетат изцяло указанията.

Ако инфекцията не се изчисти след един цикъл на лечение, пациентите трябва да потърсят допълнителни съвети. Същият съвет се отнася и за лечение на пърхот без рецепта. Фармацевтите могат да помогнат при избора на лечение.

Стъпките, които трябва да предприемете, за да облекчите нежния скалп, включват:

 • Масажиране на скалпа с върховете на пръстите в кръгови движения
 • Нанасяне на лед за 10-минутни интервали
 • Използване на инструменти за манипулиране на скалпа

Как се лекува болката при скалпа?

Лечението варира в зависимост от причината или симптома. Специални шампоани като Selsun Blue или Head & Shoulders могат да помогнат за облекчаване на сърбеж или сух, люспест скалп. Ибупрофенът или подобни лекарства за извънборсови тестове могат да помогнат за облекчаване на възпалението или главоболието, които причиняват чувствителност.

Някои етерични масла, като лавандула или розмарин, могат да помогнат при лечението на рани, които могат да причинят болки в скалпа. Въпреки това, прилагането на неразредено етерично масло върху скалпа може да влоши симптомите ви. Преди да приложите, тествайте сместа върху малък пластир. Изчакайте 24 часа, за да определите дали кожата ви ще реагира. Ако не, добре е да използвате сместа на скалпа.

За да приложите маслото, вземете чаша топла вода и добавете 1/2 чаена лъжичка масло, което искате да опитате. Разбъркайте го добре и внимателно масажирайте сместа в косата и скалпа. Оставете го в продължение на 15 до 20 минути, след което го изплакнете.

В зависимост от симптомите, може да се наложи да потърсите медицинска помощ. Ако лечението от първа линия не облекчава Вашето дразнене, Вашият лекар може да Ви предпише по-силен медикамент или специален шампоан. Ако е необходимо специално внимание, лекарят може да ви насочи към дерматолог.

Превенция на болките в скалпа

Следващите стандартни грижи могат да предотвратят много случаи на чувствителност на скалпа. Някои неща, които трябва да се избягват, включват:

 • Прекарване много време на слънце
 • Химикали, бои или устройства, увреждащи косата
 • Интензивен стрес

За да се избегнат заразни инфекции като глави, въшки или гъбички, не се препоръчва споделяне на космите и четките, особено сред децата.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button