Лавандула: 10 ползи и опасности за здравето

Лавандулата се отглежда и за производството на нейното етерично масло, което идва от дестилацията на цветовете на някои видове лавандула.

Маслото има козметични приложения и се смята, че има някои лекарствени употреби.

Етеричното масло от лавандула, за разлика от растителната форма, е токсично при поглъщане.

В статията ще научите за най-добрите ползи от Лавандула, базирани на проучвания.

Как се отглежда лавандула?

Ето през кои стъпки се минава при отглеждането на лавандула:

 1. Купете здрави растения от лавандула от магазин или производител.
 2. Ако не може да ги засадите веднага, поставете ги в съд с вода
 3. Изберете място за лавандулата, което е на слънце
 4. Поставете саксийните растения на различни места, за да видите къде се развиват най-добре.
 5. Засадете и поливайте лавандулата си
 6. Осигурете постоянно поливане, докато лавандулата създаде добри корени.
 7. Подрязвайте лавандулата всяка пролет.

Факти за лавандула

 • Лавандулата се отглежда в Северна Африка и Средиземноморските планини, често за извличане на нейните етерични масла.
 • Доказани са лекарствените ползи от използването на лавандула за лечение на тревожност, гъбични инфекции, косопад и рани.
 • Доказателствата все още не подкрепят използването на лавандула за лечение на депресия, високо кръвно налягане, гадене, менструална болка или екзема, наред с други състояния.
 • Винаги преди консумация, е добре да се допитате до лекар.

Какви са ползите за здравето от Лавандула?

Смята се, че маслото от лавандула има антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за излекуване на незначителни изгаряния и ухапвания от насекоми.

Изследванията сочат, че може да е полезна за лечение на тревожност, безсъние, депресия и неспокойствие.

Някои изследвания предполагат, че консумацията на лавандула като чай може да помогне на храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, чревни газове, разстроен стомах и подуване на корема.

Освен че помага при храносмилателни проблеми, лавандулата се използва за облекчаване на болката от главоболие, навяхвания, зъбоболи и язви.

Може да се използва и за предотвратяване на косопада.

1. Лавандула при гъбични инфекции

Изследване, направено през 2011 година, установи, че лавандуловото масло може да бъде ефективно в борбата с противогъбичните резистентни инфекции.

Изследователите установили, че маслото е смъртоносно за редица щамове, които могат да причинят заболяване на кожата.

В проучването етеричните масла, дестилирани от рода лавандула на растението лавандула, изглежда действат, като унищожават мембраните на гъбичните клетки.

Проучването показа, че лавандуловото масло е мощно и демонстрира противогъбична активност в широк спектър.

Прилага се и при за гъбички по ноктите, а на темата прочетете подробната ни статия Лечение на гъбички по ноктите.

2. Лавандула за заздравяване на рани

Проучване през 2013 година, публикувано в списание „Алтернативна медицина“, проучват употребата на лавандула за заздравяване на рани.

Изследователите сравняват ефектите на транскутанна електрическа стимулация на нервите (TENS), физиологичен разтвор, повидон-йод и масло от лавандула. Те се прилагат върху лабораторни плъхове.

Авторите на изследването отбелязват, че раните се затварят по-бързо в групите TENS с лавандулово масло, отколкото контролните групи.

Тези открития предполагат, че лавандулата има ускоряващ ефект върху заздравяването на рани.

3. Лавандула при косопад

Лавандулата е възможно ефикасна за лечение на алопеция ареата. Това е състояние, при което косата се губи от някои или от всички области на тялото.

Изследвания от 1998 г. показват, че лавандулата може да насърчи растежа на косата с до 44 процента след 7 месеца лечение.

В по-ново проучване изследователите установяват, че прилагането на лавандулово масло върху гърбовете на мишки помага за насърчаване на растежа на косата в продължение на 4 седмици.

4. Тревожно разстройство и свързани състояния

Статия от 2013 година на Siegfried Kasper оценява колко ефективен може да бъде Лавандулата за пациенти с различни тревожни разстройства. Silexan е препарат от лавандулово масло, предлаган в 80-милиграм (mg) желатинови капсули.

Екипът установява, че Silexan има анксиолитичен или намаляващ тревожността ефект върху пациенти с генерализирана или субсиндромална тревожност в рамките на 2 седмици.

При тревожни разстройства, статията ни Генерализирано тревожно разстройство, ще бъде полезна за Вас.

5. Предменструални емоционални симптоми

Лекари също са проучили дали лавандулата може да помогне за облекчаване на предменструалните емоционални симптоми.

Много жени в репродуктивна възраст изпитват редица симптоми в предменструалната фаза, обикновено известни като предменструален синдром (ПМС).

Въпреки че PMS е често срещано, нито едно лечение не е общопризнато като ефективно. В резултат на това много жени се обръщат към алтернативни терапии, като ароматерапия.

Други ползи за здравето

Пъпките са неудобство през летните и топлите месеци. Може би ще се зарадвате, като научите, че лавандулата може да действа като естествено отблъскващо насекомите средство, като държи настрана разнообразие от мутри, като мухи, комари и молци.

Освен това можете да поставите лавандула в различни зони около къщата, за да помогнете за освежаване на миризмата на застояла стая.

Или намажете малко от етеричното масло върху пръста си и поставете част от маслото около врата си за натурален парфюм. ( проучване )

Ще откриете, че лавандулата е съставка и в някои сапуни, лосиони и измивания за тяло. Тези продукти могат да направят кожата ви овлажнена и да насърчават спокойно, релаксиращо усещане след къпане. ( изследване )

Произход и приложение

Растение, което расте под формата на храст със зелено-пепеляви порести листа и синьо-виолетови цветове, наситено парфюмирани.

Произхожда от Алпите, много разпространено в Средиземноморието, както и в цяла Европа, в подалпийските и хълмисти зони, като е оценено още преди стотици години от всички европейски народи заради терапевтичните си свойства.

В народната традиция букети цветя са се окачвали по иконите като знак на преклонение или под формата на торбички, поставени между дрехите за отстраняване на молците.

Понастоящем, в Япония имае фирми, които въвеждат лавандулата в климатичните инсталации в офисите, както за пречистване и парфюмиране на въздуха, така и за борба с умората и нервното 47 напрежение, на стреса.

Химичен състав:

Изсушените цветове от лавандула съдържат 1,5-3% етерично масло, а пресните – 0,55-1,5% (линолол – до 30%, линалил ацетат – до 40%, гераниол, линололов валериан, бореол, линали бутират); тритерпенови киселини, флавоноиди, смоли, кумарини, горчиви съставки, цинеол, танини, минерални съставки.

представя местно антисептично действие, леко спазмолитично, заздравяващо, успокояващо, преборва състоянията на раздразнителност и преумора.

При интелектуална преумора, преборва безсънието, стреса, емоционалността и състоянията на емоционална нестабилност (при юношите), преборва страховете и тревогите; диуретик, холеритик; газогонно и слаби ефекти на нервни стимуланти; нормализира сърдечната функция, смекчавайки възбудимостта на някои вътрешни рецептори;

Приложение на лавандулата при :

 • нверастения, безсъние, стрес, състояния на нервна раздразнимост, мигрени и други главоболия;
 • жлъчна дискинезия, издуване на корема, жлъчни кризи, придружени от главоболие;
 • депресия, раздразнимост, сърдечна аритмия, спомагателно лекарство при сърдечна исхемия, появила се на базата на стрес;
 • чревни глисти, инфекции с Giardia lamblia, умора, ревматизъм;
 • магарешка кашлица, грип, бронхит;

Вътрешно:

 • при хранителни нарушения;
 •  при главоболия и като общи стимулант под формата на отвари;
 • като ароматизант и коректив; поради своите горчиви активни съставки;
 • лавандулата увеличава жлъчния секрет и помага при отделянето му;
 • успокоява коремните болки и активира храносмилането;

Етерично  масло от лавандула

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация.

Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат.

 Впоследствие то намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други.

Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания.  

Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства.

Това споделя сайтът Здраве Бг

Лавандулова вода

Благотворни свойства:

– Терапевтична, почистваща и пречистваща
– Има антивъзпалителни свойства, предотвратяващи появата на акне
– Помага при застаряваща кожа и овлажнява
– Успокояващо, отпускащо и хармонизиращо действие
– Естествен аналгетик и антидепресант
– Подчертава отличителния вкус на храни и напитки

Лавандулово масло – цена

При простуда, изгаряния, рани, постстресови състояния, безсъние, кожни язви, натъртвания, измръзвания, гъбички, акне, псориазис, пърхот, херпес, хрема, артрит, главоболие, бронхит, нарушен сърдечен ритъм, гадене, повръщане, вагинит, ухапвания от насекоми, пречистване на въздуха.

Цената на маслото от лавандула ( 10 мл.) варират от 6 до 10 лв.

Разад на лавандула за 1 декар

Междуредието е 1.40 метра разтоянието между растенията 0.35-0.37 сантиметра, което ще рече около 2500 растения са необходими за засаждането на 1 дка!

Отглеждане и използване на лавандула у дома

Ако искате да я отглеждате в саксия изберете по-голям съд – широка саксия или направо малко буренце. За почва използвайте смес от градинска пръст, оборски тор и пясък. Добре е да направите дренаж на съда с пясък и дребни камъчета.

Поливайте умерено, но редовно, обогатявайте почвата с минерални торове.

В дома ви лавандулата ще се чувства най-добре до светъл прозорец, тъй като обича топлина и слънчева светлина, чудесно ще краси също така и балкона.

Важно е също така често да премахвате прецъфтелите цветове.

Размножаването става чрез вкореняване на резници. При достатъчно влага и топлина те се вкореняват за около 30 – 40 дни. През това време е важно съда да е покрит с полиетилен, като периодично се проветрява за кратко и почвата да се полива редовно.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти:

При диабет, бременност, кърмене, алергия към лавандула.

Лавандулата е противопоказана при деца по-малки от 6 години (поради риска от спазъм на ларинкса). Кожни алергии, фоточувствителност.

Продукти

 1.  масло – вътрешно: антисептик, успокоител, диуретик;
 2. масло – външно: аналгетик, заздравител, посочено при настинка, грип;
 3. Продукти за поддържане на тена, тялото;
 4. Влиза в състава на антиастматичните цигари;

По темата прочети още:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 24.11 2021 година!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button