Целина: Какви доказани ползи има и Показания

Ц Ползите от целина започват с отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими, в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин В6.

Целина, която има научното име Apium graveolens, е зеленчук в растителното семейство Сенникоцветни, за което има над 1000 клинични проучвания.

Какво е действието за здравето на Целината ?

Прилаган  в продължение на векове като антихипертензивен агент в народната медицина, целината продължава да доказва, че има много сърдечно-съдови ползи.

В последните фармакологични проучвания целината доказва, както своите антиоксидантни, така и противовъзпалителни действия, които спомагат за подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Целина също осигурява диетични фибри – особено когато ядете повече от една чаша на ден – това повишава храносмилането и загубата на тегло.

В допълнение, високият процент на вода и електролити от целина може да предотврати дехидратацията, а специалните съединения помагат на целината да действа като диуретик и да намали подуването.

Като доставчик на антиоксидантни флавоноиди и полифенолни фитонутриенти, други значителни ползи от целина включват способността му да подобрява състоянието на черния дроб, кожата, окото и когнитивното здраве.

Ползи за здравето от целина

Повечето хора избират да ядат само части от целина, но листата и семена от целина също са годни за консумация.

Например, листа от целина са чудесно допълнение към пържени картофи и супи.

Целините семена – които могат да бъдат намерени, като просто семена или екстракт имат  впечатляващи ползи за здравето , тъй като те помагат за намаляване на възпалението и борбата с бактериални инфекции.

В някои части на света целината се отглежда главно заради полезните си семена, които всъщност са много малък вид плодове.

Семена от целина обикновено се използва като подправка, когато се раздробяват и съдържа специално маслено съединение, наречено апиол, което се използва като ароматизиращо средство и за многото  медицински цели.

Ползите от целина, плюс факти за храненето и рецепти

Хранителна стойност на целината

Една чаша нарязана целина има:  

(Проценти въз основа на RDA за възрастни жени)

 • 16 калории
 • 0 мазнини
 • 1 грам протеин
 • 5 грама фибри
 • 5 милиграма витамин К (37%)
 • 36 милиграма фолат (9%)
 • 22 милиграма витамин А (9%)
 • 263 милиграма калий (8%)
 • 1 милиграм витамин С (5%)
 • 40 милиграма калций (4%)
 • 0,08 милиграма витамин В6 (4%)

Научно доказани ползи за здравето от Целина

Ползите от целината са огромни, но нека разгледаме някои от тях:

1. Помага за понижаване на високия холестерол

Ползите от целина включват неговата сила за понижаване на холестерола, която го прави полезн за подобряване или поддържане на здравето на сърцето.

Целина съдържа уникално съединение, наречено 3-n-бутилфталид (BuPh), за което преди е съобщено, че има понижаващо липидите действие, но изследователите вярват, че целината има много други полезни съединения, които все още се появяват в изследванията.

В проучване, проведено от Катедрата по фармакология в Сингапурския университет, когато плъховете се хранят с храна с високо съдържание на мазнини в продължение на осем седмици.

Плъхове, получили екстракт от целина, показват значително по-ниски нива на липидите в кръвта в сравнение с контролната група Плъхове, които не получават екстракт от целина.

Групата, допълваща с екстракт от целина, има благоприятно намаляване на серумния общ холестерол (ТС), концентрациите на липопротеин холестерол с ниска плътност (LDL-C) и триглицерид (TG).

2. Намалява възпалението

Целина съдържа антиоксиданти и полизахариди, за които е известно, че действат като противовъзпалителни средства, особено флавоноидни и полифенолови антиоксиданти.

Те подпомагат цялостното здраве, особено когато някой възрасти, които се борят със свободните радикални увреждания (или оксидативен стрес), които могат да доведат до възпаление.

Изследване от 2017 г. доказва, че Целината намалява възпалението и алергичните отговори .

Изследователите са идентифицирали над дузина различни типове антиоксиданти, които са отговорни за ползите от целина – те включват такива фенолни киселини като кофеинова киселина и ферулинова киселина, плюс флаваоли .

Това прави целина полезна за лечение на широк спектър от състояния, които се влошават от възпалението: болки в ставите (като артрит), подагра, бъбречни и чернодробни инфекции.

3. Помага за лечение на високо кръвно налягане

Екстрактите от семена на целина имат антихипертензивни свойства, които спомагат за намаляване на високото кръвно налягане, един от важните рискови фактори за коронарните сърдечни заболявания, който е най-голямата причина за смъртността в индустриалните страни.

Ползите от семена от целина включват потенциално подпомагане на контрола на хронично повишени нива на кръвното налягане.  

Проучване от 2013 г. изследва дали химическият 3-n-бутилфталид (3nB) в екстракт от семе на целина има антихипертензивни свойства.

Тридесет участници с високо кръвно налягане взеха участие в изпитанието. Всеки консумира капсула, съдържаща 75 милиграма (mg) екстракт от семе от целина, два пъти на ден в продължение на 6 седмици.

Смята се, че целината помага за понижаване на високото кръвно налягане, като действа като релаксант на гладката мускулатура и подобрява притока на калций и калий във и извън клетките.

Екстрактът помага на кръвоносните съдове да се разширяват и свиват, да подобряват притока на кръв и да помагат за цялостното сърдечно здраве.

Може да посетите нашата статия с най-добрите билки при високо кръвно налягане – Кои са най-ефикасните билки срещу високо кръвно

4. Помага за предотвратяване на язви

Ето една от ползите от целина, за която може да не сте знаели: Тя може да помогне за предотвратяване или намаляване на образуването на болезнени язви.

Изследване от 2010 г., публикувано в Journal of Pharmaceutical Biology, установява, че целината съдържа специален тип екстракт от етанол, който е полезен при защитата на лигавицата на храносмилателния тракт от язви.

Екстракт от целина има способността значително да попълва изчерпани нива на стомашна слуз, които са необходими в стомашната лигавица, за да предотвратят формирането на малки отвори.

Изследователите смятат, че целината подхранва стомаха, дебелото черво и червата поради наличието на химически съставки като флавоноиди, танини, летливи масла и алкалоиди, които контролират нивото на освобождаваната стомашна киселина, като същевременно подобряват нивото на защитната слуз.

5. Защитава здравето на черния дроб

Когато изследователи от Департамента по хранене и хранителни науки в Хелванския университет в Египет хранели плъхове целина (заедно с цикория и ечемик), тези плъхове изпитват намаляване на количеството на опасно натрупване на мазнини в черния дроб.

Точно когато изследователите допълват храната с високо съдържание на холестерол на плъхове с целина, цикория и ечемик, те наблюдават подобрение на чернодробните ензимни функции и нивата на липидите в кръвта.

Колкото повече целина, цикория и ечемик са били дадени плъховете, толкова повече се подобрява тяхното здраве на черния дроб.

Това предполага, че диета с високо съдържание на целина, както и цикория и ечемик, може да бъде от полза за хора, страдащи от чернодробно заболяване.

6. За отслабване

Целината е изключително ниска в съдържанието на  калории и може да бъде ценна храна, която да ви помогне при отслабване поради способността си да осигурява жизненоважни хранителни вещества и да подпомогне регулирането на метаболизма на липидите (мазнините).

Едно от основните предимства на целината е, че е много хранително-плътна, което означава, че осигурява антиоксиданти, електролити, витамини и минерали като витамин С, витамини В и калий – всичко това с много малко калории. (2)

7. Увеличава храносмилането и намалява подуването

Семената на целина съдържат без мирис  съставка, известна като NBP, която има диуретичен ефект и помага на тялото за детоксика.

При проучвания, включващи плъхове, обемът на урината е значително по-голям, когато плъховете получават екстракт от целина в сравнение с контролната група.

Ползите за половата система от целина частично се дължат на нейния диуретичен ефект.

Това също може да бъде един от възможните антихипертензивни механизми на семената от целина, които помагат за понижаване на кръвното налягане.

Тъй като подобрява кръвообращението в червата, той е полезен и за подобряване на храносмилането, като спомага за облекчаване на подуване и подпухналост от задържането на вода.

 8. Съдържа антимикробни свойства, които се борят с инфекции

Семената от целина всъщност се използват от векове като билково лекарство с докладвани антибактериални ефекти.

Доклад от 2009 г., публикуван в Journal of Pharmacy and Pharmacology, показва, че целината съдържа специални антимикробни компоненти, открити в семената на растението целина.

Когато екстрактът е бил взет от семена от целина и е комбиниран с вредни бактериални съединения, причиняващи инфекция при хората, екстрактът от целина е способен значително да пречисти и намали растежа на бактериите, което предполага, че целината може да се използва за естествено повишаване на имунитета и борба с бактериалните инфекции.

 9. Помага за предпазване от инфекции на пикочните пътища

Тъй като целината помага за намаляване на пикочната киселина и стимулира производството на урина, това е от полза за борба с бактериалните инфекции в храносмилателния тракт и репродуктивните органи.

Подобно на боровинките, които са известни за борба с инфекциите на пикочните пътища, целината може да помогне за предотвратяване на такива инфекции, както и на нарушения на пикочния мехур, проблеми с бъбреците и вероятно дори кисти върху репродуктивните органи.

10. Може да помогне за предпазване от рак

Според клинично проучване от 2016 г., лутеолинът може да спре растежа на някои видове ракови клетки при гризачи.

Лутеолинът може също да попречи на раковите клетки да нахлуят в други области на тялото или да „метастазира“. Учените смятат, че това може да се случи, като се предотврати разрастването на нови кръвоносни съдове около съществуващите тумори.

Полиацетините имат много имунно-стимулиращи ефекти, включително способности за борба с туморите, които спират мутирали клетки от пролиферация.

Според факултета на Катедрата по селскостопански науки в Дарския университет в Аархус „полиацетилени са показали много интересни биологични активности, включително противовъзпалителна, антитромбоцитна агрегационна, цитотоксична, антитуморна активност, както и активност срещу бактерии и микоплазми“.

Други възможни ползи от целина

Целината може да бъде полезна и за лечение на болки в ставите и успокояване на нервната система, но няма достатъчно научни доказателства, които напълно да подкрепят претенциите на този етап.

Семена от целина могат да имат лечебни свойства.

Медицинският център на Университета в Мериленд (UMM) твърди, че семената от целина отдавна се използват в медицината за лечение, между другото:

Въпреки това, те отбелязват, че тези употреби не са потвърдени от проучвания.

Как да купя и съхранявам целина

Целина е многогодишно растение, което трудно  расте, тъй като се нуждае от постоянна влага и не може да издържа на топлината много добре. Той расте най-добре в хладен, влажен климат и може да бъде намерен най-често  през есента и зимните месеци.

Знаейки, че целината е един от най-химически пръсканите зеленчуци там, винаги търсете органичен целина, когато е възможно да се възползвате максимално от целината, без да консумирате токсини и химикали.

Докладът за работната група по околната среда за 2014 г. показва, че целината обикновено се пръска с множество видове пестициди и е в списъка на „мръсната дозировка“ на плодове и зеленчуци, които съдържат най-много остатъци от пестициди.

Когато избирате целина, уверете се, че стъблата изглеждат твърди и не са прекалено силни. Ако стъблата са с листата си прикрепени неподвижно, потърсете ярко оцветени листа, които не изсъхват.

Не измивайте целината веднага след като я донесете вкъщи, защото това може бързо да я развали. Съхранявайте сушената целинав хартиена кърпа, ако искате, в хладилника за около 5-7 дни. След това, целината се разваля и съдържанието на хранителни вещества започва да намалява. Също така не се препоръчва замразяване на целината.

Рецепти с целина

В сравнение с печенето или бланширането на  целина, на пара целината поддържа повече антиоксиданти непокътнати.

Съединенията от целина, включително флавоноидите и полифенолите, са деликатни хранителни вещества, които могат да се загубят, когато препържете целина.

Така че най-добре е да ядете целина сурова или леко да я готвите, като например задушаване на целина за няколко минути, за да се омекоти.

Не сте сигурни какво да правите със целина, след като сте купили много? Опитайте да добавите целина към салата, салата от риба тон / сьомга / яйце, голяма саксия с супа, разбърквайте, накиснете или сок, или просто се храните като здравословна, нискокалорична закуска. Много хора обичат да ядат целина сурова с малко орехово масло и стафиди като „мравки в лог“.

Кашу с целина

Общо време: 5 минути

СЪСТАВ:

 • 1 целина, нарязани
 • 4 супени лъжици накълцано масло от кашу
 • 1-2 супени лъжици стафиди

Начин на приготвяне:

 1. Изрежете целина на дължина от 10 сантиметра.
 2. Разстилайте маслото от кашу в целина.
 3. Поставете стафиди върху кашуто  и сервирайте.

Супер хидратиращ сок от целина

Общо време: 5 минути

СЪСТАВ:

 • 100 грама кокосова вода
 • 4  стръка от целина
 • 1 краставица
 • 1 нар

Начин на приготвяне:

Използвайки зеленчуковия сокоизстисквачка за сок, изцедете целината, краставицата и нар. Изсипете кокосовата вода и леко разбърквайте сока, за да смеси . Консумирайте незабавно.

Странични ефекти от целина

Въпреки че алергията не е много разпространена, целината е сред малка група храни, която е свързана с причиняване на тежки алергични реакции в някои случаи, подобни на алергия към фъстъци.

Когато някой, който е алергичен към целина, е изложен на масла, експозицията може да доведе до потенциално фатални странични ефекти.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 15 октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button