Сърдечни заболявания

Хипертония: Как да я разпознаем?

Броят на хората, живеещи с хипертония (високо кръвно налягане), се очаква да бъде 1,56 милиарда души по света до 2025 година

В САЩ около 75 милиона души имат хипертония, като повече хора умират от сърдечно-съдово заболяване, свързани с хипертония, повече отколкото от следващите три смъртоносни болести.

През 2015-2016 г. в Европа около една трета от всички хора на възраст над 20 години са имали хипертония, въз основа на високо кръвно налягане и броя на хората, приемащи антихипертензивни лекарства.

Симптоми на хипертония

Високото кръвно налягане обикновено е асимптоматично, което означава, че пациентите нямат никакви преки симптоми на заболяването.

Ето защо хипертонията често се нарича „мълчалив убиец“, тъй като може спокойно да причини увреждане на сърдечно-съдовата система.

Хипертонията може да доведе до проблеми и в органите, засегнати от високото кръвно налягане.

Дългосрочната хипертония може да причини усложнения чрез артериосклероза, където образуването на плаки води до стесняване на кръвоносните съдове.

Усложненията, свързани с артериосклерозата, свързана с хипертония, могат да включват:

 • Увеличено или отслабено сърце, до точката, където може да не успее да изпомпва достатъчно кръв (сърдечна недостатъчност)
 • Аневризъм – необичайно издуване в стената на артерия (която може да избухне, причинявайки силно кървене и в някои случаи смърт)
 • Кръвоносните съдове се стесняват – в бъбреците това може да доведе до възможна бъбречна недостатъчност; В сърцето, мозъка и краката, това може да доведе до инфаркт, инсулт или необходимостта от ампутация, съответно
 • Кръвоносни съдове в очите  или кървене, което води до проблеми със зрението или слепота (хипертонични ретинопатии – класифицирани от влошаване на степен едно до четири).

Фактори за развитие на Хипертония

Контролът на хипертонията се превърна в ключов национален приоритет в САЩ, като дори там по  инициативата Million Hearts проведено от  Министерството на здравеопазването и човешките услуги, която има за цел да предотврати 1 милион инфаркти и удари в САЩ до 2018.

Увеличаването на заболяването се дължи на начина на живот и фактори, като например физическо бездействие, употреба на алкохол и тютюн, както и диета с високо съдържание на натрий (обикновено от преработени и мазни храни).

Тази страница предлага подробна, но лесна за проследяване информация за хипертония. Ако се интересувате от най-новите научни изследвания за хипертония, ще ги научите тук.

Бързи факти за хипертония

Ето някои ключови отговори за хипертонията. Подробна информация и допълнителна информация по-надоло в  статия.

Справи се с безсънието бързо и лесно:
 • Хипертонията се определя като кръвно налягане по-високо от 140.
 • Диагнозата на хипертония може да бъде направена, когато едно или и двете показания са високи: систолично (налягането, тъй като сърцето поема кръвта около тялото), ; Или диастолично (натиск, тъй като сърцето се отпуска и зарежда с кръв).
 • Съвременните фактори за начина на живот са отговорни за нарастващите случаи на хипертония: физическо бездействие, богата на сол храна с преработени и мазни храни и употреба на алкохол и тютюн.
 • Високото кръвно налягане може да бъде вторично и при други състояния – бъбречно заболяване, както и свързано с някои лекарства.
 • Самата хипертония не причинява симптоми, но в дългосрочен план води до усложнения, причинени от стесняване на кръвоносните съдове.
 • Лекарите диагностицират високо кръвно налягане чрез измерванто му
 • Мерките за начин на живот са първо за лечение на високо кръвно налягане, включително ограничаване на солта и други хранителни промени, умереност на алкохола и намаляване на стреса.
 • За лечение могат да се използват едно или повече лекарства.

Какво е хипертония (високо кръвно налягане)?

Кръвното налягане е силата, упражнявана от кръвта върху стените на кръвоносните съдове, и големината на тази сила зависи от сърдечния дебит и съпротивлението на кръвоносните съдове.

Кръвта, която тече вътре в съдовете, упражнява сила срещу стените – това е кръвното налягане

Хипертонията се определя като кръвно налягане по-високо от 140 над 90 mmHg, с консенсус в медицината.  Това означава, че систоличното (налягането, което сърцето поема кръвта около тялото) е над 140 mmHg (милиметри живак) и / или диастолично(тъй като сърцето се отпуска и зарежда с кръв) е над 90 mmHg.

Обаче медицинските експерти смятат, че високото кръвно налягане има постоянна връзка със сърдечносъдовото здраве. Те вярват,  колкото по-ниско е кръвното налягане толкова по-добре (до нива от 115-110 mmHg систолични и 75-70 MmHg диастоличен) .

Това мнение е довело американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA), например, да определи следните диапазони на кръвното налягане (в mmHg):

 • Нормалното кръвно налягане е под 120 систолични и под 80 диастолични
 • Прехиперентността е 120-139 систолична или 80-89 диастолна
 • Етап 1 високо кръвно налягане (хипертония) е 140-159 систолично или 90-99 диастолично
 • Етап 2 високо кръвно налягане (хипертония) е 160 или по-високо систолично или 100 или по-високо диастолично
 • Хипертонична криза (медицинска спешна ситуация) е, когато кръвното налягане е над 180 систолични или над 110 диастолични.

Причини за хипертония

Като силен стрес, интензивните физически упражнения и други фактори могат да повишат бързо кръвното налягане дори при хора, чието кръвно налягане е нормално, диагнозата хипертония изисква няколко показания, показващи високо кръвно налягане с течение на времето.

Повишаването на кръвното налягане за кратко време е нормален физиологичен отговор в много ситуации. Въпреки това, систоличното четене от 180 mmHg или по-високо, или диастолично четене от 110 mmHG или по-високо, може да е признак за хипертонична криза, която изисква незабавно медицинско лечение.

Всеки, който получава такова кръвно, когато тества своето собствено кръвно налягане, трябва да изчака няколко минути и да повтори теста. Ако кръвното остане на това ниво или се увеличи, потърсете спешна медицинска помощ (обадете се на линейка или карайте някого да ви отведе до болницата незабавно).

Кръвното налягане се променя през целия ден, намалява се по време на сън и се повишава при събуждане. То се вдига и в отговор на вълнение, безпокойство и физическа активност.

Причина ли е възрастта ?

Кръвното налягане също се увеличава стабилно с възрастта, тъй като артериите стават по-твърди и по-тесни поради натрупването на плаки. Съдовите и сърдечни заболявания също допринасят за повишаване на кръвното налягане при по-възрастни хора, а високото систолично четене е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания при възрастни над 50-годишна възраст.

Натоварването при  високо кръвно налягане в тялото,  е все по-голям проблем в световен мащаб, отчасти поради бързо застаряващото население. Други ключови фактори са начина на живот, са като например:

 • Физическо бездействие
 • Богата на сол храна, свързана с преработени и мазни храни
 • Алкохолът и употребата на тютюн.

Някои заболявания и медикаменти (както е описано по-долу) могат да причинят високо кръвно налягане и съществуват редица общи рискови фактори за хипертония, включително:

Затлъстяването е рисков фактор за високото кръвно налягане и други сърдечно-съдови състояния.
 • Възраст – всеки е изложен на по-голям риск от високо кръвно налягане, когато старее. Преобладаването на хипертонията е по-високо при хора над 60-годишна възраст
 • Раса – афро-американците са изложени на по-висок риск от белите или испаноговорещите американци;
 • Тегло – с наднормено тегло или със затлъстяване е основен рисков фактор за хипертония;
 • Пол – мъжете и жените имат различни рискови профили. Мъжете са по-склонни към хипертония в по-млада възраст, докато жените в напредлана възраст.
 • Начинът на живот – по-голям прием на  сол, прекомерен алкохол, нисък хранителен калий и физическо бездействие допринасят за повишен риск от хипертония.

Свързана статияАритмия: Причини, симптоми, видове и лечение

Други причини за високо кръвно налягане / Хипертония

Високото кръвно налягане, което не е причинено от друго състояние или заболяване, се нарича първична хипертония (или есенциална хипертония). Това е по-често срещано от вторичната хипертония, което има идентифицирана причина, като хронично бъбречно заболяване.

Първоначалната хипертония е малко вероятно да има специфична причина, но вместо това обикновено е резултат от множество фактори, включително обема на кръвната плазма и активността на системата ренин-ангиотензин, хормоналния регулатор на кръвния обем и налягане. Първичната хипертония е повлияна и от факторите, свързани с околната среда, включително начина на живот, описани по-горе.

Вторичната хипертония има специфични причини – т.е. тя е второстепенна към друг проблем. Един пример, който сега се смята за една от най-честите причини за лечение на резистентна хипертония, е първичният алдостеронизъм, хормонално разстройство, което води до дисбаланс между нивата на калий и натрий, което води до високо кръвно налягане.

Първичният алдостеронизъм може да представлява около 5-15% от случаите на хипертония. Важно е лекарите да определят дали състоянието е причинено от хиперплазия на надбъбречната жлеза (и) или тумор на надбъбречната жлеза, тъй като лечението е различно между двете.

Алкохолът причина ли е за високо кръвно ?

Общите обратими причини са прекомерният прием на алкохол и употребата на перорални контрацептиви, които могат да доведат до леко повишаване на кръвното налягане; Хормоналната терапия за менопаузата също е виновник . Вторичната хипертония може да се дължи и на:

 • Диабет (и двата поради бъбречни проблеми и увреждане на нервите)
 • Заболяване на бъбреците
 • Феохромоцитом (рак)
 • Синдром на Cushing (който може да бъде причинен от употребата на кортикостероидни лекарства)
 • Вродена надбъбречна хиперплазия (нарушение на надбъбречните жлези, което отделя хормона кортизол)
 • Хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).
 • Хиперпаратиреоидизъм (който засяга нивата на калций и фосфор)
 • бременност
 • Сънна апнея
 • Затлъстяването.

Диагностика и тестове за хипертония

Диагнозата на хипертонията се прави чрез измерване на кръвното налягане при няколко клинични показания, като се използва сфигмомамометър – познатото устройство – маншет на горната част на ръката. Диагнозата може да бъде направена след като високите стойности са взети най-малко в три отделни дни.

Измервания могат да се извършват в кабинета на лекаря или в домашни условия.

Кръвното налягане се измерва чрез сфигмоманометрия.

Надеждността на измерванията на кръвното налягане може да се подобри, ако пациентът или някой друг направи серия от измервания извън кабинета на лекаря, като използва стандартизирани устройства.

В допълнение към измерването на кръвното налягане, използвайки сфигмоманометрия, лекарят ще вземе история (ще задава въпроси, като например за сърдечно-съдови проблеми) ще направи физически преглед преди диагностицирането на хипертония.

Тези въпроси и допълнителни тестове могат да помогнат да се определи причината за високо кръвно налягане и да се определи дали има някакви усложнения. Такива тестове могат да включват тестове на урина, бъбречно ултразвуково изображение, кръвни изследвания, електрокардиограма (ЕКГ) и / или ехокардиограф.

Лечения за хипертония / високо крървно

Промените в начина на живот са важни както за лечение, така и за предотвратяване на високо кръвно налягане и те могат да бъдат толкова ефективни, колкото и лекарствата. Тези промени в начина на живот могат да имат и по-големи ползи за здравето не само на сърцето, но на цялото тяло.

Промяната на начина на живот действат на кръвното налягане и препоръчани от експерти промени, включват: 6

 • Ограничение на сол – нормалния прием на сол е между 9 и 12 грама на ден. Намалението на кръвното налягане може да се постигне дори при хора с нормални нива, като се намали солта до около 5 грама на ден – най-големите ефекти се наблюдават при хора с хипертония.
 • Консумацията на алкохол – експертни насоки казват, че преминаването от умерено към прекомерно пиене е свързано както с повишено кръвно налягане, така и с повишен риск от инсулт .
 • Високата консумация на зеленчуци и плодове и ниско съдържание на мазнини – хората, които имат или са изложени на риск от високо кръвно налягане, се препоръчват да сведат до минимум приема на наситени мазнини и мазнини и да ядат пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, поне 300 плодове и зеленчуци на ден, боб, варива и ядки и богати на омега-3 риби два пъти седмично.
 • Намаляването на теглото и поддържането му – хипертонията е тясно свързана с излишното телесно тегло, а намаляването на теглото е последвано от понижаване на кръвното налягане
 • Редовните физически упражнения – лекарите казват, че „пациентите с хипертония трябва да участват в поне 30 минути динамично аеробно упражнение с умерена интензивност (ходене, джогинг, колоездене или плуване) от 5 до 7 дни в седмицата“

Диетата при високо кръвно

Националният институт за сърдечни белодробни и кръвни клетки в САЩ препоръчва диета DASH за хора с високо кръвно налягане.

DASH е специално формулиран, за да помогне на хората да понижат кръвното налягане. Това е гъвкав и балансиран план за хранене, базиран на научни изследвания, спонсорирани от института, според които диетата дйства:

 • Намалява високото кръвно налягане
 • Подобрява нивата на кръвните липиди (мазнини в кръвта)
 • Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
 • Има готварска книга на Националния институт, наречена Keep the Beat Recipes с идеи за готвене, които да помогнат за постигането на тези резултати.

Има доказателства, че пробиотичните добавки могат да бъдат от полза за хората с хипертония. Прегледът на проучванията установи, че хората, които приемат пробиотична формула, съдържаща минимум 10 милиарда единици, образуващи колонии, всеки ден в продължение на най-малко 8 седмици, имат значително понижение на систолното и диастолното кръвно налягане, като най-големите ефекти се наблюдават при хора с хипертония в началото наа изследването.

Не се наблюдават значими ефекти, когато хората приемат пробиотици за по-малко от 8 седмици.

Свързана статияКои са най-ефикасните билки срещу високо кръвно

Лекарства за хипертония

Мерките за начин на живот са стандартно лечение от първа линия за хипертония, въпреки че лекарите ще предписват медикаменти, заедно с мерки за начин на живот, за понижаване на кръвното налягане при хора с ниво над 140 над 90,4

Лекарствата обикновено започват като монотерапия (само едно лекарство) и при ниска доза. Страничните ефекти, свързани с антихипертензивните лекарства обикновено са незначителни.

Има няколко различни класа лекарства, които помагат за понижаване на кръвното налягане:

 • Диуретици (включително тиазиди, хлорталидон и индапамид) – крайъгълен камък от 1977 г. насам
 • Бета-блокери (и алфа-блокери)
 • Калциеви канални блокери
 • Централни агонисти
 • Периферни адренергични инхибитори
 • Вазодила
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE)
 • Ангиотензин рецепторни блокери

Изборът на лекарство зависи от индивидуалните и всички други условия, които те могат да имат. Докато едно лекарство обикновено се изпитва най-напред в монотерапия, обикновено се изисква комбинация от най-малко две антихипертензивни лекарства.

Всеки, който приема антихипертензивни лекарства, трябва да внимава, да чете етикетите, преди да вземе каквито и да е лекарства без рецепта, като деконгестанти, тъй като те могат да взаимодействат с лекарства, използвани за понижаване на кръвното налягане.

Беше ли полезна статията за теб?

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button