Желатин: За какво помага + 10 ползи

Желатина е тип протеин, получен от колаген, желатина, се намира в животинските части, които ни осигуряват важни аминокиселини – „градивните елементи“ на протеините.

Всъщност уникалният му аминокиселинен профил е причината за много от ползите за здравето, които ще прочетете по-долу.

Прочетете статията до край и ще се изненадате от неготовите ползи за здравето.

Какво точно е желатинът?

В случая на производството на храни, желатинът се превръща в сух прах, който е създаден от изолиращи и дехидратиращи части от животни, включително кожа, кости и тъкани.

Това може да не звучи твърде апетитно, но най-вероятно няма да знаете, че го ядете, защото е почти безцветен и вкусен.

Причината, поради която се използва при приготвянето на храна и като основа на много желета, десерти и бонбони, е, че той действа като лепкаво лепило, подобно на естествено лепило.

За щастие можем да консумираме желатин, като ядем много повече от просто преработени десерти.

Може би сте забелязали напоследък увеличаване на популярността на костния бульон, който според проучвания от 2018 година, е един от най-полезните.

Знаете ли, че това всъщност е богат източник на естествено срещащ се желатин?

Костният бульон често се използва, за да помогне за изясняване на хранителните алергии или непоносимост, храносмилателни проблеми, пропускливост на червата, автоимунни заболявания и др.

Какви са ползите от пиене на желатин?

В статията ще си отговорите на най-задаваните въпроси за него, както и ползите му за здравето.

Ползите от желатина включват следното:

Подобрява здравето и храносмилането на червата

Подобно на колаген , желатинът е полезен за предотвратяване на чревното увреждане и подобряване на обвивката на храносмилателния тракт.

По този начин се предотвратява пропускливостта и синдрома на просмуканото черво.

 Лигавицата е една от най-важните защитни линии на тялото, тъй като тя държи частици от храна, бактерии и дрожди в храносмилателната система, където те принадлежат, и предотвратява изтичането в кръвта, което предизвиква възпаление.

Желатинът може да подобри способността ви да произвежда адекватни секрети на стомашната киселина, които са необходими за правилното храносмилане и абсорбцията на хранителните вещества.

Глицинът от желатин е важен за възстановяването на здравата лигавична обвивка в стомаха и улесняването с баланса на храносмилателните ензими и стомашната киселина.

Когато не приемате правилното количество ензими / стомашна киселина, можете да почувствате общи проблеми с храносмилането, като хранителни дефицити, киселинен рефлукс, подуване на корема, нарушено храносмилане, както и анемия.

По-възрастните хора често изпитват повече проблеми с храносмилането, защото жизнените храносмилателни сокове се понижават по време на процеса на стареене и се влошават от повишения стрес.

И накрая, желатинът е способен да абсорбира вода и течности, което спомага за предотвратяване на задържането на течности и подуване на стомаха, като същевременно подобрява запека.

Желатина намаля болката в ставите

Колагенът и желатинът са придобили известност за облекчаване на симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит.

Остеоартритът е често срещан при възрастните хора и се счита за водеща причина за чести болки в ставите.

С възрастта хората развиват по-голяма скованост, болки и ограничена подвижност, които се влошават с течение на времето, тъй като колагенът продължава да се разпада и разрушава.

Желатинът и колагенът помагат за отслабване на хроничните възпалителни реакции, което намалява болката и спира прогресивното заболяване, което води до нарушения в ставната функция, като дегенеративно ставно заболяване.

Изследванията показват, че хората с остеоартрит, болки в ставите, проблеми, свързани с костите, като остеопороза и болка, свързана с упражнения или наранявания, могат да се възползват от допълването с желатин.

В клиничните проучвания хората, приемащи желатин (около два грама дневно), имат по-малко възпаление, по-малко болка в ставите или мускулите, по-добро възстановяване и дори подобрени атлетични възможности в сравнение с хора, приемащи плацебо.

Желатин за подобряване на качеството на съня

Някои изследвания показват, че желатинът помага на хората, които непрекъснато изпитват трудности при заспиване, не могат да заспят или имат общ незадоволителен сън, ако вземат три грама преди лягане.

Изследователите разглеждат ефектите от желатина върху субективното качество на съня и установяват, че подобряват сънливостта през деня, когнитивните функции през деня, качеството на съня и ефикасността на съня  и съкращават времето, необходимо за заспиване и подобрение – сън без промени в нормалната.

Глицин също така подобрява съня по различен начин от традиционните медикаменти за сън или хипнотични лекарства, което обикновено означава по-малко сънливост и нежелани реакции на следващия ден.

Желатина помага за здравето на кожата

Загрижени ли сте за кожата си, развивайки бръчки, увреждания от слънцето, стрии и други признаци на стареене?

Ето някои добри новини: Консумирането на желатин (и приемането на колаген директно) може да спомогне за подобряване на външния ви вид благодарение на положителните му ефекти върху здравето на кожата и подмладяване на клетките.

Колагенът се счита за основен строителен блок за кожата и е частично това, което придава на кожата младежки, здравословен вид.

Желатина е чудесно за коса, кожа, нокти, храносмилане и още

Желатинът е важен за процеса на подновяване на клетките на кожата и може също така да ви помогне да блокирате кожата си от увреждане от ултравиолетова светлина, като по този начин се предпазвате от увреждания от свободни радикали, бръчки и потенциално рак на кожата.

Една от причините, поради които се развиват признаци на стареене, е поради изчерпване на колаген, което за повечето от нас обикновено започва, когато сме в нашата 20-те или началото на 30-те години и само продължаваме да ускоряваме.

Според проучване, тъй като продължаваме да губим колаген, можем да развием целулит, напукана кожа и фини линии в резултат на загубата на твърдост на кожата.

Колкото по-големи сме , толкова повече бихме могли да използваме допълнителен колаген, за да смекчим последиците от екологичния стрес, пред който сме изправени.

Консумирането на повече желатин е умен естествен навик за грижа за кожата, тъй като помага да се стимулира нов и не фрагментиран колаген, който не само възстановява трайността на кожата, но също така ви помага да поддържате силна коса, нокти и зъби.

Поддържа здравето на сърцето

Една от най-полезните роли, които играе желатина в тялото, е неутрализирането на химичните съединения, които придобиваме от яденето на месо.

Продуктите от животински произход, включително месо от пиле, говеждо, пуешко и др., заедно с яйцата, са с висок вид аминокиселина, наречена метионин.

Докато метионин има някои полезни роли в организма, в излишък то също така повишава риска от сърдечни проблеми и други заболявания, защото увеличава количеството хомоцистеин в кръвта.

 Колкото повече метионин консумираме, толкова повече се нуждаем от други хранителни вещества, които помагат за понижаване на отрицателните ефекти на хомоцистена.

Високите кръвни нива на хомоцистеин са свързани с повишени нива на възпаление и заболявания като артериосклероза, други форми на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, отслабени кости и увреждания на когнитивните функции.

Не , че трябва да премахнете всички животински продукти, за да станете по-здрави; По-скоро трябва да сте сигурни, че балансирате видовете хранителни вещества, които получавате от диетата си.

Ако имате диета, която е с високо съдържание на месо / яйца или с ниско съдържание на животински продукти като цяло (вие сте вегетарианец), трябва да консумирате вещества като желатин.

Желатинът поддържа силни кости

Нашите кости изискват постоянно снабдяване с хранителни вещества, за да поддържат тяхната плътност и сила.

Желатинът е богат на хранителни вещества като калций, магнезий, фосфор, силиций и сяра, които помагат да се образуват кости и да се предотвратят фрактури или загуба на кост.

Тези хранителни вещества също са чудесни за костно излекуване.

Изследователите вярват, че желатинът (колаген хидролизат) може да действа като безопасно, терапевтично средство за лечение на остеоартрит и остеопороза, дори когато се използва дългосрочно при хронични заболявания.

Колаген срещу Желатин: Каква е разликата?

Желатинът е форма на хидролизиран колаген, което означава, че той по същество е част от разградения колаген.

Колагенът е „най-богатия протеин в животинското царство“ и основният компонент на съединителната тъкан в човешкото тяло, удивително съставляващ около една четвърт от общата ни телесна маса.

Колагенът е ключов строител на здрава кожа, мускули, сухожилия, стави, кости и други тъкани както при хора, така и при животни, така че когато не произвеждаме достатъчно, не е чудно, че нашето здраве страда много време.

В тялото, колагенът преминава през серия от стъпки, за да разруши протеините с дълга верига , които след това се абсорбират и се използват за синтез на колаген в тялото.

Колагенът и желатинът са подобни по отношение на ползите от тях, защото съдържат същите аминокиселини, но употребата им е малко по-различна и някои хора усвояват желатин малко по-лесно.

Готвенето с колаген помага за изолирането на желатин и желатинът се разтваря само в гореща вода.

Той образува забележимо гелообразно вещество, когато се смесва с вода, но колагенът не го прави.

Това означава, че желатинът може да има по-практични приложения при готвене, като например да направите свои собствени желета или сгъстяващи сосове.

Превръщане на колагенът в желатин

За да се превърне колагенът от животинските части в желатин, се използват няколко метода, които разграждат междумолекулните връзки на колагена и освобождават определени аминокиселини.

Екстракцията на желатин в производството на храни обикновено се извършва, като се използва гореща вода и кисели разтвори за хидролизиране на колаген в желатин.

След това обикновено се извършват определени процеси на филтриране, избистряне и стерилизация, за да се образува сухият краен продукт, в зависимост от това как се продава.

Подобно на повечето храни или добавки, колкото по-малко се обработва, толкова по-добре е за вас, когато го консумирате.

Желатинното разграждане се свежда до минимум чрез извличане на желатина при възможно най-ниската температура, което му позволява да запази своята естествена пептидна структура, която осигурява нейните ползи.

Жалатинният уникален амино киселинен профил

След като се изолира от колаген, желатинът се състои от около 98% до 99% протеин в сухо тегло.

Смята се за „необичайно висок в аминокиселините глицин и пролин“, които са „несъществени“ (или условно), защото тялото прави някои от тях сами.

Аминокиселинният състав на желатин е приблизително:

 • 21% глицин
 • 12 процента пролин
 • 12 процента хидроксипролин
 • 10% глутаминова киселина
 • 9 процента аланин
 • 8 процента аргинин
 • 6 процента аспарагинова киселина
 • 4 процента лизин

Една от най-ценните аминокиселини, които получаваме от желатин, е глицин.

Глицин, в допълнение към други аминокиселини като пролин, е това, което се състои от колаген, който е от решаващо значение за даване на съединителната тъкан на тялото на своята здравина и издръжливост.

Глицинът също е важен за способността ни да естествено детоксикираме себе си от химикали от тежки метали или от токсични вещества, с които влизаме в контакт с диетата и околната среда.

Консумирането на много глицин е свързано с по-доброто производство на глутатион, което е един от най-важните детоксикатори за почистване на черния дроб, които имаме, помагайки да се почисти нашата кръв и да се изхвърли вредно вещество от тялото.

В допълнение към доставянето на глицин, желатинът съдържа пролин, който има някои от следните предимства:

 • Работи с глицин за образуване на колаген и съединителни тъкани
 • Подпомага разграждането на други протеини в организма
 • Помага при образуването на нови клетки
 • Помага при правилната поддръжка на мускулната тъкан
 • Предпазва храносмилателната система от пропускливост
 • Предотвратява намаляването на мускулната маса при спортисти и атлети

Защо имаме нужда от желатин ?

Чудите се, дали трябва всъщност трябва да добавите желатин  към вашата диета целенасочено? За повечето хора отговорът е „да“.

Традиционните диети на нашите предци обикновено включват по-големи количества желатин, тъй като са приемали много храни с желатин.

Но днес средният човек е на ниско ниво на желатин (и други животински производни като колаген), тъй като много хранителни животински храни  често се изхвърлят.

Това не е пилешко гърло или филе миньон, който доставя желатин естествено; Това са „желатиновите“ части на животните, които обикновено не се консумират в днешно време, включително кожата на животното, костния мозък и сухожилията.

Друга група, която вероятно е с много ниско съдържание на желатин, е вегетарианците.

Имайки предвид, че вегетарианците и веганите не ядат повечето или всички животински продукти, те не приемат нужното количество.

По-голямата част от вегетарианската диета може да бъде здравословна, ако се направи внимателно, но повишава риска от ниско съдържание на всички необходими аминокиселини от човешкото тяло, тъй като премахва „пълните протеини“ като месо, риба и понякога яйца и млечни продукти.

Как да добавите повече желатин към вашата храна ?

Най-добрият начин да консумирате желатин е да ядете животински храни“от носа до опашката“, което означава, че не изхвърляйте костите и съединителната тъкан, а по-скоро ги превръщайте в бульон или супа.

Можете да направите това, като просто приготвите костен бульон у дома.

Докато ядете животински храни, които съдържат колаген и консумират костен бульон  и двете идеални начини за получаване на желатин и колаген.

Като алтернатива можете да използвате прахообразен желатин, който отнема много по-малко време за приготвяне.

По този начин можете да направите бърз, лесен заместител на костния бульон.

Желатин за коса

Желатинът е само сварен колаген, който се суши и се разпрашава в прах за по-лесно използване.

В миналото хората обикновено приели много желатин под формата на костен бульон.

Днес вече не консумираме части от животните, които са богати на колаген. В резултат на това получаваме твърде много от аминокиселините, които се намират в мускулното месо и не са достатъчно колагенни аминокиселини.

Това не е само добра новина за косата ни, но и за цялото ни здраве!

Чрез консумирането на желатин, вие  давате необходимия източник на колаген. Допълнителният колаген поддържа вашите космени фоликули .

Колкото по-големи и по-силни са те, толкова по-силна и по-здрава ще бъде косата ти.

Желатин за пиене

Все по-често хората закупуват желатин за пиене, поради много му полезни свойства.

 Желатинът  за пиене с аромат на плодове,  може да бъде лек за вашите проблеми.

Проучване от 1998 г. в Университета за щат „Ball State“ установява, че спортисти с болка в коляното, които консумират добавка от желатин, наречен Knox NutraJoint, са имали значително намаляване на болката в сравнение с плацебо.

Желатинът е произведен от животински колаген – основен структурен протеин, намиращ се в костите, сухожилията и други тъкани. Желатинът е особено висок в пролин и глицин, две аминокиселини, които играят важна роля в образуването на колаген, което може да обясни положителния му ефект върху ставните проблеми.

Желатин на прах

Хидролизираният желатинов прах може да се смесва с всеки тип течност, включително супи, бульони и ястия.

Някои хора дори го използват в студена вода, като глазури или сокове. Когато го купувате в магазини за хранителни стоки или онлайн, най-вероятно ще се натъкнете на желатин под формата на листове, гранули или прах.

Можете да го използвате в много типове в рецепти (които обикновено трябва да бъдат накиснати във вода, за да абсорбират течността и да се превърнат в гел), но се уверете, че получавате възможно най-полезния и чист вид.

Маска с желатин

Маската с желатин често се използва за черните точки. 

Черните точки се образуват, когато космените фоликули на кожата се запушат с излишно масло и мъртви кожни клетки.

Вашето тяло произвежда масло чрез космените фоликули, за да овлажни и предпази кожата и да я освободи на повърхността.

Когато се натрупва масло, тя се събира, за да събира мръсотия и мъртви клетки на кожата.

Ако не се измие, маслото се връща обратно в порите и образува запушалка, известна като комедон . Когато комедона има отвор на повърхността, изглежда по-тъмен; Това е черно.

Използването на домашно лекарство от желатин и мляко създава лепкаво съединение, което може да издърпа запушването и да освободи порите.

Цена

Цената на желатина зависи най-вече от чистота, в която ще го закупите.

Добре е да се доверите на доказани марки, за да сте сигурни, че ще бъде в най-полезната форма. В България може да откриете желатин на цена от  8 лв. за 200 грама до 50 лв. за 200 грама.

🤓 Здраве +, имa cтpoгa Редакционна политика , ĸaтo използва само висококачествени източници при съсдаването на своите статии, подкрепени с факти.

Hayчни пpични:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12174

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0032386183900010

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button