10 ползи на Бадеми: Лечебни свойства и вреди

Здравните ползи от бадемите са големи и често се използват като здравословно решение за облекчаване на запек, респираторни разстройства, кашлица, сърдечни заболявания, анемия, импотентност и диабет.

Те също така помагат за поддържането на здрава коса, грижа за кожата (псориазис) и пр  стоматологични проблеми.

В тази статия ще научите за уникалните ползи от бадемите, за някои от които дори не предполагате.

Те обикновено се ядат сурови, но много хора ги добавят като съставки в салати, гарнитури и други ястия.

Бадемовото мляко също е вкусна напитка и алтернатива на по-малко хранително краве мляко.

🔥 Можете да ядете бадеми директно, за предпочитане на празен стомах, за да увеличите и ускорите усвояването на техните хранителни вещества.

Можете да ги накиснете във вода за една нощ, за да можете да ги ядете сутрин. Смачканите бадеми също са прекрасна гарнитура за много ястия.

Факти за хранененто с бадеми

Бадемите са високо хранителна ядка и богат източник на витамин Е, калций, фосфор, желязо и магнезий.

Също така съдържа цинк, селен, мед и ниацин. В сравнение с всички други ядки, те са най-богатите на хранителни вещества и полезни съставки.

Ползи за здравето от  бадемите

Известно е, че те имат големи лечебна стойност, което, заедно с добрия вкус, е основната причина, че толкова много хора активно ги добавят към храненето си.

🔥Някои от изследваните и доказани ползи от бадемите са дадени по-долу.

1.Помагат за мозъка ви

Бадемите са източник на много хранителни вещества, които спомагат за развитието и здравето на човешкия мозък.

Те са свързани с по-високо интелектуално ниво и отдавна се считат за основен хранителен продукт за  деца.

Те също така съдържат две жизненоважни мозъчни хранителни вещества, рибофлавин и L-карнитин, за които се установява, че повишават мозъчната активност, което води до нови нервни пътища и до по-малка вероятност за поява на болестта на Алцхаймер.

🔥 Проучванията показват, че бадемите в диетата, както и бадемовото масло, са важни за цялостното здраве и функциониране на нервната система.

Много майки дават на децата си бадеми, напоени с вода, всяка сутрин.

2. Бадемите регулират холестерола

Редовната консумация спомага за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL).

🔥Този баланс е от жизненоважно значение за здравословно ниво на холестерола и намаляването на LDL (лош холестерол) .

Свързана статия:Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

3. Здравето на костите

Бадемите са фантастичен източник на много витамини и минерали, а фосфорът определено се брои сред тях!

Фосфорът може да окаже значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързани с възрастта заболявания като остеопороза.

4. Храненето с бадеми помага за сърцето ви

Мазнините, протеините и калий, съдържащи се в бадемите, са инструмент за здравето на сърцето.

Витамин Е е ефективен антиоксидант и също така намалява риска от сърдечни заболявания, докато наличието на магнезий в бадемите може да помогне да се избегнат сърдечни пристъпи.

Те помагат да се намали присъствието и въздействието на С-реактивните протеини, което причинява възпаление на артериите. Те също са голям източник на фолиева киселина.

Поради това те помагат да се намали нивото на хомоцистеина, което води до натрупване на мастни плаки в артериите.

🔥Освен това, флавоноидите в кожата на бадемите се комбинират с витамин Е, за да образуват мощен щит срещу увреждане на стените на артерията.

Изследванията показват, че краткосрочната обогатена с бадеми диета може да подобри съдовата функция при асимптоматични здрави мъже на възраст между 20 и 70 години без никакъв ефект върху маркерите на оксидативен стрес.

5. Сила на имунната система

Вашето тяло има много компоненти, които допринасят за цялостното здраве, включително алкалността на системите.

Бадемите са чудесни източници за алкални материали и това е известно, че благоприятстват силата на имунната система, както и повишават способността за отстраняване на  редица болести .

Наред с приноса на бадемите към алкалните нива, той също има високо съдържание на витамин Е, който е мощен антиоксидант.

Той търси всички вредни свободни радикали в организма и ги елиминира, защото те действително насърчават хроничните заболявания и могат да бъдат ужасно опасни за  организма.

Антиоксидантите като витамин Е, открит в бадемите, засягат всички основни заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

Изследванията действително показаха, че хората, които поглъщат високи нива на витамин Е, всъщност са с 30-40% по-малко вероятно да заболеят от сърдечни заболявания.

6.Грижа за кожата

Предимствата на бадемите по отношение на здравето на кожата са добре известни, а  бадемовото масло често се препоръчват за новородени.

Бадемовото мляко се добавя и към някои сапуни, тъй като бадемите имат утвърдена репутация за подобряване на тена на кожата.

7. Противовъзпаление

Много хора смятат, че думата „мазнини“ означава нещо негативно, но всъщност някои мастни киселини са от съществено значение и могат да бъдат много полезни за цялостното здраве.

Тялото не може да създаде свои собствени мастни киселини, затова трябва да ги получим от хранителни източници.

Бадемите имат две много важни мастни киселини, както линолова и линоленова.

Тези мастни киселини помагат да намят възпалението на цялото тяло. Мастните киселини също така помагат да се намалят нивата на „лошия“ холестерол (LDL холестерол) и  насърчават здравата кожа и косата!

8.Регулиране на кръвното налягане

Калият, съдържащ се в бадемите, помага за регулиране на кръвното налягане и ниските нива на натрий, помага за контролиране на колебанието на кръвното налягане.

Балансираните витамини и минерали са от съществено значение за здравословния начин на живот, но ако някои елементи се пренебрегват, цялото тяло може да бъде засегнато, включително тревожност, цялостен стрес и неизбежно повишено кръвно налягане.

9.Увеличава енергията

наличието на манган, мед и рибофлавин в бадемите спомага за производството на енергия и метаболизма.

Ако сте на път, една шепа бадеми може да ви стигне през деня, без да ви зарежда с калории или мазнини.

10.Предотвратяване на рака

Бадемите подобряват движението на храната през дебелото черво, като по този начин предотвратяват натрупването и последващия рак на дебелото черво.

Националният онкологичен център е извършил задълбочени изследвания на връзката между диетите с високо съдържание на фибри и намаления риск от рак на дебелото черво.

11. Защита срещу диабет

Бадемите също спомагат за намаляване на реакционното покачване на нивата на глюкозата и инсулина след хранене.

Тя предпазва  от високи нива на кръвната захар. Бадемите помагат да се регулира абсорбцията и обработката на глюкозата, което прави целия процес много по-гладък и впоследствие по-безопасен.

Свързана статия:Диабет: Симптоми, причини и лечения

12.При бременност

Бадемите съдържат фолиева киселина, която спомага за намаляване на случаите на вродени дефекти при новородени.

Той също така стимулира растежа на здравите клетки и образуването на тъкани.

Дефекти на невралната тръба са състояния, при които нервната тръба е недоразвита или частично липсва в плода.

Лекарите редовно предписват добавки от фолиева киселина на бременни жени, за да осигурят правилното развитие на тръбата, а бадемите имат достатъчно фолиева киселина, за да поддържат майките и бебетата  здрави.

13. Отласбване

Бадемово мляко може да се използва за  отслабване. Мононенаситената мазнина, съдържаща се в бадемите, задоволява апетита и предотвратява прекомерното хранене.

Фибрите в бадемите също допринася за усещането, честе сити , въпреки че сте яли само малко количество.

Изследванията разкриват, че богатата на бадеми диета с нискокалорични свойства е добра за хората с наднормено тегло.

🔥 Проучванията показват, че хората, които редовно консумират бадеми (най-малко два пъти седмично), са по-склонни да останат на идеалното си тегло, отколкото тези, които рядко или никога не консумират бадеми и страдат от колебания в теглото.

И накрая, фибрите допринасят за последователните движения на червата, което помага при загубата на тегло и общото здраве на организма чрез елиминирането на токсините.

14.Предотвратяване на запек

Бадемите са богати на фибри и като повечето други богати на фибри храни, бадемите помагат да се предотвратяване на запек.

Също така е важно да пиете значително количество вода, когато ядете бадеми, за да ускорите храносмилателния процес и благоприятните ефекти на ядката.

Дори не е нужно да ядете прекомерно количество, количествотофибри в  4 или 5 бадеми е достатъчно, за да поддържате храносмилането и движенията на червата редовно.

Колко калории има в бадемите?

Има 529 калории в чаша бадеми, но не е задължително да ги приемате всичките !

Това е около 25% от  калориите за деня!

Въпреки това, за да я опишем по-простичко, има около 130 калории в една шепа бадеми, което се равнява на приблизително 23 бадема.

Здравословна доза от бадеми може да помогне да увеличите доброто съдържание на мононенаситени мазнини, а бадемите съдържат и много  минерали!

За какво са полезни бадемите?

Бадемите имат редица важни ползи за здравето, включително способността за защита  на сърцето, благодарение на високата концентрация на полезни мононенаситени мазнини, както и увеличаване на кръвообращението, укрепване на костите, защита на кожата, подпомагане на храносмилането и подпомагане контрола на нивата на кръвната захар , бадемите също са свързани с повишаване на когнитивните резултати и намаляване на оксидативния стрес в тялото!

Как да ядем бадеми?

Бадемите могат да се консумират по много начини, включително да се заливат с кисело мляко или овесена каша с тези здравословни ядки, да се шлифоват бадемите във вкусно бадемово масло, осоляването и печенето на бадемите да бъдат заместител на нежелана храна, включително бадеми в протеиновите или зеленчуковите шейкове .

Може ли да напълнеем от бадемите ?

Бадемите съдържат високо съдържание на мазнини.

Повече от 50% от тези мазнини обаче са под формата на мононенаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето и са от съществено значение за функционирането на органите.

Те обаче съдържат и „лоши“ мазнини, така че е важно да не прекалявате с бадемите. Една шепа или две наведнъж е чудесен избор и ще ви даде добър тласък!

Какво е бадем?

Бадемите, въпреки че са класифицирани като орех от повечето хора, всъщност са семената от плодовете на бадем.

Бадемите, които ядем, всъщност са костилките на тези плодове, а след като се отворят, вкусното месо от ядката може да се яде! Това частично обяснява защо в тези ядки има толкова много хранителни вещества и минерали; Те са основните хранителни вещества, необходими за растежа на ново растение, ако семената паднат на земята.

Можете ли да ядете сурови бадеми?

Можете абсолютно да ядете сурови бадеми и ще се радвате на всички здравословни предимства на тази вкусна ядка (която всъщност е семе!). Много хора предпочитат да приготвят бадемите си. Няма нищо по-хубаво от  яденето на сурови бадеми.

Колко мазнини и протеини има в бадемите?

В една чаша бадеми има около 11,5 грама мазнини и 5% грама протеин. Яденето на цяла чаша бадеми също доставя 529 калории. Добрата новина е, че по-голямата част от съдържанието на мазнини, най-малко 7 грама, е мононенаситена мазнина, която е много добра за здравето на сърцето и може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в тялото!

Подходящи ли са суровите бадеми за вас?

Суровите бадеми са много добри за вас, но както и с всичко останало,  трябва да има умереност във всички неща. Минералното съдържание на суровите бадеми е впечатляващо и може да ви помогне за всичко от остеопороза до когнитивна функция. По същия начин, съдържанието на мазнини може да е високо, но голяма част от това е под формата на „добри“ мазнини.

Колко въглехидрати присъстват в бадемите?

Има само 5 грама въглехидрати в чаша бадеми, което представлява само 2% от  дневно изискване за въглехидрати. Много хора обаче виждат това като добро нещо, тъй като диетите с ниско съдържание на въглехидрати са много популярни в момента. Бадемите дават на хората възможност да увеличат приема на минерали и мазнини, без да добавят твърде много празни въглехидрати. Това прави бадемите отлична храна между основните хранения!

Внимание: Бадемите са здравословни ядки, но човек трябва да ги консумира умерено. Горчивите бадеми съдържат цианид и човек трябва да избягва да яде твърде много от тях.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button