Женшен – За какво помага + 10 ползи

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове.

В тази ичерпателна статия на Здраве +, ще покажем всички ползи и най-важното за билката.

Смята се, че женшенът възстановява и подобрява благосъстоянието. Това е едно от най-популярните билкови лекарства.

Има много видове тази билка, но най-популярните са американски женшен (Panax quinquefolius) и азиатски женшен (Panax ginseng).

Какви са ползите на Женшен?

Женшенът съдържа две важни съединения: гинзенозиди и гинтонин.

Тези съединения се допълват взаимно, за да осигурят ползи за здравето, според проучване от 2013 година.

Женшенът е един от единадесетте различни вида къси, бавно развиващи се многогодишни растения с месести корени.

Женшенът се смята, че възстановява и подобрява нормалното благосъстояние и се е превърнал в едно от най-популярните билкови лекарства в света днес.

Билките се състоят от светло оцветени корени, с относително дълга дръжка и зелени листа с овална форма.

Женшенът традиционно е бил използван за подпомагане на редица медицински състояния, които обсъждаме по-долу.

Въпреки това, трябва да се  внимава, има малко научни изследвания, които да подкрепят ефективността на билката при няколко.

Американският женшен (Panax quinquefolius, L.) и азиатският женшен (P. Ginseng) се смята, че осигуряват повишаване на енергията, ниски нива на кръвната захар и холестерол, намаляване на стреса, насърчаване на релаксация, лечение на диабет и лечение на сексуална дисфункция при мъжете.

Трябва да се отбележи, че сибирският женшен (Eleutherococcus senticosis) не е истински женшен и не принадлежи към рода „Panax“.

Принадлежи към семейството растения Araliaceae, но потребителите трябва да знаят, че това не е  като американския или азиатския женшен.

За какво се използва Женшенът ?

Женшенът е може би най-широко признатата растителна билка, използвана в традиционната медицина и сега играе основна роля в билковото лечение.

Ричард Браун, доктор по медицина, доцент по клинична психиатрия в Колумбийския университет, каза за изследване от 2010 година:

Обогатено с женшен мляко с достатъчни нива на женшен за подобряване на когнитивната функция.

Женшен за жени помага във всички възрасти

Повече от 2000 години са използвани различни форми в медицината.

Името Panax произлиза от гръцката дума за „всяко изцеление“. Човешкоподобната фигура на корен на женшен (сен-сен означава „човек-корен“) кара много хора  да вярва, че коренът може да укрепи всяка част от тялото.

През вековете коренът се използва при лечение на загуба на сила, закалени артерии, кръвотечения и кървене и колит и за облекчаване на симптомите на стареене, рак и сенилност.

Възможни ползи за здравето от женшен

Женшенът е един от най-широко използваните билкови добавки. Традиционно женшенът е бил използван за лечение на редица различни заболявания.

Трябва обаче да се отбележи, че терапевтичните свойства на жен-шен често се обръщат с недоверие  западни учени и лекари поради малкото „висококачествено“ изследване, определящо истинската му ефективност в медицината.

Знаете ли, че билката женшен се препоръчва при преждевременна еякулация.

От иследванията става ясно, че билката помага при :

Женшена е доставчик на енергия

Женшенът може да помогне за стимулиране на физическата и психическата активност сред хората, които са слаби и уморени.

Проучването на клиниката „Майо“ разкрива, че женшенът е показал добри резултати при оказване на помощ на пациенти с рак.

Има когнитивна функция

Изследванията, публикувани в библиотеката „Cochrane“, проведена в Медицинската школа на университета в Нантонг в Китай, проучват дали това твърдение притежава някаква истина.

За по-силни умствени способности

Водещият автор, JinSong Geng, М.Д., каза, че предвид резултатите от проучването „женшенът изглежда има благоприятно въздействие върху познанието, поведението и качеството на живот“.

Авторите на прегледа обаче предупреждават, че въпреки някои положителни резултати  от изследванията, включени в систематичния преглед, не са довели до „убедителен“ случай за ефективността на жен-шен като когнитивен усилвател.

Противовъзпалителни ефекти

Женшенът има седем съставки – гинесозиди, които могат да имат имунно-потискащи ефекти, според резултатите от експериментите, публикувани в Journal of Translational Medicine

Алън Лау, който ръководи проучването, каза, че „противовъзпалителната роля на жен-шен може да се дължи на комбинираното въздействие на тези гинесозиди, насочени към различни нива на имунологична активност и по този начин да допринесе за различни действия на жен-шен при хората“.

За превенция на рака

Има вещества в женшен, които имат противоракови свойства. Няколко популационни проучвания в Азия свързват консумацията на билката с по-нисък риск от рак 1.

Изследователите на Vanderbilt-Ingram изследват, че женшенът подобрява качеството на живот след диагностицирането на рак на гърдата.

Американското дружество по онкологични заболявания заяви, че „все още са необходими клинични изпитвания, за да се определи дали то е ефективно при хората напълно“.

Свързана статияРак: факти, причини, симптоми и изследвания

Ерективна дисфункция

Мъжете могат да приемат женшен за лечение на еректилна дисфункция.

Изследване от 2002 г. в Корея разкрива, че 60% от мъжете, приемали женшен, са забелязали подобрение на симптомите.

В допълнение, изследванията, публикувани в Британския вестник „Клинична фармакология“, са „доказателство за ефективността на червения женшен при лечението на еректилна дисфункция“.

При грип

Изследванията, публикувани в Международния вестник на молекулярната медицина, предлагат възможна връзка между жен-шен и лечението и профилактиката на грипния и респираторния синцитиален вирус (RSV).

За метаболизма

Женшенът се смята, че е много добър за метаболизма и насърчава общото благосъстояние.

Билката има репутация като афродизиак, но това изглежда напълно се основава на факта, че тя релаксира прекалено напрегнатия човек .

Женшен и пчелно млечице

Женшен с пчелно млечице се препоръчва през есента и зимата с цел да се изгради имунитет срещу болестите (грип, настинка). Препоръчителният курс е един месец по 1-2 флакона дневно.

През пролетта курсът може да се повтори за тонизиране на организма (при пролетна умора, слабост, безапетитие).

Наистина, повишава тонуса, но не е хубаво да се взима повече от 10 дни без почивка, както и ако имаш склонност към вдигане на кръвното.

Не е подходящо и за горещите летни месеци. 

Повишава жизнения тонус и издръжливостта.  За  любителите на женшен, да знаете витамин Ц анулира напълно активността му.

Женшен и гинко билоба

Гинко Билоба и Жен шен е мощна комбинация от стандартзираните екстракти на две растения, познати от древността със своите целебни качества.

Това е по древна тибетска формула, която съчетава и усилва по уникален начин доказания ефект на двете традиционни тибетски билки Гинко Билоба и Жен Шен.Екстрактът от листа на Гинко билоба е мощен антиоксидант, ефективен срещу процесите на стареене в организма.

 Сибирският женшен е чудесно средство за справяне съссиндрома на хронична умора. Друга негово много важно качество е способността му да елиминира токсините от организма.

Възможни нежелани реакции при приемането на женшен

Въпреки че женшенът обикновено се счита за безопасен за консумация, съобщават се следните нежелани реакции:

 • Главоболие
 • Повишена сърдечна честота
 • гадене
 • Безпокойство
 • Трудност при сън.
 • Жените също могат да получат подути гърди и вагинално кървене.

Свързаните с жен-шен усложнения

Лекарите не препоръчват приемането на женшен заедно с антидепресанти, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАО), тъй като може да предизвика манийни епизоди и треперене.

Женшенът може да промени ефектите на кръвното налягане при комбинация със  сърдечните медикаменти, включително блокери на калциевите канали, като нифедипин (Procardia®).

Никога не смесвайте женшен със сърдечни лекарства, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

В допълнение, женшенът може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства, които оказват влияние върху съсирването на кръвта (като варфарин или аспирин), според Американското изследване на рака.3

Свръхдоза женшен

Симптомите на леко предозиране на женшен включват:

 • раздразнителност
 • Замъглено зрение
 • оток
 • диария
 • Кървене
 • нервничи пристъпи
 • възбуждане
 • виене на свят
 • Суха уста.

Симптомите на тежко предозиране на женшен включват:

 • Намален сърдечен ритъм
 • повръщане
 • гадене
 • Конвулсиите
 • делир
 • Припадъци.

Обобщение за растението

Женшенът е билкова добавка, която се използва от векове в китайската медицина.

Обикновено се рекламира заради антиоксидантните си и противовъзпалителни ефекти.

Той може също да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да има ползи за някои видове рак.

Нещо повече, женшенът може да засили имунната система, да засили мозъчната функция, да се бори с умората и да подобри симптомите на еректилна дисфункция.

Женшенът може да се консумира суров или леко задушен. Той също така лесно може да бъде добавен към вашата диета чрез неговата форма на екстракт, капсула или прах.

Независимо дали искате да подобрите определено състояние или просто да засилите здравето си, женшенът определено си заслужава да опитате.

По темата прочети:

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Азиатски женшен. (2016 г., 29 ноември)

 • Ползи от Азиатски женшен. (2015 г., 22 юни)
  umm.edu/health/medical/altmed/herb/asian-ginseng
 • Kim, H. G., Cho, J. H., Yoo, S. R., Lee, J. S., Ahn, Y. C., & Son, C. G. (2013, 17 април). Антифатични ефекти на Panax женшен, С. А. Майер: рандомизирано, двойно обвързано, плацебо-контролирано проучване. PLoS One, 8 (4), e61271
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button