Астматична кашлица: Симптоми, Причини, Лечение

Астмата е хронично респираторно заболяване, което засяга милиони хора по света, а основният симптом е астматичната кашлица.

Асматичната кашлица има негативно влияние върху качеството на живот на всеки болен, но с правилното управление хората с астма могат да водят пълноценен живот.

В тази статия ще разгледаме различните аспекти на астматичната кашлица, от нейните симптоми и причини до ефективни стратегии за лечение.

Симптоми на астматична кашлица:

Кашлицата при астма може да бъде класифицирана в три категории CVA, астма с преобладаваща кашлица и кашлица, която продължава въпреки стандартната терапия с инхалаторни кортикостероиди и бронходилататори 1Niimi A, Matsumoto H, Mishima M. Eosinophilic airway disorders associated with chronic cough. Pulm Pharmacol Ther. 2009;22:114–20. [PubMed] [Google Scholar]

Астматичната кашлица е вид упорита, суха кашлица, която може да се влоши през нощта или да бъде предизвикана от различни причинители.

Други често срещани симптоми, свързани с астматична кашлица, включват хрипове, задух и стягане в гърдите.

Изключително важно е да разпознаете бързо симптомите й и да потърсите лекарска помощ.

Причини за астматична кашлица:

  • Алергени: Алергени като цветен прашец, акари, пърхот от домашни любимци и мухъл могат да предизвикат астматична кашлица при много хора.
  • Околната среда: Такива причинители може да бъдат замърсен въздух, дим или силни миризми, които засилват симптомите на астма, включително и водят до кашлица.
  • Респираторни инфекции: Вирусни или бактериални инфекции на дихателните пътища могат да допринесат за кашлица при хора с астма.
  • Фактори, предизвикани от натоварване: Физическата активност може да предизвика кашлица при някои хора с астма, състояние, известно като астма, предизвикана от упражнения.

Лечение и управление:

  • Бронходилататори: Бронходилататорите с кратко действие осигуряват бързо облекчениe, като отпускат мускулите на дихателните пътища и облекчават кашлицата.
  • Инхалаторни кортикостероиди: Те действат дългосрочно и най-често са инхалаторни кортикостероиди, които помагат за намаляване на възпалението в дихателните пътища.
  • Промени в начина на живот: Трябва да избягвате причинителите и водите здравословен начин на живот.

Управление на алергиите: Справянето с основните алергии, чрез избягване на алергени или имунотерапия може да помогне за предотвратяване на астматична кашлица.

Предотвратяване на астматична кашлица

Има няколко основни начина за това:

  • Имунизации: Лекарят Ви може да препоръча ваксинации, чрез които да се предотвратят респираторни инфекции, които могат да предизвикат симптоми на астма.
  • Промени в начина на живот: Благоприятната среда за болните от астма,е главният начин за превенция.

Психологическо въздействие:

Животът с астматична кашлица може да има психологически последици, засягащи емоционалното благополучие на хората.

Хроничната кашлица може да доведе до безпокойство, стрес и намалено качество на живот.

Важно лекарите да вземат под внимание психологическите аспекти при управлението на астмата и да предоставят подкрепа на хората, които имат емоционални предизвикателства.

Кава е връзката на асмата с кашлицата?

Въпреки че кашлицата често е отличителният симптом на астмата, основната връзка е хроничната кашлица, понякога дори единствен симптом.

Този феномен, известен като астма с вариант на кашлица, е труден за диагностициране, тъй като споделя прилики с други видове кашлица, причинени от алергии, постназално изтичане или дори тютюнопушене.

Не забравяйте, че не сте сами:

Милиони по света живеят с астма и са налице редица начини за подкрепа.

Астматичната кашлица е често срещана, но с правилно лечение хората могат да постигнат добър контрол върху своите симптоми и да водят здравословен живот.

Ако вие или някой ваш познат изпитвате продължителна кашлица или други симптоми на астма, потърсете медицинска помощ.

Винаги се консултирайте със здравни специалисти за съвети и насоки при управлението на симптомите на астма.

Реферекции:

  1. Niimi A, Matsumoto H, Mishima M. Eosinophilic airway disorders associated with chronic cough. Pulm Pharmacol Ther. 2009;22:114–20. [PubMed] [Google Scholar]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button