Действие на Куркумата върху здравето на човек: Анализ на 60 проучвания

Ако разгледаме ползите на билките за цялостното здраве на човек, куркумата (Curcuma longa L.) заема едно от първите места по ползи, известна не само вкусовите си качества, но и с мощните си терапевтични свойства.

Тази статия обобщава 60 клинични проучвания (SRs) за ползите и вредите от Куркума , като в статията се опитваме да покажем различни гледни точки за ефикасността на куркумата като терапевтична опция.

Тази обобщаваща статия става все по-нужна на читалите, като се има предвид нарастването на интереса и изобилието от продукти с куркума.

Историческо значение и съвременна популярност на куркумата

Куркумата има хилядолетна история, като лечебно растение, започваща от Индия и Китай, като се използва за лечение на рани, очни инфекции и респираторни заболявания 1 E. Pagano и др. Клиничната ефикасност на хранителните добавки, съдържащи куркумин: преглед на систематичните прегледи (източник ).

През 2018 г. Съединените щати, отчитат значителен скок в продажбите на хранителни добавки с куркума, което подчертава широката й популярност.

Освен отлична подправка в кухнята, куркумата е клинично изследвана за състояния, вариращи от рак и затлъстяване до сърдечно-съдови заболявания 2A. Schneider и др. Сравнение на remicade с куркумин за лечение на болестта на Crohn: систематичен преглед (референция).

Глобалната куркумата има различни имеа и форми в различни култури.

От къри в Индия до чайове в Япония, козметика в Тайланд, оцветители в Китай, напитки в Корея, антисептици в Малайзия, противовъзпалителни средства в Пакистан и хранителна добавка в Съединените щати, гъвкавостта на куркумина е очевидна.

Есенцията Куркумин

Куркуминът, научно известен като 1,7-бис(4-хидрокси-3-метоксифенил)-1,6-хептадиен-3,5-дион, заема централно място като основният естествен полифенол 3 Aggarwal BB, Kumar A., ​​Bharti AC Противораков потенциал на куркумин: предклинични и клинични проучвания. Anticancer Res. 2003 г.; 23 :363-398. [ PubMed ] [ Google Scholar ], открит в коренището на куркумата.

Традиционно използван в азиатските страни заради своите антиоксидантни, противовъзпалителни, антимутагенни, антимикробни и противоракови свойства, куркумата може да се похвали с много научни проучвания на съединението Куркумин.

Доказано е, че е от полза при възпалителни състояния 4Aggarwal BB, Harikumar KB Потенциални терапевтични ефекти на куркумин, противовъзпалителното средство, срещу невродегенеративни, сърдечно-съдови, белодробни, метаболитни, автоимунни и неопластични заболявания. Вътр. J. Biochem. Cell Biol. 2009 г.; 41 :40–59. doi: 10.1016/j.biocel.2008.06.010. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] , метаболитен синдром , болка, както и помага при управлението на възпалителни и дегенеративни очни състояния.

Ползи и действие, доказани от проучвания

Тук ще обобщим ползите от множеството изследвания относно потенциалните ползи за здравето от куркумина.

 Поради големият обема на литературата, ние избрахме да се съсредоточим върху ползите, свързани с някои общи здравословни състояния, и проучвания направени на здрави хора, вместо анализ на не толкова добре доказаните ползи, свързана с рака и други болестни състояния. 

Куркумата е силен антиоксидант

Антиоксидантната сила на куркумина се дължи на борбата със свободните радикали 5Sahebkar A., ​​Serbanc MC, Ursoniuc S., Banach M. Ефект на куркуминоидите върху оксидативния стрес: систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. J. Функц. храни. 2015 г.; 18 :898-909. doi: 10.1016/j.jff.2015.01.005. [ CrossRef ] [ Google Scholar ] .

Той пречиства реактивните кислородни и азотни свободни радикали, модулира антиоксидантните ензими като супероксид дисмутаза (SOD) и инхибира ROS-генериращите ензими 6Menon VP, Sudheer AR Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на куркумин. адв. Exp. Med. Biol. 2007 г.; 595 :105-125. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

В допълнение, куркуминът е липофилно съединение, което го прави ефективен в борбата спероксилни радикали, следователно, подобно на витамин Е, куркуминът също се счита за антиоксидант с прекъсваща веригата/

Противовъзпалително средство

Възпалението, което предизвиква хроничните заболявания, се подобрява значително от куркумин.

Чрез блокиране на NF-κB, ключов играч във възпалението, и потискане на различни възпалителни цитокини, куркуминът се утвърждава като страхотен противовъзпалителен агент.

Сложното взаимодействие между оксидативния стрес и възпалението подчертава ролята на куркумина при облекчаване на състояния, вариращи от Алцхаймер до артрит 7Panahi Y., Hosseini MS, Khalili N., Naimi E., Simental-Mendia LE, Majeed M., Sahebkar A. Ефекти на куркумин върху серумните концентрации на цитокини при пациенти с метаболитен синдром: пост-хок анализ на рандомизирано контролирано изпитване. Biomed. Pharmacother. 2016 г.; 82 :578-582. doi: 10.1016/j.biopha.2016.05.037. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ].

Артрит: Облекчава болката и намаля възпалението

Остеоартритът (ОА), хронично заболяване на ставите, се облекчава значително от куркумина 8Henrotin Y., Priem F., Mobasheri A. Куркумин: Нова парадигма и терапевтична възможност за лечение на остеоартрит: Куркумин за лечение на остеоартрит. SpringerPlus. 2013; 2:56 . doi: 10.1186/2193-1801-2-56. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] [ CrossRef ] .

Обширни проучвания показват ефикасността на куркумина при намаляване на болката, възпалението и подобряване на цялостната функция при пациенти с OA 9 Goldring MB Остеоартрит и хрущял: Ролята на цитокините. Curr. Ревматол. Rep. 2000; 2 :459–465. doi: 10.1007/s11926-000-0021-y. [ PubMed ] [ CrossRef ].

Независимо дали се прилага самостоятелно или като допълнителна мярка към стандартното лечение, куркуминът се очертава като жизнеспособна алтернатива, за облекчение без нежеланите странични ефекти, свързани с конвенционалните лекарства.

Метаболитен синдром

Ползите на куркумина са повече от това да помагат на ставите, като стигат дори до лечение с метаболитния синдром (MetS) 10(Na LX, Li Y., Pan HZ, Zhou XL, Sun DJ, Meng M., Li XX, Sun CH Куркуминоидите упражняват понижаващ глюкозата ефект при диабет тип 2 чрез намаляване на серумните свободни мастни киселини: двойно-сляпо, плацебо – контролирано изпитване. Mol. Nutr. Food Res. 2013; 57 : 1569–1577. doi: 10.1002/mnfr.201200131. [ PubMed ] [ CrossRef ].

От повишаване на инсулиновата чувствителност и потискане на адипогенезата до намаляване на кръвното налягане, възпалението и оксидативния стрес, куркумата има много ползи, които се доказват в проучвания през последните 10 години.

Неговите свойства за понижаване на холестерола допълнително го позиционират като естествен и ефективен агент при управлението на MetS.

Управление на тревожност и хиперлипидемия

Ползите куркумина достигат дори и психичното здраве, давайки потенциални ползи при управлението на тревожността и депресията.

Освен това, въздействието му върху хиперлипидемията, чрез намаляване на серумния LDL-C, общия холестерол и триглицеридите, добавя още ползи към неговите качества за здравето.

Възпаление и мускулни болки, предизвикани от упражнения: Активните индивиди могат да спечелят от потенциала на куркумина за справяне с предизвикани от упражнения възпаления и мускулни болки. Като улеснява по-бързото възстановяване и подобрява последващото представяне, куркуминът се очертава като ценен актив за тези, които се занимават с физически дейности.

Странични ефекти и безопасност

Освен ползите за здравето, е важно да се признаят и страничните ефекти.

Въпреки, че има много проучвания, които показват безопасността на куркумин, със стойност на допустимия дневен прием (ADI) от 0–3 mg/kg телесно тегло, трябва да се споменат няколко докладвани случая за странични ефекти.

В проучване на доза от 500 до12 000 mg, седем човека са получули странични ефекти 11Lao CD, Ruffin MT, Normolle D., Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J., Rock CL, Brenner DE Ескалация на дозата на куркуминоидна формулировка. BMC допълнение. Алтернативен. Med. 2006 г.; 6:10 . doi: 10.1186/1472-6882-6-10. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] , като диария, главоболие, обрив и жълти изпражнения.

Друго проучване, включващо дневни дози куркумин, вариращи от 0,45 до 3,6 g за един до четири месеца, съобщава за случаи на гадене, диария и повишени нива на серумна алкална фосфатаза и лактат дехидрогеназа.

Клинично валидиране на данните

Клиничните изпитвания потвърждават силата на куркумина при MetS, показват значително намаляване на провъзпалителните цитокини, подобрения в липидния профил и подобрен антиоксидантен статус.

Синергичната комбинация от куркумин с пиперин усилва неговите ефекти, подчертавайки потенциала му като безопасна и естествена интервенция за пациенти с MetS.

Тази статия обхваща общо 65 проучвания SRs, обхващащи 20 болестни теми, каторезултатите са щателно анализирани, предоставяйки изчерпателна информация на терапевтичните ползи на куркумата.

Дискусия и разногласия по темата

Една от най-големите дискусии, е дали цялата билка или само състваката куркуминодим има важните ползи за здравето.

Някои проучвания показват ползи когато се използва цяла билка на прах, други пък проучвания поакзват, че куркуминоидите са ефикасни самостоятелно.

Това показва, че има необходимостта от целенасочени изследвания върху по-големи групи пациенти.

Заболявания, като остеоартрит и метаболитен синдром и действието на куркумата върху тях, се нуждаят от още доказателствата.

Заключения

В заключение, метапрегледът показва широкия спектър на терапевтични ползи от куркумата за редица заболявания.

Доказателствата с умерено качество подкрепят нейната роля за облекчаване на болката и подобряване на физическата функция, сложността на формулите на куркумата налага предпазливост при изготвянето на универсални заключения.

Референции:

  1. E. Pagano и др. Клиничната ефикасност на хранителните добавки, съдържащи куркумин: преглед на систематичните прегледи (източник ).
  2.  Aggarwal BB, Kumar A., ​​Bharti AC Противораков потенциал на куркумин: предклинични и клинични проучвания. Anticancer Res. 2003 г.; 23 :363-398. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  3. Aggarwal BB, Harikumar KB Потенциални терапевтични ефекти на куркумин, противовъзпалителното средство, срещу невродегенеративни, сърдечно-съдови, белодробни, метаболитни, автоимунни и неопластични заболявания. Вътр. J. Biochem. Cell Biol. 2009 г.; 41 :40–59. doi: 10.1016/j.biocel.2008.06.010. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 
  4. Sahebkar A., ​​Serbanc MC, Ursoniuc S., Banach M. Ефект на куркуминоидите върху оксидативния стрес: систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. J. Функц. храни. 2015 г.; 18 :898-909. doi: 10.1016/j.jff.2015.01.005. [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 
  5. Menon VP, Sudheer AR Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на куркумин. адв. Exp. Med. Biol. 2007 г.; 595 :105-125. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  6. Panahi Y., Hosseini MS, Khalili N., Naimi E., Simental-Mendia LE, Majeed M., Sahebkar A. Ефекти на куркумин върху серумните концентрации на цитокини при пациенти с метаболитен синдром: пост-хок анализ на рандомизирано контролирано изпитване. Biomed. Pharmacother. 2016 г.; 82 :578-582. doi: 10.1016/j.biopha.2016.05.037. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  7. Henrotin Y., Priem F., Mobasheri A. Куркумин: Нова парадигма и терапевтична възможност за лечение на остеоартрит: Куркумин за лечение на остеоартрит. SpringerPlus. 2013; 2:56 . doi: 10.1186/2193-1801-2-56. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] [ CrossRef ]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button