Световната заплаха от грип: разбиране на неговата динамика и рискове

Прочуване на Antivirus Res. от 2000 май

Грипът, e силно заразен респираторен вирус, които е една от най-големите заплахи пред хората, поради способността си да мутира и да се адаптира.

Сред всички грипни вируси, най-опасният е грипният вирус тип А, характеризиращ се с РНК геном с отрицателна сегментация.

За разлика от много организми, той няма механизми за корекция по време на репликация, което го прави податлив на мутации.

Тази уникална характеристика води до непрекъснат антигенен дрейф 1 Антигенна промяна , генетична промяна , възникваща в инфекциозен агент, която причинява драматична промяна в протеин , наречен антиген , който стимулира производството на антитела от имунната система на хора и други животни., при който възникват незначителни вариации, и рядко антигенно изместване, което води до големи промени във вируса.

Подтипове и места за развитие на грипният вирус

В естественото си местообитание, особено в места, в които има гъсто населени птици,патици и др, вирусът на грип тип А има разнообразен набор от антигени от подтип хемаглутинин и невраминидаза. Вирусът се категоризира в два класа: евразийски и американски.

Развитие на вируса при свинете и птиците:

Още през 1998 г. отбеляза значително развитие, когато се появиха силно трансмисивни щамове на грип А (H3N2) при свинете в Съединените щати.

Тези щамове, причиняващи значителна заболеваемост и дори фетален край при заразени. Идентифицирани са два генетично различни варианта на H3N2 свински вирус (Zhou et al., 1999 ) 2Zhou NN, Senne DA, Landgraf JS Генетично пренареждане на птичи, свински и човешки грипни вируси А при американско прасе. J. Virol. 1999 г.; 73 (10): 8851–8856. 

Птичи щамове: Променлива динамика

Птичите щамове също са претърпели значителни промени. В Италия през 1995 г. се развива вариант на H3N2, които започва да причинява заболяване при пилетата.

В Хонг Конг вирусът H5N1 се появи на пазарите за домашни птици и през1997–1998 г., причинява ежко респираторно заболяване при хората.

Строгите мерки за контрол, включително умъртвяване на домашни птици и обширно почистване на пазара, успешно елиминираха вируса от Хонг Конг.

H9N2 в Китай: двойна заплаха

Китай се изправя пред появата на вируса H9N2 през 1999 г., което довежда до повишена заболеваемост и смъртност при пилетата.

Трябва да се отбележи, че щамът H9N2, открит при деца с респираторно заболяване, е подобна на щамовете, открити на пазарите за домашни птици, което поражда опасения за потенциално предаване на хората.

Безпрецедентни предизвикателства: Животинският резервоар на грип B

Въпреки че досега не беше известно, че вирусът на грип B има животински характер и причина, вариант (B/Seal/Netherlands/1/99) беше изолиран от тюлени с респираторни симптоми в Холандия.

Това показва първия случай на човешки грипен вирус B, причиняващ естествена инфекция при животински видове, подчертавайки необходимостта от по-нататъшно разбиране на тюлените като потенциални причинители.

Междувидово предаване: нарастващата тревога

Основното притеснение се крие в междувидовото предаване на вируси на грип А, явление, което се случва от години.

Все по-често се появяват химерни вируси, които са резултат от комбинацията на генетичен материал от различни източници.

Все още не е ясно дали тази повишена честота се дължи на повишено отчитане или на истинско повишаване на честотата.

Фактори като растежа на животинските и човешките популации и увеличените възможности за взаимодействие допринасят за риска от появата на нови пандемични щамове.

Грипът върху децата

По време на грипната епидемия от1998–1999 г. в Хюстън 3Делът на респираторните проби с положителен тест за грип достигна своя връх от 28% в края на януари.  Тексас, 584 деца със симптоми на горните или долните дихателни пътища са били диагностицирани с грип (83% грип А, 17% грип В).

Наблюдават се тревожни нива на хоспитализация при деца под 5 години, особено тези под 1 година, с най-висок риск от остри респираторни заболявания и лабораторно потвърден грип.

Децата със съпътстващи заболявания са изправени пред по-голяма заболеваемост и хоспитализация, но 22% от хоспитализираните деца не са имали рискови фактори.

Тези деца под 5-годишна възраст са по-склонни към усложнения, включително заболяване на долните дихателни пътища, възпаление на средното ухо, фебрилни заболявания, фебрилни гърчове, гастроентерит и дехидратация.

Въздействие върху възрастните хора

По време на грипни епидемии възрастните хора са изправени пред повишена смъртност.

Проучване в Стокхолм, Швеция, разкрива грипа като преобладаващ патоген при респираторни инфекции сред пациенти на възраст 65 или повече години между януари 1997 г. и юни 1999 г.

Вирусните патогени включват грип А (52%), грип В (4%), респираторен синцитиален вирус ( RSV) (1,3%) и параинфлуенца вирус (PIV) (0,7%).

Болниците в Онтарио, Канада, се оказват в огнищата, като 51% от хоспитализираните са поради заболяваемост от грип. Градовете, в които по-високи нива на ваксиниране срещу грип, имат по-малко заболели.

Пандемичен грип, готови ли сме?

Понастоящем точното прогнозиране на следващата грипна пандемия е невъзможно.

Планирането за пандемия включва разработване на стратегии, изграждане на опит и инфраструктура, и предвиждане на неочаквани последици.

Две ключови цели ръководят планирането: ефективна оценка на риска от пандемия и определяне на ролите и действията на медицинските и обществените здравни институции.

Роля на Световната здравна организация (СЗО)

СЗО играе решаваща роля в поддържането на глобална мрежа за наблюдение на грипа за откриване на нови грипни вируси и обявяване на началото и края на пандемия.

Сътрудничеството е от съществено значение, като националните здравни власти създават комитети за планиране на пандемия.

Съображенията включват наблюдение, научни и медицински въпроси, доставка и разпространение на антивирусни лекарства и цялостно управление на пандемията, като се обръща внимание на комуникационни, правни, политически и икономически аспекти.

Наблюдение на грипа

Наблюдението на грипа служи за различни цели: разбиране на циркулиращите вируси, оценка на въздействието на грипа, откриване на необичайни събития, насочване на мерките за контрол на заболяването и оценка на тяхната ефективност. Ранното откриване е жизненоважно за бързите реакции на пандемични заплахи.

Поуките от минали пандемии и епидемии подчертават необходимостта от засилено глобално наблюдение, особено в Азия и Китай. Ограниченията на финансирането изискват новаторски механизми и планове за действие в извънредни ситуации в подкрепа на глобалното наблюдение по време на предупреждение за пандемия, подчертавайки необходимостта от разширено наблюдение в Китай и други страни от тихоокеанския басейн.

Референции:

1. Antigenic shift | Influenza, Viruses, Mutations – https://www.britannica.com/science/antigenic-shift

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC112910/

3. Surveillance for Influenza – United States, 1997–98, 1998, T. Lynnette Brammer, M.P.H.-https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/ss5107a1.htm

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button