Пробождаща болка в ухото: 5-те възможни причини

Болката в ушите обикновено се появява при деца, но може да се появи и при възрастни.

Болката може да засегне едната или и двете уши, но по-често  е в едно ухо.

Какво е болка в ушите ?

Болката в ушите обикновено се появява при деца, но може да се появи и при възрастни. Болката може да засегне едната или и двете уши, но по-често  е в едно ухо.

Тя може да бъде постоянна или да дойде и да изчезне, а болката може да бъде тъпа, остра или изгаряща.

Ако имате ушна инфекция, може да се появи треска и временна загуба на слуха. Малките деца, които имат ушни инфекции, са склонни да се притесняват и да плачат.

Те също могат да вдигат или да търкат ушите си. Прочетете за други симптоми, причини, лечения и др.

Защо се получава Болки в ухото и заглъхване?

Ако слухът ви e заглушен или чувствате, че има „памук в ушите“, вероятно има добро обяснение.

Заглушен слух може да се случи постепенно или внезапно, в зависимост от основния проблем. Може да се появи и в едно ухо или в двете уши.

В повечето случаи е лечимо и не води до трайно увреждане на слуха. За да не се случи последното, трябва да се определи точната причина за загубата на слуха и да се вземат достатъчно мерки, за да се избегне по-нататъшно или трайно увреждане на слуха.

Лечение на Болки в ухото и заглъхване

Компреси

Хората често използват ледени пакети или топли компреси, като нагряваща подложка или влажна кърпа за облекчаване на болката. Същото може да се направи и за болка в ушите.

Този метод е безопасен както за деца, така и за възрастни.

Поставете ледения комплект или топлия компрес върху ухото и след 10 минути се редувайте между топло и студено. Ако предпочитате студено или топло, можете да използвате само един компрес.

Зехтин

Използването на зехтин за ушите е народно средство. Няма твърди научни доказателства, които да докажат, че капки от зехтин в ушния канал могат да успокоят болката в ушите. Но поставянето на няколко затоплени капки зехтин в ухото е безопасно и може да бъде умерено ефективно, според AAP. Все още е добра идея първо да обсъдите този метод с Вашия лекар, особено за децата.

Уверете се, че зехтина не е по-топъл от телесната ви температура, като използвате термометър. Това ще ви помогне да избегнете изгарянето на тъпанчето.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни противогъбични, антисептични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Те могат да се прилагат като капки за уши, за да се намали болката и дискомфорта. Ако се притеснявате за чувствителността, можете да смесвате няколко капки масло от чаено дърво с малко количество зехтин.

Джинджифил

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката от ушите. Нанесете джинджифилов сок или натрошено масло, което се затопля с джинджифил в него, около външния ушен канал. Не го поставяйте директно в ухото.

Чесън

Чесънът има както антибиотични, така и болкоуспокояващи свойства. Едно проучване установи, че ушичките, съдържащи чесън, сред другите съставки, са също толкова ефикасни, колкото и спрените за уши. Накиснете счукания чесън в продължение на няколко минути в топло маслинено или сусамово масло. Изцедете чесъна и нанесете маслото в ушния канал.

Допълнителни средства за предпазване от ушни инфекции

 • Капки от ушно масло от чесън: (2 топли капки в ухото дневно)
 • Антибактериално и противовъзпалително.
 • Цинк (10 mg два пъти дневно за лица на възраст над 2 години)
 • Витамин С (1000 mg 3 пъти на ден за възрастни, 500 mg два пъти дневно за деца 6-12 йоа).Витамин С подобрява имунната функция и намалява възпалението.
 • Ехинацея (2 mL 4 пъти дневно за деца).Ехинацеята повишава лимфната дренаж и стимулира имунната функция.
 • Витамин D3 (400 IU – 2000 IU ежедневно на възраст 2-12 години). Витамин D3 спомага за поддържането на имунната система

Симптоми на Болки в ухото и заглъхване

Болките в ушите могат да се развият от ушни инфекции или наранявания. Симптомите на  болка в ушите при възрастни включват:

 • болка в ушите
 • увреден слух
 • оттичане на течност от ухото

Децата обикновено могат да показват допълнителни симптоми като:

 • болка в ушите
 • заглушен слух или трудност при реакция на звуци
 • треска
 • чувство за пълнота в ухото
 • затруднено спане
 • дръпване или дръпване до ухото
 • плаче или действа дразнещо повече от обичайното
 • главоболие
 • загуба на апетит

Какви са причини Болки в ухото и заглъхване?

причини-за-болки-в-ушите

Наранявания, инфекции, дразнене в ухото или свързана с това болка могат да причинят това.

Инфекцията може да бъде и на друго място в тялото. Например болката, която произхожда от челюстта или зъбите, може да се усети в ухото.

Причините за болки в ушите могат да включват:

Инфекции на ушите

Инфекциите на ухото са често срещана причина за болките. Инфекции на ушите могат да се появят във външното, средното и вътрешното ухо.

Инфекцията на външното ухо може да се дължи на плуване, носене на слухови апарати или слушалки, които увреждат кожата в ушния канал или се поставят памучни тампони или пръсти в ушния канал.

Кожата в ушния канал, която се надраска или раздразни, може да доведе до инфекция.

Водата омекотява кожата в ушния канал, което може да създаде условия за размножаване на бактерии.

Инфекцията в средното ухо може да бъде причинена от инфекции, които произтичат от инфекция на дихателните пътища.

Натрупването на течности зад тъпанчетата на ушите, причинено от тези инфекции, може да породи бактерии.

Лабиринтът е нарушение на вътрешното ухо, което понякога е причинено от вирусни или бактериални инфекции от респираторни заболявания.

Други често срещани причини за  болки в ушите

 • промяна в налягането, като например при летене в самолет
 • натрупване на ушна кал
 • чуждестранен обект в ухото
 • стрептокок в гърлото
 • възпаление на лигавицата на околносните кухини
 • шампоан или вода, уловена в ухото
 • използване на памучни тампони в ухото

Възпаление

Инфекция на ушите се появява, когато бактериална или вирусна инфекция засяга средното ухо – участъците на ухото ви точно зад тъпанчето. Инфекциите на ушите могат да бъдат болезнени поради възпаление и натрупване на течност в средното ухо.

Инфекциите на ухото могат да бъдат хронични или остри. Острите инфекции на ушите са болезнени, но кратки.

Хроничните ушни инфекции или не се изясняват, или се повтарят многократно. Хроничните ушни инфекции могат да причинят трайно увреждане на средното и вътрешното ухо.

Гъбички в ушите

Известно като отомикоза или „ухото на плувеца“, гъбичните ушни инфекции засягат главно ушния канал. Отомикозата представлява 7% от тези, които са диагностицирани с външен отит или възпаление и инфекция на ушния канал.

Свързана статия: Гъбички по тялото: Видове и най-добрите средства за справяне с тях + Екзодерил

Най-честите причини за отомикозата са гъбичните видове Кандида и Aspergillus. Гъбичните ушни инфекции обикновено се бъркат с бактериалните ушни инфекции.

Най-често лекарите ще третират инфекцията на ухото ви, като че ли са бактериални. Често лекарите предписват антибиотици, но тъй като не се борят с гъбични инфекции, няма промяна.

След това, Вашият лекар ще Ви предложи разнообразие от гъбични лечения на дома и предписания.

Настинка

Настинката се характеризира с множество симптоми, включително висока температура, назална конгестия и мускулни болки. Болката в ушите не се свързва често с грипните симптоми, освен ако не се появят усложнения на вируса.

Американската академия на семейните лекари обяснява, че болката в ушите става, когато ушния канал се блокира от течност, което след това причинява болезнена инфекция.

В случай на възникване на симптоми на грип, се препоръчва медицинска намеса.

Шум в ушите

Шум в ушите (изричан ти-ни-ти) или звънене в ушите, е усещането за звънене, бръмчене, съскане, чуруликане, свирване или други звуци. Шумът може да бъде прекъснат или непрекъснат и може да варира в силата на звука.

Често е по-лошо, когато фоновия шум е нисък, така че може да имате този проблем най-  често през нощта, когато се опитвате да заспите в тиха стая. В редки случаи звукът бие в синхрон със сърцето ви (пулсиращ тинитус).

Шум в ушите е много честа, засягаща приблизително 50 милиона възрастни в САЩ. За повечето хора, състоянието е просто дискомфорт.

В тежки случаи, обаче, тинитусът може да доведе до проблеми с концентрацията и съня. В крайна сметка може да се намесва в работата и личните взаимоотношения, което води до психическо безпокойство.

Сърбеж в ушите

Докато ушите ви може да са  по-малки  части от тялото в сравнение с ръката или крака, те са пълни с чувствителни неврологични влакна. В резултат на това ушите са предмет на справедливия им дял от сърбеж.

Може да имате хронично сърбящи уши само защото са много чувствителни. Сърбежните уши обаче могат да показват и основно медицинско състояние.

Чрез разбирането на някои от причините за сърбящите уши, можете да определите как да намерите облекчение.

При бебета

Най-лесният начин да установите дали бебето ви може да има ушна инфекция (или някакво друго заболяване, по този въпрос) е чрез наблюдаване на промяна в настроението му.

Ако бебето ви се сърди често или започне да плаче повече от обикновено, бъдете нащрек за проблема.

Ако развие температура (малка или висока), имате още една голяма представа. Инфекциите на ухото са склонни да следват обикновена настинка или инфекция на синусите, така че имайте предвид и това.

Може да забележите и следните симптоми:

 • Бебето ви дърпа, хваща или дърпа ушите си. Това може да е знак, че има болка. (Бебетата натискат ушите си по много други причини, така че ако бебето ви изглежда иначе добре, вероятно няма ушна инфекция.)
 • Диария или повръщане. Борбата, която причинява инфекция на ушите, може също да повлияе на стомашно-чревния тракт.
 • Намален апетит. Инфекциите на ушите могат да предизвикат стомашно-чревни смущения.  Ако бебето ви има ушна инфекция, той може да се отдръпне от гърдата или бутилката, след като вземе първите няколко глътки.

Медицинско лечение на болки в ушите

лечение-на-болка-в-ухото

Лечение

Ако имате инфекция на ухото, Вашият лекар ще Ви предпише перорални антибиотици или други мехлеми и лекарства. В някои случаи те ще предпишат и двете.

Не спирайте приема на лекарството, след като симптомите Ви се подобрят. Важно е да завършите цялата си рецепта, за да сте сигурни, че инфекцията ще изчезне напълно.

Ако натрупването на восък причинява болки в ушите ви, може да ви се дадат восъчни омекотяващи уши. Те могат да накарат восъка да падне сам.

Вашият лекар може също така да изчисти восъка с помощта на процес, наречен ушна кал, или да използва смукателно устройство за отстраняване на восъка.

 Олинт

Има действие на вазопресора, което води до понижаване на хипостазата на лигавиците.
При интраназалното приложение на адсорбираното количество лекарство може да се стигне до достатъчно светлина за възникване на системни ефекти, например, от централната нервна и сърдечно-съдовата система.

Индикации за употреба. Като помощно лекарство при лечение на остър и хроничен ринит на вирус или бактериален произход, остър и хроничен синузит, алергичен и васкуломоторен ринит, акут средно до отит.

Отипакс

За облекчаване на болката при остър отит на средната част на ухото с тъканен тъпан, обичайната дозировка е 3 до 4  пъти Отипакс в слуховия канал 2 или 3 пъти на ден. Лечението трябва да бъде ограничено до 10 дни. След време ще трябва отново да видите лекар, за да преоцени първоначалната диагноза.

За да постигнете по-добра администрация, наклонете главата на децата си в противоположна посока, когато прилагате продукта. Капките Отипакссъщо се спускат до дъното на слуховия канал през тъпанчето. Позицията трябва да се задържа няколко секунди след приложението. За да избегнете контакт със студена течност в ухото, препоръчително е да затоплите бутилката Отипакс между ръцете преди употреба.

Отосан

Отосан е органични растителни екстракти е иновативен продукт за премахване на ушна кал и за ежедневна хигиена на ушите. Тя осигурява леко, но ефективно действие за по-чисти и здравословни уши, тъй като премахва излишния восък от ушния канал и, ако се използва редовно, предотвратява образуването на восък. Без изкуствени оцветители и консерванти гарантира висока толерантност.

Предотвратяване на болка в ушите

Някои уши могат да бъдат предотвратени. Изпробвайте тези превантивни мерки:

 • Избягвайте пушенето и излагането на вторичен дим.
 • Дръжте чужди предмети от ухото.
 • Изсушете ушите след плуване или къпане.
 • Избягвайте алергични задействания, като прах и прашец.

Обобщение

Заключителни мисли за лекарствата за ушни инфекции
Инфекциите на ушите обикновено се срещат при малки деца под 6 години, но те могат да засегнат всеки.

Има две основни причини за ушни инфекции.

Първата причина е, когато водата се улавя в ушния канал поради натрупването на восък (наречен ухото на плувец

а). Това води до нарастване на бактериите и до появата на инфекция. Втората причина е инфекция на средното ухо, обикновено свързана с алергия или инфекция на горните дихателни пътища, и е причинена от натрупване на течности в ухото.

Инфекциите на ушите могат да бъдат вирусни или бактериални, но вирусните са много по-чести – затова лечението с конвенционални антибиотици обикновено е неефективно и включва странични ефекти.

Средствата за лечение на естествени ушни инфекции включват масло от чесън, масло от чаено дърво, хиропрактика, затваряне на основната причина, цинк, витамин С, ехинацея, витамин D3 и консумиране на противовъзпалителна диета.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button