Жълт кантарион за лечение на депресия: Ползи и странични ефекти

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е цъфтящ храст, родом от Европа. Името си получава от факта, че често цъфти на рождения ден на библейския Йоан Кръстител.

Цветовете и листата на жълтия кантарион съдържат активни съставки като хиперфорин. Жълтият кантарион се предлага като добавка в чайове, таблетки, течности и локални препарати.

Естествените билки като жълтият кантарион са привлекателни, но експертите предупреждават, че могат да причинят неприятни странични ефекти или дори опасни лекарствени взаимодействия.

Жълт кантарион – растение, което расте в дивата природа, се използва от векове за здравословни цели.

Жълт кантарион  е билкова добавка, която не изисква рецепта и можете да я купите в магазин за здравословни храни.

Звучи добре, но това не означава непременно, че това е безвредно, според ново проучване, публикувано в списание „Клинична и експериментална фармакология и физиология“.

Между 2000 г. и 2015 г. имаше 122 нежелани реакции на жълт кантарион. Има  447 съобщения за Прозак. Тъй като съобщаването за нежелани реакции е доброволно, изследователите заявиха, че е вероятно нежеланите събития може да са много повече.

Страничните ефекти на двете вещества са сходни. Те включват повръщане, замайване, тревожност, агресия и амнезия. Съществуват и сериозни опасения относно лекарствените взаимодействия.

Какво представлява жълт кантарион?

Жълт кантарион е многогодишно растение, родом от Европа, но сега се среща в САЩ и части от Канада.

Жълтият кантарион достига височина от 0,3 до 0,61 м, с изключение на тихоокеанското крайбрежие на САЩ, където достига височина 1,5 м.

Растението има овални листа и добива златисто-жълти цветя. Венчелистчетата съдържат черни или жълти жлези и линии.

Има около 370 вида в род Hypericum, който произлиза от гръцките думи, хипер и ейкон, които означават „над явление“, като се споменава за древната употреба на растението, за да отблъсне злите духове.

Perforatum се отнася до външния вид на листата. Събирането на растението за медицински цели трябва да се извърши през юли и август.

Растението трябва да се суши незабавно, за да се избегне загубата на полезните вещества. Изсушената билка се състои от цъфтящи върхове на растението.

Действие

 • Жълт кантарион може да помогне за някои видове депресия, подобни на лечението със стандартни антидепресанти, но доказателствата не са окончателни.
 • Комбинирането на жълт кантарион с някои антидепресанти може да доведе до потенциално животозастрашаващо увеличаване на серотонина, мозъчен химикал, насочен към антидепресанти. Жълт кантарион може също така да ограничи ефективността на много лекарства, отпускани по лекарско предписание.
 • Психозата е рядка, но възможна нежелана реакция при приемането на жълт кантарион.
 • Жълт кантарион не е доказана терапия за депресия. Не използвайте жълт кантарион, за да замените конвенционалните грижи или да отложите преглед от лекар. Недостатъчно лекуваната депресия може да стане тежка и в някои случаи може да бъде свързана със самоубийство. Консултирайте се с лекар, ако вие или някой, който познавате, е депресиран.
 • Кажете на всички вашият лекар за всички билки, които приемате при депресия. Дайте им пълна представа за това, което правите и приемате. Това ще ви помогне да осигурите координирана и безопасна грижа.

За депресия

Депресията е заболяване, което засяга около 1 на 10 възрастни в Европа. Настроението, мислите, физическото здраве и поведението могат да бъдат засегнати.

Симптомите и тежестта на депресията могат да варират от човек до човек. Депресията може да се лекува с конвенционална медицина, включително антидепресанти и някои видове психотерапия.

Какво казва науката за жълтия кантарион при депресия ?

Резултатите от проучването за ефективността на жълтия кантарион за депресия са смесени.

Систематичният преглед на 29 международни проучвания през 2009 г. показва, че жълт кантарион може да бъде по-добър от плацебо (неактивно вещество, което изглежда идентично с изследваното вещество) и е също толкова ефективно, колкото и стандартните антидепресанти за тежка депресия с лека до умерена тежест. Жълт кантарион също изглежда има по-малко странични ефекти от стандартните антидепресанти.

Две изследвания, спонсорирани от NCCIH и Националния институт по психично здраве, не са имали положителни резултати.

Нито жълт кантарион, нито стандартно антидепресантно лекарство понижават симптомите на депресия по-добре от плацебо в проучване от 2011 г. Билката не е била по-ефективна от плацебо при лечение на тежка депресия с умерена тежест в голямо изследване през 2002 г.


Предварителните проучвания предполагат, че жълт кантарион може да попречи на нервните клетки в мозъка да възобновят някои химични процеси, включително допамин и серотонин.

Учените са установили, че тези естествено срещащи се химикали участват в регулирането на настроението, но не са сигурни как точно работят.

За какво се използва?

Това растение е използвано като билково лекарство за противовъзпалителните и лечебни свойства още от Средновековието. Много древни билкари, включително Хипократ и Плиний, са записали лечебните свойства на жълтия кантарион.

Използвано е заради действие върху раните и диуретичните свойства, както и за лечението на болки в гърба. През 1633 г. Gerard’s Herbal записва използването на растението като балсам за изгаряния. Маслото на растението също е популярно през това време.

Екстракт от маслинено масло и жълт кантарион, придобиващ червеникав цвят, е взет вътрешно за лечение на тревожност, но също така е приложен външно за облекчаване на възпалението и за стимулиране на изцелението. Локалното му приложение се счита за особено полезно при лечението на хемороиди.

Въпреки че преди време по-рядко се е използвал, през последното десетилетие се появи нов интерес към жълтия кантарион и сега е съставна част от многобройните билкови препарати за лечение на тревожност и депресия.

Растението се използва в традиционната медицина като антидепресант, диуретик и за лечение на възпаление на стомаха и безсъние.

Общи приложения


Широка гама от проучвания подкрепя мястото на Жълт кантарион в лечението на депресия.

Ефективността е сравнима със стандартните антидепресанти, докато нежеланите реакции са по-малко, отколкото при конвенционалните антидепресанти.

Взаимодействията с други лекарства и въпроси, свързани с качествения контрол, могат да ограничат употребата.

Други области на терапевтични изследвания за жълт кантарион включват отказването на тютюнопушенето.

Предменструални симптоми, физически симптоми, дължащи се на психични разстройства и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, както и възможната му роля при лечението на рак и ХИВ.

Препоръчителната доза

Препаратите варират значително по химическо съдържание и качество и могат да бъдат стандартизирани до количество хиперфорин (обикновено 3% до 5%) или хиперицин (обикновено 0,3%).

Клиничните изпитвания, оценяващи ефикасността на жълт кантарион при депресия, често използват 900 mg екстракт дневно в 3 разделени дози, както в краткосрочно лечение, така и за продължителна терапия за периоди до 1 година (диапазон от 600 до 1200 mg / ден).

Колко безопасен е?

Ето ключовата информация, която трябва да знаете :

Противопоказания

Не трябва да се използва с циклоспорин, такролимус, иринотекан и иматиниб мезилат, както и протеазни инхибитори и ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза при лечение с HIV.

Бременност 

Избягвайте употребата.  Правени са изледвания за използването на жълт кантарион при депресия, свързана с раждане.

Недостатъчните данни за ефективността или безопасността обаче противоречат на използването му.

Жълт кантарион трябва да се избягва по време на бременност и кърмене, докато по-нататъшни дългосрочни проучвания показват липса на токсичност при развиващия се плод и кърменето на новороденото.

Взаимодействия

Счита се, че жълт кантарион взаимодейства с многобройни лекарства.

Пациентите трябва да бъдат предупредени за възможността за взаимодействия и необходимостта да се консултират с техния лекар, преди да приемат жълт кантарион с лекарства, отпускани по лекарско предписание или без рецепта.

 Рискът от развитие на серотонинов синдром и други нежелани реакции на ЦНС не може да бъде изключен;  необходима е изключителна предпазливост с комбинации от психотропни лекарства.

Странични ефекти


Нежеланите реакции обикновено са леки. Потенциалните реакции включват сухота в устата, замаяност, запек и други симптоми на гастроинтестиналния тракт и объркване.

Може да възникне чувствителност към слънчева светлина.

В клиничните проучвания нежеланите реакции при жълт кантарион обикновено са по-малко от тези, наблюдавани при стандартните антидепресанти.

Други възможни редки нежелани реакции включват индукция на психическо възбуда и ефекти върху мъжките и женските репродуктивни способности.

Токсичността


Ограничена информация за увреждането на клетките на ДНК съществува.

Съществува проучвания за случаи на предозиране на жълт кантарион при 16-годишен пациент, който консумира 15 таблетки (300 mcg сила) на ден в продължение на 2 седмици и изисква лечение в интензивно отделение.

Tинктура от жълт кантарион

Един чудесен начин за запазване на качествата на жълтият кантарион е чрез създаване на тинктура.

Нашите предци, народните лечители, ще събирали растения през сезоните и ги приготвели за различни нужди.

Тинктури също могат да се нои в малка бутилка, което прави лечебното растение лесно и удобно. Това също е чудесен начин да го използвате и дръжите в домът ви.

Народният метод за производство на билкови лекарства не е толкова прецизен, колкото стандартния метод (методът, който се използва в тинктурите в здравните магазини), но има дълга традиция за извличане и може да бъде също толкова ефективен.

Жълт кантарион капсули

Капсулите жълт кантарион притежава разнообразни и много полезни свойства – противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие.

Тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.

– възпалителни заболявания на храносмилателни органи;
– смущения в храносмилането – язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника;
– остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария;
– при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата;
– при болни с депресия, възпаление на седалищния нерв, неврологични страдания, при изтощение след тежко боледуване.

Масло от жълт кантарион

Маслото от жълт кантарион е едно от най-използваните домашни лекарства!

Маслен извлек от жълт кантарион

Това е превъзходно масло за масаж; Но също така помага при спазми, ожулвания, леки изгаряния, възпалени мускули и нарастващи болки.

Етеричното масло от жълт кантарион може да ви помогне да помогне за успокояване на напрегнати мускули и стави.

Също така ще помогне да се трансформира кожата, която е била натоварена или наранена, както  кожата на лицето, така и на цялото тяло.

Това масло може да се добави към кремовете за първа помощ, когато кожата е наранена или зачервена.

Ако сте масажист, който работи с клиенти, които имат различни мускулни и ставни дискомфорти болки поради упражнения или прекомерно натоварване, това е отлично масло, което да добавите към вашата формула.

За да бъдем ясни, тук изобщо не говорим за етерични масла. Говорим за използването на масло жълт кантарион , което можете да направите в собствената си кухня.

10 доказни ползи от жълт кантарион

Жълт кантарион, известен също като hypericum perforatum, е цъфтящо растение от рода Hypericum и е използвано като лечебна билка за антидепресантни и противовъзпалителни свойства от над 2 000 години.

Гръцките лекари от първи век препоръчват използването на жълт кантарион за неговата лечебна стойност и древните вярвали, че растението има мистична и защитни качества.

При хемороиди

Добавянето на няколко капки от етерично масло от жълт кантарион  помага при лечението на болезнени симптоми на хемороиди.

Флавоноидите и хиперициновите съединения в това масло спомагат за намаляване на усещането за парене и сърбеж при облекчаване на възпалението.

диагностика-на-хемороиди

Можете също така да добавите няколко капки от това масло към някоя от вашите кремове или лосиони за грижа за кожата и да я нанесете директно върху засегнатата област, за да лекувате както външни, така и вътрешни хемороиди.

Малко капки от това масло, добавено към топлата вода за къпане, също могат да осигурят облекчение от външни хемороиди.

При Ревматизъм и артрит

Подутите и възпалени стави, заедно с болка, са преобладаващи симптоми на ревматизъм и артрит.

Използването на етерично масло от жълт кантарион за лечение на ревматични заболявания остава като популярно билково лекарство от стотици години насам.

Прилагането на няколко капки от това етерично масло, смесено с леки носещи масла като кокосово масло, може да помогне за намаляване на възпалението и болката, свързана с ревматизъм.

Свързана статияАртрит и ревматизъм: Каква е разликата?

За Болка и възпаление

Противовъзпалителните, аналгетичните и антисептичните свойства на етеричното масло от жълт кантарион го правят идеално средство за лечение на мускулни болки, натъртвания, рани, навяхвания,   нервни склероди, ставни болки , разширени вени и изгаряния.

Ще бъдете изумени от това, че маслото от жълт кантарион се предписва на невропатични пациенти, а също така и за лечение на болка  след операция.

Използването на това масло като масажно масло или лечебно масло за външно приложение заедно с някоя от вашите кремове и лосиони за кожата може да Ви помогне за облекчаване на възпаления.

За белези

Ако прилагате масло от жълт кантарион няколко пъти на ден, това ще намали белезите.

Маслото от жълт кантарион е противовъзпалително, така че намалява зачервяването и възпалението, които могат да допринесат за белег.

Също така може да помогне за намаляване на старите белези. Няма да се отървете от тях напълно, но помага.

Проблемът е, че най-доброто масло от жълт кантарион се прави със свежи цветя и това се случва само веднъж годишно през лятото.

Свързана статияКак да намалите появата на белези по лицето ви:8 стъпки

За безпокойство

Изследванията, публикувани в медицинското списание Phytotherapy Research, показват ефективността на St. John’s Wort като естествено лекарство против тревожност.

Докато много хора се опитват да припишат билковия антидепресантен и анти-тревожен ефект към естествено присъстващия комбиниран хиперицин.

Реалността е, че жълт кантарион е изключително сложна билка с много различни активни съставки, включително: нафтоциантрони, ксантони, флавоноиди , Флороглуциноли (хиперфорин) и хиперицин.

Тъй като фармацевтичните лекарства обикновено съдържат едно вещество, предназначено да функционира с помощта на един активен механизъм в организма.

За действията му има при безпокойство има над 1000 проучвания за действието му.

За кожата

Жълт кантарион има антибактериални свойства и може да помогне за борба с възпалението, което е в основата на повечето заболявания.

Когато се прилага локално, тя облекчава симптомите, свързани с леки рани и кожни дразнения, които работят като естествено лечение на екзема, домашно средство за облекчаване на изгарянето и начин за естествено лечение на хемороиди.

Жълт кантарион има противовъзпалителни свойства поради инхибиторните си ефекти върху провъзпалителни гени като циклооксигеназа-2, интерлевкин-6 и индуцируема азотна оксидна синтаза; Тези гени играят критична роля в хроничните възпалителни заболявания.

Екстракти от жълт кантарион са били използвани от хиляди години за лечение на  ожулвания.

Неговата полезност при намаляване на възпалението е добре известна и изглежда, че е свързана с неговата способност да служи като антибактериален агент.

Странични ефекти и предупреждения

Жълт кантарион е известно, че засяга както тялото използва и разгражда редица лекарства и може да причини сериозни странични ефекти.

 • Серотонинът е мозъчен химикал, насочен към антидепресанти. Комбинирането на жълт кантарион и някои антидепресанти може да доведе до потенциално животозастрашаващо повишаване на нивата на серотонин – състояние, наречено серотонинов синдром. Симптомите варират от тремор и диария до много опасно объркване, мускулна скованост, спад в телесната температура и дори смърт.
 • Психозата е рядко, но възможно нежелани реакции при приемането на жълт кантарион, особено при хора, които имат или са изложени на риск от психични разстройства, включително биполярно разстройство.
 • Приемът на жълт кантарион може да отслаби много лекарства, отпускани с лекарско предписание, като например:
  • Антидепресанти
  • Противозачатъчни
  • Циклоспорин, който възпрепятства организма да отхвърля трансплантираните органи
  • Дигоксин, сърдечно лекарство
  • Някои лекарства за лечение на ХИВ, включително индинавир
  • Някои лекарства срещу рак, включително иринотекан
  • Варфарин и подобни медикаменти се използват за разреждане на кръвта.
 • Другите нежелани реакции на жълтия кантарион обикновено са незначителни и нечести и могат да включват разстроен стомах и чувствителност към слънчева светлина. Също така, жълт кантарион е стимулант и може да влоши чувството на тревожност при някои хора.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 5 октомври 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button