Вирус с повръщане ( Norovirus) – всичко за него

Норовирусът, известен още като „зимно повръщане“, е силно заразен вирус, който причинява гастроентерит, възпаление на стомаха и червата.

Разпространява се лесно от човек на човек, както и със замърсена храна или вода, като може да се придаде и при контакт със заразена повърхност.

Симптомите на норовирус обикновено се появяват в рамките на 12 до 48 часа след излагане и включват повръщане, диария, стомашни спазми и гадене.

Какви са симптомите на Норовирус ?

Какви са симптомите на Норовирус

Може също да се появи треска, главоболие и болки в тялото.

Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 3 дни, норовирусът може да бъде особено опасен за малки деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система, които могат да развият по-тежки симптоми. В тези случаи има нужда от посещение на лекар и провеждане на лечение.

Въпреки че норовирусът може да бъде неприятен, той обикновено не е сериозен и може да бъде предотвратен с подходяща хигиена и санитарни условия.

Каква превенция може да предприемете ?

За предотвратяване на норовирус е важно да имате добра хигиена, като например често миене на ръцете със сапун и вода, особено преди хранене или приготвяне на храна.

За децата, е нужна още по добра хигиена.

Избягването на близък контакт с болни хора и липсата на споделяне на храна или прибори също може да помогне за намаляване на риска от инфекция.

Ако все пак се заразите с норовирус, важно е да останете хидратирани, като пиете много течности, както и да си почивате.

Кой е изложен на риск от развитие на Норовирус ?

Норовирусът е силно заразен вирус, който може да засегне всеки, но някои хора са изложени на по-голям риск от инфекция и усложнения от други. Ето някои групи, които са по-податливи на норовирус:

  • Малки деца: Децата под 5-годишна възраст са по-склонни да се заразят с норовирус и да изпитат тежки симптоми поради по-слабата им имунна система.
  • Възрастни хора: Възрастните на възраст над 65 години са по-склонни да развият тежки симптоми и усложнения от Норовирус поради по-слабата им имунна система и по-голямата вероятност да имат основни здравословни проблеми.
  • Хора с отслабена имунна система: Хората с отслабена имунна система, като тези с ХИВ/СПИН, рак или автоимунни заболявания, са по-податливи на Норовирус и могат да получат по-тежки симптоми.
  • Хора в близък контакт със заразени лица: Норовирусът може лесно да се разпространи в среди с много хора, като домове за възрастни, училища и круизни кораби. Хората, които живеят или работят в тези условия, са изложени на по-висок риск от излагане на вируса.
  • Хора, които пътуват в чужбина: Норовирусът е често срещан в много страни по света и пътуващите може да са изложени на риск от излагане на вируса чрез замърсена храна, вода или повърхности.

Как се лекува вирус, който предизвиква гадене и повръщане ?

Не е нужно да приемате някакви специфични лекарства. Важно е да останете хидратирани, като пиете много течности и си почивате.

Обикновено ще започнете да се чувствате по-добре след 2 до 3 дни.

Почистване и дезинфекция за предотвратяване на норовирус ?

Първата стъпка в предотвратяването на норовирус, е поддържането на чиста и хигиенична среда. Това означава да се гарантира, че всички повърхности се почистват и дезинфекцират редовно, особено тези, които често се докосват, като дръжки на врати, ключове за осветление, плотове и обзавеждане за баня.

Когато почиствате и дезинфекцирате, за да предотвратите норовирус, е важно да използвате правилните продукти и да следвате правилните процедури. Първо, изберете дезинфектант, който е ефективен срещу норовирус, и се уверете, че се използва в подходящата концентрация.

Различните дезинфектанти имат различни инструкции, така че винаги четете внимателно етикета преди употреба.

Също така е важно да използвате правилните инструменти и оборудване за почистване, като ръкавици за еднократна употреба, почистващи кърпи и мопове, за да избегнете кръстосано замърсяване. В идеалния случай използвайте нова кърпа за всяка повърхност и избягвайте повторното им използване, за да предотвратите разпространението на микроби.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button