Диагностика и лечение на цьолиакия

Научно проучване от 29 октомври 2008 г.

През последните години, проучванията за патогенезата на цьолиакия, направи голям напредък и благодарение на тези проучвания, лекарите научиха повече за заболяването.

Цьолиакия се причинява от имунен отговор към хранителните глутенови протеини.

Имунният отговор се причинява и контролира от CD4 + Т клетки, които разпознават глутенови пептиди, като заболяване.

Заболяването причинява различни имунологични заболявания, като остеопения, херпетиформен дерматит, желязодефицитна анемия, разширена кардиомиопатия, миокардит, периферна невропатия, атаксия, епилепсия, чернодробни заболявания и глорит.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Диагностика

Цьолиакията, е рядко заболяване, което обхваща 0.7% от хората. Заболяването може да се развие в различен етап от живота, но най-често се открива в юношеска възраст.

Заболяването предизвиква имунен отговор на организма при прием на глутеновите протеини от пшеница, ръж и ечемик.

Проучванията до сега откриват, че заболяването може да предизвика широк спектър от различни заболявания, като малабсорбция, диария, загуба на тегло и остеопороза до неясни симптоми като дефицит на желязо и фолиева киселина, артралгия, умора и коремен дискомфорт.

При някои пациенти, може да доведе до значителна загуба на килограми, докато при други, довежда до покачване на тегло.

Следователно заболяването е невъзможно да се диагностицира само по клинични признаци.

Диагностиката на Цьолиакия, става само с редица изследвания.

Чревна биопсия

След лекарите и специализираните клиники за лечение на цьолиакия, е прието, че диагнозата на цьолиакия може да се постави само когато морфологията на тънките черва показва интраепителна лимфоцитоза, инфилтрация на lamina propria с Т клетки и плазматични клетки, атрофия на вилозите и хиперплазия на криптата.

Чревна биопсия при Цьолиакия

Чревните биопсии в момента се прави, чрез гастродуоденоскопия. Трябва да се вземат най-малко четири биопсии, тъй като типичните цьолиакични лезии могат да бъдат петна. 

Откриване на антитела

Серологичните тестове са ключови инструменти за откриване на цьолиакия.

Нелекуваните пациенти с цьолиакия обикновено имат повишени антитела на имуноглобулин A (IgA) и имуноглобулин G (IgG) срещу пшеничния глутен и автоантигена трансглутаминаза 2 (TG2).

Измерването на общия IgA трябва да бъде включено в лечението на цьолиакия. Ако се диагностицира дефицит на IgA, трябва да се извърши измерване на IgG антитела срещу TG2 и глиадин.

Установено лечение

Диетата без глутен е в основата на цялото лечение на цьолиакия и трябва да се прилага на всички пациенти, след като диагнозата е правилно поставена. 

Диетата без глутен включва диета без пшеница, ръж ечемик и всички тясно свързани зърнени храни, включително спелта (вариант на пшеница). Овесът е свързана зърнена култура, която се понася от почти всички болни от целиакия, въпреки че се съобщават спорадични случаи на непоносимост към овеса. 

Много овесени продукти за общия пазар са замърсени с други зърнени култури. Други зърнени култури се толерират, включително царевица, ориз, сорго и теф.

Трудно може да се определи определен праг на безопасно ниво за прием на глутен при целиакия, който вероятно е свързан с полигенния и мултифакторен характер на разстройството.

 Изглежда, че количеството глутен в диапазона от 50-100 mg на ден е безопасно за повечето пациенти с цьолиакия. 

 Напълно безглутенова диета е трудно постижима поради наличието на малки нива глутен в почти всички продукти. 

Използването на пшенично нишесте като основа за хляб също добавя малко глутен,, а пшеничното нишесте е „разрешено“ от някои лекари.

 Бирата е друг източник на глутен поради съдържанието на протеини от малцов ечемик.

Нови терапевтични средства

Има огромна нужда от алтернативно лечение на цьолиакия. 

Новото проучване в патогенезата даде редица нови цели за интервенция.

 Няколко от новите терапии са достигнали клинични тестове.

Потенциални нови терапии за цьолиакия

Две от терапиите имат за цел да попречат на глутена да влезе в контакт с имунната система на лигавицата; или чрез орална добавка на ензими, които ще увеличат разграждането на глутена до фрагменти, които вече не са имуностимулиращи20–21, или чрез добавяне на полимер, който ще изолира глутеновите протеини.

Що се отнася до оралната добавка на глутеназа, в момента се разработват две лекарства . ALV003 се състои от комбинация от глутамин-специфична цистеинова протеаза (EP-B2) и бактериална пролин-специфична пролил ендопротеаза. 

Двата ензима имат стомашна активност и действат допълващо се.

 Друг ензим, който е ефективен за разграждането на глутена и който също има стомашна активност, е пролил ендопротеаза от Aspergillus niger. 

 Клиничните изпитвания за целиакия са в ход или скоро ще започнат за този клас съединения.

Друга стратегия има за цел коригиране на дефект на епителната бариера, който е свързан с цьолиакия. 

Повишената бариера ще доведе до повишено излагане на имуностимулиращи глутенови пептиди, както и други съединения, които могат да участват в чревната хомеостаза. 

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Автори на научното проучване: LM Solid ,KEA Лундин

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button