30 билки, с които да се отървете от продължително разтройство

 Сама по себе си диарията (разстройство)  става в резултат  реакция на организма спрямо някакъв  дразнител, която очиства долните части на храносмилателния тракт.

 Трябва да знаем, че разстройството  си е симптом, а не някакво заболяване, както мислят някои хора, причинено от различни чревни нарушения и заболявания.

Кои билки може да помогнат за продължително разтройство?

Не се започва лечение без да се знае причината за това разстройство : тя може да е грешка в диетата, може да е дисбактериоза , може да е вирусна или бактериална причина, да не говорим и за по-сложни причини като следствие на колити, натравяне, диабет и други болести на обмяната  и т.н.

С билката  камшик – изпитана многократно

Най-доброто изпитано средство от мен е билката Камшик(Агримония). Само за един ден тя спира и най-упоритото разстройство. Дозата за възрастни е 2 супени лъжици от билката, а за деца – 1 супена лъжица, която се запарва в 0.5л. вода 1-2 минути и кисне 30 минути. Доза за един ден. Пие се 3 пъти на ден половин час преди ядене.

Чай от гюзум

Дозата за възрастни е 2 супени лъжици от гюзум, а за деца – 1 супена лъжица, която се запарва в 0.5л. вода 1-2 минути и кисне 30 минути. Доза за един ден. Пие се 3 пъти на ден половин час преди ядене.

С плод от трънка при разтройство

Две супени лъжици плод от трънка или листа къпина се запарват с 300мл. вряла вода. Ври още 5 минути, прецежда се и се пие по 50мл. 3 пъти дневно преди ядене.

При водниста диария

При водниста диария освен предписаните лекарства, да се пие отвара от следните билки: лавандула, листа маточина, бял равнец, мента, анасон, листа от орех.

Градинска чубрица при разтройство

Една чаена лъжичка градинска чубрица се разбърква с 1 с.л. ябълков оцет и малко вода. Приема се 3 пъти на ден след ядене.

Ябълков оцет за разтройство

Една супена лъжица 6% ябълков оцет и 1 супена лъжица бяло брашно се разбъркват добре в стъклена чаша. Добавя се 70 мл. вода и се изпива. СЛЕД 15-20 минути диарията спира. Ако не, да се повтори

Цвят и плод от глог

Приготвя се настойка от 1 супена лъжица цвят и плод от глог в 50мл. ракия. Кисне 7 дни в затворено шише. Прецежда се и се взема 3 пъти дневно по 20 капки в 1 с.л. вода.

С отвара от ориз

Приготвя се и се пие отвара от ориз без сол. Ориза се накисва в гореща вода, а след това се вари на бавен огън докато набъбне. Взема се само водата.

С огнивче

Огнивче (Chenopodium botrys) и подъбиче червено, като чай преди ядене.

С листа от дюля

Вземат се 30г. листа от дюля, варят се в 1л. вода докато остане  3/4. Като се прецеди се прибавя мед. Пие се по една винена чаша преди ядене.

Сушаново семе

Сушаново семе – счуква се на прах, смесва се с мед и се дават на детето 3-4 лъжички дневно.

С лайка и джоджен

Вземат се равни части лайка и джоджен (по 2-3 чаени лъжички) и се варят в 140-200мл. вода няколко минути. Пие се 4-5 пъти на ден.

С магданоз

Вземат 4-5 корена от магданоз и се варят в 300мл. 4-5мин. Пие се 6-7 пъти на ден по 1 ракиена чашка.

Плодове от дренки – изпитано

Дава се на болния да яде първия ден по 1 шепа плодове от дренки. На другият ден се прави попара от сирене и оризова вода, като 1 винена чаша се вари в 5-6 части вода.

Отвара от подъбичето

Отвара от подъбичето – една шепа се заливат със 500мл. вода. След 3-4 часа се прецеждат.

С кори от нар

Вземат се кори от нар 20г., а по 50г. – камшик, бяло подъбиче и червено подъбиче. От сместа се вземат 4 с.л. за 1 л. вода и врят 15мин. Пие се 3 пъти на ден по 1 водна ч.

Отвара от камшик и драка

Плод от драка 30г., камшик50г., бяло подъбиче 30г. Разделя се на две половини. Вари се в 1л. вода 15мин. Пие се 3 пъти на ден по 1 винена чаша.

Чай от джоджен

Взема се див джоджен 100г., огнивче 60г., гръцка коприва 80г.
От сместа се вземат 5 с.л. за 1 литър вода и се варят докато остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 винена  чаша.

Еньовче – спира разстройство дори на деца  до 1 год

Еньовче (в Софийско го наричат дрисливче) С него се спира разстройство дори на деца  до 1 год. Също смес от лайка, джожен и босилек по равно. Освен това огниче и смрадлика(силната доза е токсична).

С яйца

Да се сварят съвсем твърдо 2-3 яйца и да се изядат само жълтъците.

Пресичане на разстройство – царевично брашно

За пресичане на разстройство 1 с.л. царевично брашно се разтваря в чаша студена вода и се изпива на гладно. Минка Танкова, с.Изворово Чирпанско.

При диария: листа от дюля, жълт кантарион, здравец

При диария добре помагат следните билки: листа от дюля, жълт кантарион, здравец, бяло подъбиче, къпинови листа, листа от лешник, корени от жълта тинтява, ружа, дъбови кори, горска ягода, подбел, орехови листа, живовляк, овчарска торбичка, шипка, невен, лайка, брош, глухарче. С ефект против диария е запарката от живовляк и невен – по 1 ч.л. на 2 чаши вряла вода. Пие се половин чаша 3-4 пъти дневно. При хронични диарии добре действа пиенето на 1 с.л. винен оцет половин час преди ядене, 3 пъти дневно. Добре е 20мин. след приемането на оцета да се изпият 100г. отвара от жълт кантарион, приготвена от 2 с.л. билка в 500мл. вряща вода и се вари на тих огън още 5 мин.

Разстройство при бебета и малки деца

Не се дават плодови сокове! Но това, което ще ви спаси от болница, са рехидриращите разтвори. Продават се в аптеките като прахчета (стоперол хидра, хидратин алфа, рехидрин, електролит и др.), които се разтварят във вода и готови разтвори в бутилка (ORS 200). Не са от най-приятните на вкус, затова ги редувайте с чай.

Рехидриращите разтвори се дават по 50 мл. през 15-20 минути в рамките на 3-4 часа при лека диария и по 100 мл. – при умерена или тежка

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button