7 бързи решения за постоянно безсъние

Страдате от постоянно безсъние? В тази статия, ще научите как натурално да се справите с постоянно безсъние, без лекарства.

Първо, е важно да знаете, че щом страдате от постоянно безсъние, то Вие имате високи нива на кортизол, които са предизвикани от стрес.

Този стрес, може да не е се случил днес, а в течение на времето, което води до високите му нива.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво представлява състоянието постоянно безсъние?

Постоянно безсъние е представлява дълъг период без сън. Безсънието се счита за хронично, ако човек има проблеми със заспиването, което трае поне три последователни вечери.

Някои хора с хронично безсъние имат дълга история на затруднения със съня. Неспособността да получат нужния сън може да бъде постоянна или да изчезне и да се повтаря с едномесечни епизоди наведнъж.

Хроничното безсъние може да бъде предизвикано от различни причини . Подобно на острото безсъние, то може да бъде свързано със стресови ситуации, но също така може да бъде свързано с нередовен сън, лоша хигиена на съня, постоянни кошмари, психични разстройства, основни физически или неврологични проблеми, лекарства, партньор в леглото и някои други сън. нарушения.

Подобно на краткотрайното безсъние, хроничното безсъние се среща при хора от всички възрасти и има по-голямо разпространение при жените.

Какво да пия при безсъние?

Винаги използвайте близки до природата средства, когато става въпрос за безсъние.

По-важните неща, които трябва да направите е да промените ежадневието си и добавите билкова чай към начина си на живот.

1. Хигиена на съня

Хигиената на съня означава човек да знае кои са най-честите причинители за проблемите със сънят.

Това включва избягване на късна вечеря или вечерен прием на алкохол, кофеин или пушене. Също така включва насърчаването им да приемат здравословна диета, режим на упражнения и да поддържат редовен график за сън и събуждане. 

Индексът за хигиена на съня и скалите за осъзнаване и практикуване на хигиената на съня могат да се използват за оценка на хигиената на съня.

Въпреки това, самата хигиена на съня е неефективна при лечението на пациенти с хронично безсъние и трябва да се използва с други аспекти на когнитивно-поведенческата терапия.

2. Терапия за ограничаване на съня

Тази терапия зависи от ограничаването на броя на часовете за сън с идеята, че намаленото време за сън може да подобри съня и да доведе до консолидиран сън. 

Тази терапия може да увеличи шансовете за сънливост през деня поради загубата на сън, свързана с терапията. Въз основа на резултатите общият нощен сън може постепенно да бъде удължен по-късно.

3. Терапия за контрол на стимулите

Пациентът трябва да бъде посъветван да ограничи дезадаптивното поведение като ядене или четене в леглото, късно нощно използване на цифрови устройства в леглото и да си ляга, само когато има нужда от сън.

4. Релаксационна терапия

Редовното практикуване на дихателни упражнения, медитация или йога може да помогне за подобряване на модела на съня и намаляване на основната тревожност и стрес.

5. Когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBTi)

Когнитивно-поведенческата терапия е отлична терапевтична възможност за лечение на безсъние. 

Ефективният CBTi може да покаже значително подобрение в латентността на настъпване на сън (SOL), събуждането след настъпване на сън (WASO) и общото време на сън (TST). 

Проучванията показват, че CBTi е по-добър от фармакотерапията при лечение на безсъние. Обикновено се доставя в 6 сесии за период от 6 до 8 седмици от медицинска сестра, терапевт по съня, асистент на лекар или дори социален работник. Сесиите включват обучение за сън, техники за релаксация, терапия за ограничаване на съня, терапия за контрол на стимулите, когнитивна и поведенческа терапия.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button