Сравнение на ваксините срещу COVID-19: По какво се различават?

За да бъдем максимално точни в представената информация, ние от сайта Здраве + използвахме всички научни проучвания, които открихме, за ваксините срещу COVID-19.

Целта ни е да предоставим обективна и изчерпателна информация по темата, която да информира българското общество.

За всяко важно твърдение, което сме поставили в статията, ще откриете линк към научно изследване.

Ще научите за най-често използваните ваксини, как действат, какви странични ефекти са възможни, колко дози се слагат, при кои щамове работят.

Тази статия не агитира за ваксинация или отрича ваксините, а дава изчерпателна научна информация по темата.

Най-важното за ваксините срещу COVID-19

 • Ако получите ваксина Pfizer/BioNTech или Moderna срещу COVID-19, както и AstraZeneca, ще ви трябват 2 дози от тях, за да формирате имунитет.
 • Ваксините срещу COVID-19 не са взаимозаменяеми. Ако сте направили първата си доза с ваксина на Pfizer/BioNTech, втората пак трябва да бъде от нея. Същото се отнася и за Moderna.
 • Ако имате отслабена имунна система поради други заболявания или прием на лекарства, може да си направите ваксина срещу COVID-19, в случай, че нямате алергии към някоя от съставките на ваксината.
 • Хората с умерено до тежко нарушена имунна система трябва да  получат допълнителна доза ваксина срещу COVID-19 (т.е. Pfizer/BioNTech или Moderna) след първите 2 дози.
 • Определени групи хора, които са получили и двете дози от ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19, имат право да получат бустерна доза.
 • Васината на Johnson & Johnson е еднодозова.

Какво представлява иРНК технологията на ваксините ?

За да разберем по-добре как действат иРНК ваксините при COVID-19, ще разкажем за технологията зад тях.

 • иРНК ваксините са нов вид ваксина за защита срещу инфекциозни заболявания.
 • иРНК ваксините учат нашите клетки как да произвеждат протеин – или дори само част на протеин – който задейства имунен отговор в телата ни.
 • Ползата от ваксините иРНК, както всички ваксини, е, че ваксинираните получават защита без изобщо да се налага да рискуват сериозните последици от заболяването с COVID-19.
 • Ваксините срещу COVID-19 не са взаимозаменяеми. Ако сте получили ваксина Pfizer/BioNTech или Moderna срещу COVID-19, трябва да получите същата ваксина, както първата..

иРНК ваксините срещу COVID-19 дават инструкции на нашите клетки да изградят спайк протеин. Спайк протеинът се намира на повърхността на вируса, който причинява COVID-19.

 1. Първо, иРНК ваксините се поставят в мускула на горната част на ръката. На практика те дават инструкции на, клетките да реагират на спайк протеина на вируса.
 2. След това нашата имунна система разпознава болестотворния агент и започва да изгражда имунен отговор, като произвежда антитела. Процесът е подобен като този при естествената инфекция с COVID-19.
 3. В края на процеса телата ни са се научили как да се предпазват от бъдеща инфекция. Ползата от ваксините с иРНК, както всички ваксини, е, че тези ваксинирани получават защита, без изобщо да се налага да рискуват сериозните последици от заболяването с COVID-19.

Ваксините, използвани в България

Трите ваксини, използвани в България

Сега ще разгледаме 4-те ваксини, които се използват в България, и всичко за тях:

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech е първата ваксина срещу COVID-19, която получи пълно одобрение на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за хора на възраст над 16 години през август 2021 г в САЩ.

Това е първата ваксина срещу COVID-19, получила обратно разрешение за спешна употреба на FDA (САЩ) през декември 2020 г.

Това е ваксина направена чрез иРНК, която използва сравнително нова технология. Трябва да се съхранява при ниски температури.

В САЩ се препоръчва бустер доза от ваксината Pfizer/BioNTech за хора на 65 и повече години. ( линк към информацията )

Хората с определени имунокомпрометирани състояния могат да получат трета доза от ваксините Pfizer/BioNTech или Moderna, за да могат да достигнат ниво на имунитет, което не са могли да достигнат след две дози.

Препоръчва се за: Хора на 12 или повече години.

Дозировка

Два дози с интервал от 21 дни; напълно ефективна две седмици след втората доза. Бустерни дози с еднократна доза могат да се прилагат на тези, които отговарят на условието, а именно – да са направили преди поне 6 месеца първите 2 дози.

Чести нежелани реакции

Втрисане, главоболие, болка, умора и/или зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, като всички те обикновено отшумяват в рамките на ден или два след почивка и добра хидратация. В редки случаи може да се наложи прием на някои лекарства, като ацетаминофен.

(Ако симптомите не отшумят в рамките на 72 часа или ако имате респираторни симптоми, като кашлица или задух, обадете се на вашия лекар.)

В редки случаи изглежда, че ваксината предизвиква анафилаксия – тежка реакция, която се лекува с епинефрин (адреналин), венозни вливания на кортикостероиди и други медикаменти.

Поради тази причина Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изискват местата за ваксиниране да следят всички хора в продължение на 15 минути след ваксинацията срещу COVID-19 и в продължение на 30 минути, ако имат анамнеза за тежки алергии.

Ранното наблюдение на безопасността на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 е открило 21 случая на анафилаксия след докладвано приложение на 1 893 360 първи дози Pfizer/BioNTech COVID-19. ( линк към проучване )

Предупреждения

FDA постави предупредителен етикет върху ваксината Pfizer относно „вероятната връзка“ с докладваните случаи на сърдечно възпаление при млади хора.

Това възпаление може да възникне в сърдечния мускул (миокардит) или във външната обвивка на сърцето (перикардит) и възниква в около 12,6 случая на милион приложени дози.

Възпалението в повечето случаи се подобрява от само себе си без медицинска намеса.

Как действа ваксината?

За разлика от ваксините, които поставят отслабен или инактивиран болестен зародиш в тялото, ваксината на Pfizer доставя мъничко парче генетичен код от вируса SARS CoV-2 в клетките гостоприемници, като по същество дава на тези клетки инструкции за създаване на копия на спайк протеина на вируса.

Тези протеини стимулират имунен отговор, произвеждайки антитела и развивайки клетъчна памет.

Каква клинична ефективност има?

Експертите продължават да получават все повече информация за ефикасността на иРНК ваксината на Pfizer.

Първоначалните клинични данни от фаза 3 на Pfizer, представени през декември, показват, че ваксината има 95% ефикасност. ( линк към проучване )

През април компанията обяви, че ваксината има 91,3% ефикасност срещу COVID-19 въз основа на измерването колко добре е предотвратила симптоматичната инфекция с COVID-19 6 до 7 месеца след втората доза.

Тя има 100% ефективност за предотвратяване на тежко заболяване, както е определено от CDC, и 95,3% ефективно за предотвратяване на тежко заболяване, както е определено от FDA (това са здравните органи на САЩ) .

В едно проучване на CDC данните от щата Ню Йорк показват, че ефективността на ваксината е спаднала от 91,8 на 75% срещу инфекция.

Действа ли при вирусни мутации?

Редица проучвания са фокусирани върху ваксината и мутациите.

В началото на май беше установено, че ваксината на Pfizer е с повече от 95% ефективност срещу тежко заболяване или смърт от алфа варианта (за първи път открит в Обединеното кралство) и бета варианта (за първи път идентифициран в Южна Африка) в две проучвания, базирани на реални световни ваксинации. ( линк към проучване )

Що се отнася до варианта Delta, две проучвания, докладвани от Public Health England, които все още не са рецензирани, показват, че пълната ваксинация след две дози е 88% ефективна срещу симптоматично заболяване и 96% ефективна срещу хоспитализация.

В по късен етап Израел съобщи, че ефективността на ваксината е 90% срещу тежко заболяване и 39% срещу инфекция сред населението на страната в края на юни и началото на юли въз основа на анализ на статистика в страната. ( линк към информацията )

Moderna

Ваксината на Moderna е одобрена в ЕС на 6.01.2021 г.

Moderna използва същата иРНК технология като Pfizer и има подобна висока ефективност за предотвратяване на симптоматично заболяване.

Също така трябва да се съхранява при ниска температура.

В средата на август FDA (САЩ) одобри трета доза ваксина Moderna за хора с много слаба имунна система, които имат намалена способност да се борят с инфекции и други заболявания.

Статус на ваксината Moderna

През октомври FDA (САЩ) препоръча бустерна доза ( половин доза) за хора на 65 и повече години и по-млади възрастни, които имат медицински състояния или работят при висок риск от заразяване с вируса. (линк към информацията )

Препоръчва се за: Възрастни над 18 години. Въпреки че ваксината все още не е достъпна за деца, компанията казва, че нейната ваксина осигурява силна защита за деца над 12-годишна възраст и тества нейната ефикасност.

Дозировка

Две дози с интервал от 28 дни; напълно ефективна две седмици след втората доза.

Чести нежелани реакции

Подобно на Pfizer, страничните ефекти могат да включват втрисане, главоболие, болка, умора, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, като всички те обикновено отзвучават в рамките на ден или два.

В редки случаи ваксините с иРНК могат да предизвикат анафилаксия.

Поради тази причина CDC изискват от местата за ваксинации да следят всички в продължение на 15 минути след ваксинацията срещу COVID-19 и 30 минути, ако имат анамнеза за тежки алергии.

Предупреждения от FDA: FDA постави предупредителен етикет на ваксината Moderna относно „вероятната връзка“ с докладвани случаи на сърдечно възпаление при млади хора.

Това възпаление може да възникне в сърдечния мускул (миокардит) или във външната обвивка на сърцето (перикардит) – възниква в около 12,6 случая на милион приложени дози.

Възпалението в повечето случаи се подобрява от само себе си без лечение. ( линк към информацията )

Как действа?

Подобно на ваксината Pfizer, това е иРНК ваксина, която изпраща на клетките инструкции за направата на спайк протеини, които ще обучат имунната система да ги разпознае.

След това имунната система ще атакува спайковия протеин следващия път, когато срещне такъв.

Каква клинична ефективност има?

Първоначалните клинични данни от фаза 3 на Moderna през декември 2020 г. бяха подобни на тези на Pfizer – към този момент и двете ваксини показват около 95% ефикасност.

Тази цифра се е променила с течение на времето.

Шест месеца след ваксинацията е доказано, че ваксината на Moderna има ефикасност от 90% срещу инфекция и повече от 95% срещу развитие на тежък случай на COVID, според компанията.

В допълнение, докато Pfizer и Moderna се считат за еднакво високоефективни, няколко скорошни проучвания показват, че Moderna е с малко по-добра ефективност.

Едно проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, установи, че ваксината Moderna има ефективност от 96,3% за предотвратяване на симптоматично заболяване при здравните работници в сравнение с 88,8% за Pfizer. ( линк към проучване )

Колко добре работи върху вирусни мутации?

Някои изследвания показват, че ваксината на Moderna може да осигури защита срещу алфа и бета вариантите.

През юни Moderna съобщи, че проучванията показват, че ваксината е ефективна срещу вариантите Beta, Delta, Eta и Kappa. Тя е 2 пъти по-слаба спрямо Delta, отколкото срещу оригиналния вирус. ( линк към информация )

Johnson & Johnson

Ваксината на Johnson & Johnson (Janssen) беше одобрена 70 дни след Pfizer и Moderna. За разлика от иРНК ваксините, това е векторна ваксина. Може да се съхранява при нормални температури в хладилник.

Статус на ваксината

Спешна употреба в САЩ и други страни, включително в Европейския съюз (под името Janssen).

През октомври FDA препоръча разрешаване на бустер за Johnson & Johnson за възрастни над 18 години, която да се направи най-малко два месеца след първоначалната ваксинация с J&J.

Препоръчва се за: Възрастни над 18 години.

Дозировка: Една доза. Напълно ефективна две седмици след ваксинацията.

Чести нежелани реакции

Умора, главоболие, болка на мястото на инжектиране или миалгия (болка в мускул или група мускули), като всички те обикновено отзвучават в рамките на ден или два.

Ваксината има по-слаби странични ефекти от ваксините Pfizer и Moderna, според доклад на FDA, публикуван в края на февруари. Никой не е получил алергична реакция в клиничните изпитвания за ваксината, според компанията.

Предупреждения от FDA: FDA е приложила две предупреждения към ваксината Johnson & Johnson.

През юли FDA приложи предупреждение, след като са съобщени редки случаи на неврологично разстройство на синдрома наГилен-Баре при малък брой ваксинирани. Повечето от случаите са настъпили в рамките на 42 дни след ваксинацията.

През април FDA добави предупредителен етикет относно кръвосъсирването, което се случило при малък брой реципиенти. ( линк към проучване )

Те отбелязват обаче, че жените на възраст под 50 години трябва да са наясно с риска от редки кръвни съсиреци.

Как действа?

Това е ваксина-носител, която използва различен подход от ваксините с иРНК, за да инструктира човешките клетки да произвеждат спайк протеина на SARS CoV-2.

Учените създават безвреден аденовирус (често срещан вирус, който, когато не е инактивиран, може да причини настинки, бронхити и други заболявания).

Черупката и кодът не могат да ви разболеят, но след като кодът е вътре в клетките, клетките произвеждат спайк протеин, за да накарат организма да създава антитела и клетъчна памет, за да се предпази от SARS-CoV-2 инфекция.

Колко е ефективна?

72% обща ефикасност и 86% ефикасност срещу умерено и тежко заболяване в САЩ, според анализи, публикувани от FDA през февруари. ( линк към проучване )

В началото на октомври J&J съобщи в прессъобщение, че данните от клиничните изпитвания показват, че бустерната доза, направена около два месеца след първата доза, повишава защитата до 94% срещу умерено до тежко заболяване в САЩ.

Действа ли върху вирусните мутации?

Johnson & Johnson съобщиха през юли, че ваксината им е ефективна и срещу варианта Delta, показвайки само малък спад в ефикасността в сравнение с ефикасността ѝ срещу първоначалния щам на вируса, въпреки че едно скорошно проучване предполага, че ваксината J&J е по-малко ефективна срещу Delta. ( линк към проучване )

Но първото проучване за оценка на ваксината срещу Delta в реалния свят съобщава, че ваксината е 71% ефективна срещу хоспитализация и до 95% ефективна срещу смърт.

Ефективността на ваксината е малко по-ниска спрямо бета варианта в проучването.

Това предварително проучване е докладвано през август на пресконференция от Министерството на здравеопазването в Южна Африка.

Oxford/AstraZeneca

Ваксинацията се препоръчва за лица със съпътстващи заболявания, за които е установено, че имат висок риск от тежък COVID-19, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и диабет. 

Какво има във ваксината AstraZeneca

Ваксината AstraZeneca използва безвреден, отслабен животински вирус (наречен вирусен вектор), който съдържа генетичния код за протеина на коронавируса.

След като той влезе в тялото, той инструктира клетките да направят копия на спайк протеина. Вашите имунни клетки след това разпознават протеина на шипа като заплаха и започват да изграждат имунен отговор срещу него.

Ваксината AstraZeneca не съдържа жив вирус.

За кого не се препоръчва ваксината?

Хората с анамнеза за тежка алергична реакция към който и да е компонент на ваксината не трябва да я приемат.

Ваксината не се препоръчва за лица под 18 години в очакване на резултатите от допълнителни проучвания.

Каква е препоръчителната дозировка?

Две дози, приложени интрамускулно (по 0,5 ml всяка) с интервал от 8 до 12 седмици. 

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере по-дългосрочната потенциална защита след еднократна доза.  

Безопасна ли е?

Две версии на ваксината  произведени от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и Института за серум на Индия, са включени в списъка за спешна употреба от СЗО. 

ЕМА е извършила цялостна оценка на данните за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината и препоръча да се издаде условно разрешение за употреба на хора на възраст 18 и повече години. 

ATAGI препоръчва на някои хора да не се ваксинират с ваксината AstraZeneca.

Противопоказания за AstraZeneca са:

 • анафилаксия след предишна доза
 • анафилаксия към всеки компонент на ваксината, включително полисорбат 80
 • анамнеза за синдром на капилярно изтичане
 • тромбоза с тромбоцитопения, настъпила след предишна доза
 • всяко друго сериозно нежелано събитие и състояние, което лекар прецени

ATAGI също така съветва хората с анамнеза за едно от следните специфични състояния на кръвта да не получават ваксина AstraZeneca:

 • церебрална венозна синусова тромбоза (CVST)
 • индуцирана от хепарин тромбоцитопения (HIT)
 • идиопатична спланхнична (мезентериална, портална и далачна) венозна тромбоза
 • антифосфолипиден синдром с тромбоза.

Колко ефективна е ваксината?

Ваксината AZD1222 срещу COVID-19 има ефикасност 63,09% срещу симптоматична инфекция с SARS-CoV-2.

По-дългите интервали на дозиране в рамките на 8 до 12 седмици са свързани с по-голяма ефикасност на ваксината.

Странични ефекти

В редки случаи хората могат да развият специфичен тип кръвни съсиреци след първата доза от ваксината AstraZeneca. Това се нарича  тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS).

Тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS)

TTS включва кръвни съсиреци (тромбоза) заедно с ниски нива на тромбоцити в кръвта (тромбоцитопения). Той е различен от по-често срещаните видове кръвни съсиреци.

Симптомите на TTS най-често се развиват от 4 до 42 дни след ваксинацията. Посетете незабавно лекар, ако развиете някой от следните симптоми: 

 • силно или продължително главоболие, което не изчезва след приемане на болкоуспокояващи
 • болка в корема. 

Работи ли срещу нови шамове?

Графиката показва потенциални вреди и ползи за 7 възрастови групи в сценарий с честота на инфекция, подобна на втората вълна на COVID-19 във Виктория (275 инфекции на 100 000 души за период от 16 седмици). 
Ползите надвишават вредите във всяка възрастова група, а ползите се увеличават с възрастта. 
Какви са съставките във ваксините за COVID-19?

Съставките на ваксината варират в зависимост от производителя. 
Нито една от ваксините не съдържа яйца, желатин, латекс или консерванти. 
Всички ваксини срещу COVID-19 не съдържат метали като желязо, никел, кобалт, литий и редкоземни сплави. 

Колко дози ваксина срещу COVID-19 ще трябва да получа?

Броят на необходимите дози ваксина зависи от това коя ваксина избирате. 
– Две дози ваксина Pfizer/BioNTech трябва да се прилагат с интервал от 3 седмици (21 дни).
– Две дози ваксина Moderna трябва да се прилагат с интервал от 4 седмици (28 дни).
– Трябва да се приложи само една доза ваксина Jansen ( J & J/Janssen ) на Johnson & Johnson 

Ако вече съм имал COVID-19 и съм се възстановил, трябва ли все още да се ваксинирам с ваксина срещу COVID-19?

Да, трябва да се ваксинирате, независимо дали вече сте имали COVID-19, защото:
Изследванията все още не показват колко дълго сте защитени от повторно заразяване с COVID-19, след като се възстановите от COVID-19.
Ваксинацията помага да се предпазите, дори ако вече сте имали COVID-19.
Появяват се доказателства, че хората получават по-добра защита чрез пълна ваксинация в сравнение с това, че са прекарали COVID-19. 
Едно проучване показа, че неваксинираните хора, които вече са имали COVID-19, са повече от 2 пъти по-склонни от напълно ваксинираните хора да се разболеят отново с COVID-19.

Статията е написана изцяло върху клинични проучвания и има информационен характер!

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button