Имунизации и ваксини: ползи, рискове, ефективност

Имунизациите или ваксините, както са известни, безопасно и ефективно използват малко количество от отслабен или убит вирус или бактерии или протеин, които имитират вируса, за да се предотврати инфекцията от същия вирус или бактерии.

Когато получите имунизация, вие сте инжектирани с отслабена форма (или фрагмент) на заболяване. Това задейства имунния отговор на организма ви, като го кара да произвежда антитела срещу това конкретно заболяване, или предизвиква други процеси, които повишават имунитета.

Защо трябва да си правим ваксина?

Защо-трябва-да-си-правим-ваксина

Целта на общественото здраве е да се предотврати заболяването. Много по-лесно и по-рентабилно е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува. Точно това се цели имунизациите.

Ваксината ни предпазват от сериозни заболявания и предотвратяват разпространението на тези болести и на други хора. През годините имунизациите са заличили епидемиите от някога разпространени инфекциозни заболявания като морбили, паротит и магарешка кашлица. И заради имунизациите са спрени и други, като полиомиелит и едра шарка.

Задължителни ваксини в България

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

 • всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом
 • от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина
 • ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец
 • между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба
 • от тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит

От кои ваксини се нуждаят моите деца?

Тъй като доказателството за имунизация често е предпоставка за записване в училище или градина, важно е вашите деца да бъдат информирани за ваксините си. Ползата от това е, че вашите деца ще бъдат защитени от болести, които могат да им причинят сериозни здравословни проблеми. Препоръчваните имунизации за деца на възраст 0-6 години включват:

 • Хепатит Б
 • Ротавирусната
 • Дифтерия, тетанус, коклюш
 • Haemophilus influenzae тип В
 • пневмококова
 • полиовирус
 • грип
 • Морбили, паротит, рубеола
 • Варицела (варицела)
 • Хепатит А

Всяка една от тези болести представлява сериозна заплаха за здравето на децата, преди време тези болести са отнемали живота на хиляди, но сега не е така, благодарение на ваксините.

Какви са страничните ефекти на имунизацията?

Днес ваксините се считат за безопасни. Както при всяко лекарство, те могат да имат странични ефекти. В повечето случаи те обикновено са леки. Най-често срещаните малки реакции към имунизацията са:

 • Болезненост или зачервяване около мястото на инжектиране
 • Лека температура

Страничните ефекти като тези обикновено изчезват след няколко дни. В изключително редки случаи може да настъпи висока температура, над 38 градуса, при ваксина. Подобни тревоги няма да навредят на децата ви, но те могат да ги разстроят.

Съобщава се също, че децата имат сериозни алергични реакции към ваксината. Те обикновено се случват много скоро след получаване на ваксината и лекарски кабинети са добре оборудвани, за да се справят с такива реакции. Ако смятате, че вашето дете има или може да има алергия към някой компонент във ваксина, не забравяйте да споделите тази информация с Вашия лекар.

Колко ефективни са имунизациите?

Колко-ефективни-са-ваксините

Ваксините са много ефективни при предотвратяването на заболявания, но те не работят през цялото време. Повечето от препоръчителните детски имунизации са 90% -100% ефективни.

Въпреки това, по причини, които не са напълно разбрани, понякога детето няма да се имунизира напълно срещу заболяване след получаване на ваксина. Това е още една причина да се ваксинират децата. Децата, при които ваксината е 100% ефективна, предпазват онези, които не са напълно имунизирани – намалявайки шансовете на всеки да се изложи на болестта.

Дори и в случаите, когато ваксината не е дала на детето си 100% имунитет, симптомите – ако детето ви е изложено на инфекциозно заболяване – все още ще бъде по-малки, отколкото ако изобщо не е имунизирано.

Митове и дезинформация на ваксините

Ето важни отговори на три често срещани заблуди относно ваксините.

Погрешно схващане № 1: „Не е необходимо да ваксинираме срещу редки болести“.

Малко родители днес дори са чували за всички болести, срещу които има ваксини, да не говорим за случаите на морбили, дифтерия или магарешка кашлица.

Погрешно схващане # 2: „Ваксините причиняват аутизъм“.

Тъй като симптомите на аутистичното спектърно разстройство, учебно разстройство, обикновено се появяват около първите ваксини срещу, паротит, рубеола (MMR) и други имунизации при деца, някои предполагат, че има връзка между тимерозал и аутизъм.

Въпреки това, MMR ваксините никога не съдържат тимерозал, нито пък имат ваксини за варицела или инактивирана полиомиелит. През 2004 г. докладът на института по медицина заключава, че няма връзка между аутизма и ваксините, които съдържат тимерозал като консервант.

Видове ваксини

Първите човешки ваксини срещу вируси се основават на по-слаби или атенюирани вируси, за да се генерира имунитет. Ваксината срещу едра шарка използва кравешка шарка, поксвирус, който е достатъчно подобен на едра шарка, за да се предпази от нея, но обикновено не причинява сериозно заболяване. Бяс е първият вирус, атенюиран в лабораторията за създаване на ваксина за хората.

Ваксините се правят чрез няколко различни процеса. Те могат да съдържат живи вируси, които са били отслабени (отслабени или променени, така че да не причиняват заболяване); инактивирани или убити организми или вируси; инактивирани токсини (за бактериални заболявания, където токсините, генерирани от бактериите, а не самите бактерии, причиняват заболяване); или само сегменти от патогена (това включва както ваксини за субединици, така и за конюгати).

Живи, атенюирани ваксини

Атенюираните ваксини могат да се правят по няколко различни начина. Някои от най-често срещаните методи включват преминаване на вируса, причиняващ заболяване, чрез серия от клетъчни култури или животински ембриони (обикновено ембриони от пилета).

Използвайки примери за пилешки ембриони, вирусът се отглежда в различни ембриони в серия. С всеки пасаж, вирусът става по-добър при репликирането в пилешки клетки, но губи способността си да се реплицира в човешки клетки. Вирус, предназначен за използване във ваксина, може да бъде отгледан чрез „пасажиране“ през над 200 различни ембриони или клетъчни култури.

Накрая, атенюираният вирус няма да може да се възпроизвежда добре (или въобще) в човешките клетки и може да бъде използван във ваксина. Всички методи, които включват предаване на вирус през нечовешки гостоприемник, създават версия на вируса, която все още може да бъде разпознавана от човешката имунна система, но не може да се възпроизведе добре в човешкия гостоприемник.

Умъртвени или деактивирани ваксини

Една алтернатива на атенюираните ваксини е мъртва или инактивирана ваксина. Ваксините от този тип се създават чрез инактивиране на патоген, обикновено използващ топлина или химикали като формалдехид или формалин.

Това унищожава способността на патогена да се възпроизвежда, но го запазва „непокътнат“, така че имунната система все още може да го разпознае. (Обикновено се използва „неактивиран“, а не „убит“)

Тъй като убитите или инактивираните патогени изобщо не могат да се възпроизвеждат, те не могат да се върнат към по-вирулентна форма, способна да причини заболяване (както бе обсъдено по-горе с живи, отслабени ваксини).

Те обаче имат склонност да осигуряват по-кратка продължителност на защита от живите ваксини и е по-вероятно да се наложи бустери да създадат дългосрочен имунитет.

Токсоидите

Някои бактериални заболявания не са причинени директно от самата бактерия, а от токсина, произвеждан от бактерията.

Един пример е тетанус: неговите симптоми не са причинени от бактерията Clostridium tetani, а от невротоксин, който произвежда (тетаноспасмин). Имунизациите за този тип патоген могат да бъдат направени чрез инактивиране на токсина, който причинява симптоми на заболяването. Както при организми или вируси, използвани в убити или инактивирани ваксини, това може да стане чрез третиране с химикал като формалин или чрез използване на топлина или други методи.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button