Отхрачване на Жилав Секрет: Сиропи ‎+‎ 5 Бабини Илача

Първо нека започнем с най-важното: жилавият секрет и отхрачването на жилав секрет, не се поводи за притеснения. Това е нормална реакция на организма.

Хроничните заболявания на дихателните пътища, като муковисцидоза, хроничен бронхит, астма, дифузен панбронхиолит и бронхиектазии са свързани с хронично възпаление, което предизвиква тази слуз.

 Лигавицата на дихателните пътища, реагира на инфекция и възпаление, отчасти чрез повърхностна лигавица (бокаловидна) клетка и хиперплазия на субмукозната жлеза и хипертрофия с хиперсекреция на слуз.

Какво предствавлява жилавият секрет ?

Тези секрети се състоят от вода, диализиращи се вещества като електролити и глюкоза, слуз гликопротеин, местни и транссудатирани протеини и липиди (повърхностно активно вещество). 

Лигавичните жлези и бокалните клетки са основният източник на трахеобронхиална слуз. 

Въпреки че кашлицата е най -ефективна, когато прекомерният секрет се натрупва в големите централно разположени дихателни пътища, тя също играе важна роля за изчистване на периферните дихателни пътища.

В ситуации, при които има нарушен мукоцилиарен клирънс, като при хроничен бронхит, муковисцидоза или първичен цилиарна дискинезия (синдром на неподвижни реснички).

Методи да за отхрачване на жилав секрет:

Първо, нека обърнем внимание на отхрачването и самите храчки.

Самите храчки, понякога говорят за заболяването.

Хроничното отделяне на големи количества гнойни и миришещи храчки силно подсказва за бронхиектазии. 

Гнойни храчки с цвят на ръжда при пневмококова пневмония,лепкава храчка при пневмония, оцветена в кръв пенеста храчка при белодробен оток.

Лекарствените отхрачващи средства съдържат активна съставка, която разрежда слузта, като кара да отхрачваете жилав секрет.

Гуайфенезин

Най-често достъпният отхрачващ продукт в лекарствата без рецепта (OTC) е гуайфенезин. 

Според авторите на a Проучване от 2017 г., изследователите считат гуайфенезин за безопасно и ефективно отхрачващо средство за отхрачване на жилав секрет.

Калиев йодид

Калиев йодид е отхрачващо средство, което се отпуска само по лекарско предписание.

Лекарите предписват перорален разтвор на калиев йодид на хора с хронични белодробни заболявания . Това лекарство помага за разхлабване на слузта и улеснява кашлянето.

Домашни средства и бабини илачи за отрачване на жилав секрет

Тъй като отхрачващите средства без рецепта не винаги са ефективни, може да опитате и видове домашно лечение ( след консултация с лекар)

Те могат да включват:

Ментол

Ментолът е естествен химикал, който се получава от растения, принадлежащи към семейството на мента . 

Той е често срещана съставка в таблетките за смучене в гърлото и сиропите за кашлица.

Ментолът осигурява усещане за охлаждане, което може да успокои възпаленото гърло .

Екстракт от листа на бръшлян

Екстрактът от листа на бръшлян, е популярно естествено лекарство за симптоми на кашлица и настинка поради предполагаемите му ефекти върху производството на слуз, кашлицата и разширяването на дихателните пътища

А 2017 полски изследване предполагат, че лекарства, съдържащи сух екстракт бръшлян могат да бъдат ефективни при лечение на проблеми, като кашлица.

Хидратация и вдишване на пара

Други техники, които помагат за освобождаването на слуз от дихателните пътища, са орална хидратационна терапия и инхалация с пара

Механизмът на действие зад всяка от тези техники е неизвестен и лекарите поставят под въпрос тяхната ефективност.

Пчелен мед

 Медът се използва за облекчаване на кашлицата и задръстванията от векове, като проучванията доказват, че той е ефективно отхрачващо средство. 

За да използвате мед, като отхрачващо средство, разтворете супена лъжица мед в чаша топла вода. Пийте сместа през целия ден.

По темата прочети повече:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button