Болки в краката от коляното надолу

Ако страдате от Болки в краката от коляното надолу, трябва да знаете, че не сте сами. Този проблем го имат все по вече хора и в тази статия, ще научите всичко за това състояние.

Бедрата, подколенните сухожилия, долната част на крака и прасците често са причина за болка. Повечето болки от коляното надолу са резултат от износване, прекомерна употреба или наранявания в ставите, костите, мускулите, сухожилията, сухожилията или други меки тъкани.

Болки в краката от коляното надолу, може да са причинени от проблеми в долната част на гръбначния стълб. Кръвни съсиреци, разширени вени или лоша циркулация са други причини.

Какво причинява Болки в краката от коляното надолу?

Болест на периферните артерии (PAD): Болката в единия или двата крака може да се дължи на намаляване на артериалното кръвоснабдяване поради стесняване на артериите.

Кръвни съсиреци : в артерия може напълно да възпрепятства кръвоснабдяването, предотвратявайки получаването на кислород от тъканите, причинявайки остра болка.

Венозни (във вена) кръвни съсиреци – дълбока венозна тромбоза – причинява „заглушаващ“ ефект, причинявайки зачервяване, подуване, топлина и болка.

Повърхностните вени също се съсирват и причиняват болка, но не са животозастрашаващи.

Болката в кръста от ишиас (възпаление на седалищния нерв) може да излъчва в седалището и надолу по крака.

Спиналната стеноза  (стесняване на гръбначния канал) може да доведе до болка, изтръпване и слабост.

Синдром на Cauda equina:  е сериозна неврохирургична спешна помощ, при която болки в гърба, слабост и скованост около перинеалната област (ректум, скротум, вагина) водят до невъзможност за уриниране и загуба на контрол на червата.

Невропатия: възпаления на периферните нерви – периферни невропатии – възникващи от директно дразнене на нервите или заболяване, причиняват болка в краката и пръстите.

Колко сериозно е състоянието болки в краката от коляното надолу?

Болката в краката може да се прояви в голямо разнообразие от симптоми – остри, тъпи, тежки, болезнени или парещи. То може да бъде постоянно или периодично; направени по-добри или по-лоши с активност или почивка. Възможно е да има и други свързани симптоми.

Други причини за такава болка, може да възникне при докосването на областта възпроизвежда болката. Болката може да бъде насочена – излъчвайте от източника си на друго място.

Понякога болката отзвучава с активност или може да се влоши.

Пациентите могат да получат увреждане, болка или дискомфорт по време на ходене, изправяне или упражнения, което се облекчава от почивка. Това е известно като клаудикация и се дължи на стесняване на кръвоносните съдове.

Исхемията (намалено подаване на кислород в тъканите) причинява остра, интензивна болка, която може да бъде придружена от изтръпване или парализа.

Хората с невропатия са склонни да описват болката си като усещане за парене, докато тези, които имат ишиас, описват силната остра болка. Ишиасът може също да причини промени в усещането по пътя на възпаления нервен корен.

При болки в краката от коляното надолу, трябва да посетите лекар, като в домашни условия е добре да подобрите храната си и добавите основно зеленчуци към основните си ястия.

Добро решение е и физическата активност, като разходки, ако причината не е сериозна.

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button