Болки в коляното: всичко, което трябва да знаем за състоянието

Болката в коляното е често срещано оплакване, което засяга хора от всички възрасти.

 Болката в коляното може да е резултат от нараняване, като разкъсан лигамент или разкъсан хрущял. 

Медицинските състояния – болки от артрит, подагра и инфекции – също могат да причинят болка в коляното.

Как да облекчите болката и отока в коляното

Опитайте тези неща в началото:

 • поставете възможно най-малко тегло върху коляното – например избягвайте да стоите дълго време прав
 • използвайте пакет с лед (или торба със замръзнал грах, увит в чаена кърпа) до коляното до 20 минути на всеки 2 до 3 часа
 • приемайте парацетамол

Посете личния си лекар ако:

 • тя не се подобрява в рамките на няколко седмици
 • не можете да движите коляното си или да го натоварите
 • коляното ви се заключва, болезнено щраква или отстъпва – безболезненото щракване е нормално

Обадете се на бърза помощ ако:

 • коляното ви е много болезнено и имате болка
 • коляното ви е силно подуто или е променило формата си
 • имате много висока температура, чувствате се горещи и треперите и имате зачервяване или топлина около коляното – това може да е признак на инфекция

Чести причини за болки в коляното

причини за болки в коляното

Болката в коляното може да бъде симптом на много различни състояния.

Лекар ще ви предложи лечение въз основа на състоянието, причиняващо болката ви

Те може:

 • да ви насочат към болница за сканиране или специализирано лечение (например операция)
 • предписват лекарства или физиотерапия

Механични проблеми

Според клинични проучвания, някои примери за механични проблеми, които могат да причинят болка в коляното, включват:

 • Лошо тегло. Понякога нараняването или дегенерацията на кост или хрущял може да доведе до откъсване на парче кост или хрущял. Това може да не създава проблеми, освен ако разхлабеното тяло не пречи на движението на колянната става, в този случай ефектът е нещо като молив стиснат със сила.
 • Синдром на илиотибиална лента. Това се случва, когато здравата лента от тъкан, която се простира от външната страна на бедрата до външната част на коляното (илиотибната лента), стане толкова стегната, че се трие върху външната част на бедрената ви част. Бегачите и велосипедистите са особено податливи на синдром на илиотибиална лента.
 • Дислоцирана коленна чаша. Това се случва, когато триъгълната кост (патела), която покрива предната част на коляното ви, се изплъзне от мястото си, обикновено от външната страна на коляното. В някои случаи коленната чаша може да остане изместена и ще можете да видите дислокацията.
 • Болки в бедрата или краката. Ако имате болка в бедрата или краката, може да промените начина, по който ходите, за да щадите тези болезнени стави. Но тази променена походка може да постави повече стрес върху колянната ви става. В някои случаи проблемите в тазобедрената става или стъпалото могат да причинят болка в коляното.

Рискови фактори

Редица фактори могат да повишат риска от проблеми с коляното, включително:

 • Наднормено тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава стреса върху коленните стави, дори по време на обикновени дейности като ходене или качване нагоре и надолу по стълби. Освен това ви излага на повишен риск от остеоартрит, като ускорява разпадането на ставния хрущял.
 • Липса на мускулна гъвкавост или сила. Липсата на сила и гъвкавост може да увеличи риска от наранявания на коляното. Силните мускули помагат за стабилизиране и защита на ставите ви, а гъвкавостта на мускулите може да ви помогне да постигнете пълен обхват на движение.
 • Определени спортове или професии. Някои спортове поставят по-голям стрес на коленете ви, отколкото други. Алпийските ски със своите твърди ски обувки и потенциал за падания, баскетболни скокове. Работата, които изисква повтарящ се стрес на коленете, като строителство или земеделие, също могат да повишат риска.
 • Предишно нараняване. Наличието на предходна контузия на коляното прави по-голяма вероятността отново да нараните коляното.

Усложнения

Не всички болки в коляното са сериозни. 

Но някои наранявания на коляното и медицински състояния, като остеоартрит, могат да доведат до увеличаване на болката, увреждане на ставите и увреждане, ако не се лекува. 

А нараняването на коляното – дори и незначително – прави по-вероятно да имате подобни наранявания в бъдеще.

Предотвратяване

Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати болката в коляното, следните предложения могат да помогнат за предотвратяване на наранявания и влошаване на ставите:

 • Премахнете излишните килограми. Поддържайте здравословно тегло; това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за коленете си. Всеки килограм допълнително натоварва ставите ви, увеличавайки риска от наранявания и остеоартрит.
 • Бъдете във форма. За да подготвите мускулите си за нуждите на спортното участие, отделете време за кондициониране. Работете с треньор или треньор, за да гарантирате, че вашата техника и движение са най-доброто, което могат да бъдат.
 • Станете силни, останете гъвкави. Тъй като слабите мускули са основна причина за наранявания в коляното, ще се възползвате от изграждането на квадрицепсите и бедрените кости, които поддържат коленете ви. Тренировката за баланс и стабилност помага на мускулите около коленете да работят заедно по-ефективно. И тъй като стегнатите мускули също могат да допринесат за нараняване, разтягането е важно. Опитайте се да включите упражнения за гъвкавост в тренировките си.

Най-важното е, че тялото има нужда от движение, но трябва да се прави умно и без много силни движения.

По темата:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Ресурси:

В: Принципи и практика на Дейвидсън в медицината. 23-ото изд. Единбург, Великобритания: Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609004/


Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button