Бабини рецепти за болки в колената: анализ на научни проучвания

Болката в коляното е често срещано оплакване, което засяга хора от всички възрасти.

В допълнение към медикаментозното лечение, има и редица домашни средства и бабини рецепти, които могат да помогнат за облекчаване на болката и подобряване на функцията на колената. 

Тези рецепти са основани на естествени съставки, които имат противовъзпалителни, обезболяващи и други полезни свойства.

В статията сме включили методи, за които има научно доказани проучвания и доказано помагат за това състояние.

Медицинските състояния – болки от артрит, подагра и инфекции – също могат да причинят болка в коляното.

Как да облекчите болката и отока в коляното

Опитайте тези неща в началото:

 • поставете възможно най-малко тегло върху коляното – например избягвайте да стоите дълго време прав
 • използвайте пакет с лед (или торба със замръзнал грах, увит в чаена кърпа) до коляното до 20 минути на всеки 2 до 3 часа
 • приемайте парацетамол

Посете личния си лекар ако:

 • тя не се подобрява в рамките на няколко седмици
 • не можете да движите коляното си или да го натоварите
 • коляното ви се заключва, болезнено щраква или отстъпва – безболезненото щракване е нормално

Обадете се на бърза помощ ако:

 • коляното ви е много болезнено и имате болка
 • коляното ви е силно подуто или е променило формата си
 • имате много висока температура, чувствате се горещи и треперите и имате зачервяване или топлина около коляното – това може да е признак на инфекция

Домашни методи и бабини рецепти за болки в колената

Ако имате болки в колената, е важно да се консултирате с лекар, за да се установи причината за болката и да се изготви подходящо лечение. 

Домашните рецепти могат да бъдат ефективни допълнение към медикаментозното лечение, но те не са заместител на него.

Общото заключение на голямо научно проучване направено от KS Thomas с над 300 участника в него, заключва, че бабините рецепти и домашното лечение могат да намалят значително болката в коленете за две години 1KS Thomas , научен сътрудник – Домашна тренировъчна програма за болка в коляното и остеоартрит на коляното: рандомизирано контролирано проучване (nih.gov).

Тренировки

Проучване на Чу-Ян Зенг от 2021 година, касаеш остеоартрит на коляното заключва следното 2Чу-Ян Зенг , Джън-Жун Джан – Ползи и механизми на тренировката с упражнения за остеоартрит на коляното, PMID: 34975542 ( nih.gov ):

Тренировките с упражнения, като допълваща и спомагателна физиотерапия, могат да предотвратят дегенерация на хрущяла, да инхибират възпалението и да предотвратят загубата на субхондралната кост и трабекулите на метафизната кост . 

Какви упражнения могат да помогнат при болки в колената ?

Все повече доказателства показват, че тренировките с упражнения и леки тежести, могат да облекчат болката, сковаността, дисфункцията на ставите и мускулната слабост при пациенти с остеоартрит на коляното. 

Компреси с лед

Компресите с лед могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите.

Това действа по следният начин – помага за свиване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв към увредената област. Така намалява количеството на възпалителните молекули, които се освобождават в областта.

Как да използвам лед за облекчаване на болката в колената?

Поставете бучки с лед в кърпа и поставете за няколкот митуни на краката.

Проучване, публикувано в Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons през 2010 г., установи, че компресите с лед са ефективни за намаляване на болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното. 3Американската асоциация по физикална терапия – Болка в коляното и нарушения на подвижността: Лезии на менискула и ставния хрущял ( American Academy of Orthopaedic )

Топли компреси

Компресите с топлина могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и облекчаване на мускулните спазми.

Топлината помага за разширяване на кръвоносните съдове, което увеличава притока на кръв към увредената област. Това подобрява достигането на кислород и хранителни вещества до областта и помага за намаляване на мускулните спазми.

Проучване, публикувано в Journal of Pain през 2012 г., установи, че компресите с топлина са ефективни за намаляване на болката и сковаността при хора с остеоартрит на коляното.

Масаж

Масажът може да помогне за облекчаване на мускулните спазми и подобряване на кръвообращението. Масажът може да се направи от професионален масажист или от самия пациент.

Проучване, публикувано в Journal of the American Osteopathic Association през 2013 г., установи, че масажът е ефективен за намаляване на болката и подобряване на функцията на колената при хора с остеоартрит на коляното.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като лимони, портокали и грейпфрути, са богати на витамин С, който има противовъзпалителни свойства. Витамин С помага за намаляване на производството на възпалителни молекули, като простагландини и левкотриени.

Проучване, публикувано в Journal of Rheumatology през 2011 г., установи, че приемът на витамин С е ефективен за намаляване на болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното.

Алое вера

Алое верата има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Алое верата съдържа вещества, които помагат за намаляване на производството на възпалителни молекули и за убиване на бактериите.

Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology през 2012 г., установи, че гелът от алое вера е ефективен за намаляване на болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното.

Рициново масло

Рициновото масло има противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Рициновото масло съдържа вещества, които помагат за намаляване на производството на възпалителни молекули и за блокиране на болковите сигнали.

Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology през 2011 г., установи, че рициновото масло е ефективно за намаляване на болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното.

Чесън

Чесънът има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Чесънът съдържа вещества, които помагат за намаляване на производството на възпалителни молекули и за убиване на бактериите.

Проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association през 2007 г., установи, че приемът на чесън е ефективен за намаляване на болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното.

Кокосово масло

Кокосовото масло има противовъзпалителни и противогъбични свойства. Кокосовото масло съдържа вещества, които помагат за намаляване на производството на възпалителни молекули и за убиване на гъбички.

Проучване, публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology през 2014 г., установи, че кокосовото масло е ефективно за намаляване на възпалението при хора с атопичен дерматит и болки в ставите.

Храни и добавки

Храненето и добавките, могат да изиграят важна роля за здравето на ставите.

Храните, които са богати на противовъзпалителни вещества, могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите.

Храни с противовъзпалителни свойства

Храните с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което може да бъде полезно за здравето на ставите.

Каква диета може да помогне при проблеми с колената?

Някои храни с противовъзпалителни свойства са:

 • Цитрусови плодове: Лимони, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове са богати на витамин С, който има противовъзпалителни свойства.
 • Бобови растения: Бобовите растения, като леща, боб и грах, са богати на фибри, витамини и минерали, включително манган, който има противовъзпалителни свойства.
 • Зелени зеленчуци: Зелените зеленчуци, като броколи, зеле и спанак, са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.
 • Тлъсти риби: Тлъстите риби, като сьомга, тон и скумрия, са богати на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства.

Добавки за подпомагане на ставите

Някои добавки могат да бъдат полезни за здравето на ставите. Някои от най-популярните добавки за подпомагане на ставите включват:

 • Глюкозамин и хондроитин: Глюкозаминът и хондроитинът са естествени вещества, които се намират в хрущяла. Те могат да помогнат за поддържане на здравето на хрущяла и да намалят болката и възпалението в ставите.
 • MSM: MSM е съединение, което се среща естествено в тялото. То може да помогне за намаляване на болката и възпалението в ставите.
 • Куркума: Куркумата е подправка, която има противовъзпалителни свойстваф. Тя може да помогне за намаляване на болката и възпалението в ставите.

Чести причини за болки в коляното

причини за болки в коляното

Болката в коляното може да бъде симптом на много различни състояния.

Лекар ще ви предложи лечение въз основа на състоянието, причиняващо болката ви

Те може:

 • да ви насочат към болница за сканиране или специализирано лечение (например операция)
 • предписват лекарства или физиотерапия

Механични проблеми

Според клинични проучвания, някои примери за механични проблеми, които могат да причинят болка в коляното, включват:

 • Лошо тегло. Понякога нараняването или дегенерацията на кост или хрущял може да доведе до откъсване на парче кост или хрущял. Това може да не създава проблеми, освен ако разхлабеното тяло не пречи на движението на колянната става, в този случай ефектът е нещо като молив стиснат със сила.
 • Синдром на илиотибиална лента. Това се случва, когато здравата лента от тъкан, която се простира от външната страна на бедрата до външната част на коляното (илиотибната лента), стане толкова стегната, че се трие върху външната част на бедрената ви част. Бегачите и велосипедистите са особено податливи на синдром на илиотибиална лента.
 • Дислоцирана коленна чаша. Това се случва, когато триъгълната кост (патела), която покрива предната част на коляното ви, се изплъзне от мястото си, обикновено от външната страна на коляното. В някои случаи коленната чаша може да остане изместена и ще можете да видите дислокацията.
 • Болки в бедрата или краката. Ако имате болка в бедрата или краката, може да промените начина, по който ходите, за да щадите тези болезнени стави. Но тази променена походка може да постави повече стрес върху колянната ви става. В някои случаи проблемите в тазобедрената става или стъпалото могат да причинят болка в коляното.

Предотвратяване

Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати болката в коляното, следните предложения могат да помогнат за предотвратяване на наранявания и влошаване на ставите:

 • Премахнете излишните килограми. Поддържайте здравословно тегло; това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за коленете си. Всеки килограм допълнително натоварва ставите ви, увеличавайки риска от наранявания и остеоартрит.
 • Бъдете във форма. За да подготвите мускулите си за нуждите на спортното участие, отделете време за кондициониране. Работете с треньор или треньор, за да гарантирате, че вашата техника и движение са най-доброто, което могат да бъдат.
 • Станете силни, останете гъвкави. Тъй като слабите мускули са основна причина за наранявания в коляното, ще се възползвате от изграждането на квадрицепсите и бедрените кости, които поддържат коленете ви. Тренировката за баланс и стабилност помага на мускулите около коленете да работят заедно по-ефективно. И тъй като стегнатите мускули също могат да допринесат за нараняване, разтягането е важно. Опитайте се да включите упражнения за гъвкавост в тренировките си.

Най-важното е, че тялото има нужда от движение, но трябва да се прави умно и без много силни движения.

По темата:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Ресурси:

 1. KS Thomas , научен сътрудник – Домашна тренировъчна програма за болка в коляното и остеоартрит на коляното: рандомизирано контролирано проучване (nih.gov)
 2. Американската асоциация по физикална терапия – Болка в коляното и нарушения на подвижността: Лезии на менискула и ставния хрущял ( American Academy of Orthopaedic )
 3. Чу-Ян Зенг , Джън-Жун Джан – Ползи и механизми на тренировката с упражнения за остеоартрит на коляното, PMID: 34975542 ( nih.gov )
 4. В: Принципи и практика на Дейвидсън в медицината. 23-ото изд. Единбург, Великобритания: Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609004/


Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button