Как да се предпазим от слънчев удар през лятото?

Горещите дни през лятото водят в болницата редица хора със слънчев удар.

Рисковете от прегряване при топло време включват дехидратация и различни заболявания, свързани с топлината, включително топлинен стрес, топлинни спазми, топлинно изтощение или дори топлинен удар.

Поради липсата на информация, редица от нас не обръщат внимание на това и правят грешки, ето защо, решихме да създадем тази обширна статия по темата.

Съвети, как да се предпазим от слънчев удар в горещите дни

Охлаждането на тялото е ключов момент и ще помогне също да запазите доброто си настроение, тъй като топлината повишава стреса, напрежението и фрустрацията.

Има много прости и ефективни начини за охлаждане при топло време и повечето от тях са много достъпни.

1. Хидратирайте се

Водата е от съществено значение за поддържане на температурата на тялото Ви при горещо време. Водата запазва тялото ви хладно и трябва да се пие, дори и да не се чувствате жадни. Добре да се пият и други напитки с витамини или спортни напитки, но те обикновено не са необходими, освен ако не искате да допълните загубени витамини / електролити след спортна дейност.
Най-добрият начин да проверите нивото на хидратация е да измерите цвета на урината. Всичко, което е по-тъмно от цвят на слама, вероятно е индикация, че дехидратацията е на хоризонта и водата е необходима.
Стойте далеч от сладки напитки, като сода (дори и без захар!); те намаляват способността на тялото Ви да съхранява вода. Също така, избягвайте алкохолните напитки, кафето и кофеиновите напитки, които са естествени диуретици.

2 Пийте вода преди да усетите жажда

Пийте много вода, преди да усетите нужда. Ако изчакате твърде късно, може да почувствате крампи, които са признак на заболяване, свързано с топлина. Напомнете си да пиете вода често с една от следните опции:
Закупете здрава бутилка за вода или воден пакет, който можете да пренасяте навсякъде, и да зареждате по всяко безопасно кран за вода.
Замразете бутилка вода, която да носите със себе си. Тя ще бъде твърда, когато напускате дома си, но топлината ще започне да я топи от момента, в който я извадите от фризера. Увийте я в кърпа, за да предотвратите кондензацията на вода, засягаща други предмети в чантата Ви.
Изтеглете приложение за пиене на вода на телефона си. Задайте напомняния, ежедневни цели и дори следете кога за последен път сте пили.

3 Избирайте правилна храна

Намерете храни, които не трябва да се приготвят, или не се нуждаят от топлинна обработка. Ако все пак се налага да готвите, запазете хладния въздух и температурата нормална, като използвате микровълновата фурна вместо печката. Например, можете да приготвите замразени зеленчуци с микровълновата, вместо да ги готвите на плочата.
Студените супи са чудесни при топло време. Ако все още не сте ги опитали, горещото време е оправданието, от което се нуждаете! Фактът, че те често са здравословни, е само допълнителна полза.
Направете замразени плодове, замразено кисело мляко, и други замразени лакомства, за да ви помогне да се охлади.

Свързани статии: Сезонни алергии – Причини, симптоми и лечение

4. Не се излагайте на слънце в най-горещите часове

Този подход не винаги е лесен за спазване, когато летните забавления са налице, така че трябва се повтаря. Най-добре е да ограничите излагането на слънце между 10:00 и 16:00 часа. всеки ден през топлите месеци. Когато сте навън през тези часове, ограничете прякото излагане възможно най-много.
Планирайте дейностите рано сутрин или по-късно следобед
Някои хора са особено уязвими на топлина и трябва да останат на хладни места по време на горещо време, като деца, възрастни хора, затлъстели, червенокоси, gingers и тези, които имат здравословни проблеми.

5. Ползвайте слънцезащитни кремове

Докато слънцезащитният крем няма точно охлаждащ ефект, неговият защитен ефект е жизненоважен по време на по-топло време. Освен че са болезнени и вредни, слънчевите изгаряния могат да причинят треска и различни признаци на дехидратация. Ако останат непроверени, слънчевите изгаряния могат да доведат до топлинно изтощение или топлинен удар.
Като минимум, използвайте фактор-15. Ако планирате да сте навън за повече време, фактор-30 ще бъде по-добър вариант.
Прилагайте често. Препоръчва се на всеки два часа, но трябва да се нанася по-често, ако плувате или се изпотявате много.

6. Крийте се под сенките

Стойте под сянка колкото е възможно повече. Вземането на почивки под дърветата работи добре, защото дърветата освобождават вода във въздуха, която поглъща част от топлината. Докато сянката не намалява действителната температура, липсата на излагане на слънчева светлина прави усещането, че температурата е до 15 градуса по-ниска.
Ако дойде хладен бриз, това може да се почувства като допълнително понижение с 5 градуса на сянка.

Свързани статии: Зачервяване на кожата: Снимки, причини, проблеми и превенция

7. Носете леки и отворени дрехи

Проветривите дрехи ще ви помогнат да се чувствате по-добре. Ако е светъл цвят, това е още по-добре, тъй като това ще отразява по-добре топлината и слънчевата светлина. Шорти и ризи с къси ръкави са добър избор. Нещо, което позволява на въздушния поток да преминава свободно и да изпарява потта по тялото Ви. Следните предложения са специфични начини, по които облеклото може да увеличи възможността Ви да останете по-хладни:
Облеклото от памук и спално бельо имат свойството да Ви охладят и да абсорбират влагата.
Дрехите, които можете да държите на светлината и да виждате през тях, са чудесен избор. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, когато носите наистина тънки дрехи, тъй като облеклото не осигурява адекватна защита от вредните слънчеви лъчи.
Синтетичните дрехи са склонни да улавят влагата, което прави тъканта по-тежка, прилепва към кожата и ограничава въздушния поток.

8. Покривайте главата си

Носете шапка с широки краища, която покрива достатъчно горната част на скалпа, както и върховете на ушите ви. Това Ви помага, като осигурява сянка. Изберете периферия, която е достатъчно широка, за да може да покрие и задната част на врата Ви.
Светлите шапки могат да Ви помогнат дори повече.

9. Носете обувки от „дишаща“ материя

В зависимост от дейността, една обувка може да бъде по-удобна или подходяща от друга. Помислете дали поддръжката на арките, дълготрайността и комфорта са задължителни и след това изберете най-добрата дишаща обувка за дейността.
Памучни чорапи са страхотни, но влагозадържащите чорапи помагат на краката Ви да се охлади.
Някои маратонки са проектирани точно за летните месеци, като осигуряват добра вентилация.
Бъдете внимателни, ако решите да излезете бос. Много от изкуствените настилки стават непоносимо горещи по време на топло време и могат дори да изгорят краката Ви.

Свързани статии: Слънчева алергия – причини и лечение. Как да я лекуваме ?

Back to top button