Диета на д-р Пиер Дюкан: меню, рецепти, ползи!

Диетата на Дюкан се състои предимно от високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, но е и диета с ниско съдържание на мазнини.

 Това е относително по-добра диета в сравнение с скандалната кето диета, но трябва да се спазва на етапи.

 Диетологът Ритика каза, „Диетата на Дюкан не трябва да се започва без да сте наясно с тялото си“

Всичките четири етапа на диетата на Дюкан – кръстена на бившия френски лекар Пиер Дюкан, неговият създател – е тежка за спазване, като дори най-малкато нарушаване на диетата се счита за провал на цялата диета.

Какво ще постигнете с диетата на Дюкан – бързи факти :

  • Ще свалите 5 клиограма в рамките на първата седмица и ще продължите със свалянето от 1 до 2 килограма на седмица, докато не достигнете теглото, което искате, като ядете всичко и колкото искате (от одобрените храни, от разбира се). Ако спазвате правилата на диетата, никога няма да върнете началните килограми.
  •  Броят калории не е ключът към загуба на тегло; протеинът е.  Когато протеинът заема по-голяма част от диетата, а мазнините и въглехидратите са само малка част от храната, се гарантира бърза загуба на тегло. Протеин, овесените трици, водата и ежедневната 20-минутна разходка са в основата на плана. Теорията е, че ограничаването на въглехидратите принуждава тялото ви да изгаря мазнините.

Как действа диетата на Дюкан ?

Подгответе се за много правила.

Ще започнем от фаза „Атака“ на „чистите протеини“ , която позволява избрани зеленчуци в определени дни .

В третата фаза, „Консолидация“, ще добавите още храни, за които мечтаете по време на диетата, като сирене и хляб.

До последната фаза, „Постоянна стабилизация“, вие ще сте сте относително свободни. Само с няколко (много важни и много специфични) правила за разделното хранене, но ще може да ядете всичко , което искате.

Какво може да ядете ?

Атака: Една мечтана диета за мнозина, в тази фаза можеш да ядеш голямо разнообразие от храни.

Чисто говеждо месо, телешко месо, свинско месо и зеленчуци; черен дроб и език; риба; миди; домашни птици; нискомаслена шунка, пуйка и пиле; яйца; растителен протеин като тофу и сейтан; без млечни продукти;  газирана вода и други некалорични напитки (да, дори  сода); Можеш да приемаш  1 1/2 супени лъжици овесени трици. Подправките трябва по възможност да се избягват. Всичко друго е забранено.

Фазата на Атака трае между един и десет дни, в зависимост от това колко килограма трябва да загубите. В тази фаза, обикновенно трябва да загубите 4-5 килограма в първите 5 дни, ако спазвате правилата.

Втора фаза (круиз) :

В тази фаза ще добавите определени зеленчуци, които не могат да се консумират ( краставици, гъби, тиквички, чушки и салатни зеленчуци). Все пак, Дюкан препоръчва в  един от дните да бъде протеин  + зеленчуци . (Пет дена напротеин, а след това петдневен план за протеинови плюс зеленчуци също е опция). Препоръката за овесените трици се повишава леко до 2 супени лъжици.

Трябва да загубите около 1 до 2 кг на седмица, според Дюкан. Ще продължите да редувате, докато не достигнете теглото си.

Консолидация: 

Тази фаза е нужна за да запазите килограмите и да не върнете, това което сте свалили. Вие сте много уязвими към възстановяването на теглото, а единствената възможност това да не стане е преходна фаза, която продължава пет дни за всеки килограм, който сте загубили.

Това означава, че ако от диетата сте свалили 20 кг , то тряба да минете през тази фаза за 100 дни.

Протеините и зеленчуците от предишните фази все още могат да се приемат, но сега можете да ги разбъркате, както желаете.

Всеки ден получавате и порция плодове, две парчета пълнозърнест хляб и 50 гр. сирене.

Всяка седмица получавате две порции храни от скорбяла като тестени изделия или киноа, три специфични протеина (агнешко , печено свинско и варено яйце) и една или две „празнични вечери“, където можете да ядете всичко, което искате, при условие, че не прекалявате. Ежедневното изискване за овесена каша от 2 супени лъжици остава.

Постоянна стабилизация:

Свобода!  Вече можете да ядете каквото искате шест дни от седмицата, при условие, че не изоставяте това, което научихте по време на консолидацията.  

Супените лъжици овесени трици си остават задължителни. Седмият ден трябва да се храните само с протеин, който отразява фазата на Атака.

Както подсказва името му, тази фаза има за цел да издържи цял живот.

Свързана статия6-те най-добри чайове за отслабване и премахване на мазнините

Колко струва?

Животински протеини, зеленчуци и млечни продукти са скъпи, особено ако ядете много от тях – което ще бъдете. Така, че диетата не никак евтина.

Колко ще отслабнете ?

Трудно е да се каже. Няма клинична оценка на диетата на Дюкан. Едно онлайн проучване на 1 525 души през 2010 г. съобщава, че  са загубили средно 4- 8 кг. след първите две фази.

Лесна ли е за спазване ?

Обичате ли правилата ?Няма да ви лъжем, че диетата на Дюкан е лесна за спазване, не е никак лесна, но за това пък е много ефективна и най-вече здравословна. Определено ще има нужда от голяма воля за спазването на диетата.

Кой трябва да избягва диетата ?

Ако сте на лечение за диабет, вероятно ще трябва да промените дозата си, защото първите два етапа са с  много ниски  въглехидратите. Ако имате бъбречно заболяване, може да получите повече протеин, отколкото могат да се справят с бъбреците. Не е подходяща и за хора с проблеми в сърцето.

Заключение за диетата

За разлика от други високобелтъчни диети, този план се фокусира върху източници на постно белтъчно съдържание, като се избягват тези с мазнини.

Недостатъкът е, че този план не ви учи на здравословни навици  през целия живот. Още по-проблематично, препоръчва да останете във фазата на консолидация, докато не достигнете целта си. Ако трябва да свалите много килограми, тази фаза може да продължи месеци или дори години.

Свързана статия41 тайни за това как бързо да отслабнем

Ако искате да загубите сравнително малко количество тегло бързо, тогава тази диета може да работи за вас. Ако сте навършили 50 години или имате заболяване като диабет или трябва да загубите много килограми, първо се консултирайте с Вашия лекар.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button