Защо кафето може да разстрои стомаха ви ?

Кафето е една от най-популярните напитки в света.

Той помага не само да имате енергия, но и да помогне при други състояния, включително за подобрено настроение, умствена работоспособност и физическа активност, както и по-нисък риск от сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.

Някои хора обаче откриват, че пиенето на кафе засяга храносмилателната им система.

Тази статия разглежда причините, поради които кафето може да разстрои стомаха ви.

Съставки в кафето, водещи до разстроен стомах

Кафето съдържа различни съединения, които могат да разстроят стомаха ви.

Все пак, трябва да отбележим, че кафето има и много ползи за здравето.

Кофеин

Кофеинът е естествен стимулант в кафето, който ви помага да сте нащрек.

Една чаша кафе, съдържа приблизително 95 mg кофеин ( източник).

Въпреки че кофеинът е мощен психически стимулант, изследванията показват, че той може да увеличи честотата на контракциите в храносмилателния тракт .

Например, проучване от 1998 г. установи, че кофеинът стимулира дебелото черво с 23% повече от кафето без кофеин и с 60% повече от водата. Това показва, че кофеинът значително стимулира долната част на червата.

Също така, някои изследвания показват, че кофеинът може да увеличи производството на стомашна киселина, което може да разстрои стомаха ви, ако е особено чувствителен ( източник).

Кафени киселини

Докато кофеинът често се разглежда като причината, поради която кафето може да причини стомашни проблеми, проучванията показват, че кафените киселини също могат да играят роля.

Кафето съдържа много киселини , като хлорогенова киселина и N-алканоил-5-хидрокситриптамид, за които е доказано, че увеличават производството на стомашна киселина. Стомашната киселина помага за разграждането на храната, за да може да се придвижва през червата.

Въпреки това, докато някои хора съобщават, че кафето може да влоши симптомите на киселини, изследванията са неубедителни и не показват значителна връзка.

Други добавки

В някои случаи кафето не е това, което кара стомаха Ви да се разстрои.

Всъщност стомашното разстройство може да се дължи на добавки като мляко, сметана, подсладители или захар, които повече от две трети от българите добавят към кафето си.

Например, приблизително 65% от хората по света не могат да усвоят правилно лактоза , захарта в млякото, което може да предизвика симптоми като подуване на корема, спазми в стомаха или диария скоро след консумация на млечни продукти.

Защо получаваме разстроен стомах от кафето?

Нашите храносмилателни системи работят с киселини. Те са горивото на тялото, която разгражда това, което консумираме. Трябва да ги имаме!

Прекаленото количество стомашна киселина обаче може да бъде проблем, причинявайки някои симптоми.

Повечето от тези проблеми се проявяват под формата на подуване на корема, оригване и общ дискомфорт. Въпреки че се считат за леки симптоми, те са доста досадни.

Много статиитвърдят, че пиенето на кафе може да доведе до киселинен рефлукс, неволна поредица от мускулни движения, които изпращат стомашната киселина нагоре в хранопровода.

 Тази връзка обаче е отдавна опровергана

Ако се сблъскате с подобни дискомфорти, когато пиете кисели напитки като плодов сок или алкохол, струва си да изключите киселите храни и напитки за няколко дни, за да видите дали забелязвате разлика.

Ако киселината изглежда е проблемът, ето какво можете да направите, за да продължите да се наслаждавате на кафето си:

  • Намерете кафе с ниска киселинност, подходящо за стомаха .  Ако изглежда, че сте само леко чувствителни, но все пак искате да опитате да намалите киселините, изберете кафе на зърна, за които е известно, че са по-ниски в киселинната скала. Кафета, отглеждани на ниска надморска височина обикновено имат по-ниски нива на киселина.
  • Студено варене. Студеното приготвяне на кафе в студена вода (вместо гореща вода като нормалната) намалява нивата на киселина в крайната напитка с 66%. След като сварите концентрата, все още можете да го разрежете с гореща вода.

Съвети за избягване на разстроен стомах

Ако установите, че кафето разстройва стомаха ви, няколко неща могат да намалят ефектите му, за да можете да се насладите на чашата си кафе.

Като начало, пиенето на кафе бавно на глътки може да улесни стомаха ви.

Също така, опитайте се да избягвате да пиете кафе на гладно . Кафето се счита за кисело, така че отпиването му заедно с храната може да улесни храносмилането му.

Ето няколко други начина за намаляване на киселинността на кафето:

  • Изберете по-тъмно печено. Проучване установи, че кафените зърна, които са били печени по-дълго и при по-високи температури, са по-слабо кисели, което означава, че по-тъмните печени са по-малко кисели от по-леките печени.
  • Опитайте студено сварено кафе. Изследванията показват, че студеното кафе е по-малко киселинно от горещото кафе.

Освен това, ако харесвате чашата си кафе с мляко, но имате непоносимост към лактоза или смятате, че млякото разстройва стомаха ви, опитайте да преминете към алтернатива на растителна основа, като соево или бадемово мляко.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Back to top button