Ползи на кафето: 10 изненадващи ползи доказани научно

Освен ободряващия си аромат и хубав вкус, кафето е обект на задълбочени научни изследвания, разкриващи множество ползи за здравето.

Скорошни проучвания се задълбочиха в сложният състав, присъстващ в кафето, благодарение на, който кафето имат редица физическото и психически ползи за здравето ни 1Associations between the intake of caffeinated and decaffeinated coffee and measures of insulin sensitivity and beta cell function ( PubMed )

От съставки богати на антиоксиданти свойства до когнитивни ползи, последните научни проучвания разкриват широк набор от ползи за здравето.

Нека се потопим в тази статия, която полазва научно доказаните ползи на кафето.

Ползи за здравето от кафето, доказани научно

Ползите, които има кафето за здравето ни са огромни и в следващите редове, ще разгледаме тези ползи, за които има научно потвръждение.

Намалява свободните радикали

Кафето, не е просто източник на енергия и кофеин; също така е мощен доставчик на антиоксиданти.

Тези съединения играят решаваща роля в неутрализирането на вредните свободни радикали в телата ни, намалявайки оксидативния стрес.

Многобройни проучвания подчертават изобилието от антиоксиданти в кафето, свързвайки консумацията им с потенциални защитни ефекти срещу увреждане на клетките и възпаление 2Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee, Antioxidants (Basel) ( PubMed ) .

Една чаша кафе, която съдържа 10 g печени кафеени зърна, може да има от 15 до 325 mg хлорогенни киселини

Подсилва имунната система

Задълбочените проучвания върху съставът на на кафето разкрива богато съдържание на полифеноли.

Полифенолите в кафето имат антипролиферативна и антиестеразна активност, което е важно за превенцията на рак и съответно невродегенеративни разстройства Ind 3Crops Prod. 2022 Jan; 175: 114265: Tea and coffee polyphenols and their biological properties based on the latest in vitro investigations ( PubMed ).

Тези съединения с растителен произход се свързват с безброй ползи за здравето, от подпомагане на имунната система до насърчаване на сърдечно-съдовото здраве.

С всяка глътка от любимата ви напитка, вие не само вкусвате от ароматната напитка, но също така лекувате тялото си с естествена доза полифеноли.

Балансира на кръвната захар

Магията на кафето не спира с антиоксиданти и полифенолите в него; хлорогенната киселина заема централно място в състават му.

Открито в изобилие в кафеените зърна, това съединение е изследвано за потенциала му да регулира нивата на кръвната захар, което го прави ценен съюзник в превенцията на диабет тип 2.

Освен гликемичния контрол, хлорогенната киселина също е свързана с противовъзпалителни и антихипертензивни ефекти.

По-нисък риск от развитие на Паркинсон и Алцхаймер

Научните изследвания за ползите на кафе постоянно разкриват интригуващи връзки с по-ниския риск от развитие на определени заболявания.

От неврологични състояния като Паркинсон и Алцхаймер до някои видове рак, хората, които редовно пият кафе показват статистически по-ниска вероятност да се разболеят.

Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Ползите от кафето за сърцето са доказани опт много проучвания.

Изследванията показват, че умерената консумация на кафе може да доведе до намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Подобрената функция на кръвоносните съдове, по-ниското възпаление в организма и благоприятните ефекти върху кръвните липиди.

Щит срещу чернодробни заболявания

Проучванията показват, че пиещите кафе имат по-нисък риск за развитие на чернодробни заболявания, включително чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Механизмите зад тези ползи многостранни и включват действия за модулиране на ензимите в тялото и намаляване на възпалението.

Ползи за менталното здраве

Менталното здраве е изключително важно, а проучваният върху кафето показват редица ползи в тази област:

Естествен стимулатор на мозъка

Освен ароматната си свойства, кафето е естествен стимулатор на мозъка.

Научните изследвания последователно откиват, че кофеинът в кафето може да подобри когнитивните функции като памет, внимание и обща умствена бдителност.

С всяка глътка вие не просто се наслаждавате на вкуса; вие също давате на мозъка си лек тласък към подобрена когнитивна ефективност.

Изостря фокуса

Ободряващата нотка на кофеин в кафето, е известна със способността си да ни събуджа сутрин и да изостря фокуса.

Независимо дали се подготвяте за работен ден или за тренировка, една чаша кафе ще помогне на тялото Ви да се събуди и подобри фокуса.

Някои изследователи обаче спорят за дългосрочните ползи на кафето при събуждане и пристраствящият ефект, който има 4Masood Sadiq Butt &M. Tauseef Sultan Pages 363-373 | Published online: 22 Mar 2011: Coffee and its Consumption: Benefits and Risks ( tandfonline ).

Намалява риска от невродегенеративни заболявания

Изследванията показват, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон.

Невропротективните ефекти на биоактивните съединения в кафето се очертават, като една от основните ползи, които може да има кафето за здравето ни.

Подобряване на настроението и намалява риска от депресия

Кофеинът, съчетан с други съединения в кафето, се свързва с подобряващи настроението.

Проучванията разкриват, че умерената консумация на кафе може да допринесе за по-нисък риск от развитие на депресия и води до цялостно подобряване на настроението.подмладяване.

Научните изследвания показват, че биоактивните съединения в кафето, особено кофеинът, могат да повлияят на невротрансмитерите, свързани с регулирането на настроението.

Състав и витамини в кафето

Чаша кафе на сутринта e енергийна бомба.

Ползите на кафето се дължат главното на важните и уникални съставки в него. Ето и кои са най-важните:

  • Изобилие от витамини B2, B3, B5 и манган. КАфето, е изненадващ източник на основни витамини, включително B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина) и микроелемента манган. Тези витамини и минерали играят решаваща роля в енергийния метаболизъм, клетъчната функция и цялостното благосъстояние, превръщайки ежедневната ви чаша кафе в една важна добавка с много витамини.
  • Основни хранителни вещества: Кафето е добър източник на магнезий и калий. Магнезият е важен за мускулната и нервната функция, докато калият е важен за здравето на сърцето.
  • Нискокалорична напитка: Кафето е нискокалорична напитка, само с около 2 калории на чаша. Това го прави добър избор за хора, които следят теглото си.

Превенция на заболяванията

Кафето има редица превантивни свойства, които държат някои заболявания далеч от хората, които консумират умерено кафе. Ето кои са те:

Намален риск от диабет тип 2

Изследвания направени в последните 5 години, показаха, че кафето е потенциален съюзник за превенцията на диабет тип 2.

Биоактивните съединения в кафето, особено хлорогеновата киселина и антиоксидантите, са свързани с подобрена инсулинова чувствителност и метаболизъм на глюкозата.

Редовната, умерена консумация на кафе може да допринесе за намаляване на риска от развитие на това метаболитно разстройство.

По-нисък риск от някои видове рак

Връзката между кафето и превенцията на рака е тема с нарастващ интерес в научните среди.

Проучванията показват, че богатото съдържание на антиоксиданти в кафето може да играе роля за намаляване на риска от някои видове рак.

От черния дроб до колоректалния рак, съединенията в кафето демонстрират потенциални антиканцерогенни свойства.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се подтвърдят тези свойства на кафето, настоящите открития дават една добра перспектива за ползите на кафето, за превенция на някои видове рак.

Превенция на болестите на Паркинсон и Алцхаймер:

зследванията показват, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от невродегенеративни заболявания, включително Паркинсон и Алцхаймер.

Точните механизми все още се изследват, но наличието на биоактивни съединения в кафето, съчетано с неговите антиоксидантни свойства, дава добри предпоставки за нови проучвания по темата.

В редица проучвания се докачва, че съчетанието на кафе с кокосово масло, има още по-силен ефект при тези заболявания.

Видове кафе

В България може да открите всички тези видове, като всеки от тях има своите особенности:

Арабика: Елегантност във всяка глътка

Арабика, известна със своя хубав вкус, е най-разпространеният и уважаван сорт кафе в световен мащаб.

Отглеждан най-често на високи места, в региони с по-ниски температури, зърната на Арабика имат нотки на сладост, киселинност.

Робуста

Робуста, както подсказва името й, може да се похвали със здрав и силен ароматен профил.

Отглежда се на по-ниска надморска височина и по-топъл климат, зърната Робуста съдържат повече кофеин от сорт Арабика.

Робуста често се предпочита в еспресо смеси, заради пяната и силата, която има.

Специални кафета:

Терминът „специално кафе“ обхваща разнообразна гама от зърна, които надхвърлят конвенционалните родове кафе.

Тези кафета се отличават с изключително качество, уникални вкусове и прецизен производствен процес.

Специалните кафета често произхождат от определени региони, където почвата, климата и надморската височина са специално подбрани.

Това е така, защото съдържа стимулант, наречен кофеин, който всъщност е най-често употребеното психоактивно вещество в света .

След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта. Оттам, той отива в мозъкът.

В мозъка кофеинът блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин. Когато това се случи, количеството на други невротрансмитери като норепинефрин и допамин действително се увеличава, което води до засилено изгаряне на неврони .

Много контролирани проучвания при хора показват, че кафето подобрява различните аспекти на мозъчната функция. Това включва памет, настроение, бдителност, енергийни нива, реакционно време и обща когнитивна функция.

Възможни станични ефекти от кафето

Пиенето на твърде много кафе може да доведе до някои много неприятни нежелани ефекти. Според изследване на изследователите в университета в Оклахома „кофеинът може да причини симптоми на тревожност при нормални индивиди, особено при уязвими пациенти, като тези с предшестващи тревожни разстройства“ .

Освен това „употребата на кофеин също е свързана със симптоми на депресия, дължащи се или на теория на самолечението, или на теория, според която кофеинът предизвиква промени в настроението“.

Жените, които планират да забременеят, трябва да бъдат предпазливи. Изследователи от Училището по медицина на Университета в Невада съобщават в британския вестник „Фармакология“, че редовното кафе може да намали шансовете на жената да забременее.

Референции:

  1. Associations between the intake of caffeinated and decaffeinated coffee and measures of insulin sensitivity and beta cell function, 2011 ( PubMed )
  2. Resarch from 2013 – Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee, Antioxidants (Basel) ( PubMed )
  3. Crops Prod. 2022 Jan; 175: 114265: Tea and coffee polyphenols and their biological properties based on the latest in vitro investigations ( PubMed )
  4. Masood Sadiq Butt &M. Tauseef Sultan Pages 363-373 | Published online: 22 Mar 2011: Coffee and its Consumption: Benefits and Risks ( tandfonline )

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button