Какво се крие зад безсънието и нощно изпотяване?

Една честа причина за безсънието и нощно изпотяване се оказва високата температура в стаята.

Но има редица други неща, които може да го предизвикат. В статията ще ги разгледаме.

Ако сте един от многото хора, които страдат от нощно изпотяване и безсъние, може би се чудите за потенциалните причини и дали трябва да се притеснявате.

„Истинското нощно изпотяване се определя като силни горещи вълни, случващи се през нощтa“, обяснява Лора М. Рош, DO, специалист по остеопатични вътрешни болести от Уитън, Илинойс.

Ако нощното изпотяване се появява редовно вечета, прекъсва съня ви или е придружено от треска или други симптоми, като необяснима загуба на тегло, тогава е добре да посетите лекар.

В тази статия ще научите отговора на въпроса как се лекува безсъние.

Какво е безсъние и нощно изпотяване?

Както подсказва името, нощното изпотяване е епизод на прекомерно изпотяване, което се случва по време на сън.

По какво се различават нощните изпотявания от горещите вълни?

Горещите вълни са внезапно усещане за топлина. Горещите вълни могат да се появят по всяко време през деня и когато се появят през нощта и провокират силно изпотяване, те се класифицират като нощно изпотяване.

Нощното изпотяване може да намали качеството на съня и да провокира сериозен дискомфорт. 

Колко често се срещат нощните изпотявания?

Точните прогнози за това колко хора имат нощно изпотяване са ограничени. 

Едно проучване на над 2000 пациенти в кабинетите за първична медицинска помощ установи, че 41% от хората съобщават, че са иматли този проблем,

 В това проучване нощното изпотяване е най-често при хора на възраст от 41 до 55 години.

Причини за нощно изпотяване и безсъние

Системата на тялото за регулиране на температурата е сложна и се влияе от множество фактори, като понякога е трудно да се намери причината на нощно изпотяване.

Въпреки това, четири често срещани причини, идентифицирани в изследванията за нощно изпотяване, включват менопауза, лекарства, инфекции и хормонални проблеми.

Менопауза

Менопауза, е когато жените окончателно спират да имат менструация. 

През това време се счита, че значителни промени в производството на хормони естроген и прогестерон в организма са важен двигател на горещите вълни4.

Горещите вълни се считат за отличителен белег на менопаузата, засягащи до 85% от жените.

 В повечето случаи горещите вълни всъщност започват в преходното време преди менопаузата, известно като перименопауза, и могат да продължат, след като жената е в постменопауза.

Менопаузалните горещи вълни обикновено продължават няколко минути и могат да се появят няколко пъти на ден, включително през нощта, когато могат да причинят нощно изпотяване.

 Обикновено горещите вълни продължават да се появяват в продължение на няколко години и някои жени ги изпитват повече от две десетилетия.

Лекарства

Някои лекарства са известни, че са свързани с нощно изпотяване. 

Те включват някои антидепресанти, известни като селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs), стероиди и лекарства, приемани за понижаване на температурата, като аспирин или ацетаминофен, които могат да парадоксално предизвикат изпотяване.

Инфекция

Много инфекции са свързани с нощно изпотяване

Най-често това е така, защото инфекциите могат да предизвикат треска и прегряване. 

Туберкулозата, бактериалните и гъбични инфекции и вирусът на човешка имунна недостатъчност (ХИВ) са няколко примера за инфекции, за които нощното изпотяване е важен симптом.

Хормонални проблеми

Промени в ендокринната система, който контролира нивата на хормоните в тялото, може да бъде свързано с нощно изпотяване. 

Примери за хормонални проблеми, свързани с нощно изпотяване, включват свръхактивност на щитовидната жлеза ( хипертиреоидизъм), диабет и повишена кръвна захар и необичайни нива на половите хормони.

Частта от мозъка, която регулира телесната температура, е известна като хипоталамус и участва в ендокринната система.

 Хипоталамусна дисфункция може да е основен проблем, свързан с хормонален дисбаланс и нощно изпотяване.

Други състояния, засягащи ендокринната система като феохромоцитом.(тумор на надбъбречната жлеза) и карциноиден синдром (причинени от бавно растящи тумори, които произвеждат хормони) също могат да бъдат свързани с нощно изпотяване.

Как да спрем нощното изпотяване и безсънието

Нощното изпотяване и безсънието може да бъде тревожно и притеснително и често е свързано със сериозни нарушения на съня.

Тъй като има множество потенциални причини за нощно изпотяване, няма единно решение за тяхното спиране. 

Могат да бъдат включени няколко стъпки, които могат да бъдат съобразени с конкретната ситуация на човека.

Говорете с лекар, ако имате нощното изпотяване и безсънието

Трябва да говорите с Вашия лекар, ако имате нощно изпотяване и и безсънието.

Проблемите от него могат да бъдат следните:

 • Често срещан проблем
 • Устойчив във времето
 • Пречи на съня ви
 • Засягащи други аспекти на вашето ежедневие
 • Възникващи заедно с други здравни промени

Важно е да се консултирате с лекар в тези ситуации, но за съжаление, едно проучване на над 900 души, които са имали нощно изпотяване, е установило, че мнозинството не е повдигнало въпроса пред лекар.

Срещата с лекар е важна, тъй като те могат да помогнат да се определи най-вероятната причина и да се поръчат тестове, за да се стигне до основата на причината.

 Въз основа на тази информация, лекар може да работи с вас, за да създаде план за лечение, който да отчита симптомите и цялостното ви здраве.

Също така е важно да уведомите лекаря за всички проблеми със съня, които имате. 

Нарушенията на съня, като обструктивна сънна апнея (OSA) , може да причиняват сънливост през деня и според някои изследвания може да са фактор за нощното изпотяване и безсъние.

Лечения за нощно изпотяване и безсъние

Най-ефективното лечение на нощно изпотяване и безсъние ще варира за всеки отделен пациент и винаги трябва да се наблюдава от здравен специалист.

 Някои потенциални методи за лечение включват модификации на околната среда и поведението, когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и лекарства.

Промени във вашата среда и начин на живот

Стандартният подход към нощното изпотяване, особено свързаното с менопаузата, е да се започне с опити за директни промени, които могат да минимизират честотата и тежестта на нощното изпотяване, като същевременно подобряват цялостното здраве и сън .

 • Спането в по- хладна спалня : Въпреки че по-топлата спалня не е основната причина за нощното изпотяване, тя може да ги улесни или задейства. Поддържането на по-ниска температура и използването на по-леки постелки може да предотврати натрупването на топлина около тялото през нощта.
 • Носенето на дишащо облекло: Плътно прилепналите дрехи улавят топлината, така че е най-добре да носите леки, свободно прилепнали дрехи, изработени от дишащи и въздушни материали. Обличането на слоеве улеснява извършването на корекции за поддържане на комфортна температура.
 • Избягване на кофеин, алкохол и пикантни храни: Всички тези неща могат да предизвикат скокове в телесната температура и да предизвикат изпотяване. Избягването им, особено вечер, може да намали нощното изпотяване.
 • Пиене на студена вода: Наличието на малко количество хладна вода преди лягане помага на някои хора с нощно изпотяване да постигнат по-приятна температура.
 • Поддържане на здравословно тегло: Някои изследвания са установили връзка между по-високото телесно тегло и нощното изпотяване. Наднорменото тегло или затлъстяването може да допринесе за други здравословни проблеми, включително тези, които влияят на съня, като сънна апнея.
 • Използване на техники за релаксация: Намирането на начини да се успокоите може да улесни заспиването. Изследванията също така предполагат, че техники като контролирано дишане могат да помогнат за значително намаляване на горещите вълни

Много от тези съвети се припокриват с по-широки съвети за здравословен сън, които могат постепенно да бъдат приложени, за да накарат навиците ви, свързани със съня , да работят във ваша полза за по-последователен и висококачествен сън.

По темата прочети също:

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button