Коя е най-ефикасната диета за отслабване

С толкова много възможности за избор на диета може да е трудно да се намери план за отслабване, който да ви подхожда.

За да помогнем, при избора Ви, събрахме доказателствата и диетата, която според експерти, действа най-добре и е здравословна.

До сега, чели ли сте за гъвкавата диета?

В тази статия, ще научим повече за нея!

Най-ефикасната диета за отслабване през 2021

Гъвкавата диета е съвкупност от две думи: гъвкав и вегетариански. 

Терминът е измислен преди повече от десетилетие и съществува от 2009 г.

Флекситарианската диета: предимно вегетарианският начин на хране, не само е ефикасна диета за отслабване, но и полезна.

При нея, не трябва да елиминирате месото напълно, за да се възползвате от ползите, свързани с вегетарианството – през повечето време можете да бъдете вегетарианец , но въпреки това, може да хапнете бургер или пържола.

 Чрез ядене на повече растения и по-малко месо се предполага, че привържениците на диетата не само ще отслабнат, но могат да подобрят цялостното си здравословно състояние, понижавайки честотата на сърдечните заболявания , диабет и др.

Защо е най-ефикасната диета за отслабване ?

 Тази диета е класирана под # 1 в най-добрите диети

39 диети са били оценениот група здравни експерти. 

Тази диета добавя пет хранителни групи към храненето.

Това са: „новото месо“ (немесни протеини като боб, грах или яйца); плодове и зеленчуци; цели зърна; млечни продукти и подправки.

 • Петседмичен план за хранене осигурява рецепти за закуска, обяд, вечеря и закуски. Можете да следвате плана, както е описан, или да разменяте рецепти от различни седмици, за да отговорите на вашите предпочитания.
 • Това е три-четири-пет режима: Изборът на закуска е около 300 калории, обед 400 и вечери 500.
 • В зависимост от нивото на вашата активност, пол, височина и тегло, можете да промените плана, за да позволите малко по-големи или по-малко калории.
 • И следвайте гъвкавата диета със свое собствено темпо: Изпробвайте повечето рецепти, като се придържате дословно към плана за хранене в продължение на пет седмици. Или го приемайте бавно и тествайте една от рецептите от време на време.

Начи на хранене при диетата за отслабване

Не се изискват екзотични съставки, така че хранителните стоки не са скъпи.

 Заобикалянето на магазина за месо ​​също, ще свалят разходите. 

Индивидуалният характер на диетата ви дава финансово пространство за покупки.

Може да приемате следните неща:

 • Веге хаш с яйца
 •  овесена каша с лешници
 • Супа леща
 •  кисело мляко с горски плодове
 • Салата от авокадо
 • Салата от киноа

Колко е ефикасна тази диета за отслабване?

Изследванията показват, че вегетарианците са склонни да ядат по-малко калории, да тежат по-малко и да имат по-нисък индекс на телесна маса (мярка за телесни мазнини), отколкото техните връстници, които ядат месо.

Ако наблегнете на растителния компонент на тази диета – яденето на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни – вероятно ще се почувствате сити с по-малко калории, отколкото сте свикнали. 

С този калориен дефицит и малко физическа активност вие сте длъжни да свалите килограми. 

Колко бързо и дали ще ги запазите, зависи от вас.

 • Вегетарианците тежат с около 15% по-малко . Това показва преглед на 87 предишни проучвания, публикуван в Nutrition Reviews през 2006 г. Степента на затлъстяване сред вегетарианците варира от 0% до 6%, според авторите на изследването. А телесното тегло както на мъжете, така и на жените вегетарианци е средно с 3% до 20% по-ниско от това на месоядните.
 • Дори полувегетарианците (или флекситарианците) са склонни да тежат по-малко от пълноценните месоядни животни, установи шестгодишно проучване с 38 000 възрастни, публикувано в Международния вестник за затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения през 2003 г.

Трудно ли се спазва най-ефикасната диета за отслабване?

Този режим е много лесен за спазване. Джаксън Блатнер подчертава, че не е нужно да спазвате точно диетата – всичко е свързано с напредъка, а не със съвършенството. 

Той е удобен в своята гъвкавост. Рецептите са в изобилие, а приготвянето на храна не трябва да отнема много време. Храненето е изпълнимо, а алкохолът е разрешен. Диетата набляга на гъвкавостта – не е нужно да се придържате към някакви правила през целия ден, всеки ден.

Рецептите са прости. Книгата „Флекситарианската диета“ е пълна с тях. Те са създадени, за да ви помогнат лесно да приготвите здравословни храни, които ще ви харесат. Всяка рецепта изисква средно само пет основни съставки.

По темата прочети:

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button