Отлепване на ретината: Етапи на Възстановяване

Отлепването на ретината е тежка ситуация, при която тънък слой тъкан (ретината) в задната част на окото се отдръпва от нормалното си положение.

🔥 Отлепването на ретината отделя клетките на ретината от слоя на кръвоносните съдове, който осигурява кислород и храна. 

Колкото по-дълго отлепването на ретината не се лекува, толкова по-голям е рискът от трайна загуба на зрението в засегнатото око.

В тази статия, базирана на научни изследвания ще научите какви са причините отлепване на ретината, колко е въстановяването след операция и какви мерки трябва да вземете.

Какво представлява Отлепване на ретината?

Отлепването на ретината е сериозно състояние на очите , което се случва, когато ретината ви – слой тъкан в задната част на окото,  който обработва светлина – се отдръпне от тъканта около него. 

Лекарите също го наричат ​​отделена ретина.

🔥 Тъй като ретината ви не може да фукнционира правилно, когато това се случи, може да имате трайна загуба на зрение,  ако не се лекувате веднага. 

Обадете се на очния си лекар или нека някой ви заведе до спешната помощ.

Какви са честите причини за отлепване на ретината?

Какви са честите причини за отлепване на ретината?

Причини и видове отлепване на ретината

Има три основни типа отлепване на ретината:

  • Регматогенен. Това е най-често срещаният вид. Той се получва поради разкъсване на ретината. Възрастта обикновено го причинява, тъй като стъкловидното тяло, което запълва очната ви ябълка, се отдръпва от ретината. Можете да го получите и поради нараняване на очите, операция или късогледство.
  • Тягови. Този тип се случва, когато диабетът е повредил кръвоносните съдове в задната част на окото.
  • Ексудативен. Този вид се случва, когато течността се натрупва зад ретината ви, но няма разкъсване. Течността отблъсква ретината ви от тъканта зад нея. Честите причини включват проблеми в кръвоносни съдове и подуване поради състояния като нараняване, възпаление или свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Какво е лечението на отлепването на ретината?

В зависимост от това каква част от ретината ви е отделена и какъв тип отлепване на ретината имате, вашият очен лекар може да препоръча лазерна хирургия, замразяващо лечение или други видове операции. 

Понякога вашият очен лекар ще използва повече от едно от тези лечения едновременно.

🔥 Лечение чрез замразяване (криопексия) или лазерна хирургия. 

Ако имате малка дупка или разкъсване на ретината, Вашият лекар може да използва сонда за замразяване, за да запечата евентуални разкъсвания или счупвания на ретината Ви. 

Обикновено можете да получите този тип лечение в кабинета на очния Ви лекар.

Хирургия

Ако по-голяма част от ретината ви е отделена от задната част на окото, може да се наложи операция, за да върнете ретината си на мястото си. 

🔥 Лечението на отлепването на ретината действа добре, особено ако отлепването се хване рано.

 В някои случаи може да се наложи второ лечение или операция, ако ретината ви се отдели отново, но в крайна сметка лечението е успешно за около 9 от 10 души.

Как мога да предотвратя отлепването на ретината?

Няма начин да се предотврати отлепването на ретината – но можете да намалите риска, като носите предпазни очила или други защитни очила, когато правите рискови дейности като спорт.

Ако имате някакви симптоми на отлепване на ретината, незабавно отидете при очния си лекар или спешното отделение. 

🔥 Ранното лечение може да помогне за предотвратяване на трайна загуба на зрение.

Също така е важно редовно да се правят изчерпателни разширени очни прегледи.

 Разширеният очен преглед може да помогне на очния Ви лекар да открие малко разкъсване или отлепване на ретината, преди да започне да влияе на зрението Ви.

Рискови фактори

Следните фактори увеличават риска от отлепване на ретината:

  • Стареене – отлепването на ретината е по-често при хора на възраст над 50 години
  • Предишно отделяне на ретината на едното око
  • Фамилна анамнеза за отлепване на ретината
  • Екстремна късогледство (късогледство)
  • Предишна операция на очите, като премахване на катаракта
  • Предишно тежко увреждане на очите
  • Предишни други очни заболявания или разстройства, включително ретиношизис, увеит или изтъняване на периферната ретина (дегенерация на решетката)

🤓 Здраве +, имa cтpoгa Редакционна политика , ĸaтo използва само висококачествени източници при съсдаването на своите статии, подкрепени с факти.

Research update: report from a workshop on cell biology of retinal detachment

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button