Най добрата закуска за отслабване

Когато се опитвате да отслабнете, закуската може да зададе тон за останалата част от деня ви.

Консумацията на грешни храни може да засили желанието ви и да ви накара да се провалите, преди денят дори да започне.

Този начин на хранене е чудесен и за детиз, които си задават въпроса как да отслабна в корема.

От друга страна, приемането на правилните храни може да ограничи желанието и да ви накара да се почувствате пълноценни до обяд

Ето 8 здравословни храни за закуска, които могат да ви помогнат да отслабнете.

1. Яйца

Богати на протеини и богатство на важни витамини и минерали, като селен и рибофлавин, яйцата са истинска сила на хранене ( 1 ).

Благодарение на високото си съдържание на протеини, яйцата могат да намалят апетита, когато се ядат със закуска, за да придадат за загуба на тегло сериозен тласък.

Например, едно проучване от 2005 година, при жени с наднормено тегло показа, че яденето на яйца за закуска значително повишава чувството за пълнота и намалява приема на храна по-късно през деня, в сравнение с яденето на баничка, например.

2. Малини

закуски за отслабване

Чаша малини доставя 8 грама фибри (това е повече от двойно повече от чаша ягоди и приблизително същото количество в чаша с някои видове боб). Какво е толкова страхотно във всички тези влакна ? 

Последните изследвания в Journal of Nutrition показват, че яденето на повече фибри като начин да се предотврати наддаването на тегло или дори да се насърчи загубата на тегло. 

В хода на двугодишното проучване изследователите установяват, че увеличаването на фибри с 8 грама за всеки 1000 калории води до загуба на около 4 ½ килограма тегло.

3. Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е компонент на пшеничното ядро, което съдържа концентрирано количество витамини и минерали, включително манган, тиамин и селен.

Освен това е с високо съдържание на фибри , като те имат с почти 4 грама фибри във всяка порция от 1 унция (28 грама)

Проучванията показват, че увеличаването на приема на фибри от зърнени зърнени култури може да донесе загуба на тегло.

В едно проучване яденето на зърнени храни с високо съдържание на фибри е ефективно за намаляване на апетита и приема на храна, както и спомага за стабилизиране на кръвната захар след хранене (5 Доверен източник).

4. Овесени ядки

Овесената каша може да ви помогне да отслабнете по два начина. 

Първо, той е пълен с фибри и това ви кара да се чувствате по-пълни по-дълго. 

Второ, неотдавнашно проучване отчете, че консумацията на закуска, направена с въглехидрати с „бавно освобождаване“ – като овесени ядки или трици зърнени култури – 3 часа преди да спортувате, може да ви помогне да изгорите повече мазнини. 

Овесени ядки, са често препоръчвани при спазване на кето диета.

Как? Яденето на „бавно освобождаващи се“ въглехидрати не повишава кръвната захар толкова високо, колкото яденето на рафинирани въглехидрати.

5. Кисело млеко

Вкусно и засищащо, киселото мляко прави отлично допълнение към диета за отслабване.

По-специално, българското кисело мляко доставя обилно количество парче във всяка порция, което го прави идеална храна за закуска за отслабване.

Едно проучване на 20 жени установи, че консумацията на високопротеиново кисело мляко като закуска намалява нивата на глад и намалява приема на храна със 100 калории по-късно през деня, в сравнение с нездравословните закуски като шоколад и крекери (13 Доверен източник).

6. Грейпфрути

Грейпфрутите са популярен компонент на много диети и програми за отслабване – и то с добра причина.

Освен че са с ниско съдържание на калории, грейпфрутите имат високо съдържание на вода и фибри – и двете могат да бъдат полезни за отслабване ( Доверен източник)

Едно проучване при 91 възрастни със затлъстяване показва, че консумацията на половин грейпфрут преди хранене води до значителна загуба на тегло в сравнение с контролна група.

В 12-седмичното проучване от 2006 година, участниците, които са яли грейпфрут, са загубили средно 3,5 килограма (1,6 кг) – около пет пъти повече от контролната група.

В проучване за 85 човека, консумирането на грейпфрут или грейпфрутов сок преди хранене в продължение на 12 седмици и сдвояването му с нискокалорична диета, намалена телесна мазнина с 1,1%, увеличена загуба на тегло със 7,1% и намален прием на калории с 20–29 % .

Пресните резени от грейпфрут правят чудесно допълнение към добрата закуска закуска. 

Можете също така да добавите грейпфрут към парфета, коктейли или плодови салати.

7. Чиа семена

Малките, но пълни с много ползи на семена от чиа са отлична добавка за закуска.

Те са с високо съдържание на фибри и могат да абсорбират вода, за да образуват гел, който се разширява в стомаха ви, за да ви помогне да се чувствате по-пълни по-дълго

Те също са богати на протеин, който може да забави изпразването на стомаха ви и да намали нивата на грелин , хормона, отговорен за стимулирането на глада

Едно проучване на 11 възрастни установи, че консумацията на семена от чиа, изпечени на бял хляб, намалява апетита и нивата на кръвната захар.

Друго 12-седмично проучване при 19 души показа, че 35 грама чиа брашно дневно значително намалява телесното тегло и обиколката на талията (36 Доверен източник).

Опитайте да приготвите парфюм за закуска със семена от чиа, като смесите една унция (28 грама) семена от чиа с една чаша (245 грама) кисело мляко в бурканче или бурканче.

Оставете сместа да кисне около 30 минути, за да може семената да набъбнат, след което я долейте с половин чаша (74 грама) от любимите си плодове.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button