Какво е ин витро (IVF) ?

Оплождането in vitro (IVF) помага при оплождането, развитието на ембриона и имплантацията, така че да забременеете.

Оплождането ин витро (IVF) е сложна серия от процедури, използвани за подпомагане на плодовитостта или предотвратяване на генетични проблеми и подпомагане на зачеването на дете.

Прочетете статията до край и ще научите всичко най-важно за процедурата, както и цените в България.

Колко струва ин витро в България?

IVF обикновено е доста скъп. Има общини в България, които имат фонд насочен за подпомагане точно за такива семейства.

Проверете за наличието на такъв и във вашето населено място.

В големите АГ медицински центрове в София класическото ин витро с включено култивиране на ембриона е около 1500 лв. Все пак това не е крайна цена, защото има съпътстващи процедури и изследвания.

Пример за цял пакет, е в София „Достъпно инвитро“  на цената от 3500 лв.

Може също да разгледате фонда Асистирана репродукция на Република България, който дава до 5000 лв за три опита за процедурата.

Как работи ин витро-оплождане (IVF)?

ин витро оплождане - IVF

IVF означава ин витро оплождане. Това е един от най-широко известните видове асистирана репродуктивна технология (ART).

Ин витро действа, като използва комбинация от лекарства и хирургични процедури, за да помогне на сперматозоидите да оплождат яйцеклетка и да подпомогнат оплодената имплантация на яйцеклетка във вашата матка.

Първо приемате лекарства, които правят няколко от вашите яйцеклетки зрели и готови за оплождане.

Тогава лекарят изважда яйцеклетката от тялото ви и ги смесва със сперма в лаборатория, за да помогне на сперматозоидите да оплождат яйцата.

Тогава те поставят 1 или повече оплодени яйца (ембриони) директно в матката ви.

IVF има много стъпки и са необходими няколко месеца, за да завърши целия процес.

Понякога работи от първия опит, но много хора се нуждаят от повече от 1 кръг от IVF, за да забременеят.

IVF определено увеличава шансовете ви за бременност, ако имате проблеми с фертилитета, но няма гаранция – тялото на всеки е различно и IVF няма да работи за всички.

Какъв е процесът на изкуственото оплождане (IVF)?

Първата стъпка в IVF е приемането на лекарства за плодовитост в продължение на няколко месеца, за да помогнете на яйчниците да произведат няколко яйцеклетки, които са зрели и готови за оплождане.

Това се нарича индукция на овулация. А за да научите как да предизвикаме овулация, прочетете тази статия.

Като цяло безплодието се определя като неспособност да забременеят (заченат) след една година (или повече) опит за дете, според доклад на Центъра за бременност на САЩ.

Може да получите редовни ултразвуци или кръвни тестове, за да измерите хормоните и да следите производството на яйца.

След като яйчниците ви са произвели достатъчно зрели яйца, вашият лекар премахва яйцата от тялото ви (това се нарича извличане на яйца). Извличането на яйца е незначителна хирургична процедура, която се извършва в кабинета на вашия лекар или в клиника.

Ще получите лекарство, което да ви помогне да сте спокойни по време на процедурата.

Използвайки ултразвук, лекарят поставя тънка, куха тръба през вагината ви и в яйчника и фоликулите, които държат яйцата ви. Иглата е свързана със смукателно устройство, което внимателно издърпва яйцеклетката от всеки фоликул.

В лаборатория вашите яйцеклетки, се смесват със сперматозоиди от вашия партньор или донор – това се нарича осеменяване.

Яйцата и спермата се съхраняват заедно в специален контейнер и се извършва оплождането. За сперматозоидите с по-ниска подвижност, те могат да бъдат инжектирани директно в яйцата, за да насърчат оплождането.

Докато клетките в оплодените яйца се разделят и стават ембриони, хората, които работят в лабораторията, наблюдават напредъка.

Около 3-5 дни след извличането на яйцеклетката, в матката ви се поставят 1 или повече ембриони (това се нарича ембриотрансфер).

Лекарят плъзга тънка тръба през шийката на матката във вашата матка и вкарва ембриона директно в матката ви през тръбата.

Бременността се случва, ако някой от ембрионите се прикрепи към лигавицата на вашата матка.

Прехвърлянето на ембриони се извършва в кабинета на вашия лекар или в клиника за плодовитост и обикновено не е болезнено.

Най-честата причина за женското безплодие е липсата или нередовната овулация. Най-честите причини за мъжкото безплодие са проблеми в тестисите, според Американския колеж по генетика.

Какви са страничните ефекти на ин витро оплождане?

Както всички лекарства и медицински процедури, IVF има някои рискове и възможни странични ефекти. Те включват:

Вашият лекар може да разговаря с вас по всякакви въпроси или притеснения, които имате относно рискове IVF и странични ефекти.

IVF може също да бъде труден емоционално, както за лицето, което провежда процедурите, така и за техния партньор и / или семейство.

Много хора, които правят IVF лечение, се борят с депресия и тревожност по време на целия процес.

Защо е нужно да се прави инвитро процедура ?

Оплождането in vitro (IVF) е лечение на безплодие или генетични проблеми.

Ако IVF се извършва за лечение на безплодие, вие и вашият партньор може и да опитате по-малко инвазивни възможности за лечение преди да опитате IVF, включително лекарства за фертилитет за увеличаване на производството на яйца или вътрематочно осеменяване – процедура, при която сперматозоидите се поставят директно в матката ви в близост времето на овулация.

Понякога ин витро се предлага като основно лечение за безплодие при жени над 40 години. IVF може да се направи и ако имате определени здравословни състояния.

Например ин витро може да бъде опция, ако вие или вашият партньор имате:

 • Повреда или запушване на фалопиевата тръба. Увреждането или запушването на фалопиевата тръба затруднява оплождането на яйцеклетката или ембриона да пътува до матката.
 • Нарушения на овулацията. Ако овулацията е рядка или липсва, има по-малко яйца за оплождане.
 • Ендометриозата. Ендометриозата възниква, когато маточната тъкан се имплантира и расте извън матката – често засяга функцията на яйчниците, матката и фалопиевите тръби.
 • Маточни фиброиди. Фибромите са доброкачествени тумори в стената на матката и са често срещани при жените на техните 30 и 40 години. Фибромите могат да пречат на имплантацията на оплодената яйцеклетка.
 • Предишна стерилизация или отстраняване на тръбите. Ако сте имали тубулна лигация – вид стерилизация, при която вашите фалопиеви тръби са прерязани или блокирани, за да се предотврати завинаги бременността – и искате да заченете, IVF може да бъде алтернатива на обратната тубална лигатура.
 • Генетично разстройство. Ако вие или вашият партньор са изложени на риск от предаване на генетично разстройство на вашето дете, може да сте кандидати за предплантационно генетично изследване – процедура, която включва IVF. След като яйцата са събрани и оплодени, те се изследват за определени генетични проблеми, въпреки че не всички генетични проблеми могат да бъдат открити. Ембрионите, които не съдържат идентифицирани проблеми, могат да бъдат прехвърлени в матката.

Резултати от процедурата

Около 12 дни до две седмици след извличането на яйцеклетката, вашият лекар ще тества проба от кръвта ви, за да установи дали сте бременна.

 • Ако сте бременна, вашият лекар ще ви насочи към акушер или друг специалист по бременност за пренатална грижа.
 • Ако не сте бременна, ще спрете приема на прогестерон и вероятно ще получите периода си в рамките на седмица. Ако се интересувате от опит за друг цикъл на ин витро оплождане (IVF), Вашият лекар може да предложи стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите шансовете си за забременяване чрез ин витро.

Шансовете за раждане на здраво бебе след използване на IVF зависят от различни фактори, включително:

 • Възрастта на майката. Колкото по-млад сте, толкова по-голяма е вероятността да забременеете и да родите здраво бебе, използвайки собствените си яйца по време на IVF. Жените на възраст 41 и повече често се съветват да обмислят използването на донорски яйца по време на IVF, за да увеличат шансовете за успех.
 • Състояние на ембриона. Прехвърлянето на ембриони, които са по-развити, е свързано с по-висока степен на бременност в сравнение с по-слабо развитите ембриони (втори или три ден). Не всички ембриони обаче оцеляват в процеса на развитие. Говорете с Вашия лекар или друг доставчик на грижи за вашата конкретна ситуация.
 • Репродуктивна история. Жените, които преди са раждали, са по-склонни да забременеят с IVF, отколкото жените, които никога не са раждали. Успеваемостта е по-ниска за жени, които преди това са използвали IVF многократно, но не са забременявали

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button