Чай от коприва: Какво лекува и как се приготвя

Приготвянето на чай от коприва и пиенето му  датира от хиляди години.

Смята се, че произхожда от Китай, където е използван лекарствено.

В статията ще научите научно доказаните ползи на чай от коприва, както и как се приготвя.

Днес хората пият чай по много причини, включително неговите вкусови, стимулиращи или успокояващи свойства и ползи за здравето.

Как се прави чай от коприва ?

Можете да си купите чай от коприва в насипно състояние или в торбички за чай, но можете и сами да отглеждате и приготвите.

С пресни листа може да експериментирате със съотношението коприва и вода, както предпочитате, но обща рецепта са две чаши вода за всяка чаша листа. Ето как:

  • Добавете вода към листата.
  • Оставете водата да кипне
  • Изключете печката и оставете да седи пет минути.
  • Изсипете сместа през малка цедка.
  • Добавете малко мед, канела или стевия, ако желаете.
  • Започнете, като изпиете само една чаша чай от коприва, за да сте сигурни, че нямате никакви реакции към него.

Ползи за здравето от чай от коприва

чай-от-коприва-ползи-приготвяне
Научете какви са ползите и как се прави чай от коприва

Ето някои от впечатляващите му ползи :

1. При Захар в кръвта

Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение.

И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта.

Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината.

И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване.

Чай от младите леторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента след втората коситба, когато те се покажат отново навсякъде.

Сутрин на гладно, половин час преди закуска, изпивам една чаша и през деня още една до две чаши на глътки. Даже и сутрешният чай трябва да се пие на глътки, за да се усили действието му.

2. Лечение при болки в черния дроб

Чаят между впрочем няма лош вкус. Пие се без захар, но префинените души могат да прибавят малко лайка  или мента за подобряване на вкуса.

В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, 15 чревни язви и белодробни заболявания.

За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие през цялата година – всеки ден по една чаша за профилактика.

Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екстременти.

3. Желязото в чаят от коприва

На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен.

В този случай може да се използува с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва.

Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувствува физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва.

4. Болести на кръвта

При водянка копривата помага, като изтегля силно водата. Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.

Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкемия .

Ако човек страда от някакъв Вид алергия (тук спада и сенната хрема), трябва в продължение на по-дълго време да пие чай от коприва.

Всеки спазъм, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случаи се препоръчват миене и бани с отвара от коприва.

Това важи особено за стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Горната част на тялото се надвесва над ваната и с хладка отвара от коприва се мие сърдечната област, като същевременно се и масажира леко.

5. При проблем с фистула

Една 51-годишна жена от Бавария се измъчвала цели 28 години от една фистула, като през Всичките тези години тя имала неописуеми болки.

Според консултирания по този повод професор, една операция била съмнителна, тъй като фистулата се намирала върху скулата на лицето.

През 1978 г. тази нещастна жена се обърнала към един практик-врач, който се отнесъл с голямо разбиране.

Той предписал сурова храна, лечебно дишане и психо- кибернетика. Положението станало по-поносимо, но излекуване не настъпило.

През март 1979 г. тя започна да събира първата прясна коприва и всеки ден 16 да пие по три чаши чай от нея с по една чаена лъжичка шведска горчивка вътре.

След точно 14 дни фистулата на бузата й зараснала и вече нямала никакви болки .

6. При ишиас

При ишиас, лумбаго и възпаление на нерв на ръцете и краката се натриват съвсем леко местата, където боли, с прясна коприва.

При ишиас например прясното растение се прекарва съвсем бавно по външната страна на краката, като се започне от кокалчето и се върви към ханша, и оттам по вътрешната страна на крака надолу до петата.

Това се повтаря два пъти и накрая се минава от ханша надолу през седалището. По подобен начин се процедира при други пострадали места. Най-накрая съответните места се напудрят.

7. При косопад

8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат.

Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използуват корени от коприва, тогава се накисват две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват.

За миенето на главата е добре в този случай да се използува.

Свързана статия: Алопеция Арета: 9 естествени начини за лечение на косопад

Как се прави запарка на чай

Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.

Корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчистват с четчица, нарязват се на дребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 %-това житна ракия и се оставят 14 дни да престоят на някое топло място.

Какво е копривата ?

Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голяма почит.

Албрехт Дюрер (1471 -1528) е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна щеше да бъде унищожена, ако не бе защитена от паренето си.

Листата, стъблото или коренът от растението от коприва могат да бъдат смачкани и превърнати в прахове, тинктури, кремове, чайове и др.

Докато хората го използват от векове като билково лекарство, съвременните изследвания също подкрепят много от потенциалните ползи за здравето от коприва и чай от коприва.

По темата прочети:

Актуализация на статията: 12.08.2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button