Лук: Впечатляващи ползи за здравето

Въпреки че всички зеленчуци са важни за здравето, някои видове предлагат уникални предимства.


Лукът е член на Allium рода на цъфтящи растения, който включва също чесън, шалот, праз и чесън.
Тези зеленчуци съдържат различни витамини, минерали и мощни растителни съединения, за които е доказано, че насърчават здравето по много начини.


Всъщност лечебните свойства на лука са признати от древни времена, когато те са били използвани за лечение на заболявания като главоболие, сърдечни заболявания и рани в устата.
Ето няколко впечатляващи ползи за здравето от лука.

Много хранителни вещества

Лукът е пълен с хранителни вещества, което означава, че е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали.


Един среден на размер лук има само 44 калории, но доставя значителна доза витамини, минерали и фибри.
Този зеленчук е с особено високо съдържание на витамин С, хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възстановяването на тъканите и усвояването на желязо.


Витамин С също действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазва клетките ви от увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.
Лукът също е богат на витамини от група В, включително фолат (B9) и пиридоксин (B6) – които играят ключова роля в метаболизма, производството на еритроцитите и нервната функция.
И накрая, те са добър източник на калий, минерал, от който много хора имат недостиг.


Нормалната клетъчна функция, балансът на течностите, предаването на нервите, бъбречната функция и мускулната контракция изискват калий.

Може да помогне за здравето на сърцето

Лукът съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпалението, намаляват триглицеридите и намаляват нивата на холестерола – всичко това може да намали риска от сърдечни заболявания.


Мощните му противовъзпалителни свойства също могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане и предпазване от кръвни съсиреци.
Кверцетинът е флавоноиден антиоксидант, който е силно концентриран в лука. Тъй като е мощно противовъзпалително, може да помогне за намаляване на рисковите фактори от сърдечно заболяване, като високо кръвно налягане.


Проучване при 70 души с наднормено тегло и с високо кръвно налягане установява, че доза от 162 mg на ден богат на кверцетин лук значително намалява систолното кръвно налягане.
Доказано е също, че лукът намалява нивата на холестерола.
Проучване при 54 жени със синдром на поликистозни яйчници (PCOS) установява, че консумацията на големи количества суров червен лук (40–50 грама / ден при наднормено тегло и 50–60 грама / ден при затлъстяване) за осем седмици намалява общия и „лош“ LDL холестерол в сравнение с контролна група.


Освен това, доказателства от проучвания върху животни подкрепят, че консумацията на лук може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително възпаление, високи нива на триглицериди и образуване на кръвен съсирек.

Свързана статия: Топ 10 билки за сърдечно-съдовата система

Зареден с антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които инхибират окисляването. То е процес, който води до клетъчно увреждане и допринася за заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.


Лукът е отличен източник на антиоксиданти. Всъщност той съдържат над 25 различни флавоноидни антиоксиданти.
По-специално червеният лук съдържа антоцианини – специални растителни пигменти от семейството на флавоноидите, които придават на червения лук неговия дълбок цвят.


Многократни проучвания на популацията установяват, че хората, които консумират повече храни, богати на антоцианини, имат намален риск от сърдечни заболявания.
Например, проучване при 43 880 мъже показва, че нормалният прием на антоцианини (до 613 mg на ден), е свързан с 14% по-нисък риск от инфаркти.


По подобен начин проучване при 93 600 жени наблюдава, че тези с най-висок прием на богати на антоцианин храни са с 32% по-малка вероятност да получат инфаркт в сравнение с жени с най-нисък прием.


Освен това е установено, че антоцианините предпазват от някои видове рак и диабет.

Свързана статия: Топ 10 висококачествени антиоксидантни храни

Може да помогнете за контрол на кръвната захар

Яденето на лук може да помогне за контрол на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет или преддиабет.
Проучване при 42 души с диабет тип 2 показва, че консумацията на 100 грама пресен червен лук намалява нивата на кръвната захар на гладно с около 40 mg / dl след четири часа.


Освен това множество изследвания върху животни показват, че консумацията на лук може да се възползва от контрола на кръвната захар.


Проучване показва, че диабетичните плъхове, хранени с храна, съдържащи 5% екстракт от лук, в продължение на 28 дни са имали понижена кръвна захар на гладно и имат значително по-ниска телесна мазнина от контролната група.
Специфични съединения, открити в лука, като кверцетин и серни съединения, притежават антидиабетно действие.


Например, показано е, че кверцетинът взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, скелетните мускули, мастната тъкан и черния дроб за контрол на регулирането на кръвната захар в цялото тяло.

Свързана статия: Диабет: Симптоми, причини и лечения

Може да увеличи плътността на костите

Въпреки че млечните продукти държат голяма част от заслугата за подобряване на здравето на костите, много други храни, включително лук, могат да помогнат за поддържането на здрави кости.


Проучване при 24 жени на средна възраст и след менопауза показа, че тези, които консумират 100 мл. сок от лук на ден в продължение на осем седмици, имат подобрена костна минерална плътност и антиоксидантна активност в сравнение с контролна група.
Друго проучване при 507 жени в перименопауза и постменопауза установява, че тези, които ядат лук поне веднъж на ден, имат 5% по-голяма обща плътност на костите от жените, които ядат веднъж месечно или по-малко.


Плюс това, проучването показва, че възрастните жени, които най-често ядат лук, намаляват риска от счупване на тазобедрената става с повече от 20% в сравнение с тези, които никога не са яли.
Смята се, че лукът помага за намаляване на оксидативния стрес, засилва нивата на антиоксиданти и намалява загубата на костна маса, което може да предотврати остеопорозата и да засили костната плътност

Back to top button