Ужилване от пчела: 5 бързи лечения при оток и подуване 

За повечето хора ужилването от пчела не представлява опасност.
Възможно е да усетите временна остра болка, подуване, зачервяване, топлина и сърбеж на мястото на ужилването, но без сериозни усложнения.


Ако сте алергични към пчелите или ви ужилят многократно, това може да доведе до някои проблеми. Те дори могат да бъдат животозастрашаващи.


Когато пчела ви ужили, жилото се отделя в кожата ви. Това в крайна сметка убива пчелата.

Домашни средства при ужилване от пчелаот пчела


Повечето домашни лечения за симптоми на ужилване от пчела не се подкрепят от научни изследвания.

И все пак те са предавани от поколения.

Тези домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите:

1. Мед при ухапване от пчела

Медът може да помогне при зарастване на рани, болка и сърбеж.
За лечение на пчелни ужилвания с мед, нанесете малко количество върху засегнатата област.

Покрийте с превръзка и оставете да престои около един час.

Свързана статия: Пчетелeн мед: ползи за здравето и 20 научно доказни приложения

2. Сода за хляб за ухапване от пчела

Паста, направена от сода и вода, може да помогне за неутрализиране на пчелната отрова, за да намали болката, сърбежа и подуването.

Нанесете дебел слой от направената паста върху засегнатата област. Покрийте пастата с превръзка. Оставете за поне 15 минути и отново нанесете, ако е необходимо.

3. Ябълков оцет при ужилване от пчела и оса

Оцетът също може да помогне за неутрализиране на пчелната отрова.
Накиснете мястото на ужилване в съд с ябълков оцет за най-малко 15 минути. Можете също така да накиснете превръзка или кърпа в оцета и след това да го нанесете върху мястото на ужилване.

Това е чудесно лечение при оток и подуване при ужилване.

4. Паста за зъби

Не е ясно защо пастата за зъби може да помогне на ужилването от пчела.

Някои хора твърдят, че алкалната паста за зъби неутрализира киселата отрова на пчелите. Ако е вярно, обаче, пастата за зъби няма да работи върху алкална отрова от оса.
Така или иначе пастата за зъби е евтин и лесен домашен лек за изпробване. Просто намажете малко върху засегнатата област.

5. Течен Аспирин

Популярно домашно лекарство за намаляване на болката и подуването е нанасянето на течен аспирин или аспиринова паста върху мястото на ужилване.

Резултати от едно проучване от 2003 г., показва, че прилагането на аспирин локално върху пчелни ужилвания или ужилвания от оса всъщност увеличава зачервяването и не намалява продължителността на подуване или болка в сравнение с използването на лед.

Билки и масла

Тези билки имат лечебни свойства върху различни видове рани и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ужилване от пчела:

 • Алое вера е известна с това, че успокоява кожата и облекчава болката. Ако имате растение от алое вера, откъснете листо от него и изстискайте гела директно върху засегнатата област.
 • Кремът от невен е антисептик, използван за заздравяване на малки рани и облекчаване на дразненето на кожата. Нанесете крема директно върху мястото на ужилване и покрийте с превръзка.
 • Етеричното масло от лавандула има противовъзпалителни способности и може да помогне за облекчаване на отока. Разредете етеричното масло с някакъв друг вид масло – кокосово или зехтин. Сложете няколко капки от сместа върху мястото на ужилване.
 • Маслото от чаено дърво е естествен антисептик и може да облекчи болката от ужилване от пчелите. Смесете както с маслото от лавандула и нанесете върху мястото на ужилване.

Традиционни лечения на пчелни ужилвания

Пчелните ужилвания се третират традиционно с лед или студени компреси, за да се намали болката и подуването.

Противовъзпалителни средства като някои видове лекарства също могат да помогнат.

Можете да лекувате сърбеж и зачервяване с хидрокортизонов крем или каламин лосион.

Ако сърбежът и подуването са тежки, приемането на перорален антихистамин може да помогне и да ви облекчи.

За да намалите риска от инфекция, не драскайте мястото на ужилване. Драскането може да засили сърбежа, подуването и зачервяването.

Ако сте имали анафилактичен шок след ужилване на пчела в миналото, ще трябва да носите специално лекарство със себе си по всяко време.

Ако отново сте ужилени, използването на това лекарство може да предотврати тежка алергична реакция.

Медоносните пчели са единственият вид пчела, който умира след ужилване. Осите и други видове не губят жилото си. Може да ви ужилят повече от веднъж.

При ужилването оставя след себе си отровен токсин, който може да причини болка и други симптоми. Някои хора са алергични към този токсин.


Леките алергични реакции могат да причинят силно зачервяване и подуване на мястото на ужилване.
Тежките алергични реакции могат да причинят:

 • бледа кожа
 • силен сърбеж
 • подуване на езика и гърлото
 • затруднено дишане
 • ускорен пулс
 • гадене и повръщане
 • диария
 • дори загуба на съзнание

Ако имате признаци на тежка реакция от ужилването, потърсете спешна помощ. Може да преживеете анафилактичен шок и животозастрашаваща алергична реакция.

Домашни средства при подуване на ръка след ужилване от оса

Освен ако не сте алергични към пчелите или не изпитвате признаци на тежка алергична реакция, можете да лекувате ужилванията у дома.


Ако пчела ви ужили, извадете жилото веднага с ръба на нокътя. Това помага за ограничаване на количеството токсини, отделяни в кожата ви.


Измийте мястото на ужилване със сапун и вода. Слагането на нещо студено на мястото на ужилването е най-ефективният начин за намаляване на абсорбцията на отровата. Също така може да помогне за намаляване на отока.

Back to top button