3-те Най-добри Лека за Диабет (2021)

Въпреки че няма лек за диабета, с лечебни и самостоятелни стратегии, човек може да живее дълъг и здравословен живот.

Диабетът е хронично заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. В САЩ 1,5 милиона души получават диагноза диабет всяка година.

Диабетът също засяга деца и юноши. Приблизително 193 000 души на възраст под 20 години в страната са диагностицирали диабет.

Американската асоциация по диабет (ADA) отбелязва през 2017 г. насоките, че самоуправлението и образованието са ключови аспекти на лечението на диабета.

Самоуправлението на диабета може да намали нивата на кръвната захар, риска от смъртност и разходите за здравеопазване, както и теглото при хора с наднормено тегло.

В тази статия се обсъждат стратегии, които хората с диабет могат да използват всеки ден, за да подобрят здравето си.

Свързана статия: Диабет тип 2

Самоконтрол

Човек прави самостоятелно измерване.

Хората могат сами да наблюдават диабета си с измервател на кръвната захар.

Два важни показателя за контрол на диабета са нивата на гликирания хемоглобин и кръвната захар. Измерването на гликирания хемоглобин изисква кръвен тест в лекарския кабинет, но човек може да измери кръвната си захар у дома.

Лекарите препоръчват хората, които използват инсулин да проверят нивата на глюкозата. Правилната честота на тези проверки варира от човек на човек, но лекарите обикновено препоръчват мониториране на нивата преди и след хранене, преди лягане и преди тренировка.

Хората с диабет, които не приемат инсулин, също трябва да проверяват нивата на кръвната си захар. Самоконтролът може да предостави информация за ефектите от диетичните промени, физическата активност и лекарствата върху нивата на кръвната захар.

С глюкомер за кръв, човек може да измери нивото на кръвната си захар по всяко време.

Има и непрекъснати монитори за глюкоза, които предоставят информация в реално време за нивата на кръвната захар. Те автоматично измерват нивата на всеки 5 минути чрез малък сензор, поставен под кожата.

Когато човек го използва по подходящ начин, този тип технология може да подобри здравните резултати .

Лекарите могат да използва измерванията на кръвната захар у дома, за да модифицира плановете за лечение, хранене и самоуправление.

Свързана статия: Най-добрите диети при диабет, чрез които ще отслабнете

Поддържайте здравословно тегло

Важно е за хората с диабет или преддиабет да постигнат и поддържат здравословно тегло . Когато лекарите внимателно следят прогреса на загубата на тегло, човек е по-вероятно да постигне целите си.

Изследванията показват, че сред хората с наднормено тегло, скромна, постоянна загуба на тегло може да помогне за лечението на диабет тип 2 и да забави скоростта, с която преддиабетът се превръща в диабет.

Те също така отбелязаха, че извършването на корекции в храната може да понижи нивата на гликирания хемоглобин с 0,3% до 2% при възрастни с диабет тип 2. Хранителната терапия също може да доведе до подобряване на качеството на живот.

За да се улеснят тези промени в начина на живот, се препоръчва да се консултирате с диетолог с опит в областта на диабета и управлението на теглото.

Добро хранене

Следването на плана за хранене може да бъде един от най-трудните аспекти на самостоятелното управление на диабета. Разработването на план с диетолог, който е добре запознат с храненето, свързано с диабета, може да помогне.

За някои хора, промените в храната сами по себе си не са достатъчни за контрол на нивата на кръвната захар. Диабетът е прогресиращо заболяване, което означава, че може да се влоши с времето. Се препоръчва използването на комбинация от медикаменти и хранителна терапия за постигане на нормална кръвната захар.

В основата на планирането на храненето е включването на контрола върху порциите и благоприятстването на здравословните храни. Методът на диабетната плоча е един от инструментите, предназначен да помогне на хората да контролират приема на калории и въглехидрати .

Тя включва мисловно разделяне на плочата на три части . Половината от плочата трябва да съдържа нестерилни зеленчуци, една четвърт може да съдържа храни на базата на зърно и скорбяла, а останалата част трябва да съдържа протеини.

Свързана статия: 9 симптоми на диабет и 4 начина за лечение

Упражнявай се редовно

Редовните упражнения могат да помогнат за контрол на нивата на кръвната захар.

Изследванията показват, че упражненията могат да помогнат за контрол на нивата на кръвната захар, да намалят сърдечно-съдовите рискови фактори, да насърчат загубата на тегло и да подобрят благосъстоянието.

Изследователи, които стоят зад едно проучване, установиха, че въвеждането на структурирана програма за упражнения за поне 8 седмици понижи нивата на гликирания хемоглобин средно с 0,66% при участниците с диабет тип 2.

Препоръчват се упражнения в продължение на поне 10 минути на сесия и получаване на общо най-малко 30 минути тренировка в повечето дни от седмицата.

Ако човек упражнява всеки ден – или не може да премине повече от 2 дни между тренировките – това може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност .

Редица лекари, препоръчват и Джардинс таблетки при диабет.

Членовете на екип за лечение на диабет могат да помогнат за разработването и приспособяването на план за упражнения, който е безопасен и ефективен.

В допълнение към редовното упражняване е важно да се избягва прекарването на дълги периоди в седнало положение. Разрушаването на заседналите периоди на всеки 30 минутиможе да помогне за контролиране на кръвната захар.

Спри да пушиш

Всички хора с преддиабет или диабет да избягват тютюневи продукти, включително електронни цигари .

Хората с диабет, които пушат, имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт и усложнения от диабет, както и по-малко контрол на кръвната захар, в сравнение с хората, които не пушат.

Свързана статия:Спрете пушенето, като използвате естествени средства като билки, плодове и зеленчуци

Редовно приемайте лекарства

човек, който приема лекарства, докато работи на бюрото

Човек трябва да приема лекарствата си за диабет, както е предписано, за да предотврати по-нататъшни усложнения.

Непридържането е медицински термин за неприемане на лекарства, както е предписано.

Ако човек с диабет не приема лекарствата си, както е препоръчано от лекар, това може да доведе до:

  • по-ниски успехи при постигане на клинични цели
  • повишени усложнения
  • повишена вероятност за ранна смъртност
  • повишени общи разходи за здравеопазване

Разнообразие от въпроси може да допринесе за неспазването на лекарствата. Някои може да са свързани с психологически, демографски и социални фактори. Ключовите елементи могат да включват разходите за лечение и затрудненията с доставчиците на здравни услуги и здравната система.

Хората, които имат добра мрежа за подкрепа, са по-склонни да приемат лекарствата си, както е предписано.

Съмнението за сериозността на диабета и ефективността на плана за лечение може да попречи на човек да приема техните лекарства, а това може да доведе до усложнения.

Неспазването изглежда е по-често срещано сред хората, които имат хронични заболявания със симптоми, които не са очевидни. Също така, сложните планове за лечение могат да бъдат предизвикателни.

Качеството на връзката между пациента и лекаря често е ключов фактор за непридържането. Важно е лекарите да вземат предвид причините, поради които някой не е спазил плана за лечение.

Също така е важно да се повиши загрижеността за лечението на диабета с лекаря, който може да коригира плана, за да се гарантира, че целите се изпълняват и не се развиват усложнения.

Изследователите са изчислили, че колективната цена на непридържането на медикаменти за диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол в САЩ през 2010 г. е 105,8 милиарда долара .

За вкъщи

Диабетът не е лечим, но човек може да помогне при управлението му у дома. Това често включва следване на планове за хранене и лекарства.

Лице с диабет или преддиабет трябва да бъде физически активно и да поддържа здравословно тегло. Екипът за лечение на диабет може да помогне за разработване и приспособяване на план за упражнения.

Измервателите на кръвната захар и непрекъснатите монитори за глюкоза могат да помогнат на човек да следи техния напредък и да вижда ефектите от техниките за самоуправление.

Свързани статии: Диабет: Симптоми, причини и лечения


Back to top button