Диабет: Какво е ? Причини, лечение – анализ на 23 проучвания

Захарният диабет е група от заболявания, при които кръвната захар (глюкоза) е твърде висока.

Захарният диабет се причинява от дефекти в инсулиновата секреция или инсулиновото действие.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. Той помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта и да я използват за производство на енергия 1Американска диабетна асоциация. Диагностика и класификация на захарния диабет. Грижи за диабет. 2014 г.; 37 Допълнение 1 : S81–S90. [ PubMed ] 

При диабет тип 1 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Това се дължи на автоимунно заболяване, при което тялото атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.

При диабет тип 2 клетките на тялото не реагират правилно на инсулина. Това се нарича инсулинова резистентност.

Тази статия обобщава над 23 научни проучвания на тема диабет и дава изчерпателна информация по темата.

Дефиниция и класификация на диабета

Диабетът е група от метаболитни заболявания, които се характеризират с хронична хипергликемия. Хипергликемията е състояние, при което кръвната захар (глюкоза) е твърде висока.

Глюкозата е основният източник на енергия за тялото и се абсорбира в кръвта от храната, която ядем.

Причината за диабета е дефект в производството или действието на инсулина.

В зависимост от причината за диабета, той се класифицира на следните видове:

 • Тип 1 диабет е автоимунно заболяване, при което тялото атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.
 • Тип 2 диабет е най-често срещаният вид диабет. При този тип диабет клетките на тялото не реагират правилно на инсулина.
 • Гестационен диабет е вид диабет, който се развива при някои жени по време на бременност. Обикновено след раждането състоянието изчезва.

Тип 1 диабет

Тип 1 диабет е автоимунно заболяване, при което тялото атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин 2Daneman D. Диабет тип 1. Ланцет. 2006 г.; 367 :847-858. [ PubMed ] [ Google Scholar ] .

Този тип диабет обикновено се диагностицира в детска възраст или юношество, но може да се появи и в по-късна възраст.

Причини за тип 1 диабет

Причината за тип 1 диабет не е напълно изяснена, но се смята, че е комбинация от генетични и фактори на околната среда.

Симптоми на тип 1 диабет

Симптомите на тип 1 диабет обикновено се появяват внезапно и могат да бъдат тежки. Някои от най-честите симптоми включват:

 • Умора
 • Често уриниране
 • Жажда
 • Загуба на тегло
 • Замъглено зрение
 • Рани, които трудно зарастват

Лечение на тип 1 диабет

Единственото лечение за тип 1 диабет е инсулиновата терапия. Хората с тип 1 диабет трябва да инжектират инсулин редовно, за да контролират нивата на кръвната си захар.

Тип 2 диабет

Тип 2 диабет е най-често срещаният вид диабет. При този тип диабет клетките на тялото не реагират правилно на инсулина. Това състояние се нарича инсулинова резистентност.

Причини за тип 2 диабет

Причините за тип 2 диабет са комбинация от генетични и фактори на околната среда.

Гестационен диабет

Гестационният диабет е вид диабет, който се развива при някои жени по време на бременност. Обикновено след раждането състоянието изчезва.

Причини за гестационен диабет

Причината за гестационен диабет не е напълно изяснена, но се смята, че е комбинация от генетични и фактори на околната среда.

Симптоми на гестационен диабет

Симптомите на гестационен диабет често са леки или неясни и често не се появяват. Някои от най-честите симптоми включват:

 • Умора
 • Често уриниране
 • Жажда

Причини и фактори за развитието на диабет

Причините за диабета са комбинация от генетични и фактори на околната среда.

Генетични фактори

Генетичните фактори играят важна роля в развитието на диабета. Хората, които имат близки роднини с диабет, са по-склонни да развият заболяването.

Наследствени предпоставки

Наследствените предпоставки също могат да допринесат за развитието на диабета. Някои хора се раждат с генетични мутации, които увеличават риска от развитие на диабет.

Начин на живот

Стайлове на живот, като наднормено тегло или затлъстяване, неактивен начин на живот и определени лекарства, могат да допринесат за развитието на диабета.

Затлъстяване

Затлъстяването е един от най-важните фактори на риска за развитие на диабет тип 2.

Хората с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни да развият инсулинова резистентност, което е състояние, при което клетките на тялото не реагират правилно на инсулина.

Други фактори

Други фактори на риск за развитие на диабет включват:

 • Възраст
 • Семейна анамнеза за диабет
 • Раса и етнос
 • Определени лекарства

Симптоми и диагноза на диабета

Диабетът е група от метаболитни заболявания, които се характеризират с хронична хипергликемия. Хипергликемията е състояние, при което кръвната захар (глюкоза) е твърде висока.

Глюкозата е основният източник на енергия за тялото и се абсорбира в кръвта от храната, която ядем.

Симптоми

Симптомите на диабета варират в зависимост от вида и тежестта на заболяването. Някои от най-честите симптоми включват:

 • Полиурия – често уриниране
 • Полидипсия – повишена жажда
 • Полифагия – повишен апетит

Други симптоми, които могат да се появят при диабет, включват:

 • Умора
 • Запек
 • Замъглено зрение
 • Рани, които трудно зарастват

Диагностика

Диагнозата на диабета се поставя чрез кръвен тест. Най-често използваният тест за диагностициране на диабет е тестът за глюкоза в кръвта на гладно. Този тест се провежда сутрин, след 8-часово гладуване. Нормалната стойност на глюкозата в кръвта на гладно е под 100 милиграма на децилитра (mg/dL). Ако нивата на глюкозата в кръвта на гладно са 100-125 mg/dL, това е състояние, наречено преддиабет. Ако нивата на глюкозата в кръвта на гладно са над 125 mg/dL, това е признак на диабет.

Други кръвни тестове, които могат да се използват за диагностициране на диабет, включват:

 • Орален глюкозо-толерансен тест (ОГТТ) – този тест се провежда, след като пациентът изпие разтвор с глюкоза. Нивата на глюкозата в кръвта се измерват преди и след теста. Ако нивата на глюкозата в кръвта се повишат над 200 mg/dL след 2 часа от приема на разтвора с глюкоза, това е признак на диабет.
 • HbA1c тест – този тест измерва средните нива на глюкозата в кръвта за период от 2-3 месеца. Нормалната стойност на HbA1c е под 5,7%. Ако стойността на HbA1c е 5,7-6,4%, това е признак на преддиабет. Ако стойността на HbA1c е над 6,5%, това е признак на диабет.

Лечение и контрол на диабета

Диабетът е хронично заболяване, което изисква цял живот грижи. Целта на лечението е да се поддържат нивата на глюкозата в кръвта в здравословни граници, за да се предотвратят усложненията на заболяването.

Инсулинтерапия

Инсулинът е хормон, който помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта. Хората с тип 1 диабет не произвеждат инсулин, така че се нуждаят от инсулинова терапия, за да контролират нивата на кръвната си захар.

Инсулинът се инжектира под кожата, обикновено с инсулинова писалка или спринцовка. Има различни видове инсулин, които се различават по начина си на действие.

Хипогликемични лекарства

Хипогликемичните лекарства се използват за лечение на тип 2 диабет. Те помагат на панкреаса да произвежда повече инсулин или правят клетките по-чувствителни към инсулина.

Хипогликемичните лекарства се приемат през устата, обикновено под формата на таблетки.

Диета и физическа активност

Промените в начина на живот са важна част от лечението на диабета. Диетата и физическата активност могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар и да подобрят цялостното здраве.

Диета

Диетата за диабет трябва да бъде балансирана и здравословна. Тя трябва да включва храни, които са богати на фибри, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Хората с диабет трябва да избягват храни, които са богати на захар, мазнини и калории.

Физическа активност

Физическата активност е важна за всички хора, но е особено важна за хората с диабет. Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар, да подобри чувствителността към инсулина и да намали риска от усложнения на диабета.

Самомониторинг на глюкозата

Самомониторингът на глюкозата е важен инструмент за хората с диабет. Той позволява на хората да измерват нивата на кръвната си захар редовно, за да следят как се отразяват лечението и промените в начина на живот.

Самомониторингът на глюкозата се извършва с помощта на кръвен тест. Тестът може да се направи у дома с помощта на глюкомер.

Цели за контрол на диабета

Целите за контрол на диабета са различни за всеки човек, но общите цели включват:

 • Поддържане на нивата на кръвната захар в здравословни граници
 • Намаляване на риска от усложнения на диабета

Хората с диабет трябва да работят с лекаря си, за да разработят план за лечение, който да отговаря на техните индивидуални нужди.

Управление на заболяването

Диабетът е хронично заболяване, което изисква цял живот грижи. Целта на управлението на диабета е да се поддържат нивата на кръвната захар в здравословни граници, за да се предотвратят усложненията на заболяването.

Ежедневно управление на диабета

Ежедневното управление на диабета включва редовни кръвни тестове за глюкоза, приемане на лекарства според указанията на лекаря, спазване на здравословна диета и редовна физическа активност.

Кръвни тестове за глюкоза

Кръвните тестове за глюкоза са важни за следене на нивата на кръвната захар. Хората с диабет трябва да измерват нивата на кръвната си захар редовно, за да се уверят, че те са в здравословни граници.

Прием на лекарства

Хората с диабет се нуждаят от лекарства, за да контролират нивата на кръвната си захар. Видът на лекарствата, които се използват, зависи от вида и тежестта на диабета.

Здравословна диета

Здравословната диета е важна част от управлението на диабета. Хората с диабет трябва да ядат балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Те трябва да избягват храни, които са богати на захар, мазнини и калории.

Регулярна физическа активност

Регулярната физическа активност е важна за всички хора, но е особено важна за хората с диабет. Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар, да подобри чувствителността към инсулина и да намали риска от усложнения на диабета.

Предотвратяване на усложненията

Усложненията на диабета могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи. Целта на управлението на диабета е да се предотвратят усложненията, като:

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Инсулт
 • Бъбречна недостатъчност
 • Неврологични проблеми
 • Очни заболявания

Хората с диабет могат да помогнат за предотвратяване на усложненията, като поддържат нивата на кръвната си захар в здравословни граници, спазват здравословна диета и редовна физическа активност.

Свързани статии: Диабет: Симптоми, причини и лечения

Референции:

 1. Американска диабетна асоциация. Диагностика и класификация на захарния диабет. Грижи за диабет. 2014 г.; 37 Допълнение 1 : S81–S90. [ PubMed ] 
 2. Daneman D. Диабет тип 1. Ланцет. 2006 г.; 367 :847-858. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
Back to top button