3 Ползи на Глог, за които неподозираш

Плодовете от глог са малки, които растат на дървета и храсти, принадлежащи към рода Crataegus.

Родът включва стотици видове, които често се срещат в Европа, Северна Америка и Азия.

Плодовете им са пълни витамини и имат пикантен, остър вкус и мека сладост, вариращи в цвят от жълто до тъмно червено или черно.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите на глог?

Векове наред глогът се използва като билково лекарство за храносмилателни проблеми, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Всъщност тя е ключова част от традиционната китайска медицина.

9-Впечатляващи-ползи-за-здравето-от-глог

1. Пълен с антиоксиданти

Глогът е един от най-известните източници на полифеноли, които са мощни антиоксидантни съединения, открити в растенията (1).

Антиоксидантите в диетата ви помагат за неутрализирането на нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които могат да навредят на тялото ви при високи нива. Тези молекули могат да се задържат в тялото от лоша диета, както и от токсини от околната среда като замърсяване на въздуха и цигарен дим.

Поради тяхната антиоксидантна активност, полифенолите са свързани с многобройни ползи за здравето, включително по-малък риск от:

 • някои видове рак
 • диабет тип 2
 • астма
 • някои инфекции
 • проблеми със сърцето
 • преждевременно стареене на кожата

Въпреки че първоначалното изследване е обещаващо, са необходими повече проучвания за оценка на ефектите на глог върху намаляването на риска от заболяване.

2. Може да засили имунната ви система

Глогът може да има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да укрепят имунната ви система.

В едно изследване с епруветки екстрактът от глог показа значително антибактериално действие срещу Streptococcus aureus и Klebsiella pneumoniae, дори убивайки някои от вредните бактерии .

Друго проучване с епруветки показва, че екстрактът от глог е имал умерен антибактериален потенциал срещу няколко бактерии, включително Listeria monocytogenes, което причинява заболявания, причинени от храни .

Освен това, някои изследвания върху животни показват, че той може да има противовъзпалително действие.

Хроничното възпаление е свързано с много заболявания, включително диабет тип 2, астма и някои видове рак.

В проучване при мишки с чернодробно заболяване, екстрактът от глог е значително намалени нива на възпалителни съединения.

Нещо повече, изследванията при мишки с астма показаха, че допълването с екстракт от глог  намалява достатъчно възпаление, за да намали значително симптомите на астмата.

Благодарение на тези обещаващи резултати от проучвания върху животни и тест-тръби, учените смятат, че добавката може да предложи имуностимулиращи ползи при хората. Необходими са обаче повече изследвания.

3. Може да понижи кръвното налягане

В традиционната китайска медицина глогът е един от най-често препоръчваните храни, които помагат за лечение на високо кръвно налягане.

Няколко проучвания върху животни и хора показват, че глогът може да действа като вазодилататор, което означава, че може да отпусне стеснени кръвоносни съдове, като в крайна сметка понижи кръвното налягане.

В 10-седмично проучване при 36 души с леко повишено кръвно налягане, тези, които приемат 500 mg екстракт от глог дневно, получават понижение на диастоличното кръвно налягане (най-ниското число на отчитането), докато други групи не показват подобрения.

Друго проучване при 79 души с диабет тип 2 и високо кръвно налягане показва, че тези, които са приемали 1200 mg екстракт от глог дневно, имат по-голямо подобрение на кръвното налягане, отколкото тези в групата на плацебо.

Въпреки това при подобно проучване при 21 пациенти с леко повишено кръвно налягане не се наблюдават разлики между групите от екстракт от глог и плацебо.

4. Може да намали мазнините в кръвта

Някои данни показват, че екстрактът от глог може да подобри нивата на мазнини в кръвта.

Холестеролът и триглицеридите са два вида мазнини, които винаги присъстват в кръвта.

При нормални нива те са напълно здравословни и играят много важна роля в създаването на хормони и транспортиране на хранителни вещества в тялото ви.

Въпреки това, небалансираните нива на мазнини в кръвта, особено високите триглицериди и ниският HDL (добър) холестерол, могат да доведат до натрупване на плаки в кръвоносните съдове (атеросклероза).

Ако плаката продължава да расте, тя може напълно да блокира кръвоносен съд, което води до инфаркт или инсулт.

В едно проучване, мишки с две различни дози екстракт от глог имат по-нисък общ холестерол и LDL (лош) холестерол, както и 28-47% по-ниски нива на триглицериди в черния дроб от тези, които не получават екстракта.

По същия начин, при изследване на мишки на диета с висок холестерол, както екстрактът от глог, така и лекарството за понижаване на холестерола симвастатин намаляват общия холестерол и триглицеридите приблизително еднакво, но екстрактът също намалява LDL (лошия) холестерол.

Въпреки че това изследване е обещаващо, са необходими повече изследвания върху човека, за да се оцени ефектът от екстракта от глог върху мазнините в кръвта.

5. Използва се за подпомагане на храносмилането

Плодовете на глог и екстракт от глог са били използвани от векове за лечение на храносмилателни проблеми, особено при храносмилане и стомашни болки.

Той съдържа  фибри, за които е доказано, че подпомагат храносмилането, като намаляват запек и действат като пребиотик.

Пребиотиците помагат вашите здрави чревни бактерии и са жизненоважни за поддържане на здравословното храносмилане.

Едно обсервационно проучване при хора  установи, че всеки допълнителен грам диетични фибри намалява времето между дефекациите с приблизително 30 минути.

Освен това, проучване при плъхове показва, че екстрактът от глог драстично увеличава времето за преминаване на храната в стомаха .

Това означава, че храната се движи по-бързо през храносмилателната ви система, което може да облекчи храносмилането.

Освен това при проучване при плъхове с язва на стомаха екстрактът от глог показа същия защитен ефект върху стомаха като лекарство против язва.

6. Помага за предотвратяване на косопад

Глогът може дори да предотврати загубата на коса и е често срещана съставка в продуктите за коса.

Едно проучване при плъхове установи, че глогът стимулира растежа на косата и увеличава броя и размера на космените фоликули, като насърчава по-здрава коса.

Смята се, че съдържанието на полифеноли в зърната на глог причинява този благоприятен ефект. Независимо от това, изследванията в тази област са ограничени и са необходими изследвания върху човека.

7. Може да намали тревожността

Глогът има много лек седативен ефект, който може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност.

В проучване за ефекта на глог върху кръвното налягане хората, приемащи екстракт от глог, също съобщават за по-ниски нива на тревожност.

В друго проучване при 264 души с тревожност, комбинация от цвят от глог, магнезий и калифорнийски мак значително намалява нивата на тревожност в сравнение с плацебо. Все пак не е ясно каква роля играе глогът, по-специално.

Като се има предвид, че той има малко странични ефекти в сравнение с традиционните анти-тревожни лекарства, глогът продължава да бъде изследван като потенциално лечение на заболявания на централната нервна система, като тревожност и депресия.

Необходими са обаче повече изследвания. Ако искате да опитате добавка за глог, за да управлявате безпокойството си, не прекъсвайте някое от вашите настоящи лекарства и не забравяйте да го обсъдите с вашия лекар.

8. Използва се за лечение на сърдечна недостатъчност

Боровият глог е най-известен с употребата му заедно с традиционните лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност.

Преглед на 14 рандомизирани проучвания в повече от 850 души заключи, че тези, които са взели екстракт от глог и техните лекарства със сърдечна недостатъчност са имали подобрена сърдечна функция и толерантност към упражненията.

Те също изпитваха по-малко задух и умора.

Нещо повече, 2-годишно обсервационно проучване при 952 души със сърдечна недостатъчност установи, че тези, които допълват с екстракт от глог, имат по-малко умора, недостиг на въздух и сърцебиене, отколкото хората, които не я допълват.

Групата, която приемаше глог, също изискваше по-малко лекарства за справяне със сърдечната недостатъчност.

И накрая, друго голямо проучване сред над 2600 души със сърдечна недостатъчност предполага, че допълването с глог може да намали риска от внезапна смърт, свързана със сърцето (30).

Хората със сърдечна недостатъчност често се насърчават да приемат зърна от глог в допълнение към сегашните си лекарства, тъй като добавката се счита за безопасна с няколко странични ефекта (28).

9. Лесно е да го добавите към вашата диета

Глогът може да се окаже труден за намиране в местния магазин за хранителни стоки. Въпреки това трябва да можете да го намерите на пазарите на фермери, специализирани магазини за здравословни храни и онлайн.

Можете да добавите глог към диетата си по много начини:

 •  Суровите плодове на глог имат пикантен, леко сладък вкус и правят страхотна лека закуска.
 • Чай. Можете да си купите предварително приготвен чай от глог или да си направите сами, използвайки сушени плодове, цветя и листа на растението.
 • Конфитюри и десерти. В Югоизточна Съединените щати плодовете на глог обикновено се правят в сладко, пълнеж от пай и сироп.
 • Вино и оцет. Плодовете на глог могат да бъдат ферментирали в вкусна напитка за възрастни или ароматен оцет, който може да се използва за приготвяне на салата.
 • Добавки. Можете да приемате добавки от зърна на глог по удобен прах, хапче или течна форма.

Различните марки и форми на добавките от глог имат различни препоръки за дозиране.

Странични ефекти и предпазни мерки

Съобщава се за много малко странични ефекти от приемането на зърна на глог.

Въпреки това, някои хора се оплакват от леко гадене или замаяност (28).

Поради мощния си ефект върху сърцето, той може да засегне някои лекарства. Ако приемате лекарства за вашето сърце, кръвно налягане или холестерол, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да използвате добавки за зърна на глог.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button