Пълна детоксикация на организма: 6-те стъпки

Практикувана от векове от различни култури по света – включително аюрведа и китайска медицина – детоксикацията е за почивка, почистване и подхранване на тялото отвътре навън.

Чрез премахването на токсините, след това захранване на тялото със здравословни хранителни вещества, детоксикацията може да ви помогне да се предпазите от болести и да подновите способността си да поддържате оптимално здраве чрез различни методи, включително йога, медитация и др.

Как действа детоксикацията на организма?

По принцип детоксикацията означава почистване на кръвта. Това се прави чрез отстраняване на примесите от кръвта в черния дроб, където токсините се обработват за елиминиране.

Тялото също елиминира токсините през бъбреците, червата, белите дробове, лимфната система и кожата. Въпреки това, когато тези системи са компрометирани, примесите не се филтрират правилно и тялото се влияе неблагоприятно.

Програмата за детоксикация може да помогне на естествения процес на почистване на организма чрез:

  • Прочистване на органите чрез пост;
  • Стимулиране на черния дроб за премахване на токсини от тялото;
  • Насърчаване на елиминирането им през червата, бъбреците и кожата;
  • Подобряване на кръвообращението; и
  • Зареждане на организма със здравословни хранителни вещества.

На тази тема прочете също: Почистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

„Детоксикацията работи, защото влияе върху нуждите на отделните клетки, най-малките единици на човешкия живот“, казва Питър Бенет, Н.Д., съавтор на 7-дневното чудо на Детокс.

Как може да разберете дали имате нужда от детоксикация?

Бенет предполага, че всеки трябва да детоксикира поне веднъж годишно. Въпреки това, Банет предупреждава, че е забранена за кърмещи майки, деца и пациенти с хронични дегенеративни заболявания, рак или туберкулоза. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате въпроси за това, дали детоксикацията е подходяща за Вас.

Днес, с повече токсини в околната среда от всякога,
детоксикацията, е с решаващо значение за здравето ни, казва Линда Пейдж, доктор по физика, автор на Detox: програми за почистване, пречистване и обновяване. Детоксикация се прави ако имате:

Прочетете статията ни: Средства за Прочистване на Организма

Как да започнете детокс ?

Първо, намалете натоварването с токсини. Премахване на алкохол, кафе, цигари, рафинирани захари и наситени мазнини, всички от които действат като токсини в организма и са пречки за процеса на изцеление.

Също така, минимизирайте използването на почистващи препарати на основата на химикали и лични продукти за здравеопазване (почистващи препарати, шампоани, дезодоранти и пасти за зъби) и заместващи естествени алтернативи.

Друга пречка за доброто здраве е стреса, който предизвиква тялото ви да освободи хормоните на стреса във вашата система. Докато тези хормони могат да осигурят „адреналин“, така те създават токсини и забавят детоксикационните ензими в черния дроб.

На тази тема прочетете също: Пречистване на черният дроб: детоксикация в 6 лесни стъпки

Йога, чигун и медитация са прости и ефективни начини за облекчаване на стреса, като възстановяват физическите и психическите реакции на неизбежния стрес, който животът ще донесе.

Коя детокс програма е правилната за теб ?

Има много програми за детоксикация и рецепти за детоксикация, в зависимост от вашите индивидуални нужди. Много програми следват седемдневен график, защото, както обяснява Бенет, „отнема на организма време за почистване на кръвта.“

Неговата програма включва гладуване и течности в продължение на два дни, последвано от внимателно планирана петдневна диета за детоксикация, която да позволи на храносмилателната система да си почине.

Той препоръчва сок от три до седем дни (пиене само на пресни плодови и зеленчукови сокове и вода) като ефективен начин за освобождаване на токсини.

Ето петте ни любими диета за детоксикация:

  • Обикновени плодове и вегетарианска детоксикация
  • Смути пречистване
  • Билков детокс
  • Захар Детокс
  • Хипоалергенна детоксикация

6 начина за прочистване на тялото за 24 дни

За щастие, има няколко прости промени, които можете да направите днес, за да изхвърлите токсините си от тялото.

Прочетете, за да научите шест лесни начина за детоксикация на тялото ви за 24 часа или по-малко.

На тази тема прочетете също: 5-те Най-добри детокс чайове за 2021

1. Приемете голяма чаша вода след ставане

6 лесни начина за детоксикация на организма, приемане на вода

И точно преди да заспите. И през целия ден. „Просто приемайте течности, тялото има нужда от тях“ казва Асей. „Като осигуряваме на тялото си хидратация при събуждане, тя освежава и енергизира нашите клетки.“

2. Приемайте билкови чайове

На върха на списъка на одобрените от диетолозите напитки: билкови чайове, минерални бульони и вода, са ключови. Един прекрасен детокс чай за 40 дни е Refresh Tea detox

3. Премахнете алкохола докато сте на детокс

Премахването на алкохола, е ключово за детоксикация на организма

„За нашите тела алкохолът е токсин, което означава, че когато го поемем, телата ни ще работят и харчат енергия за метаболизма на алкохола и ще загубим други източници на енергия“, казва Асей.

С други думи, докато тялото ви е заето да работи върху алкохола, другите калории в храната или напитката ще се съхраняват като мазнини. Да не говорим за алкохол ще ви дехидратира и ще ви умори. Ако правите дедоткс, то премахнете алкохола.

4. Приемайте много фибри

Яжте много фибри, включително кафяв ориз и биологично отглеждани пресни плодове и зеленчуци. Цвекло, репички, артишок, зеле, броколи, спирулина, хлорела и водорасли са отлични детоксикиращи храни.

5. Вземете си горещ душ или отидете на сауна

Практикувайте хидротерапия, като взимате много горещ душ за пет минути, позволявайки на водата да тече по гърба ви. След това направете душ от студена вода за 30 секунди. Направете това три пъти и след това влезте в леглото за 30 минути.

6. Упражнения и пак упражнения

Кой е най-важният елемент за детоксикация? – Упражнение – казва Бенет. – Йога или скачане са добри решение. Един час всеки ден. Също така опитайте Чигонг, система за упражнения, базирана на бойни изкуства, която включва упражнения специално за детоксикация или почистване, както и много други упражнения със специфични ползи за здравето.

Свързана статия по темата: 10 Начина за Детоксикация на Вашето тяло

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button