Чай от шафран за отслабване

Шафранът е най-скъпата подправка в света

Причината за високата му цена е трудоемък метод на прибиране на реколтата, което прави производството скъпо.

Шафранът се събира на ръка от цветя Crocus sativus, известен като „шафран минзухар“. Терминът „шафран“ се отнася до структурите на нишките на цветята или стигмата.

Как действа шафран за отслабване ?

Лека закуска е често срещан навик, който може да ви изложи на риск от покачване на нежелано тегло.

Според проучвания, шафранът може да помогне за предотвратяване на лека закуска чрез ограничаване на апетита.

В едно осемседмично проучване жените, приемащи добавки от шафран, се чувстват значително по-пълни, похапват се по-рядко и губят значително по-голямо тегло от жените в групата на плацебо.

В друго осемседмично интересно проучване, приемането на добавка от екстракт от шафран помогна значително да се намали апетита, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията.

Въпреки това, учените не са сигурни как шафран намалява апетита и помощи загуба на тегло. Една от теориите е, че шафранът повдига настроението ви, което от своя страна намалява желанието ви за закуска.

ОБОБЩЕНИЕ: Показано е, че шафранът намалява леките закуски и ограничава апетита ви. На свой ред тези поведения могат да ви помогнат да отслабнете.

Какви други ползи има?

Отглеждате се много в Гърция и България където е почитана за своите лечебни свойства. Хората ще ядат шафран, заради ползите му за подобряване на либидото, да подобряване настроението и да подобряване паметта.

В статията ще научите за 8-те му най-добри ползи:

8-ползи-за-здравето-от-шафран

1.Мощен антиоксидант

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – молекули, които предпазват вашите клетки от свободните радикали и оксидативния стрес.

Известните шафранни антиоксиданти включват кроцин, кроцетин, сафранал и кемпферол.

Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти и отговарят за червения цвят на шафрана. И двете съединения могат да имат антидепресантни свойства, защитават мозъчните клетки от прогресивно увреждане, подобряват възпалението, намаляват апетита и подпомагат загубата на тегло.

Кемпферолът се намира в цветни листенца на шафрана. Това съединение е свързано с ползи за здравето, като намалено възпаление, противоракови свойства и антидепресантна активност.


ОБОБЩЕНИЕ : Шафранът е богат на растителни съединения, които действат като антиоксиданти, като кроцин, кроцетин, сафранал и кемпферол. Антиоксидантите помагат за предпазване на клетките от оксидативен стрес.

2. Може да подобри настроението и да лекува депресивни симптоми

Шафрана често се нарича „подправка на слънцето“.

Това не се дължи само на нейния различен цвят, но и защото може да помогне за подобряване на настроението ви, както споменава сайта trg.bg

При преглед на пет проучвания добавките на шафран са значително по-ефективни от плацебото при лечение на симптоми на лека до умерена депресия.

Други проучвания показват, че приемането на 30 mg шафран дневно е също толкова ефективно, колкото флуоксетин, имипрамин и циталопрам – конвенционално лечение на депресия.

Нещо повече, и двете венчелистчета на шафрана и нишковидната стигма изглеждат ефективни срещу лека до умерена депресия.

ОБОБЩЕНИЕ: Шафранът може да помогне за лечение на симптоми на лека до умерена депресия, но са необходими повече изследвания, преди да могат да се дадат конкретни препоръки.

3. Може да има свойства за борба с рака

Шафранът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали. Увреждането на свободните радикали е свързано с хронични заболявания, като рак.

В проучвания с епруветки са доказано, че шафранът и неговите съединения селективно убиват ракови клетки на дебелото черво или потискат техния растеж.

Всички ползи, може да намерите в статията ни ползи от Шафран.

Този ефект се отнася и за кожата, костния мозък, простатата, белия дроб, гърдата, шийката на матката и няколко други ракови клетки.

Нещо повече, проучванията с епруветки показват, че кроцинът – основният антиоксидант в шафрана – може да направи раковите клетки по-чувствителни към химиотерапевтичните лекарства, както спомена сайта ko4.bg

ОБОБЩЕНИЕ: Шафранът има високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за убиването на раковите клетки, като същевременно оставят нормалните клетки невредими. Необходими са обаче повече човешки изследвания.

Други потенциални ползи за здравето

Шафранът е свързан с други ползи за здравето, които все още не са широко проучени:

  • Може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания: Проучванията върху животни показват, че антиоксидантните свойства на шафрана могат да понижат холестерола в кръвта и да предотвратят запушването на кръвоносните съдове и артериите.
  • Може да понижи нивата на кръвната захар: Шафранът може да понижи нивата на кръвната захар и да повиши инсулиновата чувствителност – както се вижда при проучвания с епруветки и мишки с диабет.
  • Може да подобри зрението при възрастни с възрастова макулна дегенерация (AMD): Шафранът подобрява зрението при възрастни с AMD и предпазва от увреждане на свободните радикали, което е свързано с AMD.
  • Може да подобри паметта при възрастни с болестта на Алцхаймер: антиоксидантните свойства на шафрана могат да подобрят познавателната способност при възрастни с болестта на Алцхаймер.

ОБОБЩЕНИЕ: Шафранът е свързан с няколко други потенциални ползи за здравето, като например подобрен риск от сърдечни заболявания, нива на кръвната захар, зрение и памет. Необходими са обаче повече изследвания, за да се направят по-силни заключения.

8. Лесно може да го добавите към храната си

В малки дози, шафранът има фин вкус и аромат и е прекрасна добавка за ястия като паеля, ризото и други ястия от ориз.

Най-добрият начин да извлечете уникалния вкус на шафрана е да накиснете нишките в гореща, но не и в кипяща вода. Добавете нишките и течността към храната, за да постигнете по-дълбок и по-богат вкус.

Шафранът е лесно достъпен на повечето специализирани пазари и може да бъде закупен като нишка или в прахообразна форма. Най-добре е обаче да закупите нишките, тъй като те ви дават повече гъвкавост и е по-малко вероятно да бъдат фалшифицирани.

В допълнение, шафранът се предлага в допълнителна форма.

Рискове, предпазни мерки и дозировка

Шафранът обикновено е безопасен, без странични ефекти.

При стандартните количества за готвене, шафранът не предизвиква неблагоприятни ефекти при хората.

Като хранителна добавка хората могат безопасно да приемат до 1,5 грама шафран на ден. Въпреки това, само 30 мг шафран на ден е доказано, че са достатъчни, за да извлекат ползи за здравето.

От друга страна, високи дози от 5 грама или повече могат да имат токсични ефекти. Бременните жени трябва да избягват високи дози, тъй като това може да доведе до спонтанен аборт.

Както при всяка добавка, говорете с Вашия лекар преди да вземете шафран в добавка.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button