Левкемия – научно доказани причини и симптоми

Левкемията е рак на кръвта или костния мозък. Костният мозък произвежда кръвни клетки. Левкемия може да се случи, когато има проблем с производството на кръвни клетки.

Обикновено това засяга левкоцитите или белите кръвни клетки.

Най-често левкемията засяга хора на възраст над 55 години, но това е и най-често срещаният рак при тези на възраст под 15 години.

Националният институт за рак на САЩ изчислява, че 61 780 души ще получат диагноза левкемия през 2019 г. Те също така прогнозират, че левкемията ще причини 22 840 смъртни случая през същата година.

В България се очаква 500 души да получат диагноза левкемия през 2018г. и около 100 смъртни случая вероятно ще се дължат на това заболяване.

Прочетете статията до край и ще разберете какво показват клиничните проучвания за тази болест.

Бързи факти за левкемията

Ето някои ключови въпроси за левкемията. По-подробно е в основната статия.

Около 500 нови случая на левкемия се очаква да бъдат диагностицирани в България през 2018 г.
  Левкемията е един от най-честите детски ракови заболявания, но най-често се среща при по-възрастни хора.
  Левкемията може да бъде фатална, но съществуват начини за лечение и контрол на болестта и нейните симптоми.

  Хората с левкемия имат значително повишен риск от развитие на инфекции, анемия и кървене. Други симптоми и признаци включват лесно посиняване, загуба на тегло, нощни изпотявания и необясними трески.
  Диагнозата на левкемията се подкрепя от констатации от медицинската история и изследване на проби от кръв и костен мозък под микроскоп.

Какво представлява левкемията? Какви са различните видове левкемия?

левкемия-видове-какво-е
В дясно виждате левкемия в кръвта под микроскоп

Левкемията е злокачествено заболяване (рак) на кръвните клетки. При левкемия се получават анормални кръвни клетки в костния мозък.

Обикновено левкемията включва производството на анормални бели кръвни клетки – клетките, отговорни за борба с инфекциите.

Въпреки това, анормалните клетки в левкемията не функционират по същия начин, както нормалните бели кръвни клетки.

Клетките на левкемията продължават да растат и да се разделят, като в крайна сметка изтласкват нормалните кръвни клетки.

Крайният резултат е, че тялото става трудно да се бори с инфекции, да контролира кървенето и да транспортира кислород.

Съществуват различни видове левкемия, основаващи се на това колко бързо се развива заболяването и на типа произведени анормални клетки.

Левкемията се нарича остра левкемия, ако се развие бързо. Голям брой левкемични клетки се натрупват много бързо в кръвта и костния мозък, което води до симптоми като умора, леко набиване и чувствителност към инфекции. ( Достоверен източник )

Острата левкемия изисква бързо и агресивно лечение.

Левкемията съставлява около 3.7% от всички нови случаи на рак.

Хроничните левкемии се развиват бавно с течение на времето. Тези левкемии може да не причинят специфични симптоми в началото на курса.

Ако не се лекуват, клетките могат евентуално да достигнат високи стойности, както при острите левкемии, причиняващи подобни симптоми.

Видове левкемия

Четирите най-чести типа левкемия са остра лимфоцитна левкемия, хронична лимфоцитна левкемия, остра миелоидна левкемия и хронична миелоидна левкемия.

⇒ Острата лимфоцитна левкемия (ALL, известен също като остра лимфобластна левкемия) е най-честият вид левкемия при деца, но може да засегне и възрастните. При този вид левкемия, незрелите лимфоидни клетки растат бързо в кръвта.

⇒ Острата миелоидна левкемия (AML, наричана още остра миелогенна левкемия) включва бързия растеж на миелоидните клетки. Той се среща при възрастни и деца и засяга около 21 000 души всяка година в САЩ

⇒ Хроничната лимфоцитна левкемия (CLL) е бавноразвиващ се рак на лимфоидни клетки, който обикновено засяга хора над 55-годишна възраст. Тя почти никога не се появява при деца или юноши.

⇒ Хроничната миелоидна левкемия (CML, позната също като хронична миелогенна левкемия) засяга предимно възрастни и се среща в около 20 души всяка година в Българи.

⇒ Хроничната миеломоноцитна левкемия (CMML) е друг вид хронична левкемия, която се развива от миелоидни клетки.

⇒ Детска миеломоноцитна левкемия (JMML) е вид миелоидна левкемия, която обикновено се проявява при деца под 6-годишна възраст.

⇒ Голямата грануларна лимфоцитна левкемия (LGL левкемия) е вид хронична левкемия, която се развива от лимфоидни клетки. Може да се развива бавно или бързо.

Какви са рисковите фактори за левкемия?

Излагането на радиация е известно, че повишава риска от развиване на AML, CML или ALL.

Увеличаване на левкемията се наблюдава при хора, преживели атомни бомби.

Радиационната терапия за рак може също да увеличи риска от левкемия.

Излагането на определени химикали, включително бензол (често използван в химическата промишленост), повишава риска от левкемия. Известно е, че пушенето на цигари увеличава риска от развиване на ПМП.

Някои генетични нарушения могат да увеличат риска; Синдром на Даун, синдром на Li-Fraumeni и други медицински състояния може да увеличи риска от развитие на левкемия.

Кръвните заболявания, известни като миелодиспластични синдроми, повишават риска от развиване на AML. Вирус на човешка Т-клетъчна левкемия тип 1 (HTLV-1) е вирус, който причинява рядко срещана левкемия.

Някои химиотерапевтични лекарства за рак могат да увеличат риска от ПМЛ или ВСИЧКИ.

Какви са симптомите и признаците на левкемията?

Симптомите и признаците на левкемия зависят от вида на левкемията.

Както беше посочено по-рано, бавноразвиващата се или хроничната левкемия може да не предизвика никакви симптоми от самото начало, а агресивната или бързо растящата левкемия може да доведе до тежки симптоми.

Симптомите на левкемия се дължат на загуба на функция на нормалните кръвни клетки или на натрупване на анормални клетки в тялото.

Признаците и симптомите на левкемия обикновено включват следното:

⇒  температура
⇒  Нощни изпотявания
⇒ Подути лимфни възли, които обикновено са безболезнени
⇒ Усещане за умора, умора
⇒ Чести инфекции
⇒ Костна или ставна болка
⇒ Загуба на тегло, която по друг начин е необяснима, или загуба на апетит

Обстойно клинично проучване за симптомите, може да прочетете в nlm.nih.gov

Ако клетките на левкемията инфилтрират мозъка, може да се появят симптоми като главоболие, гърчове, объркване, загуба на мускулен контрол и повръщане.

Как лекарите диагностицират левкемия?

Хематолозите са лекари специалисти, които диагностицират и лекуват кръвни заболявания, включително левкемия; хематолози-онколози лекуват кръвни заболявания като левкемия, както и други видове ракови заболявания.

В допълнение към медицинската история (питащ за симптоми и рискови фактори) и физически преглед за търсене на признаци на левкемия (уголемяване на лимфните възли, разширяване на далака), диагнозата левкемия обикновено включва лабораторни изследвания на кръвна проба.

Неправилният брой кръвни клетки може да предложи диагноза на левкемия, а кръвната проба може също да се изследва под микроскоп, за да се види дали клетките изглеждат абнормни.

Може да бъде получена проба от костния мозък, за да се установи диагнозата.

За аспиратор на костен мозък се използва дълга, тънка игла, за да се изтегли проба от костен мозък от бедрената кост, при локална анестезия.

Костномозъчната биопсия включва вмъкване на гъста, куха игла в костната част на бедрената кост, за да се премахне пробата от костния мозък, като се използва локална анестезия.

Какво е лечението на левкемия ?

Съществуват редица различни медицински подходи за лечение на левкемия.

Има над 150 00 проучвания в САЩ за лечението на левкемия .

Лечението обикновено зависи от вида на левкемията, възрастта и здравословното състояние на пациента, както и дали клетките на левкемията са се разпространили в цереброспиналната течност.

Генетичните промени или специфичните характеристики на клетките на левкемията, определени в лабораторията, също могат да определят вида лечение, което може да бъде най-подходящо.

Леченията за левкемия включват химиотерапия (основна терапевтична модалност за левкемия), лъчева терапия, биологична терапия, целенасочена терапия и трансплантация на стволови клетки.

Могат да се използват комбинации от тези лечения. Хирургичното отстраняване на далака може да бъде част от лечението, ако далакът е увеличен.

Острата левкемия трябва да бъде лекувана, когато е диагностицирана, с цел да предизвика ремисия (липса на левкемични клетки в тялото).

След постигане на ремисия, може да се приложи терапия за предотвратяване на рецидив на левкемията. Това се нарича консолидация или поддържаща терапия. Остра левкемия често може да бъде излекувана с лечение.

Много пациенти предпочитат да получат второ мнение преди да започнат лечение за левкемия.

В повечето случаи има време да се получи второ мнение и да се обмислят възможностите за лечение, без да се намали ефективността на лечението.

Въпреки това, в редки случаи на много агресивни левкемии, лечението трябва да започне незабавно.

Повечето лекари приветстват възможността за второ мнение и не бива да се обиждат от желанието на пациента да получи такъв.

Химиотерапия

Химиотерапията е прилагането на лекарства, които убиват бързо разделителните клетки като левкемия или други ракови клетки.

Химиотерапията може да се приема перорално под формата на таблетки или може да се приложи чрез катетър или интравенозна линия директно в кръвния поток.

Обикновено се прилага комбинирана химиотерапия, която включва комбинация от повече от едно лекарство. Лекарствата се дават в цикли с периоди на почивка между тях.

Понякога химиотерапевтичните лекарства за левкемия се доставят директно до цереброспиналната течност (известна като интратекална химиотерапия).

Интратекалната химиотерапия се прилага в допълнение към други видове химиотерапия и може да се използва за лечение на левкемия в мозъка или гръбначния мозък или в някои случаи за предотвратяване на разпространението на левкемия в мозъка и гръбначния мозък.

Биологична терапия

Биологичната терапия е всяко лечение, което използва живи организми, вещества, които идват от живи организми или синтетични версии на тези вещества за лечение на рак.

Тези лечения помагат на имунната система да разпознае ненормални клетки и след това да ги атакува.

Биологичните терапии за различни видове рак могат да включват антитела, туморни ваксини или цитокини (вещества, които се произвеждат в тялото за контрол на имунната система). Моноклоналните антитела са антитела, които реагират срещу специфична цел, които се използват при лечението на много видове рак.

Пример за моноклонално антитяло, използвано при лечението на левкемия, е алемтузумаб, който е насочен към CD52 антигена, протеин, открит върху клетки на В-клетъчна хронична лимфоцитна левкемия (CLL).

Интерфероните са химикали за клетъчна сигнализация, които са били използвани при лечението на левкемия.

Страничните ефекти на биологичните терапии са склонни да бъдат по-малко тежки от тези на химиотерапията и могат да включват обрив или оток на мястото на инжектиране за IV инфузии на терапевтичните агенти.

Другите нежелани реакции могат да включват главоболие, мускулни болки, треска или уморяемост.

Целенасочена терапия

Целевите терапии са лекарства, които взаимодействат с едно специфично свойство или функция на ракова клетка, вместо да действат, за да убиват всички бързо развиващи се клетки безразборно.

Това означава, че има по-малко увреждане на нормалните клетки с целенасочена терапия, отколкото при химиотерапия.

Целевите терапии могат да накарат целевата клетка да престане да расте, вместо да умре, и те се намесват в специфични молекули, които стимулират растежа или разпространението на ракови заболявания.

Целевите ракови терапии също се наричат ​​молекулярно целеви лекарства, молекулярно целенасочени терапии или прецизни лекарства.

Лъчетерапия

Радиационната терапия използва високоенергийна радиация за насочване на ракови клетки.

Тази терапия може да се използва при лечението на левкемия, която се е разпространила в мозъка, или може да бъде използвана за насочване към далака или други области, където са натрупани клетки от левкемия.

Радиационната терапия също води до нежелани реакции, но те няма да бъдат постоянни. Страничните ефекти зависят от местоположението на тялото, което е облъчено.

Например радиацията на корема може да предизвика гадене, повръщане и диария.

При всякакви лъчетерапии кожата в лекуваната област може да стане червена, суха и нежна. Общата уморяемост също е често срещана при радиационна терапия.

Трансплантация на стволови клетки

При трансплантацията на стволови клетки се дават високи дози химиотерапия и / или радиация за унищожаване на левкемични клетки заедно с нормален костен мозък.

След това трансплантираните стволови клетки се доставят чрез интравенозна инфузия. Стволовите клетки се придвижват до костния мозък и започват да произвеждат нови кръвни клетки.

Стволовите клетки могат да идват от пациента или от донор.

Автоложната трансплантация на стволови клетки се отнася до ситуацията, при която собствените стволови клетки на пациента се отстраняват и лекуват, за да унищожат левкемичните клетки.

След това те се връщат в тялото, след като клетките на костния мозък и левкемия са унищожени.

Приложение на билките при левкемия

Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете някакви билкови лекарства.

Освен това не трябва да замествате други форми на лечение с билкови лекарства. Ето няколко билки, за които няма пълни доказателства:

1) Магарешки бодил

левкемия_лечение_с_билки

Магарешки бодил е билка, произхождаща от средиземноморския регион. Тази билка обикновено се използва за заболявания на черния дроб и може също да помогне за намаляване на растежа на някои видове рак.

Свързана статия: Ползи от магарешки бодил

Според Националния център за допълнителна и алтернативна медицина, тази билка също се проучва за пациенти с левкемия и свързана с химиотерапия увреждане на черния дроб. Продължават проучванията и в този момент няма доказателства.

2) Корейски червен женшен

Корейският червен женшен е билково лекарство, което може да е от полза при лечението и лечението на левкемия.

Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology 2008, изследва как тази билка може да инхибира активността на теломеразата и да причини апоптоза в клетките на човешката левкемия.

Тези две действия могат да подпомогнат управлението и забавянето на прогресията на раковите клетки. Според техните открития, тази билка може да бъде полезна, ако имате левкемия.

3) Куркума

Миелопролиферативните разстройства са група състояния, които водят до ненормално нарастване на кръвните клетки в кръвоносните съдове.

Едно от тези състояния е хроничната миелогенна левкемия – вид левкемия, при която костният мозък синтезира анормални бели кръвни клетки в костния ви мозък.

Някои билки могат да се използват за тези заболявания, за да спомогнат за укрепването на защитните системи на организма ви. Една използвана билка е куркума.

Медицинският център на Университета в Мериленд показва, че дозата от 300 mg три пъти дневно може да намали болката и възпалението, свързани със симптомите на левкемия.

Какви са усложненията на левкемията?

Много от предизвикателствата на левкемията се отнасят до изчерпването на нормалните кръвни клетки, както и страничните ефекти на лечението, както е описано в предишната точка, като чести инфекции, кървене и GVHD при получатели на трансплантации на стволови клетки.

Отслабването и анемията са допълнителни усложнения на левкемията и нейното лечение.

Усложненията на всяка левкемия също включват рецидив или прогресия на заболяването след постигане на ремисия с лечението.

Други усложнения на левкемията се отнасят до специфичния вид левкемия. Например, при 3% до 5% от случаите на CLL, клетките променят характеристиките и се трансформират в агресивен лимфом.

Това е известно като трансформация на Рихтер. Автоимунната хемолитична анемия, при атаките на тялото и унищожава червените кръвни клетки, е друго потенциално усложнение на КЛЛ.

Хората с CLL също са по-склонни да развият втори рак и други кръвни нарушения и ракови заболявания.

Каква е прогнозата за човек с левкемия?

Прогнозата на левкемията зависи от вида на левкемия, който е налице и от възрастта и здравословното състояние на пациента.

Степените на смъртност (смърт) за левкемия са по-високи при възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни и децата.

В много случаи левкемията може да бъде управлявана или излекувана с лечебни средства, които са на разположение днес. По-специално детството ALL има много висока степен на преживяемост от 5 години.

Съвременните лечения доведоха до повече от четирикратно увеличение от 1960 насам в петгодишната честота на преживяемост за левкемия. Петте години преживяемост при различни видове левкемия е приблизително:

  • ХМЛ: 66%
  • CLL: 83%
  • AML: общо 27%, 64% за деца и тийнейджъри под 15 години
  • ВСИЧКИ: 71% общо, над 90% за деца

Възможно ли е да се предотврати левкемията?

Повечето хора, които развиват левкемия, нямат известен рисков фактор и обикновено не е възможно да се предотврати левкемията.

Някои рискови фактори, като излагане на радиация или бензен, могат да бъдат сведени до минимум, но това не гарантира предотвратяване на левкемия.

Какви изследвания се правят по отношение на левкемията?

Левкемията е активна област на биомедицинските изследвания. Текущите проучвания изследват рисковите фактори и причините за левкемия, както и изследване на нови и подобрени възможности за лечение.

Клиничните изпитвания са проучвания, които изследват нови лекарства или нови комбинации от лекарства и съществуващи лечения.

Извършват се опити за тестване на нови целеви терапии, биологична терапия и схеми на химиотерапия.

Пациентите трябва да обсъдят ситуацията и да се погрижат за това с лекаря си, ако имат интерес да участват в клинично изпитване. Уеб сайтът на NCI включва раздел за клиничните изпитвания на левкемия

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  1. hat you need to know about leukemia. National Cancer Institute. http://www.cancer.gov/publications/patient-education/wyntk-leukemia. Accessed Aug. 9, 2017.
  2. Understanding leukemia. Leukemia & Lymphoma Society. http://www.lls.org/resourcecenter/freeeducationmaterials/leukemia/understandingleukemia. Accessed Aug. 9, 2017.
  3. Taking time: Support for people with cancer. National Cancer Institute. http://www.cancer.gov/publications/patient-education/taking-time. Accessed Aug. 9, 2017.
  4. Riggin ER. Allscripts EPSi. Mayo Clinic, Rochester, Minn. July 5, 2017.
  5. Begna KH (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. August 9, 2017.
  6. ДОКЛАД за оценка на здравна технология http://ncphp.government.bg/files/komisa%20zdr.tehn./dokladi/BESPONSA-dokdad.pdf

Актуализация на статията на 6 Октомври, 2019.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button