Хранене според кръвната група: Научен анализ на 7 проучвания

Може ли да спазвате диета на базата на вашата кръвна група – O, A, B или AB – и това ще помогне ли за Вашето здраве?

Идеята зад диетата за кръвна група, е създадена от  Peter J. D’Adamo.

Д’Адамо твърди, че храните, които ядете, реагират химически с кръвната Ви група.

Ако следвате диета, предназначена за вашата кръвна група, тялото ви ще усвоява храната по-ефикасно.

Тази статия събира цялата научна информация по темата.

Ще отслабнете, ще имате повече енергия и ще предотвратите заболяване.

Кръвни групи и Хранене: Връзката между тях

Кръвните групи, не само определят нашата кръвна съвместимост, но също така могат да имат влияние върху нашия хранителен режим.

Този връзка, позната като „Диета според кръвната група“, привлича вниманието на много хора, които търсят персонализиран начин за здравословното си хранене.

1. Типове Кръвни Групи:

В човешкия организъм съществуват четири основни типа кръвни групи – A, B, AB и O.

Всяка от тях има характерни антигени и антитела, които определят индивидуалния ни кръвен профил.

Тези кръвни групи играят важна роля в различни медицински контексти, но също така се свързват и с нашата предполагаема реакция към определени видове храни 1 D’Adamo, P. J., & Whitney, C. (1996). „Eat Right 4 Your Type.“ Putnam (ND, MIFHI ).

2. Връзка между Хранене и Кръвна Група:

Зад идеята „хранене според кръвната група“ е, че хората с различни кръвни групи реагират различно на определени храни.

Например, хора с кръвна група A се считат, че трябва да бъдат на вегетарианска диета, докато тези с кръвна група O се смята, че трябва да ядът богати на белтъци храна. 2Научен източник: Jansky, L., Reymanova, P., Faber, E., & Jansky, I. (1997). „Nutrition and blood group systems.“ Anthropologie, 35(2-3), 215-218.

3. Научни изследвания и Теории:

Въпреки, че зад идеята за хранене според кръвната група, има своите привърженици, научната общност изразява съмнения по отношение на наличието на научни доказателства, които еднозначно подкрепят този подход.

Някои изследвания са представили противоречиви резултати, а други смятат, че влиянието на кръвната група върху храносмилането и хранителните предпочитания може да бъде ограничено 3Wang, J., Garcia-Bailo, B., Nielsen, D. E., & El-Sohemy, A. (2014). „ABO genotype, ‘blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors.“ PloS one, 9(1), e84749 (nih.gov).

Кога възниква тази теория ?

Идеята, която стои зад плана за хранене в „Яжте правилно“, е, че след диета и начин на живот, който отговаря на вашата кръвна група, това ще ви направи по-здрави, ще ви помогне да постигнете идеалното си тегло и дори да забавите стареенето процес.

Това е според автора на книгата Eat Right 4 Your Type, на  Питър Д. Адамо.

Тази книга е публикувана първоначално през 1996 г. и бързо се е превърнала в една от най-четени книги на тема отслабване в САЩ.

„Концепцията за диетата е, че видовете кръв са се развили в еволюцията на човека“, казва Дейвид Грото, роден в Чикаго, собственик на Nutrition Housecall  и автор на „Най-добрите неща, които можете да ядете“.

Как действа Диета според кръвната група за O, A, B, и AB групи?

Протеиновите компоненти в храните, наречени лектини, се свързват с антигени по кръвните клетки и водят до натрупване на кръвни клетки или аглутинация. Избягването на аглутинацията, твърди Д’Адамо, може да подобри здравето, като помага на хората да управляват по-добре теглото и да се борят с рака и сърдечните заболявания.

Медицински център „Уекснер“ в Охайо в Колумб, щата Охайо, казва, че лектините могат да бъдат опасни за здравето ни, ако се консумират в големи количества, но начинът, по който Д’Адамо представя техните ефекти, може да бъде подвеждащ.

Намаляването на потенциалните увреждания на здравето е сравнително лесно: Например, лектините, намерени в боб, могат да бъдат елиминирани просто чрез накисване на боб във вода за няколко часа.

Но Д’Адамо използва теорията си за разработване на отделни диети за хора с кръвни групи А, Б, АБ и О. Освен това той препоръчва упражнения и цялостни здравословни навици, като например пиене на достатъчно вода. Въпреки това диетата е специфична за това кои групи храни са разрешени за различни видове кръв.

Всъщност, докато хората често имат различни хранителни потребности, всеки е различен, а разкриването на тези специфики по кръвен тип може да опрости тези нужди, казва Weinandy. „Да се прилага една и съща диета за всеки не е много разумно“.

Хранителни режими за кръвни групи:

Това зависи от кръвната ви група. Ето какво препоръчва D’Adamo за всеки тип:

1) Тип O кръвна група:

Високо протеинова диета, наситена с постно месо, птици, риба и зеленчуци, и светлина върху зърно, боб и млечни продукти. Д’Адамо също препоръчва различни добавки, които да помогнат на корема и други проблеми за хората с тип О са склонни да имат.

2) Тип А кръвна група

Без храни, базирани на плодове и зеленчуци, боб и бобови растения, както и пълнозърнести храни – в идеалния случай, органични и свежи, защото D’Adamo казва, че хората с кръв от тип А имат чувствителна имунна система.

3) Тип B кръвна група

Избягвайте царевица, пшеница, елда, леща, домати, фъстъци и сусам. Пилето също е проблематично, казва Д’Адамо.

Той насърчава яденето на зелени зеленчуци, яйца, някои меса и нискомаслени млечни продукти.

4) Тип AB кръвна група

Храни, за да се фокусира върху включват тофу, морски дарове, млечни продукти и зелени зеленчуци.

Той казва, че хората с тип AB кръв са склонни да имат ниска стомашна киселина. Избягвайте кофеина, алкохола и пушенето.

Последни думи за диетата според кръвната група

В кръвната Ви форма диета, ще се избегне обработена храна и прости въглехидрати. Това може да е достатъчно, за да ви помогне да загубите малко тегло. Но всяка загуба на тегло от тази диета не е свързана с кръвната ви група.

Свързана статия: Действие на 90 дневна диета

Също така няма изследвания, доказващи, че тази диета може да помогне за храносмилането или да ви даде повече енергия.

Вашият избор е ограничен в зависимост от кръвната ви група. Така че бъдете готови да прекарате известно време в кухнята.

Диетата може бързо да стане скъпа, тъй като авторът препоръчва да купувате органични продукти.

Референции:

  1. D’Adamo, P. J., & Whitney, C. (1996). „Eat Right 4 Your Type.“ Putnam (ND, MIFHI ).
  2. Jansky, L., Reymanova, P., Faber, E., & Jansky, I. (1997). „Nutrition and blood group systems.“ Anthropologie, 35(2-3), 215-218
  3. Wang, J., Garcia-Bailo, B., Nielsen, D. E., & El-Sohemy, A. (2014). „ABO genotype, ‘blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors.“ PloS one, 9(1), e84749 (nih.gov)

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button