Чай от бял равнец: 7 ползи и вреди

Според гръцката митология всеки път, когато могъщият воин Ахил бил ранен в битка, той използвал билката от бял равнец, за да излекува раните си по-бързо и дори покривал тялото си с тинктура, направена от листата, за да не може стрелите да го пронижат. Дори лоялните му войници използва го също.

Не е чудно, че когато става въпрос за лечебни растения, белия равнец се откроява като най-подходящото лекарство за спиране на кървенето от рани. Но полезността на бял равнец не спират там. Продължете да четете, за да научите как можете да се възползвате от тази универсална билка.

Какво е билката бял равнец?

Растението е ароматно многогодишно растение от семейство Aster или Asteraceae (Compositae), близък роднина на лайка и хризантеми.Неговото научно наименование, Achillea millefolium, е измислено от гръцкия герой, който обичал да го използва.

Растението бял равнец е известно и с много други имена, като кървава риба, рибна лопата,  крехка трева и кървавица, са само няколко от имената.

Освен листата, друга отличителна черта на белия равнец са неговите цветове. Цветът е малък и расте в плоски горни композитни клъстери в горната част на стъблата на растението. Те цъфтят от юни до октомври и са розови,лилави или бели.

Белия равнец произхожда от Европа, но в крайна сметка се е насочило към Северна Америка чрез ранните колонисти. Вече може да се открие навсякъде – див е в полета и ливади, в градини и по крайбрежните пътища.

Ползите на бял равнец са много повече от лечение на рани

Ползите на бял равнец

Лечебните предимства на белия равнец са известни от дълго време. Местни американски племена като Чероки, Ирокей, Госиут и Моеган го използват за храносмилателна помощ, за облекчаване на настинки и намаляване на температурата.

Свързана статияБял равнец – цари от болки в корема до бяло течение

Белият равнец може да се приема вътрешно или да се използва външно. Ето някои от многобройните медицински употреби за бял равнец:

 • Помага за борба с бактерии и вируси. Пиенето на чай, направен от бял равнец, безалкохолни напитки, липа, кост, мента и джинджифил може да спомогне за изпотяване и да помогне за изкореняването на вируси, причиняващи грип от тялото ви.
 • Подпомага храносмилането и детоксикацията. Той стимулира жлъчна секреция от жлъчния мехур, което след това може да подобри храносмилането и да запази формата на камъни в жлъчката.
 • Помага за облекчаване на спазмите и менструалната болка. Той също може да помогне за регулиране на менструалния цикъл, особено при контролирането някои свързани с това болки.
 • Може да бъде ефективно срещу кожни заболявания, като екзема. Не само може да помогне за спиране на кървенето на рани, но може да се използва като първа помощ за язви.
 • Възстановява болката от артрит и ревматизъм. Той има противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат болката, причинена от тези състояния
 • Помага за облекчаване на хемороидите. Пиенето на чай от бял равнец или тинктура или поставянто на компресия върху засегнатата област може да успокои този здравословен проблем.

Според съобщенията на „Майката Земя“ причината, поради която тази билка е такава универсална е: Действа за тонизиране на кръвоносните съдове, особено на по-малките вени, и понижаване на кръвното налягане чрез разширяване на капилярите. Това означава, че той има благотворен ефект върху цялото тяло чрез кръвната система, особено при условия, свързани с хипертония, включително коронарна тромбоза .

Други приложения на бял равнец: Кулинарни и козметични приложения

Знаехте ли, че той може да се използва и козметично? Вливането му в почистващите препарати за коса може да стимулира растежа на косата.Третирането на пресен сок върху скалпа също може да помогне за намаляване на прекомерната загуба на коса

Изследване от 2011 г., публикувано в Международния вестник за козметични науки, също установи, че екстрактът от бял равнец значително намаля появата на бръчки и пори в сравнение с плацебо, показвайки потенциала си като съставка в козметичните приложения.

Можете също така да използвате рибено месо за вашите кулинарни нужди. Свежите и нежни листа от растението, могат да се добавят към салати, супи и яйчени ястия.

Преди да използвате бял равнец в рецепти, трябва да имате предвид тези съвети:

Ето някои лесни указания за това как да се използва бял равнец за готвене:

 • Смесването в рецепти с други меки билки, като кервил и магданоз, леко разрежда силния си аромат.
 • Не трябва да се готви на висока температура поради две причини: Високата топлина не само разрушава деликатния вкус на билката и ще придаде горчивина на храната ви.
 • В идеалния случай е най-добре да добавите тази билка в края на процеса на готвене.
 •  Бял равнец работи чудесно при студени ястия, като например за приготвяне на гравлакс (като замяна на копър) или добавяне към винегрет.
 • Билката е естествено сладка. Той се смесва добре в десерти като сорбета и допълва вкусовете на плодове като сливи, праскови и нектарини
 • Не добавяйте към домашно приготвената ви бульон, защото това ще направи бульона изключително горчив.

Друг чудесен начин да се насладите на бял равнец е да го превърнете в чай.

Предимствата на чашата от бял равнец са известни с различни заболявания, като облекчаване на задръстванията и понижаване на високите температури.

Друг начин да се възползват ползите от това растение: Използване на масло от бял равнец

Една от най-популярните форми на бял равнец, използвана днес, е маслото, което се извлича от изсушеното растение чрез парна дестилация. Това етерично масло има сладка, тревиста и проникваща миризма и ярък син цвят. Този цвят се дължи главно на химията на чамазулен, която се отделя по време на процеса на нагряване.

Растителното масло се отличава с многобройните си лечебни ефекти, особено за нарушения на кръвообращението, кожни заболявания и храносмилателни заболявания.

Има съобщения за алергични реакции и фотосенсибилизация сред чувствителните индивиди от използването на масло от бял равнец, въпреки че точната причина за това не е определена. За го използвате без нежелани реакции, не го използвайте за продължителни периоди от време.

Бъдете наясно с нежеланите странични ефекти

Въпреки ползите от тялото, не забравяйте, че белия равнец може да има потенциални странични ефекти за някои хора. Ако сте алергични към някой от членовете на семейството Aster (хризантеми, амброзия и маргаритка), не поглъщайте и не прилагайте бял равнец, тъй като може да имате и алергии към него.

Той може също така да направи кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина, затова бъдете внимателни, когато я използвате, независимо дали е в растителна или есенциална форма. Бременните жени и кърмещите майки също трябва да се въздържат от използването на бял равнец, тъй като тази билка може да предизвика спонтанен аборт и може да има непознати ефекти върху нероденото дете.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button