7 Впечатляващи ползи от Бял равнец: За бяло течение

Бял Равнец е растение, което се използва от векове в традиционната медицина.

Той също е широко известен като ахилея, кръвоносен камък, дърводелски плевел, дяволска коприва, кървавица от нос, пипер на старец, стафилокок, хиляди листа и ранен писък (сред другите имена).

Както е обичайно с билковите добавки, все още нямаме достатъчно изследвания, за да кажем със сигурност, за всички ползи от него.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето от Бял равнец

Растенията от бял равнец са изследвани за широк спектър от здравословни проблеми и заболявания, за които традиционно се използват.

Следните приложения имат някои изследвания, свързани с тях. Повечето от тях обаче са извършени върху животни или върху клетки.

Изпитванията върху хора досега са рядкост. Това означава, че изследванията са в начален стадий и откритията трябва да се възпроизведат в по-големи и по-задълбочени проучвания, преди да знаем със сигурност какви медицински ползи има равнецът и колко безопасно е лечението.

Ето проучванията до сега какво казват за ползите:

За лечение на спазматични стомашно-чревни разстройства

Изследване извън Африка демонстрира антиспазматичен ефект на achillea millefolium L. в част от храносмилателната система.

Според проучването той може да бъде полезен при състояния, които включват спазми в храносмилателния тракт, като синдром на раздразненото черво.

Противовъзпалително средство

Проучване от 2017 г. на медицинската литература за растителния растение, наречен achillea millefoilum L., изброява няколко лекарствени употреби на растението, които са показали обещаващи в проучвания.

Едно от тези приложения е като локално противовъзпалително средство.

Множество изследвания подкрепят неговото противовъзпалително действие.

Същия доклад от 2017 г. в The Journal of Ethnopharmacology казва, че има „очевидно противовъзпалително свойство“ с положително влияние върху pH баланса на кожата и нейното съдържание на влага.

Заздравяване на рани

Бял равнец имат положителни предварителни резултати при локално приложение за заздравяване на рани.

В проучване от 2017 г. за екстракт от Бял равнец а изследователите стигат до заключението, че билката е ефективна за подобряване на раните на кожата при плъхове чрез множество ефекти на клетъчно ниво.

Проучване за 2018 г. в Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine показа положителен ефект на мазилата от ахилея millefolium върху заздравяването на епизиотомиите. (Епизиотомията е малък разрез в перинеума, който лекарите понякога правят по време на раждане.)

При безпокойство и стрес

Проучване от 2015 г. за анти-тревожните свойства на етеричните масла установява, че две разновидности равнец – ахилея умбелата и ахилея вилхемии – изглежда са помогнали за намаляване на тревожността.

Изследователите казаха, че изглежда този ефект е с различен механизъм на действие от популярните бензодиазепини от анти-тревожност

Неврологични състояния

Изследване от 2017 г. в Иран подкрепя използването на ахилея милефолиум при невродегенеративни заболявания, включително множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт и епилепсия. Това заключение се основава на открития в проучвания върху животни.

При множествена склероза изследователите казват, че добавката намалява тежестта на заболяването, понижава невроинфламацията и намалява броя на демиелинизиращите лезии.

Използват цветните кошнички и стръковете

С лечебна цел се използват цветните кошнички и стръковете, които съдържат  етерично  масло,  дъбилни  вещества,  алкалоиди,  флавоноиди,  органични  киселини, витамин  С  и  К  и  др. 

Прилагат  се  като  кръвоспиращо  средство,  при  стомашни  възпаления  с  болки  (гастрит,  язва),  при  колит,  газове,  бъбречни  заболявания, сърцебиене, главоболие и др

Разпространение в природана на Бял равнец

Расте по тревистите места, край пътищата, по ливадите, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина. Употребяема част. За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Millefolii) и надземната част (Herba Millefolii), отрязана 15—20 см от върха.

Химичен състав

В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари.

Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена а -ка-риофилен и други моно- и бициклични терпени: а- и в-пииен, цинеол, туйои, камфора, борнеол, сложни естери.

Билката съдържа още горчивото вещество ахилени, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7- гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.

бял равнец
Лек от природата: бял равнец

Белият равнец съдържа: етерично масло, ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавонаиди, органични киселини, витамин С и К, аспаргин, нитрати и др.

Други ползи за здравето

Кръвоспиращото действие на съдържащите се в дрогата вещества е доказало експериментално. Растението има известно болкоуспокояващо и ободряващо действие.

То нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Притежава противозъзпалително действие, свързано със съдържащия се в етеричното масло хамазулен.

Белият равнец се използва за направата на лечебни чайове, компреси, тинктури, бани. Той е:

 •  Ефикасно кръвоспиращо средство.
 • Болкоуспокояващо и ободряващо средство.
 • Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха.
 •  Противовъзпалително средство, дължащо се на съдържащия се в етеричното масло хамазулен.
 •  Като помощно средство в терапията за лечение на възпаление на яйчниците, при миома и бяло течение.
 • Седативно средство при жени в климактериума.

Събиране

Стръковете се отрязват на дължина 20-25 см от върха надолу с остър нож, сърп, коса или моторна косачка. Листата от неотрязаните части също се обират и се прибавят към стръковете.

Не се събират нецъфтящи или прецъфтели стръкове, тъй като съдържанието на етерично масло в тях е малко. При култивираното отглеждане на белия равнец всяка година се събират по две реколти – първата през юни/юли, а втората – през август/септември. Прибирането на дрогата става в сухо и слънчево време.

Равнецът добре понася многократното рязане на стръковете, като дава по няколко реколти годишно. Той расте и в сьобщество с други култури, в които повишава съдържанието на етерични масла, тъй като е добър инсектицид и предпазва другите растения от вредители.

Растенията бял равнец не трябва да се изскубват с коренищата. Цветовете се берат преди пълното разцъфтяване в сухо време, като се отрязват цели с къси дръжки.

При  кървящи  венци

Вземат  се 15  гр.  ситно  надробени  цветове  и  стръкове  от  бял равнец и се заливат е 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката  се прецежда и е нея се жабури устата.

При язва на стомаха и дванадесетопръстника

Взема се 1 супена лъжица от  билката,  залива  се  е  250  мл.  вряща  вода  и  се  оставя  да  престои  1  час.  От  прецедената запарка се приема по 1 супена лъжица 2 часа след ядене.

Свързана статия20 + билки за лечение на язва – включително с охлюви и мед

Болезнена менструация

Вземат  се 2  пълни  чаени  лъжички  стръкове  от  бял равнец, заливат се е 250 мл. кипяща вода и след 15 минути се прецеждат. Пият  се по 2‐3 чаши топла запарка дневно. Курсът на лечение трае 2 седмици.

За язва

 • Дюля – 1 брой
 • Стръкове бял равнец – 30 грама
 • Стръкове слез – 30 грама

Сварената дюля се намачква, смесва се с прясно счука­ ните билки и се прави лапа върху язвата или

При рани

 • Свежи или сушени стръкове бял равнец
 • Вино – около 100 милилитра
 • Стерилни компреси

Раната се промива с домашно вино и се покрива с комп­ рес от стерилна марля (още по-добре ще е с току що изгла­ дено парче ленен плат).

Равнецът се оставя две-три минути да къкри във вода. След това билката се изстисква леко от водата, подрежда се върху стерижжя компрес и се фиксира с марлен бинт.

Лапата’се сменя според вида и дълбочината на раната три до десет пъти на ден.

Щом като раната започне да завяхва, стерилният ком­ прес може да се махне. Тогава свареният равнец вече се на­ лага направо върху нея. Това външно приложение на равнеца би трябвало да се съчетава с вътрешното приемане на стрит равнец (виж при „Рани – вътрешни“). 150 При дребни, повърхностни наранявания (порязване, одраскване, напукване на кожата) много добри резултати дава мехлем от миризлива теменуга.

За суха кожа

Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта); може да се подслади с мед

Възпаление на сливиците

Чай от бял равнец и подбел (листа) по 1 супена лъжица от двете се попарва с 300 г вряла вода, подслажда се с мед

Възпаление на лимфните възли

Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай – 1 чаена лъжичка бял равнец в 300 г вряла вода). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

Ухапване от куче

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да изпива по 100 г отварка от бял равнец – листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и ври още 10 минути).

В  кулинарията

Белият  равнец  се  използва  за  ароматизиране  на  картофени  и  зеленчукови супи, ястия от зелен фасул и други зеленчуци, дивеч, сосове и сирена. Отвари  от  растението  се  добавят  в  компоти,  от  сушените  цветове  и  листа  се  приготвят желета и мусове.

Салата от зеле е бял равнец

 • Продукти: 600  гр. прясно  зеле, 1  връзка пресен лук, 150  гр. млади  стръкчета бял  равнец, 4 супени лъжици олио, 2‐3 супени лъжици оцет, 1‐2 листа от целина, сол. Измитите млади стръкчета бял равнец се попарват за 1÷2 минути във вряща вода, отцеждат се и след като изстинат, се нарязват на дребно. Прибавят се към почистеното и нарязано на тънки ивички зеле заедно с нарязания на пръстенчета пресен лук. Салатата се посолява, подправя се с олиото и оцета и се поръсва със ситно нарязаните листа от целина.

Напитка от бял равнец

 • Продукти: 1 супена лъжица сушени листа от бял равнец, 2 чаени чаши сироп от  касис, 1 чаена чаша течен мед, 3 л. вода. Сушените  листа  от  бял  равнец  се  пускат  в  кипящата  вода  и  се  варят  5÷10  минути. Оставят се да киснат 2÷3 часа, след което течността се прецежда. Смесва се със сиропа от  касис и меда и се разбърква добре. Разпределя се в бутилки, затваря се херметично и се съхранява на студено.

Противопоказание и странични ефекти

Внимание! При  продължително  приемане  и  в  големи  количества  билката  действа токсично!

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 19 септември 2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button