15 ползи от пиене на топла вода и лимон сутрин на празен стомах

Топлата вода и лимон всяка сутринта помага да започне процеса на храносмилане в тялото ни. Според аюрвейската философия изборът, който правим по отношение на ежедневието си, изгражда резистентност към болестите и ги премахва.

Аюрведа ни кара да се съсредоточим върху сутрешните ритуали, които работят така, че да накарат тялото ни да работи правилно.

Как помага за здравето ни водата и лимонът отделно?

Лимонът е един от най-популярните цитрусови плодове. Тази популярност се дължи на неговия освежаващ вкус и аромат, което го прави популярен избор за ароматизиране на много рецепти и парфюми.

Лимонът е широко използван при всички видове напитки от чай и коктейли до сокове

Свързана статия: 15 невероятни ползи от лимон

Заедно с очевидната си употреба заради аромата му, от дълго време лимонът е бил използван и за неговата лекарствена стойност.

Богат източник на витамин С, лимонът има огромни ползи за здравето, вариращи от антибактериалните и антивирусните свойства до способностите му за повишаване на имунната система.

Пиенето на вода и лимон, е най-добрият начин за цялостно пречистване на организма

Един от най-честите начини да се възползват от ползите за здравето на лимон е чрез сок. Лимоновият сок действа като храносмилателен и детоксикиращ агент и помага при почистването на черния дроб, което води до по-добро храносмилане.

Лимоновият сок също е ефективен начин за намаляване на теглото, тъй като увеличава метаболизма на организма.

За хората, които искат да използват лимон за своите способности за отслабване, пиенето на лимонов сок с топла вода на празен стомах всяка сутрин може да доведе до невероятни резултати. Заедно с ползите от загубата на тегло, пиенето на топла лимонена вода всяка сутрин също има многобройни други предимства.

Как се приготвя?

ползи от лимон

Трябва да използвате пречистена вода и тя трябва да е хладка, но не гореща. Студената вода отнема повече енергия за обработка от тялото, отколкото топлата.

Винаги използвайте пресни лимони, органични, ако е възможно, никога не бутилирайте лимонов сок. Стискаме 1/2 лимон във всяка една чаша и я приемаме на празен стомах

БОНУС: опитайте да добавите прясно настърган джинджифил или малко кайен, за още по-добър резултат.

15 невероятни ползи от пиенето на лимон и топла вода сутрин

1) За добро Храносмилане

Лимоновият сок изхвърля нежелани материали и токсини от тялото. Атомният й състав е подобен на слюнката и солната киселина на храносмилателните сокове. Той насърчава черния дроб да произвежда жлъчен сок, която е киселина, необходима за храносмилането.

Лимоните също са с високо съдържание на минерали и витамини и спомагат за отделянето на токсините в храносмилателния тракт. Храносмилателните качества на лимоновия сок спомагат за облекчаване на симптомите на нарушено храносмилане, като киселини в стомаха и подуване на корема.

2) Почиства вашата система / диуретик.

Сокът от лимон помага за отстраняване на нежелани материали отчасти, защото лимоните увеличават скоростта на уриниране. Ето защо токсините се освобождават по-бързо, което спомага за поддържането на здравето на пикочните пътища. Лимонената киселина в лимоните помага да се увеличи ензимната функция, която стимулира черния дроб и подпомага детоксикацията.

3) Укрепва имунната ви система.

Лимоните са с високо съдържание на витамин С, което е чудесно за борба с настинка. Те са с високо съдържание на калий, което стимулира мозъчната и нервната функция. Калият също помага за контролиране на кръвното налягане.

Свързана статия: 20+ рецепти за чай от лимон

Аскорбиновата киселина (витамин С), открита в лимоните, демонстрира противовъзпалителни ефекти и се използва като допълнителна подкрепа за астма и други респираторни симптоми, плюс това повишава абсорбцията на желязо в организма; желязото играе важна роля в имунната функция.

4) Балансира нивата на рН.

Лимоните са една от най-алкализиращите храни за тялото. Разбира се, те са кисели от само себе си, но в телата ни те са алкални (лимонената киселина не създава киселинност в организма, след като се метаболизира). Лимоните съдържат както лимонена, така и аскорбинова киселина, слаби киселини, които лесно се метаболизират от тялото, което позволява минералното съдържание на лимоните да помогне за алкализиране на кръвта.

Болести състояния се появяват само когато рН на тялото е кисело. Пиенето на лимон вода редовно може да помогне за премахване на цялостната киселинност в тялото, включително пикочна киселина в ставите, която е една от основните причини за болка и възпаление.

5) Изчиства кожата.

Компонентът на витамин С, както и други антиоксиданти спомагат за намаляването на бръчките и дефектите и спомага за борбата с уврежданията на свободните радикали. Витамин С е от жизненоважно значение за здравословната кожа, докато нейната алкална природа убива някои видове бактерии, за които е известно, че причиняват акне.

Знаете ли, че лимона също се прилага за прочистване на тялото от паразити ?

6) Енергизира и подобрява вашето настроение.

Енергията, която човек получава от храната, идва от атомите и молекулите във вашата храна. Реакцията възниква, когато положителните заредени йони от храната навлизат в храносмилателния тракт и взаимодействат с отрицателните заредени ензими. Лимонът е една от малкото храни, които съдържат повече отрицателни заредени йони, като осигуряват на тялото ви повече енергия, когато навлиза в храносмилателния тракт.

Ароматът на лимон има и подобряващо настроението свойства на енергия. Миризмата на лимонов сок може да освежи вашето настроение и да ви помогне да изчистите ума си. Лимонът може също да помогне за намаляване на тревожността и депресията.

7) Насърчава изцелението.

Аскорбиновата киселина (витамин С), намираща се в изобилие от лимони, насърчава зарастването на рани и е основно хранително вещество за поддържане на здрави кости, съединителна тъкан и хрущял. Както беше отбелязано по-рано, витамин С показва също и противовъзпалителни свойства.

Комбинирано, витамин С е основно хранително вещество за поддържане на добро здраве и възстановяване от стреса и нараняванията.

8) Освежава дъха.

Освен по-свежият дъх, лимоните са известни, че спомагат за облекчаване на болката при зъбите и гингивита. Имайте предвид, че лимонената киселина може да разруши зъбния емайл, така че трябва да имате предвид това.  Най-добре е първо да изпиете лимонът и водата и след това да измиете зъбите си. Освен това можете да изплакнете устата си с пречистена вода, след като завършите лимоновата си вода.

9) Хидратира вашата лимфна система.

Топлата вода и лимоновият сок поддържат имунната система, като хидратират и заменят течностите, загубени от тялото ви.

Свързана статия9 невероятни ползи от лимонов чай и джинджифил

Когато тялото ви е лишено от вода, можете да почувствате нежеланите реакции, които включват: усещане за умора, застой, намалена имунна функция, запек, липса на енергия, ниско / високо кръвно налягане, липса на сън, липса на умствена яснота и усещане подчерта, само за да назовем няколко.

Други ползи от топла вода с лимон

10) Лимоновият сок също е много ефективен при почистването на черния дроб, тъй като той стимулира черния дроб да изчисти токсините
11) Противовъзпалителните свойства на Лимон помагат в борбата с инфекции на дихателните пътища, възпалено гърло и възпаление на сливиците.
12) Лимоновият сок с топла вода помага да се поддържа тялото хидратирано, тъй като осигурява електролити за тялото.
13) Пиенето на лимонов сок с топла вода също спомага за намаляване на болката в ставите и мускулите.
14) Лимонов сок с топла вода също е добър за вашето стоматологично здраве, тъй като помага при зъбобол и предпазва от гингивит.
15) Лимонов сок с топла вода помага при храносмилането и по този начин помага за регулиране на естественото движение на червата.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button