9 невероятни ползи от лимонов чай и джинджифил

Много хора се обръщат към чай от лимон и джинджифил, за да помогнат за здравето си, благодарение на способността си да стимулира имунната система, да намали температурата, да подобри познавателната способност, да регулира кръвната захар, да подпомогне храносмилането, да успокои болката, да увеличи здравето на косата и да защити кожата.

Ползи за здравето чаят от лимон и джинджифил

Както лимонът, така и джинджифилът притежават свойства, даващи енергия, както и антиоксидантни и имуномодулиращи ефекти, като същевременно могат да стимулират обмяната на веществата.

чай от джинджифил и лимон
Чай от джинджифил и лимон

Въпреки, че се нарича чай, лимонов чай от джинджифил е всъщност инфузия на лимонов сок и корен от джинджифил и технически не използва чаени листа.

Това обаче не го прави по-малко мощен или важен за вашето здраве. В продължение на хиляди години лимонът и джинджифилът са важни компоненти на традиционната медицина и когато се използват индивидуално, те могат да имат впечатляващи ефекти върху много части на тялото.

Въпреки това, когато двете съставки се комбинират в инфузионна напитка, те стават още по-важни за здравето.

Как да си направим чай от лимон и джинджифил ?

Можете лесно да направите лимонов чай от джинджифил, като готвите нарязан корен на джинджифил във вода в тенджера за 15-20 минути, като първо оставяте водата да заври и след това го обръщате надолу. В този момент можете да добавите сока от половината лимон и да оставяте сместа да се разбърква за 15-20 минути при ниска температура.

На темата прочете подробната стаията на Билка Бг за джинджифил

След това можете да добавите мед, ако желаете, но сместа от джинджифил и лимон също е  вкусна комбинация. Сега, нека да разгледаме по-отблизо някои от най-важните ползи за здравето на тази необичайна инфузия!

Ползи за здравето от лимонов чай и джинджифил

Ползите от този чай са огромни и нека разгледаме 9 от най-впечатляващите ползи.

Лекува гадене и помага за храносмилането

Джинджифилът има много мощна активна съставка, наречена zingiber, която е в състояние да премахне бактериалните патогени, които често атакуват стомаха и компрометират храносмилателната функция. Джинджифилът също е известен, че успокоява гаденето и премахва повръщането, като същевременно насърчава по-ефективното храносмилане и усвояването на хранителните вещества. Лимонът, от друга страна, е тясно свързан с намаляването на храносмилането и киселините в стомаха!

Подобрява когнитивната функция

Лимон и джинджифил са свързани с повишена когнитивна функция и енергия, както и с подобряване на концентрацията. За щастие и двете съставки са отлични за успокояване на нервите и подобряване на настроението, което означава по-ясно мислене, докато антиоксидантните ефекти означават по-малко оксидативен стрес и по-малък шанс за болест на Алцхаймер и деменция.

Грижа за кожата

Високото съдържание на витамини в лимонът и джинджифил, съчетано с многобройните си антиоксиданти, правят тази инфузия отлична възможност за подобряване на здравето на кожата. Можете да пиете този чай или дори да го приложите локално върху раздразнени парчета кожа. Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес в кожата и стимулират растежа на нови клетки, докато антибактериалната и антивирусната природа на тази напитка предпазва кожата от инфекции.

Помага при отслабване

Джинджифилът е добре известен, че стимулира метаболизма и може също да помогне за насищане на чувствата на глада. Ето защо, чаша чай от лимонов джинджифил сутрин може да помогне на тези, които се опитват да отслабнат, предимно чрез добавяне на допълнително изгаряне на калории към деня си и потискайки желанието за закуска между храненията.

Грижа за косата

Лимонът и джинджифилът са били използвани самостоятелно за здравето на косата в продължение на векове, но този чай е с високо съдържание на витамин А и С, като и двата са свързани с увеличен растеж на косата и намаление на сухата кожа и пърхота. Това може да увеличи силата и вида на косата ви, като ви даде тези бляскави ключалки, които винаги сте искали!

Повишава имунитета

Както лимонът, така и джинджифилът са известни по целия свят като помощни средства за имунната система, така че има смисъл, че чаят от лимонов джинджифил може толкова изчерпателно да ви предпази от патогени и болести. Когато страдате от настинка или грип, просто пийте 1-2 чаши чай всеки ден и бързо видите подобрение на симптомите и намаляване на дразненето в дихателните пътища.

Контролира диабета

Когато става дума за регулиране на кръвната захар, няколко неща са толкова ефективни, колкото и джинджифила. Чрез оптимизирането на освобождаването на инсулин и кръвната захар в тялото си, можете да предотвратите опасните шпайкове и капки кръвна захар, които могат да доведат до диабет или да застрашат живота на някой, който вече е диагностициран с това състояние.

Подобрява болката

Естествената противовъзпалителна природа на джинджифила не само намалява дразненето, подуването и възпалението в тялото, но може да функционира и като аналгетик. Ако страдате от болки, менструални спазми или се възстановявате от заболяване / операция, този чай може значително да подобри как се чувствате.

Подобрява настроението

Освен ефекта на инфузията върху концентрацията и когнитивната функция, лимонът и джинджифилът са известни също като усилватели на настроението. Има добра причина, поради която лимонът е толкова често използван при подходите на ароматерапията, докато джинджифилът е известно, че облекчава напрежението и понижава нивата на хормона на стрес в организма, което определено ви кара да се чувствате по-щастливи и да контролирате емоциите си.

Странични ефекти

Някои хора страдат от киселини или стомашни разстройства, когато пият тази напитка, което може да бъде реакцията на чувствителния стомах към силните активни съставки на джинджифил или дори алергията към джинджифил. Говорете с Вашия лекар или алерголог преди да направите каквито и да било големи промени в диетата или здравния режим.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button