Каква е нормалната температура при бебе?

Целувайте или докоснете челото на бебето си може бързо да разберете дали има температура.

Ако смятате, че е по-горещ от нормалното, вероятно сте прав. По-висока от нормалната телесна температура се нарича треска.

Коя е нормалната температура при бебета?

Треска обикновено е знак, че тялото води война срещу инфекция. Ако премерите температурата на бебето си, може да потвърдите подозренията си и да помогнете на Вас и на Вашия лекар да откриете най-добрия начин да свалите тази температура при бебе.

Повечето лекари – и Американската академия по педиатрия (AAP) – се съгласяват, че нормалната телесна температура за здраво бебе е между 36 и 37.3 по Целзий.

Ако ректалната температура на бебето ви е 37.3 градуса или по-висока, той има треска.

Какво да направите, ако детето ви има висока температура

Обикновено можете да се грижите за детето или бебето си у дома. Температурата трябва да се понижи за 3 или 4 дни.

Правете:

 • дайте им много течности
 • внимавайте за признаци на дехидратация
 • дайте им храна, ако искат
 • проверявайте детето си редовно през нощта
 • дръжте ги удома
 • дайте им парацетамол или ибупрофен, ако са в затруднение или неразположение
 • потърсете медицински съвет, ако се притеснявате за детето си

Не правете

 • не събличайте детето си, за да ги охладите – треската е естествен и здравословен отговор на инфекцията
 • не ги прикривайте в твърде много дрехи или спално бельо
 • не давайте аспирин на под 16 години
 • не комбинирайте ибупрофен и парацетамол, освен ако личният лекар не ви каже
 • не давайте парацетамол на дете под 2 месеца
 • не давайте ибупрофен на дете под 3 месеца или под 5 кг
 • не давайте ибупрофен на деца с астма

Симптомите на висока температура при бебета

Отчитането на температурата не е единствената индикация за това дали температурата е сериозна.

 • Възрастта е фактор: Температурата е по-тежка при бебета под 3-месечна възраст.
 • Поведението е друг фактор: Високата температура, която не спира бебето ви да играе и да се храни нормално, може да не е причина за притеснение.

Имайте предвид, че температурата на всеки се увеличава в късния следобед и в началото на вечерта и пада между полунощ и рано сутрин.

Този естествен цикъл на нашия вътрешен термостат обяснява защо лекарите получават по-голямата част от своите телефонни обаждания за температура при бебета в късния следобед и в началото на вечерта.

Какво се счита за нормален температурен диапазон за бебе?

„Нормалната температура за бебе е между 36 ° C и 37.5 ° C градуси, въпреки че това може да варира в зависимост от времето, когато се мери, метода на проверка и използваното устройство“, казват редица лекари.

Какво се счита за висока температура за бебе?

Бебета на възраст под 3 месеца с температура 38 ° С се считат за висока.

Температурата от 38,5 ° C показва треска при по-големи бебета и малки деца.

„Историята на бебето, признаците и симптомите често ще определят дали повишената температура е от значение“. Например, те могат да имат висока температура поради прекомерно облекло, обвивки или одеяла.

Свързана статияТемпература при бебе: Кога е нормална и как се лекува висока

Кога да се обадите на лекаря?

Вие сте най-добрият фактор, който определя това дали бебето ви наистина е зле – ако сте притеснени, без значение каква е температурата му, просто се обадете на лекар. Посъветвайте се с лекар на Вашето бебе за по-конкретни съвети, но като цяло:

 • Ако вашето бебе е на възраст под 3 месеца и има температура от 37.5 или по-висока, незабавно се свържете с лекар. Това бебе трябва да бъде проверено за сериозна инфекция или заболяване.
 • Ако вашето бебе е на 3 месеца или повече, най-важното е как изглежда и действа. Ако се държи добре и приема флуиди, няма нужда да се обаждате на лекаря, освен ако треската продължава повече от 24 часа или е много висока. Посъветвайте се с Вашия лекар за допълнителни напътствия: Например, лекарят може да предложи незабавен преглед , ако температурата на бебето ви достигне 37.5 градуса, независимо от симптомите.

Ако вашето бебе е на 3 или повече месеца и си играе и бдително, и няма други симптоми, които предполагат сериозно заболяване, лекарят може да посъветва просто да чака 24 часа преди да насрочи преглед.

Тъй като треската често е първият симптом на заболяване.

Лечение на бебешка температура

Тъй като треската е част от защитата на тялото срещу бактерии и вируси, някои изследователи предполагат, че повишената температура може да помогне на тялото да се бори с инфекциите по-ефективно.

(Бактериите и вирусите предпочитат среда, която е около 98,6 градуса F / 37 градуса С. Треска също така казва на тялото да произведе повече бели кръвни клетки и антитела за борба с инфекцията.

От друга страна, ако температурата на бебето ви е твърде висока, той ще бъде без физическа активност и няма да му се яде.

Ако треската на бебето ви не повлияе на поведението му, няма нужда да му давате нищо, за да я намалите.

Ако температурата на тялото на бебето ви е по-висока от нормалното, поради допълнителни дрехи или горещо време, му помогнете да се охлади, като премахнете част от дрехите му и го остави да си почине или да играе тихо на хладно място.

Лекарства

Ако температурата, е много-висока и лекарят Ви посъветва да му дадете лекарство, то може да му дадете ацетаминофен или ибупрофен, за да намалите температурата на бебето.

(Ибупрофенът не се препоръчва за бебета на възраст под 6 месеца или за тези, които са дехидратирани или имат постоянно повръщане.)

Бъдете много внимателни, когато прилагате лекарство на вашето бебе. Теглото му ще определи точната доза. Винаги използвайте измервателното устройство, което се доставя с лекарството, за да дадете на бебето точно точната сума.

Домашно лечеине

Можете да опитате да намалите температурата на бебето, като му поставите компреси с (хладка, не студена) вода или му направете леко хладна баня.

Никога не се опитвайте да намалите температурата, като масажирате бебето си с алкохол. Разтриването с алкохол може да се абсорбира в кръвта на бебето ви през кожата. Той може да го охлади твърде бързо, което всъщност може да повиши температурата му.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button