Хипертонична сърдечна болест

Какво е хипертонично сърце?

Хипертоничното сърдечно заболяване се отнася до сърдечни състояния, причинени от високо кръвно налягане.

Сърцето, работещо под повишено налягане, причинява различни сърдечни нарушения. Хипертоничното сърдечно заболяване включва сърдечна недостатъчност, удебеляване на сърдечния мускул, коронарна артериална болест и други състояния.

Хипертоничното сърдечно заболяване може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това е водещата причина за смърт от високото кръвно налягане.

Видове хипертензивни сърдечни заболявания

600x400_Какво_е_хипертонично_сърце

По принцип сърдечните проблеми, свързани с високото кръвно налягане, се отнасят до артериите и мускулите на сърцето. Видовете хипертонични сърдечни заболявания включват:

Намаляване на артериите

Коронарните артерии транспортират кръв към сърдечния мускул. Когато високото кръвно налягане причинява тесни кръвоносни съдове, кръвообращението към сърцето може да се забави или да се спре. Това състояние е известно като коронарна болест на сърцето (СНД), наричано още коронарно артериално заболяване.

СНД затруднява функционирането на сърцето и осигурява кръвта на останалите органи. Той може да ви изложи на риск от сърдечен удар от кръвен съсирек, който се заби в една от стеснените артерии и прекъсва притока на кръв към сърцето ви.

Уплътняване и разширяване на сърцето

Високото кръвно налягане затруднява сърцето ви да изпомпва кръвта. Подобно на другите мускули в тялото, редовната упорита работа кара сърдечните ви мускули да се сгъстяват и растат. Това променя начина, по който функционира сърцето. Тези промени обикновено се случват в главната помпена камера на сърцето, лявата камера. Състоянието е известно като левокамерна хипертрофия (LVH).

СНР може да причини LVH и обратното. Когато имате ХБН, сърцето ви трябва да работи по-усилено. Ако LVH разшири сърцето ви, то може да компресира коронарните артерии.

Усложнения

Както CHD, така и LVH могат да доведат до:

 • сърдечна недостатъчност: сърцето ви не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв към останалата част от тялото ви
 • аритмия: сърцето ви потиска анормално
 • исхемична болест на сърцето: сърцето ви не получава достатъчно кислород
 • сърдечен пристъп: кръвообращението към сърцето се прекъсва и сърдечният мускул умира от липсата на кислород
 • внезапен сърдечен удар: сърцето ти изведнъж спира да работи, спираш да дишаш и губиш съзнание
  удар и внезапна смърт

Кой е изложен на риск от хипертонично сърдечно заболяване?

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртта както на мъжете, така и на жените в Съединените щати. Над 1 000 българи умират от сърдечни заболявания всяка година.

Основният рисков фактор за хипертоничното сърдечно заболяване е високото кръвно налягане. Вашият риск се увеличава, ако:

 • сте с наднормено тегло
 • вие не упражнявате достатъчно
 • ти пушиш
 • Вие ядете храна с високо съдържание на мазнини и холестерол
 • Вие сте по-податливи на сърдечно-съдови заболявания, ако тече във вашето семейство. Мъжете са по-склонни да получат сърдечни заболявания, отколкото жени, които не са преминали през менопаузата.

Мъжете и жените в постменопауза са също толкова изложени на риск. Рискът от сърдечни заболявания ще се увеличи с възрастта ви, независимо от вашия пол.

Лечение на хипертонично сърдечно заболяване

Лечението на хипертонично сърдечно заболяване зависи от сериозността на Вашето заболяване, вашата възраст и вашата медицинска история.

Лекарства

Медикаментите помагат на сърцето ви по различни начини. Основните цели са да предотвратите кръвосъсирването, да подобрите потока на кръвта и намаляне на холестерола.

Примерите за общи лекарства за сърдечни заболявания включват:

 •  хапчета, които помагат за понижаване на кръвното налягане
 • нитрати за лечение на гръдна болка
 • статини за лечение на висок холестерол
 • блокери на калциевите канали и АЦе инхибитори, които помагат за понижаване на кръвното налягане
  аспирин за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци

Прочетете нашата статия на тази тема: Лекарства за високо кръвно

Важно е винаги да приемате всички лекарства точно както е предписано.

Операция

В по-екстремни случаи може да се наложи операция за увеличаване на притока на кръв към сърцето. Ако имате нужда от помощ за регулиране на скоростта или ритъма на сърцето си, Вашият лекар може да имплантира хирургично устройство с батерии, наречено сърдечен стимулатор в гърдите.

Те произвеждат електрическа стимулация, която предизвиква свиване на сърдечния мускул. Имплантацията на пейсмейкъра е важна и полезна, когато електрическата активност на сърдечния мускул е твърде бавна или отсъства.

МКБ са имплантируеми устройства, които могат да се използват за лечение на тежки, животозастрашаващи сърдечни аритмии.

Коронарната артериална байпас присадка (CABG) третира блокираните коронарни артерии. Това се прави само при тежки ХБН. Може да е необходима сърдечна трансплантация или други устройства за подпомагане на сърцето, ако Вашето състояние е особено тежко.

Предотвратяване на хипертонично сърдечно заболяване

Проследяването и предотвратяването на прекалено високото кръвно налягане е един от най-важните начини за предотвратяване на хипертонично сърдечно заболяване. Намаляването на кръвното Ви налягане и холестеролът чрез ядене на здравословна храна и наблюдение на нивата на стрес са най-добрите начини за предотвратяване на сърдечни проблеми.

Поддържането на здравословно тегло, адекватният сън и упражняването редовно са общи препоръки за начина на живот. Обсъдете с Вашия лекар как да подобрите цялостното си здраве.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button